Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Απονεμήθηκαν τα Κρατικά Λογοτεχνικά Βραβεία

Τα Κρα­τι­κά Λογο­τε­χνι­κά Βρα­βεία 2015 και 2016 (που καλύ­πτουν την εκδο­τι­κή παρα­γω­γή του 2014 και του 2015) απο­νε­μή­θη­καν στις 7/3, στο Μέγα­ρο Μου­σι­κής Αθη­νών σε μια κατά­με­στη αίθουσα.

Υπο­δε­χό­με­νη τους βρα­βευ­μέ­νους συγ­γρα­φείς, η υπουρ­γός Πολι­τι­σμού Λυδία Κονιόρ­δου σημεί­ω­σε πως τα βρα­βεία είναι ενδει­κτι­κά της συγ­γρα­φι­κής δύνα­μης και πολυ­φω­νί­ας που εκδη­λώ­νε­ται στο πεδίο, τόσο της λογο­τε­χνί­ας όσο και του θεά­τρου: «Οι πνευ­μα­τι­κές μας δυνά­μεις αντα­πο­κρί­νο­νται με γόνι­μο τρό­πο στο δημιουρ­γι­κό έναυ­σμα της “κρί­σης”, απο­τυ­πώ­νο­ντας μια κοι­νω­νία στο μεταίχ­μιο της ανα­νέ­ω­σής της. Ο ζωντα­νός διά­λο­γος που εκπο­ρεύ­ε­ται από τη λογο­τε­χνία και το θέα­τρο δίνει σχή­μα­τα στα ερω­τή­μα­τα τα οποία μας απα­σχο­λούν και δια­μορ­φώ­νει τις σχε­τι­κές απα­ντή­σεις. Η επι­λο­γή των νικη­τών ήταν δύσκο­λη και προ­βλη­μά­τι­σε ευχά­ρι­στα τα μέλη των κρι­τι­κών επι­τρο­πών. Στό­χος μας, στο αμέ­σως επό­με­νο χρο­νι­κό διά­στη­μα, είναι να δώσου­με στον θεσμό των κρα­τι­κών βρα­βεί­ων ένα μέρος από την ενάρ­γειά του, παράλ­λη­λα με τον ορι­σμό των μελών νέων επι­τρο­πών. Η Απο­νο­μή των Κρα­τι­κών Λογο­τε­χνι­κών Βρα­βεί­ων θα επα­νέλ­θει στην αμέ­σως επό­με­νη χρο­νιά από το έτος έκδο­σης των βιβλί­ων. Παράλ­λη­λα σχε­διά­ζου­με και­νο­το­μί­ες με βάση τις προ­τά­σεις που έχει υπο­βά­λει η ομά­δα εργα­σί­ας για το βιβλίο την οποία έχει συγκρο­τή­σει το υπουρ­γείο Πολιτισμού».

Η υπουρ­γός έδω­σε τα συγ­χα­ρη­τή­ριά της στους βρα­βευ­μέ­νους και ευχή­θη­κε τα καλύ­τε­ρα για τη συνέ­χι­ση του έργου τους, μιλώ­ντας και για τις πρω­το­βου­λί­ες τις οποί­ες έχει ανα­λά­βει το υπουρ­γείο σε σχέ­ση με το θέα­τρο: από την επα­νε­νερ­γο­ποί­η­ση των επι­χο­ρη­γή­σε­ων, το άνοιγ­μα ειδι­κού σχε­τι­κού λογα­ρια­σμού στον κρα­τι­κό προ­ϋ­πο­λο­γι­σμό και την υπο­στή­ρι­ξη νέων θεα­τρι­κών σχη­μά­των μέχρι τον επα­να­προσ­διο­ρι­σμό του θεσμού των ΔΗΠΕΘΕ, την προ­ώ­θη­ση της έρευ­νας για το αρχαίο δρά­μα, την ορι­στι­κή λύση για την εγκα­τά­στα­ση του Θεα­τρι­κού Μου­σεί­ου και τη θεα­τρι­κή και μου­σι­κή συνερ­γα­σία με την Κίνα και την Ιταλία.

«Όσοι έλα­βαν κατά τη διάρ­κεια της προη­γού­με­νης πεντα­ε­τί­ας μέρος στη δια­δι­κα­σία των κρί­σε­ων, έκα­ναν μεγά­λη προ­σπά­θεια να αρθούν στο ύψος των περι­στά­σε­ων» παρα­τή­ρη­σε ο Αλέ­ξης Ζήρας, πρό­ε­δρος της Επι­τρο­πής Κρα­τι­κών Λογο­τε­χνι­κών Βρα­βεί­ων για το 2015 και το 2016, συμπλη­ρώ­νο­ντας ότι έχει επέλ­θει το πλή­ρω­μα του χρό­νου για την εισ­δο­χή νέων μελών στις τάξεις των επι­τρο­πών. Παρα­λαμ­βά­νο­ντας το Μεγά­λο Βρα­βείο Γραμ­μά­των για το 2015, ο Ηλί­ας Χ. Παπα­δη­μη­τρα­κό­που­λος, που δεν μπό­ρε­σε λόγω ασθέ­νειας να παρα­στεί στην τελε­τή της απο­νο­μής, το αφιέ­ρω­σε στους «πατέ­ρες της διη­γη­μα­το­γρα­φί­ας μας παρά­δο­σης, που μας χάρι­σαν ατέ­λειω­τες ώρες ανα­γνω­στι­κής από­λαυ­σης και παρα­μυ­θί­ας». Παρα­λαμ­βά­νο­ντας το ίδιο βρα­βείο για το 2016, ο Βασί­λης Βασι­λι­κός ζήτη­σε «να προ­χω­ρή­σου­με μπρο­στά με τα βρα­βεία», συμ­βάλ­λο­ντας στην ανα­νέ­ω­ση της ελλη­νι­κής λογοτεχνίας.

Τα Λογο­τε­χνι­κά Βρα­βεία (μυθι­στό­ρη­μα, διή­γη­μα-νου­βέ­λα, ποί­η­ση, δοκί­μιο-κρι­τι­κή, μαρ­τυ­ρία-βιο­γρα­φία-χρο­νι­κό-ταξι­διω­τι­κή λογο­τε­χνία και πρω­το­εμ­φα­νι­ζό­με­νοι ποι­η­τές και πεζο­γρά­φοι) για το 2015 έλα­βαν οι Χρή­στος Χωμε­νί­δης, Ανδρέ­ας Μήτσου, Ζέφη Δαρά­κη, Κατε­ρί­να Σχι­νά, Νίκος Μπα­κου­νά­κης, Χρί­στος Κυθρε­ώ­της, Μαρία Φίλη και Ρίκα Μπεν­βε­νί­στε. Τα Λογο­τε­χνι­κά Βρα­βεία για το 2016 έλα­βαν οι Θεό­δω­ρος Γρη­γο­ριά­δης, Ηλί­ας Παπα­μό­σχος, Δημή­τρης Αγγε­λής, Σοφία Κολο­τού­ρου, Σταύ­ρος Ζου­μπου­λά­κης, Γιώρ­γος Βέης, Σοφία Νικο­λαϊ­δου, Βασι­λεία Γεωρ­γί­ου και Χρή­στος Κολ­τσί­δας. Απο­νε­μή­θη­καν επί­σης για τις δύο χρο­νιές τα Βρα­βεία Από­δο­σης, Μετά­φρα­σης, Παι­δι­κού Λογο­τε­χνι­κού Βιβλί­ου, Εφη­βι­κού-Νεα­νι­κού Λογο­τε­χνι­κού Βιβλί­ου, Εικο­νο­γρα­φη­μέ­νου Παι­δι­κού Βιβλί­ου, Βιβλί­ου Γνώ­σε­ων για Παι­διά και Βιβλί­ου για Ευαί­σθη­τα Κοι­νω­νι­κά Θέμα­τα. Απο­νε­μή­θη­καν ακό­μα τιμη­τι­κές δια­κρί­σεις σε περιοδικά.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο