Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ: Μαίνεται η μεγάλη φωτιά — Νέες εκκενώσεις οικισμών — Τραγική η έλλειψη μέτρων πρόληψης και μέσων πυρόσβεσης _ΦΩΤΟ

Μαί­νε­ται η μεγά­λη πυρ­κα­γιά στην περιο­χή της Αλε­ξαν­δρού­πο­λη, με τον κρα­τι­κό μηχα­νι­σμό να «τρέ­χει» κατό­πιν εορ­τής ν’ αντι­με­τω­πί­σει την φωτιά, καθώς τα μέτρα πρό­λη­ψης είναι ανύ­παρ­κτα, η Πυρο­σβε­στι­κή στε­νά­ζει κάτω από σοβα­ρές ελλεί­ψεις και η κυβέρ­νη­ση με τα μηνύ­μα­τα του 112, μετα­φέ­ρει την ευθύ­νη στους κατοί­κους και στην ουσία τούς αφή­νει στο έλε­ος της καταστροφής.

Η φωτιά έχει μπει στα χωριά Αμφι­τρί­τη και Μαΐ­στρος που εκκε­νώ­θη­καν, ενώ ήδη μηνύ­μα­τα εκκέ­νω­σης έχουν στα­λεί για τις περιο­χές Άβα­ντας, Μονα­στη­ρά­κι και Δορί­σκο.

Από χθες μέχρι σήμε­ρα έχουν καεί σπί­τια, κατα­στή­μα­τα, αμά­ξια και καλλιέργειες.

Οι δυνα­τοί άνε­μοι που πνέ­ουν στην περιο­χή, δυσχε­ραί­νουν το έργο της Πυρόσβεσης.

Αυτή την ώρα, τρία είναι τα ενερ­γά κομ­μά­τια της πυρ­κα­γιάς. Το πρώ­το στο ανα­το­λι­κό κομ­μά­τι από τον οικι­σμό Λου­τρό. Το δεύ­τε­ρο στην δυτι­κή πτέ­ρυ­γα της πυρ­κα­γιας στον οικι­σμό Αμφι­τρί­τη και πιο συγκε­κρι­μέ­να νοτί­ως αυτής. Και το τρί­το βρί­σκε­ται στη βόρεια πλευ­ρά, στον οικι­σμό Νίψα, το οποίο είναι το πιο ενερ­γό. Το μέτω­πο του Άβα­ντος — Μαΐ­στρου που είναι δίπλα στην πόλη είναι πιο ελεγχόμενο.

Μήνυ­μα από το 112 εστά­λη το μεση­μέ­ρι και προς τους κατοί­κους της Αλε­ξαν­δρού­πο­λης για να παρα­μεί­νουν σε εσω­τε­ρι­κούς χώρους με κλει­στά παρά­θυ­ρα και πόρτες.

Στο έργο της κατά­σβε­σης συμ­με­τέ­χουν 176 πυρο­σβέ­στες με 48 οχή­μα­τα ενώ από νωρίς το πρωί ρίψεις νερού πραγ­μα­το­ποιούν 4 κανα­ντέρ και τρία ελικόπτερα. 

Κλειστή η Εγνατία Οδός

Στο μετα­ξύ νέα δια­κο­πή κυκλο­φο­ρί­ας στην Εγνα­τία Οδό Κήπων-Αλε­ξαν­δρού­πο­λης τέθη­κε σε ισχύ λόγω της πυρ­κα­γιάς. Όπως ανα­κοί­νω­σε η Γενι­κή Περι­φε­ρεια­κή Αστυ­νο­μι­κή Διεύ­θυν­ση Ανα­το­λι­κής Μακε­δο­νί­ας και Θρά­κης, δια­κό­πη­κε η κυκλο­φο­ρία από από το ύψος του κόμ­βου Αρδα­νί­ου έως το ύψος του κόμ­βου Βιο­μη­χα­νι­κής Περιο­χής (ΒΙ.ΠΕ.) Αλε­ξαν­δρού­πο­λης. Η κυκλο­φο­ρία των οχη­μά­των εκτρέ­πε­ται μέσω της Εθνι­κής Οδού Φερών ‑Αλε­ξαν­δρού­πο­λης.

Επί­σης, τα δρο­μο­λό­για των λεω­φο­ρεί­ων C682/C683 (Αλε­ξαν­δρού­πο­λη — Ορμέ­νιο) καταρ­γού­νται ολι­κώς με εντο­λή της Τρο­χαί­ας εξαι­τί­ας της πυρ­κα­γιάς στην περιο­χή της Αλεξανδρούπολης

Συνε­χί­ζε­ται η «μάχη» με τις φλό­γες στην Αλε­ξαν­δρού­πο­λη, με τον κρα­τι­κό μηχα­νι­σμό να «τρέ­χει» κατό­πιν εορτής

Έλλειψη μέτρων πρόληψης και μέσων πυρόσβεσης

Σύμ­φω­να με καταγ­γε­λί­ες κατοί­κων, αρκε­τοί πυρο­σβε­στι­κοί κρου­νοί δεν λει­τουρ­γού­σαν κοντά στα σημεία της φωτιάς, γεγο­νός που ανά­γκα­ζε τα πυρο­σβε­στι­κά να κάνουν μεγα­λύ­τε­ρες απο­στά­σεις ώστε να γεμί­σουν τις δεξα­με­νές τους και να χάνε­ται έτσι πολύ­τι­μος χρόνος.

Τρό­φι­μα και νερά συγκε­ντρώ­νουν οι κάτοι­κοι των χωριών της Αλε­ξαν­δρού­πο­λης και τα προ­σφέ­ρουν στους πυρο­σβέ­στες που δίνουν τη μάχη με τις φλό­γες, καλύ­πτο­ντας έτσι, το κενό του κρα­τι­κού μηχα­νι­σμού που δεν φρο­ντί­ζει και δεν παρέ­χει καμία μέρι­μνα στους άνδρες της πυροσβεστικής.

Εργοστάσιο δούλευε ενώ η φωτιά ήταν στα 100 μ. — Παρέμβαση του ΚΚΕ

Στα 100 μέτρα από την πτη­νο­τρο­φι­κή μονά­δα «Ζού­ρα», έφτα­σε η πυρ­κα­γιά και μέσα στο εργο­στά­σιο δου­λεύ­ουν αρκε­τοί εργά­τες κατήγ­γει­λε ο Διο­νύ­σης Κλά­δης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπο­ψή­φιος Περι­φε­ρειάρ­χης με τη «Λαϊ­κή Συσπεί­ρω­ση», επι­κε­φα­λής κλι­μα­κί­ου του ΚΚΕ. Το ΚΚΕ απαί­τη­σε να στα­μα­τή­σουν οι εργα­σί­ες και οι εργά­τες να απο­μα­κρυν­θούν άμε­σα και να μετα­βούν σε ασφα­λές σημείο μακριά από τη φωτιά.

Τηλε­φω­νι­κή παρέμ­βα­ση για το θέμα έκα­νε και ο βου­λευ­τής του ΚΚΕ Χρή­στος Κατσώ­της στην ηγε­σία του υπ. Εργα­σί­ας απαι­τώ­ντας ν’ απο­μα­κρυν­θούν άμε­σα και με ασφά­λεια οι εργαζόμενοι.

Μετά την παρέμ­βα­ση του ΚΚΕ στα­μά­τη­σε τελι­κά η λει­τουρ­γία του εργο­στα­σί­ου και απο­μα­κρύν­θη­καν από αυτό οι εργαζόμενοι.

Στην πρώτη γραμμή το ΚΚΕ

Από την πρώ­τη στιγ­μή, τα κλι­μά­κια του ΚΚΕ από την πρώ­τη στιγ­μή βρί­σκο­νται στα σημεία της μεγά­λη φωτιάς συμ­βάλ­λο­ντας στο έργο της κατά­σβε­σης και της αντι­με­τώ­πι­σής της.

Με μηχα­νή­μα­τα και τρα­κτέρ συμ­βάλ­λουν στο άνοιγ­μα των δρό­μων, ώστε να φτά­σουν τα πυρο­σβε­στι­κά πιο κοντά στο μέτω­πο της φωτιάς οδη­γώ­ντας τους χει­ρι­στές μηχα­νη­μά­των στα κατάλ­λη­λα σημεία καθώς και τις πυρο­σβε­στι­κές δυνά­μεις που είχαν έρθει από άλλες περιο­χές και δεν γνώ­ρι­ζαν την τοποθεσία.

Πηγή 902.gr

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο