Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας: “Επανεκκίνηση” σχέσεων σε επικίνδυνο ΝΑΤΟικό πλαίσιο

Το γεγο­νός ότι η απο­κα­λού­με­νη «επα­νεκ­κί­νη­ση» των ελλη­νο­τουρ­κι­κών σχέ­σε­ων πραγ­μα­το­ποιεί­ται πάνω στο πολύ επι­κίν­δυ­νο πλαί­σιο που δια­μορ­φώ­νουν οι ΝΑΤΟι­κοί σχε­δια­σμοί για οδυ­νη­ρές διευ­θε­τή­σεις στο Αιγαίο και την Ανα­το­λι­κή Μεσό­γειο επι­βε­βαιώ­θη­κε από όσα έγι­ναν μεσο­βδό­μα­δα με άξο­να το περι­λά­λη­το Ανώ­τα­το Συμ­βού­λιο Συνερ­γα­σί­ας Ελλά­δας — Τουρ­κί­ας, που συνε­δρί­α­σε την Πέμ­πτη στην Αθή­να υπό την προ­ε­δρία των Μητσο­τά­κη — Ερντογάν.

Φωτο INTIME NEWS

Προη­γή­θη­κε την Τετάρ­τη η συνέ­ντευ­ξη Ερντο­γάν στην «Καθη­με­ρι­νή», όπου δια­ψεύ­δο­ντας αβά­σι­μες προσ­δο­κί­ες — ιδιαί­τε­ρα όσες καλ­λιερ­γή­θη­καν για παρα­πο­μπή μόνο του θέμα­τος της υφα­λο­κρη­πί­δας και της ΑΟΖ στο Διε­θνές Δικα­στή­ριο της Χάγης — επα­νέ­φε­ρε όλες τις απα­ρά­δε­κτες διεκ­δι­κή­σεις της τουρ­κι­κής αστι­κής τάξης και επέ­μει­νε ότι στις σχέ­σεις των δύο χωρών «υπάρ­χουν πολ­λά αλλη­λέν­δε­τα προ­βλή­μα­τα που πρέ­πει να λυθούν εκτός από την υφα­λο­κρη­πί­δα. Πρέ­πει να τα εξε­τά­σου­με ως ένα σύνο­λο. Δεν είναι σωστή η επι­λε­κτι­κή προ­σέγ­γι­ση. Να μιλά­με για ορι­σμέ­να θέμα­τα και να μη μιλά­με για κάποια άλλα. Για­τί είναι όλα αλλη­λέν­δε­τα». Οπως επέ­μει­νε και ότι «πρέ­πει να σεβό­μα­στε αμοι­βαία τα δικαιώ­μα­τα και τα ζωτι­κά συμ­φέ­ρο­ντα ο ένας του άλλου».

Την επο­μέ­νη, εξάλ­λου, στη διάρ­κεια των κοι­νών δηλώ­σε­ων με τον Κυρ. Μητσο­τά­κη επα­νέ­φε­ρε τα περί «τουρ­κι­κής μειο­νό­τη­τας» στη Θρά­κη, ισχυ­ρί­στη­κε δε ότι «η επί­τευ­ξη δίκαι­ης μόνι­μης και βιώ­σι­μης λύσης στο Κυπρια­κό με βάση τις πραγ­μα­τι­κό­τη­τες στο νησί (βλ. εισβο­λή και κατο­χή) θα είναι προς όφε­λος ολό­κλη­ρης της περιο­χής». Ολα αυτά ενώ ταυ­τό­χρο­να τόνι­ζε πως «δεν υπάρ­χει κανέ­να πρό­βλη­μα μετα­ξύ μας τόσο μεγά­λο που να μην μπο­ρεί να επι­λυ­θεί, αρκεί να κινη­θού­με με καλή πίστη» και «κοι­νά βήμα­τα», εκφρά­ζο­ντας την ικα­νο­ποί­η­ση της τουρ­κι­κής κυβέρ­νη­σης για το γεγο­νός ότι «έχει την ίδια αντί­λη­ψη και ο Μητσοτάκης».

«Κερα­σά­κι» όσα είπε σε Τούρ­κους δημο­σιο­γρά­φους στο αερο­πλά­νο της επι­στρο­φής, όπου μίλη­σε για μετα­φο­ρά Ενέρ­γειας από τον πυρη­νι­κό σταθ­μό που θα κατα­σκευα­στεί στη Σινώ­πη, ενώ ανα­φε­ρό­με­νος στις αερο­μα­χί­ες στο Αιγαίο κάλε­σε «να κλεί­σου­με αυτήν τη σελί­δα, ας το τελειώ­σου­με», με ό,τι αυτό σημαί­νει, όταν αυτές προ­κα­λού­νται από τουρ­κι­κές παρα­βιά­σεις και υπερ­πτή­σεις που αμφι­σβη­τούν κυριαρ­χι­κά δικαιώ­μα­τα της χώρας. Επα­νέ­φε­ρε εξάλ­λου τα περί «δίκαι­ης κατα­νο­μής των φυσι­κών πλού­των της περιο­χής», αφού «είναι δυνα­τή μια δίκαιη και χωρίς απο­κλει­σμούς κοι­νή χρή­ση στην Ανα­το­λι­κή Μεσόγειο».

Και ο πρω­θυ­πουρ­γός άλλω­στε είπε ότι οι δύο χώρες βρί­σκο­νται ένα­ντι «κοι­νών προ­κλή­σε­ων», δια­βε­βαιώ­νο­ντας πως «θα προ­χω­ρή­σου­με στα­δια­κά και στα επό­με­να βήμα­τα» ενώ «η επό­με­νη φάση του πολι­τι­κού δια­λό­γου, όταν οι συν­θή­κες ωρι­μά­σουν, μπο­ρεί να είναι η προ­σέγ­γι­ση για την οριο­θέ­τη­ση υφα­λο­κρη­πί­δας και ΑΟΖ σε Αιγαίο και Ανα­το­λι­κή Μεσό­γειο, που σύμ­φω­να με την Ελλά­δα συνι­στά τη μόνη δια­φο­ρά που θα μπο­ρού­σε να αχθεί ενώ­πιον διε­θνούς δικαιο­δο­σί­ας», αφή­νο­ντας έτσι χώρο για ερμη­νεί­ες ότι υπάρ­χουν επι­πλέ­ον δια­φο­ρές που μπο­ρούν να διευ­θε­τη­θούν με άλλο τρόπο.

Τοπο­θε­τή­σεις που συγκλί­νουν στο ότι επί της ουσί­ας δρο­μο­λο­γεί­ται εφ’ όλης της ύλης δια­πραγ­μά­τευ­ση, έχο­ντας στο τρα­πέ­ζι όλες τις απα­ρά­δε­κτες τουρ­κι­κές διεκ­δι­κή­σεις, για απο­στρα­τιω­τι­κο­ποί­η­ση και αμφι­σβή­τη­ση των δικαιω­μά­των των ελλη­νι­κών νησιών, προ­ώ­θη­ση του δόγ­μα­τος της «Γαλά­ζιας Πατρί­δας», συν­δια­χεί­ρι­ση και συνεκ­με­τάλ­λευ­ση, ανα­θε­ώ­ρη­ση της Συν­θή­κης της Λοζά­νης και χαρα­κτη­ρι­σμό της μου­σουλ­μα­νι­κής μειο­νό­τη­τας της Θρά­κης ως τουρ­κι­κής, διαιώ­νι­ση της κατο­χής και ανα­βάθ­μι­ση του ψευ­δο­κρά­τους στην Κύπρο.

Γ. Μαρί­νος: «Το ΚΚΕ καλεί τον λαό να επα­γρυ­πνεί για­τί προ­ω­θεί­ται συνεκ­με­τάλ­λευ­ση του Αιγαίου»

 

Υπό ευρωατλαντική εποπτεία

Ολα τα παρα­πά­νω υπό την επο­πτεία και με την παρέμ­βα­ση των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ, με στό­χο την ενί­σχυ­ση της νοτιο­α­να­το­λι­κής πτέ­ρυ­γας του ΝΑΤΟ και τη συνεκ­με­τάλ­λευ­ση — συν­δια­χεί­ρι­ση σε Αιγαίο και Ανα­το­λι­κή Μεσό­γειο προς όφε­λος των ενερ­γεια­κών και άλλων ομί­λων, με σοβα­ρούς κιν­δύ­νους για την κυριαρ­χία και τα κυριαρ­χι­κά δικαιώ­μα­τα της χώρας, στο πλαί­σιο ενός οδυ­νη­ρού συμ­βι­βα­σμού και του «καζάν — καζάν», της μοι­ρα­σιάς που προ­βάλ­λει η τουρ­κι­κή αστι­κή τάξη.

Διό­λου τυχαία, λίγες μόνο ώρες μετά τη συνά­ντη­ση το Στέιτ Ντι­πάρ­τμεντ φρό­ντι­σε να τονί­σει με ανα­κοί­νω­σή του πως «οι ΗΠΑ χαι­ρε­τί­ζουν με σθε­να­ρό τρό­πο τη συνά­ντη­ση» Ερντο­γάν — Μητσο­τά­κη, και «υπο­στη­ρί­ζουν τις διμε­ρείς συζη­τή­σεις σε όλα τα επί­πε­δα, ώστε η Ελλά­δα και η Τουρ­κία να συνερ­γα­στούν για την προ­ώ­θη­ση της ειρή­νης, της ασφά­λειας και της ευη­με­ρί­ας στην περιοχή».

Το γεγο­νός ότι το παζά­ρι γίνε­ται εντός ευρω­α­τλα­ντι­κού πλαι­σί­ου επι­βε­βαί­ω­σε και ο Τούρ­κος Πρό­ε­δρος, λέγο­ντας στην «Καθη­με­ρι­νή» πως η Ελλά­δα είναι «πολύ­τι­μο μέλος της Συμ­μα­χί­ας στην οποία είμα­στε μέλη», ενώ και ο Μητσο­τά­κης την Πέμ­πτη θύμι­ζε ότι ήταν στη Σύνο­δο Κορυ­φής του ΝΑΤΟ στο Βίλ­νιους που συμ­φώ­νη­σαν να ξανα­πιά­σουν το νήμα των επα­φών και έκτο­τε ακο­λού­θη­σαν «συνο­μι­λί­ες» «σε ένα πολύ παρα­γω­γι­κό κλί­μα». Προ­α­νήγ­γει­λε δε ότι θα συνα­ντη­θούν τον επό­με­νο Ιού­λιο και στη Σύνο­δο Κορυ­φής στην Ουά­σιγ­κτον και ενδιά­με­σα, την άνοι­ξη, στην Αγκυρα.
Σε αυτό το πλαί­σιο εντάσ­σο­νται τόσο η «Δια­κή­ρυ­ξη των Αθη­νών Περί Σχέ­σε­ων Φιλί­ας και Καλής Γει­το­νί­ας», που υπέ­γρα­ψαν οι Μητσο­τά­κης — Ερντο­γάν την Πέμ­πτη, όσο και οι οικο­νο­μι­κές, εμπο­ρι­κές και άλλες συμ­φω­νί­ες που υπε­γρά­φη­σαν στο ΑΣΣ μετα­ξύ υπουρ­γών των δύο μερών.

Χαρα­κτη­ρι­στι­κά, στη Δια­κή­ρυ­ξη τονί­ζε­ται ότι «ανα­γνω­ρί­ζο­ντας την ανα­νε­ω­μέ­νη βού­λη­ση για συνερ­γα­σία μετα­ξύ των κυβερ­νή­σε­ων των δύο χωρών», ώστε «να αυξή­σουν σημα­ντι­κά την ευη­με­ρία και τη δυνα­μι­κή της περιο­χής», «επι­διώ­κο­ντας ενί­σχυ­ση των διμε­ρών σχέ­σε­ων μέσω των υφι­στά­με­νων θεσμι­κών μηχα­νι­σμών» αλλά «χωρίς να θίγο­νται οι εκα­τέ­ρω­θεν νομι­κές θέσεις τους», ενθαρ­ρύ­νο­ντας «την ανταλ­λα­γή επι­σκέ­ψε­ων σε κάθε επί­πε­δο με προ­σέγ­γι­ση προ­σα­να­το­λι­σμέ­νη στην επί­τευ­ξη απο­τε­λε­σμά­των», «υπο­γραμ­μί­ζο­ντας τη σημα­σία των απο­τε­λε­σμα­τι­κών διαύ­λων και μηχα­νι­σμών επι­κοι­νω­νί­ας σε κάθε επί­πε­δο» «με στό­χο την ενί­σχυ­ση της οικο­νο­μι­κής συνερ­γα­σί­ας» και «τονί­ζο­ντας περαι­τέ­ρω ότι προς τού­το (…) οι δύο πλευ­ρές θα διε­ρευ­νή­σουν επι­πρό­σθε­τα θέμα­τα συνερ­γα­σί­ας», συμ­φώ­νη­σαν να συμ­με­τά­σχουν «σε συνε­χείς εποι­κο­δο­μη­τι­κές και ουσια­στι­κές δια­βου­λεύ­σεις» πάνω σε τρεις πυλώνες:

  • Πολι­τι­κός Διά­λο­γος, εξε­λισ­σό­με­νος «σε θέμα­τα αμοι­βαί­ου συμ­φέ­ρο­ντος» και με «διε­ρευ­νη­τι­κές / δια­βου­λευ­τι­κές συνομιλίες».
  • Θετι­κή Ατζέ­ντα, «στο πλαί­σιο του ενι­σχυ­μέ­νου Κοι­νού Σχε­δί­ου Δρά­σης, που περι­λαμ­βά­νει μέτρα κοι­νού ενδια­φέ­ρο­ντος στους τομείς: Επι­χει­ρη­μα­τι­κό­τη­τας — Οικο­νο­μί­ας, Του­ρι­σμού, Μετα­φο­ρών, Ενέρ­γειας, Και­νο­το­μί­ας, Επι­στή­μης και Τεχνο­λο­γί­ας, Γεωρ­γί­ας, Περι­βαλ­λο­ντι­κής Προ­στα­σί­ας, Κοι­νω­νι­κής Ασφά­λι­σης και Υγεί­ας, Νεο­λαί­ας, Εκπαί­δευ­σης και Αθλη­τι­σμού και σε όποιον άλλο τομέα συμ­φω­νη­θεί από κοι­νού, με στό­χο την επί­τευ­ξη σημα­ντι­κών και συγκε­κρι­μέ­νων παρα­δο­τέ­ων, εξορ­θο­λο­γί­ζο­ντας και επι­και­ρο­ποιώ­ντας συνε­χώς την ατζέ­ντα, με δομη­μέ­νο τρό­πο και νέα θέματα».
  • Μέτρα Οικο­δό­μη­σης Εμπι­στο­σύ­νης, «που περι­λαμ­βά­νουν μέτρα στον στρα­τιω­τι­κό τομέα τα οποία θα συνέ­βαλ­λαν στην εξά­λει­ψη αδι­καιο­λό­γη­των πηγών έντα­σης, καθώς και των κιν­δύ­νων που απορ­ρέ­ουν από αυτές». Ειδι­κά για τα ΜΟΕ, στη συνά­ντη­ση των υπουρ­γών Αμυ­νας των δύο χωρών, την Πέμ­πτη, σύμ­φω­να με πλη­ρο­φο­ρί­ες από την ελλη­νι­κή πλευ­ρά επι­κυ­ρώ­θη­καν σε πρώ­τη φάση δρα­στη­ριό­τη­τες όπως ανταλ­λα­γή επι­σκέ­ψε­ων στρα­τιω­τι­κών αντι­προ­σω­πειών, ανταλ­λα­γή επι­σκέ­ψε­ων μετα­ξύ των διοι­κη­τών παρα­με­θό­ριων μονά­δων, τηλε­φω­νι­κή γραμ­μή μετα­ξύ των Εθνι­κών Κέντρων Αερο­πο­ρι­κών Επι­χει­ρή­σε­ων Λάρι­σας — Εσκί Σεχίρ.

Παρα­πέ­ρα, τα δύο μέρη «δεσμεύ­ο­νται να απέ­χουν από κάθε δήλω­ση, πρω­το­βου­λία ή ενέρ­γεια που θα μπο­ρού­σε να υπο­νο­μεύ­σει ή να απα­ξιώ­σει το γράμ­μα και το πνεύ­μα αυτής της Δια­κή­ρυ­ξης ή να θέσει σε κίν­δυ­νο τη δια­τή­ρη­ση της ειρή­νης και της στα­θε­ρό­τη­τας στην περιο­χή τους», δια­κη­ρύσ­σο­ντας ότι «θα προ­σπα­θή­σουν να επι­λύ­σουν οποια­δή­πο­τε δια­φο­ρά προ­κύ­ψει μετα­ξύ τους με φιλι­κό τρό­πο, μέσω απευ­θεί­ας δια­βου­λεύ­σε­ων μετα­ξύ τους ή με άλλα μέσα αμοι­βαί­ας επι­λο­γής, όπως προ­βλέ­πε­ται στον Χάρ­τη των Ηνω­μέ­νων Εθνών», επι­σή­μαν­ση που φωτο­γρα­φί­ζει προ­σφυ­γή στη Χάγη, όπως επί­σης ότι θα υπάρ­ξουν «δια­φο­ρές» που θα διευ­θε­τη­θούν διμερώς.

Βέβαια, αφή­νο­ντας ανοι­χτό το ενδε­χό­με­νο να κατα­λή­ξει στα σκου­πί­δια, όπως άλλω­στε γίνε­ται με τέτοια κεί­με­να όπο­τε οξύ­νο­νται οι αντα­γω­νι­σμοί του κεφα­λαί­ου, στην ίδια τη Δια­κή­ρυ­ξη τονί­ζε­ται ρητά ότι «δεν απο­τε­λεί διε­θνή συμ­φω­νία, δεσμευ­τι­κή για τα μέρη κατά το Διε­θνές Δίκαιο», καθώς επί­σης ότι «καμία πρό­νοια της Δια­κή­ρυ­ξης αυτής δεν πρέ­πει να ερμη­νεύ­ε­ται ότι παρά­γει νομι­κά δικαιώ­μα­τα ή υπο­χρε­ώ­σεις για τα μέρη».

Σύνο­δος Κορυ­φής ΝΑΤΟ: Σε εξέ­λι­ξη συνά­ντη­ση Μητσο­τά­κη-Ερντο­γάν και επι­κίν­δυ­να παζά­ρια στα Ελληνοτουρκικά

Με “σκελετό” τις μπίζνες των αστικών τάξεων

Σε ό,τι αφο­ρά τις διμε­ρείς συμ­φω­νί­ες και τα μνη­μό­νια, με τους Μητσο­τά­κη και Ερντο­γάν να επα­να­λαμ­βά­νουν διαρ­κώς ότι στό­χος των δύο κυβερ­νή­σε­ων τίθε­ται το να διπλα­σιά­σουν το διμε­ρές εμπό­ριο την επό­με­νη 5ετία στα 10 δισ. ευρώ, την Πέμ­πτη ανα­κοι­νώ­θη­καν νέες συμ­φω­νί­ες, που αφο­ρούν: Ανα­γνώ­ρι­ση διπλω­μά­των Τεχνι­κής Εκπαί­δευ­σης, δημιουρ­γία νέας δια­συν­δε­τή­ριας γραμ­μής μετα­ξύ Νέα Σάντας και Μπα­μπα­έ­σκι με στό­χο την ανα­βάθ­μι­ση της ηλε­κτρι­κής δια­σύν­δε­σης Ελλά­δας — Τουρ­κί­ας και την αύξη­ση του όγκου αμφί­δρο­μης ροής Ενέρ­γειας κατά 600 MW), κατα­σκευή δεύ­τε­ρης δια­συ­νο­ρια­κής γέφυ­ρας στην περιο­χή Κήποι — Υψα­λα για διευ­κό­λυν­ση της δια­με­τα­κό­μι­σης, «απλο­ποί­η­ση του επι­χει­ρη­μα­τι­κού περι­βάλ­λο­ντος», αύξη­ση των εξα­γω­γών αγα­θών και υπη­ρε­σιών, συνερ­γα­σία των φορέ­ων Enterprise Greece και Invest in Turkiye με σκο­πό την προ­σέλ­κυ­ση επενδύσεων.

Επί­σης, υπε­γρά­φη­σαν Κοι­νές Δηλώ­σεις — Δια­κη­ρύ­ξεις, π.χ. να συνέρ­χε­ται κάθε χρό­νο η Κοι­νή Επι­τρο­πή Του­ρι­σμού, με σκο­πό να προ­ω­θή­σει την «άμε­ση συνερ­γα­σία» ταξι­διω­τι­κών φορέ­ων και του­ρι­στι­κών πρα­κτό­ρων και να διε­ρευ­νή­σει τις δυνα­τό­τη­τες «για κοι­νές του­ρι­στι­κές επεν­δύ­σεις, με απώ­τε­ρο στό­χο την αύξη­ση των του­ρι­στι­κών ροών». Ακό­μα, να συγκλη­θεί τον Φλε­βά­ρη η Κοι­νή Επι­τρο­πή Οικο­νο­μί­ας και Εμπο­ρί­ου, για να εξε­τα­στούν θέμα­τα Εμπο­ρί­ου, Ενέρ­γειας, Μετα­φο­ρών και Τουρισμού.

Παρα­πέ­ρα, όπως είπε ο Κυρ. Μητσο­τά­κης, η κυβέρ­νη­ση «ζήτη­σε και εξα­σφά­λι­σε την έγκρι­ση της Ευρω­παϊ­κής Επι­τρο­πής ώστε να ενερ­γο­ποι­η­θεί η δυνα­τό­τη­τα Τούρ­κων πολι­τών και των οικο­γε­νειών τους να επι­σκέ­πτο­νται όλο τον χρό­νο για επτά μέρες δέκα νησιά μας που είτε δια­θέ­τουν προ­σφυ­γι­κές δομές είτε έχουν άμε­σες πορ­θμεια­κές συν­δέ­σεις με την Τουρ­κία» (Λήμνος, Λέσβος, Χίος, Ρόδος, Σύμη, Καστε­λό­ρι­ζο, Σάμος, Λέρος, Κάλυ­μνος, Κως), διευ­κο­λύ­νο­ντας τις μπίζ­νες των ξενο­δο­χεια­κών ομίλων.

Στο ενδιά­με­σο «τρέ­χουν» πάντα οι συνο­μι­λί­ες για το Προ­σφυ­γι­κό — Μετα­να­στευ­τι­κό, πάντα στη βάση της Κοι­νής Δήλω­σης ΕΕ — Τουρ­κί­ας σε βάρος των ξερι­ζω­μέ­νων από τις ιμπε­ρια­λι­στι­κές επεμ­βά­σεις και πολέ­μους, με τον Κυρ. Μητσο­τά­κη να επαι­νεί την «πολύ καλύ­τε­ρη συνερ­γα­σία της Αστυ­νο­μί­ας, του Λιμε­νι­κού και της Ακτο­φυ­λα­κής και των δύο χωρών» στην έντα­ση του ανθρω­πο­κυ­νη­γη­τού στη συνο­ριο­γραμ­μή. Συμ­φω­νή­θη­κε άλλω­στε ο Ελλη­νας υπουρ­γός Ναυ­τι­λί­ας, συνο­δεία του αρχη­γού του Λιμε­νι­κού Σώμα­τος, να μετα­βεί αρχές του 2024 στην Τουρ­κία για συνέ­χι­ση των συζη­τή­σε­ων σχε­τι­κά με «κοι­νές ενέρ­γειες» στη δια­χεί­ρι­ση του Προ­σφυ­γι­κού, καθώς επί­σης οι δύο αρχη­γοί των Λιμε­νι­κών Σωμά­των να έχουν 24ωρη ανοι­χτή γραμ­μή επικοινωνίας.

Τη συνά­ντη­ση και τα όσα δρο­μο­λο­γού­νται δεν θα μπο­ρού­σαν παρά να χαι­ρε­τί­σουν στις ανα­κοι­νώ­σεις τους ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και η «Νέα Αρι­στε­ρά» _οι βου­λευ­τές της οποί­ας, Ζεϊ­μπέκ Χου­σε­ΐν και Φερ­χάτ Οζγκιούρ, συνα­ντή­θη­καν με τον Ερντο­γάν και στην τουρ­κι­κή πρε­σβεία, στο πλαί­σιο της συνά­ντη­σης με τη μου­σουλ­μα­νι­κή μειο­νό­τη­τα, οι οποί­οι έσπευ­σαν να χαι­ρε­τί­σουν ως «θετι­κά βήμα­τα» τα όσα συμ­φω­νή­θη­καν, με επι­μέ­ρους ενστάσεις.

Αυτές οι συμφωνίες και συνεννοήσεις, βέβαια, υπηρετούν αποκλειστικά
τα συμφέροντα ελληνικών και τουρκικών επιχειρηματικών ομίλων
και δεν έχουν καμία σχέση με τα συμφέροντα των λαών των δύο χωρών.

Πηγή Ριζο­σπά­στης

 

 

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο