Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Αποστολή της Ρωσίας στο διάστημα: Το Luna-25 συνετρίβη στη Σελήνη

Η πρώ­τη έπει­τα από 47 χρό­νια απο­στο­λή της Ρωσί­ας στη Σελή­νη απέ­τυ­χε, αφού το μη επαν­δρω­μέ­νο δια­στη­μό­πλοιό της, Luna-25, περι­στρά­φη­κε εκτός ελέγ­χου και συνε­τρί­βη στη Σελήνη.

Η ρωσι­κή δια­στη­μι­κή υπη­ρε­σία, Roskosmos, ανέ­φε­ρε ότι είχε χάσει επα­φή με το σκά­φος λίγο αφού παρου­σιά­στη­κε ένα πρό­βλη­μα, καθώς το σκά­φος προ­ε­τοι­μα­ζό­ταν να εισέλ­θει σε τρο­χιά προ­σε­λή­νω­σης χθες, Σάββατο.

«Το σκά­φος μετα­κι­νή­θη­κε σε μη προ­βλέ­ψι­μη τρο­χιά και στα­μά­τη­σε να υπάρ­χει ως απο­τέ­λε­σμα πρό­σκρου­σης με την επι­φά­νεια της Σελή­νης», ανέ­φε­ρε σε μια ανα­κοί­νω­ση η Roskosmos.

Η είδη­ση «έπαι­ξε» συνο­δευό­με­νη από τις μνή­μες της περιό­δου που η ΕΣΣΔ ήταν η πρώ­τη που εκτό­ξευ­σε δορυ­φό­ρο σε τρο­χιά γύρω από τη Γη –τον Σπούτ­νικ 1 το 1957– και ο Σοβιε­τι­κός κοσμο­ναύ­της Γιού­ρι Γκα­γκά­ριν έγι­νε ο πρώ­τος άνθρω­πος που ταξί­δε­ψε στο διά­στη­μα το 1961. Η τελευ­ταία απο­στο­λή της στο διά­στη­μα ήταν το Luna-24 το 1976.

4‑ΟΚΤ-1957: ΕΚΤΟΞΕΥΣΗ «ΣΠΟΥΤΝΙΚ» 🚩Οταν η πρώ­τη σοσια­λι­στι­κή χώρα άνοι­ξε το δρό­μο του ανθρώ­που προς το Διάστημα

Μετά τις ανα­τρο­πές η Ρωσία δεν είχε επι­διώ­ξει άλλες απο­στο­λές μέχρι τώρα. Το Luna-25 επρό­κει­το να προ­σε­λη­νω­θεί στον νότιο πόλο της Σελή­νης αύριο, 21 Αυγού­στου, σύμ­φω­να με Ρώσους αξιω­μα­τού­χους για το διάστημα.

Η Ρωσία αντι­με­τω­πί­ζει αντα­γω­νι­σμό από την Ινδία, το δια­στη­μό­πλοιο της οποί­ας, Chandrayaan‑3, προ­γραμ­μα­τί­ζε­ται να προ­σε­δα­φι­στεί στον νότιο πόλο της Σελή­νης αυτή την εβδο­μά­δα, και ευρύ­τε­ρα από την Κίνα και τις Ηνω­μέ­νες Πολι­τεί­ες που έχουν προ­ω­θή­σει αμφό­τε­ρες τις δια­στη­μι­κές τους φιλοδοξίες.

Με πλη­ρο­φο­ρί­ες από 902. gr
_rbc.ru & tass _rtvi.com

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο