Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Γ. Μαρίνος: «Το ΚΚΕ καλεί τον λαό να επαγρυπνεί γιατί προωθείται συνεκμετάλλευση του Αιγαίου»

«Οι τυμπα­νο­κρου­σί­ες της κυβέρ­νη­σης και η προ­σπά­θεια καλ­λιέρ­γειας προσ­δο­κιών για τη συνε­δρί­α­ση του Ανώ­τα­του Συμ­βου­λί­ου Συνερ­γα­σί­ας Ελλά­δας-Τουρ­κί­ας στις 7 του μήνα, κατά τη γνώ­μη μας είναι “άδειο που­κά­μι­σο” όσον αφο­ρά τα συμ­φέ­ρο­ντα του λαού μας» τόνι­σε ο Γιώρ­γος Μαρί­νος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και βου­λευ­τής του κόμ­μα­τος μετά την ενη­μέ­ρω­ση που είχε από τον υπουρ­γό Εξω­τε­ρι­κών, Γιώρ­γο Γερα­πε­τρί­τη, σχε­τι­κά με το επι­κεί­με­νο Ανώ­τα­το Συμ­βού­λιο Συνερ­γα­σί­ας με την Τουρκία.

Ο Γ. Μαρί­νος εξή­γη­σε πως «η ημε­ρή­σια διά­τα­ξη της συνε­δρί­α­σης έχει ζητή­μα­τα που αφο­ρούν μεγά­λους οικο­νο­μι­κούς ομί­λους, με στό­χο να υπο­γρα­φούν οικο­νο­μι­κές, εμπο­ρι­κές και άλλες συμ­φω­νί­ες» και προσέθεσε:

«Το πιο επι­κίν­δυ­νο ζήτη­μα είναι ότι το Ανώ­τα­το Συμ­βού­λιο Συνερ­γα­σί­ας και αυτά που απο­κα­λού­νται “θετι­κά μέτρα” χρη­σι­μο­ποιού­νται ως όχη­μα επι­τά­χυν­σης του λεγό­με­νου “οδι­κού χάρ­τη” που είναι με ΝΑΤΟι­κές προ­δια­γρα­φές για την διευ­θέ­τη­ση των ελλη­νο­τουρ­κι­κών διαφορών.

»Υπάρ­χει μεγά­λο πρό­βλη­μα για­τί η τουρ­κι­κή πλευ­ρά έρχε­ται στις δια­πραγ­μα­τεύ­σεις με ένα απα­ρά­δε­κτο πλαί­σιο διεκ­δι­κή­σε­ων που αφο­ρά την απο­στρα­τιω­τι­κο­ποί­η­ση των νησιών, την αμφι­σβή­τη­ση κυριαρ­χί­ας και κυριαρ­χι­κών δικαιω­μά­των, επα­να­φέ­ρει τη “Γαλά­ζια Πατρί­δα” και κατα­λή­γει όπως φάνη­κε από τις δηλώ­σεις του κ. Ερντο­γάν στο ”καζάν-καζάν”, δηλα­δή στη μοιρασιά.

»Στό­χος είναι μέσα από αυτή τη δια­δι­κα­σία να προ­ω­θη­θεί η συνεκ­με­τάλ­λευ­ση- συν­δια­χεί­ρι­ση του Αιγαί­ου και της Ανα­το­λι­κής Μεσο­γεί­ου, προς όφε­λος μεγά­λων οικο­νο­μι­κών συμ­φε­ρό­ντων και να ισχυ­ρο­ποι­η­θεί η νοτιο­α­να­το­λι­κή πτέ­ρυ­γα του ΝΑΤΟ».

«Το ΚΚΕ θέτει τα ζητή­μα­τα αυτά στο λαό μας, τον ενη­με­ρώ­νει και τον καλεί να επα­γρυ­πνεί, για­τί υπάρ­χουν σοβα­ροί κίν­δυ­νοι για την κυριαρ­χία και τα κυριαρ­χι­κά δικαιώ­μα­τα της χώρας» τόνι­σε, κατα­λή­γο­ντας στη δήλω­σή του ο Γ. Μαρίνος.

Απα­ντώ­ντας σε σχε­τι­κή ερώ­τη­ση, δήλω­σε πως «ο διά­λο­γος πρέ­πει να γίνε­ται, όπως γίνε­ται σε όλα τα κρά­τη», συμπλη­ρώ­νο­ντας: «Εμείς, ως ΚΚΕ, συγκε­ντρώ­νου­με την προ­σο­χή μας στο περιε­χό­με­νο. Τι συζη­τή­σα­νε όλα τα προη­γού­με­να χρό­νια με τις διε­ρευ­νη­τι­κές επα­φές; Το συμπέ­ρα­σμα είναι πως ‑παρό­τι το περιε­χό­με­νο ήταν απόρ­ρη­το- εξε­τά­στη­καν ζητή­μα­τα κυριαρ­χί­ας και καθο­ρι­σμού ακό­μα και του εύρους των χωρι­κών υδά­των. Επο­μέ­νως, αυτά είναι κρί­σι­μα ζητή­μα­τα, και συγκε­ντρώ­νου­με την προ­σο­χή μας στο περιε­χό­με­νο. Αυτό είναι το βασι­κό. Τι συζη­τούν πίσω από τις κλει­στές πόρ­τες. Και η γνώ­μη μας είναι πως παίρ­νο­ντας υπό­ψη ότι πρό­κει­ται για πλαί­σιο που προ­ω­θή­θη­κε μέσα από την τελευ­ταία Σύνο­δο Κορυ­φής του ΝΑΤΟ στο Βίλ­νιους της Λιθουα­νί­ας έχουν τεθεί στο τρα­πέ­ζι πολύ σοβα­ρά ζητή­μα­τα οδυ­νη­ρού συμ­βι­βα­σμού και πρέ­πει να ενη­με­ρώ­σει το ΚΚΕ ανοι­χτά το λαό μας».

 

ΙΔΕΕΣ και «ΣΤΡΑΤΗΓΟΙ» που άλλα­ξαν το ποδό­σφαι­ρο – Γιάν­νης Γεωργάκης

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο