Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Αντιγριπικό εμβόλιο: Ποιοι πρέπει να το κάνουν — Τι ισχύει για τα παιδιά

Ξεκί­νη­σε χθες η περί­ο­δος συντα­γο­γρά­φη­σης του αντι­γρι­πι­κού εμβο­λί­ου ενώ η περί­ο­δος εμβο­λια­σμού του πλη­θυ­σμού ξεκι­νά στις 15 Οκτω­βρί­ου. Ο εμβο­λια­σμός θα γίνε­ται μόνο με ιατρι­κή, ηλε­κτρο­νι­κή συντα­γή και με προ­τε­ραιό­τη­τα τις ευπα­θείς ομά­δες του πλη­θυ­σμού, όπως ορί­ζο­νται από την Εθνι­κή Επι­τρο­πή Εμβολιασμών.

Σε μία χρο­νιά ιδιαί­τε­ρη λόγω της ταυ­τό­χρο­νης κυκλο­φο­ρί­ας της Covid-19, χθες η πολι­τι­κή ηγε­σία του υπουρ­γεί­ου Υγεί­ας, με τα μέλη της Επι­τρο­πής Εμβο­λια­σμών, εκπρο­σώ­πους για­τρών και φαρ­μα­κο­ποιών, προ­έ­βη­σαν σε ανα­κοι­νώ­σεις στέλ­νο­ντας μήνυ­μα τους υπέρ του μέγι­στου δυνα­τού εμβο­λια­σμού για όσους κρί­νε­ται απαραίτητος.

Οτι ο εμβο­λια­σμός κατά της γρί­πης δεν προ­στα­τεύ­ει από την Covid-19 ξεκα­θά­ρι­σε η πρό­ε­δρος της Εθνι­κής Επι­τρο­πής Εμβο­λια­σμών, Μαρία Θεο­δω­ρί­δου, «δια­λύ­ο­ντας» λαν­θα­σμέ­νες αντι­λή­ψεις. Επι­πλέ­ον, κατέ­στη­σε σαφή την τακτι­κή που ακο­λου­θεί η χώρα μας και αφο­ρά στον εμβο­λια­σμό των ομά­δων υψη­λού κιν­δύ­νου και όχι σε γενι­κευ­μέ­νο εμβο­λια­σμό τόσο για τους ενή­λι­κες όσο και για τα παι­διά. «Πάντα υπήρ­χε η ετοι­μό­τη­τα και τα προη­γού­με­να χρό­νια να καλυ­φθούν αυτές οι ομά­δες. Ομως πάντα τα ποσο­στά του εμβο­λια­σμού που επι­τυγ­χά­νο­νταν δεν μας ήταν γνω­στά και δεν είχα­με την ικα­νο­ποί­η­ση να ξέρου­με το ποσο­στό της εμβο­λια­στι­κής κάλυ­ψης», ανέ­φε­ρε χαρα­κτη­ρι­στι­κά, τονί­ζο­ντας τη σημα­σία της εισα­γω­γής από φέτος της ηλε­κτρο­νι­κής συντα­γο­γρά­φη­σης που θα επι­τρέ­ψει και να δια­τε­θούν τα εμβό­λια σε όσους τα έχουν πραγ­μα­τι­κά ανά­γκη ‑υπό το φόβο του κορο­νοϊ­ού το ενδια­φέ­ρον των πολι­τών για το εμβό­λιο της επο­χι­κής γρί­πης είναι αυξη­μέ­νο- αλλά και να έχει στη διά­θε­σή της η επι­στη­μο­νι­κή κοι­νό­τη­τα στα­τι­στι­κά δεδο­μέ­να ώστε να χαράσ­σει τη στρα­τη­γι­κή της.

Τι ισχύει για ανήλικους

Οπως ανέ­φε­ρε η κ. Θεο­δω­ρί­δου, οι ίδιες συστά­σεις σε σχέ­ση με πέρυ­σι για τον εμβο­λια­σμό των παι­διών ισχύ­ουν και για φέτος. Ειδι­κό­τε­ρα, εμβο­λιά­ζο­νται κατά της γρί­πης παι­διά που ανή­κουν σε ομά­δες αυξη­μέ­νου κιν­δύ­νου, όπως επί­σης και υγιή παι­διά τα οποία έχουν στο άμε­σο περι­βάλ­λον τους βρέ­φος κάτω των 6 μηνών ή ευά­λω­το άτο­μο το οποίο δεν μπο­ρεί να εμβο­λια­στεί το ίδιο. Η οδη­γία αυτή έρχε­ται να βρει αντί­θε­τη μεγά­λη μερί­δα των παι­διά­τρων, που υπο­στη­ρί­ζει τον καθο­λι­κό εμβο­λια­σμό των μικρών παιδιών.

Μάλι­στα, η επι­κε­φα­λής του Γρα­φεί­ου του Παγκό­σμιου Οργα­νι­σμού στην Αθή­να, Marianna Trias, η οποία συμ­με­τεί­χε χθες στις κοι­νές ανα­κοι­νώ­σεις στο υπουρ­γείο Υγεί­ας, στην προ­τε­ραιο­ποί­η­ση των ομά­δων που πρέ­πει να εμβο­λια­στούν ανέ­φε­ρε και τα παι­διά κάτω των 5 ετών. Σύμ­φω­να με πλη­ρο­φο­ρί­ες, πρό­κει­ται για τη στρα­τη­γι­κή του ΠΟΥ. Επί­σης, στις ΗΠΑ ακο­λου­θεί­ται ο καθο­λι­κός αντι­γρι­πι­κός εμβο­λια­σμός όλων των πολι­τών. Στην Ευρώ­πη, με εξαί­ρε­ση τη Φιν­λαν­δία και τη Βρε­τα­νία που επί­σης εμβο­λιά­ζουν όλα τα υγιή μικρά παι­διά, δεν ακο­λου­θού­νται παρό­μοιες στρα­τη­γι­κές. Το θέμα, ωστό­σο, του καθο­λι­κού ή μη εμβο­λια­σμού των μικρών παι­διών απα­σχο­λεί την Επι­τρο­πή και ανα­μέ­νε­ται, κατά πλη­ρο­φο­ρί­ες, να επα­νε­ξε­τα­στεί του χρό­νου, σε συν­θή­κες όχι όπως οι φετι­νές, δηλα­δή κρί­σης λόγω της παν­δη­μί­ας. Αλλω­στε, τα μικρά παι­διά συμ­με­τέ­χουν στη μετά­δο­ση της γρί­πης, ανε­βά­ζουν λίγο τον αριθ­μό των νοση­λειών στα νοσο­κο­μεία, αλλά ούτε γεμί­ζουν τις Εντα­τι­κές ούτε κιν­δυ­νεύ­ουν συνή­θως με σοβα­ρή νόσηση.

Σύμ­φω­να με τους ειδι­κούς, η κατάλ­λη­λη περί­ο­δος ώστε να επι­τευ­χθεί ικα­νή ανο­σία πριν η κυκλο­φο­ρία των ιών της γρί­πης κορυ­φω­θεί, αλλά και για μη δημιουρ­γη­θεί συνω­στι­σμός εν μέσω κορο­νοϊ­ού, είναι το διά­στη­μα μετα­ξύ 15 Οκτω­βρί­ου και 15 Δεκεμ­βρί­ου. Από τη στιγ­μή που κάποιος εμβο­λιά­ζε­ται απαι­τού­νται 15 ημέ­ρες ώστε να απο­κτή­σει ανοσία.

Ποιοι πρέπει να κάνουν το αντιγριπικό εμβόλιο

– Εργα­ζό­με­νοι σε χώρους παρο­χής υπη­ρε­σιών Υγεί­ας (ιατρο­νο­ση­λευ­τι­κό προ­σω­πι­κό και λοι­ποί εργαζόμενοι).

– Ατο­μα ηλι­κί­ας 60 ετών και άνω.

– Παι­διά (6 μηνών και άνω) και ενή­λι­κες με έναν ή περισ­σό­τε­ρους από τους παρα­κά­τω επι­βα­ρυ­ντι­κούς παρά­γο­ντες ή χρό­νια νοσήματα:

Ασθμα ή άλλες χρό­νιες πνευμονοπάθειες.

Καρ­δια­κή νόσο με σοβα­ρή αιμο­δυ­να­μι­κή διαταραχή.

Ανο­σο­κα­τα­στο­λή (κλη­ρο­νο­μι­κή ή επίκτητη).

Μετα­μό­σχευ­ση οργάνων.

Δρε­πα­νο­κυτ­τα­ρι­κή αναι­μία (και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες).

Σακ­χα­ρώ­δη δια­βή­τη ή άλλο χρό­νιο μετα­βο­λι­κό νόσημα.

Χρό­νια νεφροπάθεια.

Νευ­ρο­λο­γι­κά-νευ­ρο­μυ­ϊ­κά νοσήματα.

Εγκυ­ες γυναί­κες ανε­ξαρ­τή­τως ηλι­κί­ας κύη­σης, λεχω­ί­δες και θηλάζουσες.

Ατο­μα με νοσο­γό­νο παχυ­σαρ­κία (Δεί­κτη Μάζας Σώμα­τος >40Kg/m2) και παι­διά με ΔΜΣ >95ηΕΘ.

Παι­διά που παίρ­νουν ασπι­ρί­νη μακρο­χρό­νια (π.χ. για νόσο Kawasaki, ρευ­μα­τοει­δή αρθρί­τι­δα και άλλα).

Ατο­μα που βρί­σκο­νται σε στε­νή επα­φή με παι­διά μικρό­τε­ρα των 6 μηνών ή φρο­ντί­ζουν άτο­μα με υπο­κεί­με­νο νόση­μα που αυξά­νει τον κίν­δυ­νο επι­πλο­κών της γρίπης.

Οι κλει­στοί πλη­θυ­σμοί (σχο­λεί­ων, στρα­τιω­τι­κών και αστυ­νο­μι­κών σχο­λών, ειδι­κών σχο­λεί­ων και τρό­φι­μοι και προ­σω­πι­κό ιδρυ­μά­των κ.ά.).

Κτη­νί­α­τροι, πτη­νο­τρό­φοι, χοι­ρο­τρό­φοι, εκτρο­φείς, σφα­γείς και γενι­κά άτο­μα που έρχο­νται σε συστη­μα­τι­κή επα­φή με πτη­νά ή χοίρους.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο