Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Απεργούν για πρώτη φορά οι εργαζόμενοι στην εφημερίδα Los Angeles Times

Οι εργα­ζό­με­νοι της εφη­με­ρί­δας Los Angeles Times προ­χώ­ρη­σαν σε απερ­γία χθες Παρα­σκευή, για πρώ­τη φορά τα 142 χρό­νια της ύπαρ­ξής της, ενά­ντια στις απο­λύ­σεις που σχε­διά­ζει η εργοδοσία.

Δεκά­δες εργα­ζό­με­νοι στην εφη­με­ρί­δα συγκε­ντρώ­θη­καν σε πάρ­κο στο κέντρο του Λος Αντζε­λες για να δια­μαρ­τυ­ρη­θούν ενα­ντί­ον αυτών των σχεδίων.

«Οι τρο­πο­ποι­ή­σεις της συλ­λο­γι­κής σύμ­βα­σης εργα­σί­ας μας που προ­σπα­θεί να μας πιέ­σει να απο­δε­χθού­με η διεύ­θυν­ση είναι χυδαί­ες και ανυ­πό­φο­ρες», επι­σή­μα­νε ο Μπράιαν Κοντρέ­ρας, εκ των συν­δι­κα­λι­στι­κών εκπρο­σώ­πων των εργα­ζο­μέ­νων της εφημερίδας.

Στην απερ­για­κή κινη­το­ποί­η­ση συμ­με­τέ­χει το 90% των συν­δι­κα­λι­σμέ­νων δημο­σιο­γρά­φων της εφη­με­ρί­δας, πρό­σθε­σε, συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νων αντα­πο­κρι­τών σε άλλες πόλεις των ΗΠΑ, μετα­ξύ των οποί­ων και της πρω­τεύ­ου­σας Ουάσιγκτον.

Η διεύ­θυν­ση της εφη­με­ρί­δας ανα­κοί­νω­σε προ­χθές Πέμ­πτη πως θα προ­χω­ρή­σει σε απο­λύ­σεις για να μειω­θεί το «κόστος λει­τουρ­γί­ας» της.

Αν και δεν έχει ανα­κοι­νω­θεί συγκε­κρι­μέ­νος αριθ­μός απο­λύ­σε­ων, αμε­ρι­κα­νι­κά ΜΜΕ ανέ­φε­ραν πως θα πρό­κει­ται για περί­που εκα­τό δημο­σιο­γρά­φους, ή το ένα πέμ­πτο της σύντα­ξης των LA Times.

Η διοί­κη­ση της εφη­με­ρί­δας, η ανή­κει στον δισε­κα­τομ­μυ­ριού­χο Πάτρικ Σουν-Σιονγκ, είχε ήδη προ­χω­ρή­σει σε άλλες 70 απο­λύ­σεις τον περα­σμέ­νο Ιούνη.

Στο πλαί­σιο των συνο­λι­κό­τε­ρων ανα­κα­τα­τά­ξε­ων στον έντυ­πο και τον ηλε­κτρο­νι­κό Τύπο, μεγά­λες εφη­με­ρί­δες κατα­γρά­φουν μεί­ω­ση των δια­φη­μι­στι­κών τους εσό­δων και των συν­δρο­μη­τών τους, με την εργο­δο­σία να επι­χει­ρεί να φορ­τώ­σει τα «σπα­σμέ­να» στους εργα­ζό­με­νους του κλάδου.

Εκθε­ση της σχο­λής δημο­σιο­γρα­φί­ας του πανε­πι­στη­μί­ου Northwestern ανα­φέ­ρει ότι πάνω από 130 εφη­με­ρί­δες έκλει­σαν ή εξα­γο­ρά­στη­καν το 2023 στις ΗΠΑ.

Πηγή: 902.gr

Το “έπος” του Γου­έ­μπλεϊ, αφη­γεί­ται ο Αρι­στεί­δης Καμάρας

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο