Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Αντιμέτωπο με τα αγκαθωτά σύρματα και τα οδοφράγματα των ΗΠΑ ένα κομμάτι από το καραβάνι προσφύγων (ΒΙΝΤΕΟ-ΦΩΤΟ)

Μία πρώ­τη φουρ­νιά εκα­το­ντά­δων μετα­να­στών, η οποία απο­κό­πη­κε από το «μετα­να­στευ­τι­κό καρα­βά­νι» από την Ονδού­ρα, έφθα­σε με λεω­φο­ρείο στην πόλη Τιχουά­να, στα σύνο­ρα του Μεξι­κού με το σαν Ντιέ­γκο, όπου βρέ­θη­κε αντι­μέ­τω­πη με τα αγκα­θω­τά σύρ­μα­τα και τα οδο­φράγ­μα­τα που τοπο­θε­τεί ο αμε­ρι­κα­νι­κός στρατός.

Οι περί­που 400 μετα­νά­στες, απτό­η­τοι από την εχθρι­κή αντι­με­τώ­πι­ση του Αμε­ρι­κα­νού προ­έ­δρου Ντό­ναλντ Τραμπ, επι­μέ­νουν ότι σκο­πεύ­ουν να ζητή­σουν άσυ­λο στις ΗΠΑ. Ο μεγά­λος όγκος του «καρα­βα­νιού» ανα­μέ­νε­ται να φθά­σει στα σύνο­ρα με τις ΗΠΑ τις επό­με­νες ημέρες.

Έπει­τα από σχε­δόν έναν μήνα στον δρό­μο – ξεκί­νη­σαν το μακρύ ταξί­δι τους στις 13 Οκτω­βρί­ου — οι μετα­νά­στες προ­σπα­θούν να εξη­γή­σουν με κάθε τρό­πο ότι δεν έχουν περι­θώ­ριο επιλογής.

«Δεν είναι δυνα­τόν να ζήσεις την οικο­γέ­νειά σου στην Ονδού­ρα. Δεν σε αφή­νουν οι συμ­μο­ρί­ες. Δεν υπάρ­χουν δου­λειές. Και να έχεις δου­λειά, τα χρή­μα­τα είναι πολύ λίγα για να ζήσεις. Δεν ξέρου­με κανέ­ναν στις ΗΠΑ, αλλά έχου­με ακού­σει ότι υπάρ­χουν δου­λειές στο Χιού­στον», λέει στην «Guardian» o Μοράν που έφθα­σε στα σύνο­ρα με τη 19χροονη σύντρο­φό του.

Ο Αμε­ρι­κα­νός υπουρ­γός Άμυ­νας μετέ­βη χτες στα σύνο­ρα σήμε­ρα. Πρό­κει­ται για την πρώ­τη επί­σκε­ψή του από την ημέ­ρα που ο στρα­τός ανα­κοί­νω­σε ότι θα παρα­τά­ξει 7.000 άνδρες στα σύνο­ρα, προ­κει­μέ­νου να ανα­κό­ψει τις μετα­να­στευ­τι­κές ροές.

caravani3

Ο ίδιος ο Τραμπ, δήλω­σε ξεκα­θά­ρι­σε την περα­σμέ­νη εβδο­μά­δα ότι η αμε­ρι­κα­νι­κή κυβέρ­νη­ση ορι­στι­κο­ποιεί το σχέ­διο που θα προ­βλέ­πει την απόρ­ρι­ψη των αιτη­μά­των χορή­γη­σης ασύ­λου από μετα­νά­στες που εισέρ­χο­νται στη χώρα εκτός των νομί­μων εισόδων.

Ο νόμος περί Μετα­νά­στευ­σης και Εθνι­κό­τη­τας προ­βλέ­πει ότι οποιοσ­δή­πο­τε μετα­νά­στης στις ΗΠΑ μπο­ρεί να υπο­βά­λει αίτη­μα χορή­γη­σης ασύ­λου, άσχε­τα εάν εισήλ­θε στη χώρα από νόμι­μη πύλη εισόδου.

caravani1

Τζιμ Μάτις: Η ανάπτυξη χιλιάδων επιπλέον στρατιωτών στα σύνορα με το Μεξικό ήταν «απαραίτητη»

Ο αμε­ρι­κα­νός υπουρ­γός Άμυ­νας Τζιμ Μάτις υπε­ρα­σπί­στη­κε την Τετάρ­τη, δοθεί­σης της ευκαι­ρί­ας σε μια επί­σκε­ψή του σε στρα­τιω­τι­κούς που ανα­πτύ­χθη­καν στα σύνο­ρα των ΗΠΑ με το Μεξι­κό, αυτή την αμφι­λε­γό­με­νη επι­χεί­ρη­ση, την οποία χαρα­κτή­ρι­σε αναγκαία.

«Είναι προ­φα­νές ότι η υπο­στή­ρι­ξη της αστυ­νο­μί­ας στα σύνο­ρα και της συνο­ριο­φυ­λα­κής είναι απα­ραί­τη­τη τού­τη την ώρα», είπε ο στρα­τη­γός ε.α. σε δημο­σιο­γρά­φους κατά τη διάρ­κεια της επί­σκε­ψής του στη στρα­τιω­τι­κή βάση Ντό­να στην Πολι­τεία Τέξας.

Η επι­χεί­ρη­ση, που αρχι­κά βαπτί­στη­κε «Πιστός Πατριώ­της», είναι «απο­λύ­τως σύν­νο­μη», επέ­μει­νε ο Μάτις. «Πρό­κει­ται ξεκά­θα­ρα για μια ηθι­κή και πρέ­που­σα απο­στο­λή για την υπο­στή­ρι­ξη των δυνά­με­ών μας στα σύνορα.»

caravani2

Καθώς χιλιά­δες μετα­νά­στες από την κεντρι­κή Αμε­ρι­κή κινού­νται το τρέ­χον διά­στη­μα κατά μήκος της επι­κρά­τειας του Μεξι­κού προς τις ΗΠΑ, ο επι­κε­φα­λής του αμε­ρι­κα­νι­κού Πεντα­γώ­νου επι­σή­μα­νε ότι περί­που 5.900 στρα­τιω­τι­κοί έχουν πλέ­ον ανα­πτυ­χθεί στα σύνορα.

Αλλά ο αριθ­μός τους ενδέ­χε­ται να φθά­σει τους 9.000, αν προ­στε­θούν οι στρα­τιώ­τες εν ενερ­γεία και οι έφε­δροι της Εθνο­φρου­ράς, που θα εκτε­λούν κατ’ αυτόν καθή­κο­ντα βασι­κά επι­με­λη­τεια­κής υποστήριξης.

Το Πεντά­γω­νο δεν έχει ανα­κοι­νώ­σει στοι­χεία για το κόστος της επι­χεί­ρη­σης. Ο λογα­ρια­σμός ενδέ­χε­ται να ξεπε­ρά­σει τα 200 εκα­τομ­μύ­ρια δολά­ρια, σύμ­φω­να με υπο­λο­γι­σμούς αμε­ρι­κα­νι­κών ΜΜΕ.

caravani4

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο