Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Απτον Σίνκλερ, στράτευσε την τέχνη του για την κοινωνική δικαιοσύνη

Στις 20 Σεπτεμ­βρί­ου 1878 γεν­νιέ­ται ο Απτον Σίν­κλερ, γόνος οικο­γέ­νειας πτω­χευ­μέ­νων αρι­στο­κρα­τών του Νότου.  Μυθι­στο­ριο­γρά­φος, συγ­γρα­φέ­ας –μετα­ξύ περισ­σό­τε­ρων των 90 βιβλί­ων του — του «Βασι­λιά Άνθρα­κα», ενός βιβλί­ου που στη­ρί­χθη­κε στους σκλη­ρούς αιμα­τη­ρούς αγώ­νες των ανθρα­κω­ρύ­χων στις ΗΠΑ.

O A. Σίν­κλερ ήταν από τους ελά­χι­στους Αμε­ρι­κα­νούς συγ­γρα­φείς που αφιέ­ρω­σε τη ζωή του στον αγώ­να για κοι­νω­νι­κή δικαιο­σύ­νη και στρά­τευ­σε την τέχνη του στην υπη­ρε­σία αυτού του σκο­πού. Συνει­δη­τός σοσια­λι­στής, έφε­ρε στο φως κοι­νω­νι­κές συν­θή­κες που προ­ο­ρί­ζο­νταν να μη βγουν σε κοι­νή θέα.

Πλα­τύ­τα­τη κοι­νω­νι­κή απή­χη­ση είχε το μυθι­στό­ρη­μά του «Ζού­γκλα» (1905), που στη­λί­τευε την καπι­τα­λι­στι­κή εκμε­τάλ­λευ­ση στα σφα­γεία του Σικάγου.

Η συμ­με­το­χή του συγ­γρα­φέα στο σοσια­λι­στι­κό κίνη­μα από το 1903 εντεί­νει την κοι­νω­νι­κή του κρι­τι­κή στα μυθι­στο­ρή­μα­τα του, όπως η « Μητρό­πο­λη». «… Σοσια­λι­στής, αισθη­μα­τί­ας χωρίς θεω­ρη­τι­κή κατάρ­τι­ση», έγρα­φε για τον Σίν­κλερ ο Λένιν. Υπε­ρα­σπί­ζε­ται την Οχτω­βρια­νή Επα­νά­στα­ση και στα τελευ­ταία χρό­νια της ζωής του μάχε­ται κατά του πυρη­νι­κού πολέ­μου και εκδη­λώ­νει τη συμπά­θειά του προς τη Σοβιε­τι­κή Ενωση.

Η ΑΛΛΗ ΠΛΕΥΡΑ ΤΟΥ «ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗ»

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο