Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΑΠΘ: Συνεχίζεται το κλίμα αστυνομοκρατίας — Ανακοίνωση Φοιτητικών Συλλόγων

Συνε­χί­ζε­ται για δεύ­τε­ρη συνε­χό­με­νη βδο­μά­δα η παρου­σία ισχυ­ρών αστυ­νο­μι­κών δυνά­με­ων στο Αρι­στο­τέ­λειο Πανε­πι­στή­μιο Θεσ­σα­λο­νί­κης, με πρό­σχη­μα τις εργα­σί­ες για την κατα­σκευή βιβλιο­θή­κης στον χώρο της πρώ­ην κατά­λη­ψης του Βιο­λο­γι­κού και την «προ­στα­σία» του εργο­λα­βι­κού συνεργείου.

Σήμε­ρα, οι Φοι­τη­τι­κοί Σύλ­λο­γοι Ηλε­κτρο­λό­γων — Μηχα­νο­λό­γων Μηχα­νι­κών, Ιατρι­κής, Δημο­σιο­γρα­φί­ας και ΜΜΕ, Κτη­νια­τρι­κής, ΤΕΦΑΑ του ΑΠΘ όπως και ο ΣΟΦΕΘ είχαν προ­γραμ­μα­τι­σμέ­νη παρά­στα­ση δια­μαρ­τυ­ρί­ας μπρο­στά από το κτί­ριο της Σχο­λής Θετι­κών Επι­στη­μών, όπου βρί­σκο­νται καθη­με­ρι­νά άνδρες των ΜΑΤ και της Ασφά­λειας, οι οποί­οι απέ­κλει­σαν αντι­προ­σω­πεία φοι­τη­τών συν­δι­κα­λι­στών από τον χώρο. Συγκε­κρι­μέ­να, όταν οι εκλεγ­μέ­νοι συν­δι­κα­λι­στές προ­σπά­θη­σαν να προ­σεγ­γί­σουν το κτί­ριο της ΣΘΕ εμπο­δί­στη­καν με σπρω­ξιές από τους αστυ­νο­μι­κούς, οι οποί­οι είπαν στους φοι­τη­τές πως ο χώρος είναι αποκλεισμένος.

Όπως κατήγ­γει­λε ο Τάσος Παπα­δό­που­λος, γραμ­μα­τέ­ας του ΔΣ του ΦΣ Νομι­κής του ΑΠΘ, ο απο­κλει­σμός του χώρου και η συνε­χό­με­νη παρου­σία ισχυ­ρών αστυ­νο­μι­κών δυνά­με­ων στό­χο έχει σε συνερ­γα­σία με την πρυ­τα­νεία και την κυβέρ­νη­ση να νομι­μο­ποι­η­θεί η παρου­σία τους μέσα στο campus και να προ­ε­τοι­μα­στεί το έδα­φος για την παρου­σία της Πανε­πι­στη­μια­κής Αστυ­νο­μί­ας. «Το Πανε­πι­στή­μιο ανή­κει σε εμάς τους φοι­τη­τές, τους καθη­γη­τές μας, τις ανά­γκες μας και οι αστυ­νο­μι­κές δυνά­μεις δεν έχουν θέση μέσα σε αυτό», συνέ­χι­σε και πρό­σθε­σε: «Θα παρα­μεί­νου­με στον χώρο, θα φωνά­ξου­με τα συν­θή­μα­τά μας, θα αναρ­τή­σου­με τα πανό μας, προ­κει­μέ­νου να κατα­δι­κα­στεί ακό­μα μία φορά η παρου­σία των αστυ­νο­μι­κών δυνά­με­ων στο ΑΠΘ».

Οι Φοι­τη­τι­κοί Σύλ­λο­γοι θα προ­χω­ρή­σουν σήμε­ρα σε δρά­ση ενη­μέ­ρω­σης σε κεντρι­κά σημεία της πόλης και σε διορ­γά­νω­ση τουρ­νουά σκα­κιού στην πλα­τεία Χημεί­ου, μπρο­στά από τη ΣΘΕ, ενώ απο­φά­σι­σαν επίσης:

Πέμ­πτη 28/04

• Στις 11 π.μ. παρά­στα­ση δια­μαρ­τυ­ρί­ας στην πρυ­τα­νεία του ΑΠΘ.

• Στις 12 μ. τουρ­νουά 5Χ5 ποδο­σφαί­ρου στην πλα­τεία Χημείου.

Παρα­σκευή 29/04

• Στις 12 μ. στο Πολυ­τε­χνείο πορεία Φοι­τη­τι­κών Συλ­λό­γων μέσα στο ΑΠΘ και συναυ­λία στην πλα­τεία Χημείου.

Ανα­λυ­τι­κά η ανα­κοί­νω­ση των Φοι­τη­τι­κών Συλλόγων:

Έξω η αστυ­νο­μία από τις σχο­λές μας!

Με τους συλ­λό­γους, τους αγώ­νες, τη δύνα­μή μας τους χαλά­με τα σχέ­δια – δυνα­μώ­νου­με τον αγώ­να για τις σπου­δές που έχου­με ανά­γκη σήμερα!

Κατα­δι­κά­ζου­με τη παρου­σία αστυ­νο­μι­κών δυνά­με­ων επα­νει­λημ­μέ­να τις τελευ­ταί­ες δύο εβδο­μά­δες, την αναί­τια χρή­ση χημι­κών και κρό­του λάμ­ψης, μέσα στο χώρο του Πανε­πι­στη­μί­ου. Οι φοι­τη­τές με τους αγώ­νες, τα αιτή­μα­τα, τις επι­θε­τι­κές μας διεκ­δι­κή­σεις, με τους συλ­λό­γους μας έχου­με απο­δεί­ξει ότι δεν θα δεχτού­με την παρου­σία τους στο χώρο που σπουδάζουμε.

Ξέρου­με καλά ότι η παρου­σία, η προ­σπά­θεια νομι­μο­ποί­η­σης εικό­νων δυνά­με­ων κατα­στο­λής στο χώρο του Πανε­πι­στη­μί­ου απο­τε­λεί πολι­τι­κή επι­λο­γή της κυβέρ­νη­σης για την εξυ­πη­ρέ­τη­ση των συμ­φε­ρό­ντων των επι­χει­ρη­μα­τι­κών ομί­λων, των ανα­γκών της αγο­ράς. Είναι εικό­να από το μέλ­λον που ετοι­μά­ζουν για τις σχο­λές μας, είναι φανε­ρό ότι το Πανε­πι­στή­μιο που ορα­μα­τί­ζε­ται η κυβέρ­νη­ση, βάση των κατευ­θύν­σε­ων της ΕΕ, είναι «ανοι­χτό» για τα ΜΑΤ, τις δυνά­μεις κατα­στο­λής, την ελεύ­θε­ρη επι­χει­ρη­μα­τι­κή δρά­ση αλλά «κλει­στό» για τις ανά­γκες των φοι­τη­τών, το δικαί­ω­μα τους σε σπου­δές με σύγ­χρο­νους όρους! Δεν είναι τυχαίο ότι όλα αυτά τα περι­στα­τι­κά λαμ­βά­νουν χώρα την ώρα που βρί­σκε­ται στα σκα­ριά νέος νόμος – πλαί­σιο, συγ­χω­νεύ­σεις και κατάρ­γη­ση Τμη­μά­των όπως στα ξενό­γλωσ­σα Τμή­μα­τα, κατάρ­γη­ση των δωρε­άν εντύ­πων συγ­γραμ­μά­των, χτύ­πη­μα στη φοι­τη­τι­κή μέρι­μνα, στη σίτι­ση και τη στέ­γα­ση των φοιτητών.

Είναι του­λά­χι­στον προ­σχη­μα­τι­κή αν όχι επι­κίν­δυ­νη η επί­κλη­ση της κυβέρ­νη­σης, των πρυ­τα­νι­κών αρχών του ΑΠΘ ζητη­μά­των «ασφά­λειας των φοι­τη­τών», αυτό που προ­κα­λεί ανα­σφά­λεια όλο αυτό το διά­στη­μα στους φοι­τη­τές και τις οικο­γέ­νειές τους είναι οι ολο­έ­να και πιο δύσκο­λοι όροι ζωής και σπου­δών τους, απόρ­ροια της πολι­τι­κής της σημε­ρι­νής και όλων των προη­γού­με­νων κυβερ­νή­σε­ων. Επι­βε­βαιώ­νε­ται και από τα γεγο­νό­τα των τελευ­ταί­ων ημε­ρών ότι η έντα­ση της κατα­στο­λής πηγαί­νει χέρι – χέρι, προ­μη­νύ­ει ακό­μα μεγα­λύ­τε­ρο χτύ­πη­μα στις σπου­δές και τα δικαιώ­μα­τα μας! Επι­βε­βαιώ­νε­ται επί­σης ότι η έντα­ση της κατα­στο­λής δεν απο­τε­λού­σε κάποια εμμο­νι­κή επι­λο­γή κάποιου υπουρ­γού αλλά κομ­μά­τι ενός συνο­λι­κό­τε­ρου σχε­δί­ου για την υπο­βάθ­μι­ση των σπου­δών μας!

Οι φοι­τη­τές έχου­με πεί­ρα από τι πραγ­μα­τι­κά τους χαλά­ει τα σχέ­δια: είναι η ισχυ­ρο­ποί­η­ση των συλ­λό­γων μας, της συλ­λο­γι­κής διεκ­δί­κη­σης για ουσια­στι­κή ανα­βάθ­μι­ση των σπου­δών μας!

Καμία παρου­σία της αστυ­νο­μί­ας στο χώρο του Πανε­πι­στη­μί­ου – έξω τα ΜΑΤ από τις σχο­λές μας!

«Τσε Γκε­βά­ρα, πρε­σβευ­τής της Επα­νά­στα­σης», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο