Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΑΠΘ: Ανακήρυξε τον Άνθιμο επίτιμο διδάκτορα — Επόμενο βήμα η αποκήρυξη του Γαλιλαίου

Επί­τι­μος διδά­κτο­ρας του Τμή­μα­τος Ποι­μα­ντι­κής και Κοι­νω­νι­κής Θεο­λο­γί­ας της Θεο­λο­γι­κής Σχο­λής του Αρι­στο­τε­λεί­ου Πανε­πι­στη­μί­ου Θεσ­σα­λο­νί­κης ανα­κη­ρύ­χθη­κε ο Μητρο­πο­λί­της Θεσ­σα­λο­νί­κης, Άνθιμος.

Τον Μητρο­πο­λί­τη Άνθι­μο που πλέ­ον όλων των άλλων «αμαρ­τιών» του δήλω­νε εν έτει 2018 από άμβωνος:

«Μην ακού­τε τι σας λένε, ότι έχουν πάει στο φεγ­γά­ρι ή ότι υπάρ­χουν άλλοι πλα­νή­τες. Ο συνο­μι­λη­τής μου μού είπε ότι τα συμπε­ρά­σμα­τα των νέων επι­στη­μό­νων δεν έχουν κατα­τε­θεί ακό­μα» επι­κα­λού­με­νος συνο­μι­λία του με δια­πρε­πή επι­στή­μο­να, τον οποίο δεν κατονόμασε.

Σύμ­πτω­ση, σαν σήμε­ρα το 1969 η πρώ­τη γάτα περ­πά­τη­σε στο φεγ­γά­ρι, κάτι που μάλ­λον αγνο­ούν στο Ανθί­μειο (όπως πρέ­πει να μετο­νο­μα­στεί) Πανε­πι­στή­μιο Θεσσαλονίκης.

Η τελε­τή ανα­γό­ρευ­σής του, όπως δια­βά­ζου­με στο ρεπορ­τάζ, πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­κε το Επι­σκο­πείο τής Ιεράς Μητρο­πό­λε­ως Θεσ­σα­λο­νί­κης, παρου­σία εκπρο­σώ­πων της Εκκλη­σί­ας αλλά και του Πρύ­τα­νη του ΑΠΘ.

Αξί­ζει να σημειω­θεί πως σχε­τι­κά με την ανα­γό­ρευ­ση του Μητρο­πο­λί­του Άνθι­μου σε Επί­τι­μο διδά­κτο­ρα του ΑΠΘ δεν υπήρ­ξε σχε­τι­κή ανα­κοί­νω­ση-προ­α­ναγ­γε­λία ούτε από το Πανε­πι­στή­μιο ούτε από τη Μητρό­πο­λη, φοβού­με­νοι την κατα­κραυ­γή τόσο της επι­στη­μο­νι­κής κοι­νό­τη­τας όσο και των φοιτητών.

Υπεν­θυ­μί­ζε­ται πως ο Μητρο­πο­λί­της Άνθι­μος είχε προ­γραμ­μα­τι­στεί να ανα­κη­ρυ­χτεί επί­τι­μος Διδά­κτο­ρας τον Νοέμ­βριο του 2017, ωστό­σο η σχε­τι­κή εκδή­λω­ση είχε ανα­βλη­θεί τότε, ενώ προ­κλή­θη­καν και έντο­νες αντιδράσεις.

Εκεί­νη τη χρο­νιά βέβαια το ΑΠΘ είχε τιμή­σει, ανα­γο­ρεύ­ο­ντας τον σε επί­τι­μο Διδά­κτωρ Νομι­κής Σχο­λής ΑΠΘ, έναν απ’ αυτούς που ματώ­σαν το λαό, τον έρι­ξαν στη φτώ­χεια και στην εξα­θλί­ω­ση, τον Ζαν Κλοντ Γιουν­κερ, επι­κε­φα­λής της Κομισόν.

Και σήμε­ρα, θα αφιε­ρώ­σου­με στην Πρυ­τα­νεία του  Ανθί­μειο Πανε­πι­στή­μιο Θεσ­σα­λο­νί­κης το δίστι­χο του Κώστα Βάρναλη:

Και συ, τσού­λα των δήμιων, Επιστήμη,
της Αλή­θειας εσχά­τη τεφροδόχα

Αυτά συμ­βαί­νουν σε ένα Πανε­πι­στή­μιο που θέλουν μέσα τις δυνά­μεις κατα­στο­λής και έξω την επιστήμη.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο