Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Απόφοιτοι του Αρσάκειου με επιστολή τους επιβεβαιώνουν περιστατικά σεξουαλικής βίας σε μαθητές

Με επι­στο­λή που στέλ­νουν στη Φιλεκ­παι­δευ­τι­κή Εται­ρεία, πρό­ε­δρος της οποί­ας είναι ο Γιώρ­γος Μπα­μπι­νιώ­της,  ομά­δα 285 απο­φοί­των από το 1994 έως το 2018 ανα­φέ­ρουν ότι γνω­ρί­ζουν και έχουν πλη­ρο­φο­ρη­θεί για σεξουα­λι­κές, ψυχο­λο­γι­κές ή και λεκτι­κές προ­σβο­λές που έχουν υπο­στεί μαθη­τές και μαθή­τριες από συγκε­κρι­μέ­νους καθη­γη­τές και καθη­γή­τριες των Αρσακείων.

Ζητούν να ανα­λά­βει τις ευθύ­νες της για περι­στα­τι­κά που περι­γρά­φουν ως «δια­χρο­νι­κή νοο­τρο­πία» και καταγ­γέλ­λουν «κάθε αρμόδιο καθηγητή/τρια ή υπεύθυνο/η που συγκάλυψε γεγονότα και δεν προστάτευσε, με τις πράξεις ή τις παραλείψεις του, τους μαθητές και τις μαθήτριες».

«Μέσω της επιστολής αυτής», τονί­ζουν οι υπο­γρά­φο­ντες, «θέλουμε να εκφράσουμε τη συμπαράστασή μας προς όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες που υπέστησαν από συγκεκριμένους καθηγητές και καθηγήτριες των Αρσακείων σεξουαλικές, ψυχολογικές ή και λεκτικές προσβολές, οι οποίες τελούν σε γνώση μας — έχει πέσει στην αντίληψή μας ή έχουμε πλη­ρο­φο­ρη­θεί κάτι από όλα αυτά, ενίοτε δε και όλα».

«Δεν ζητάμε από τους ανθρώπους που έζησαν τραύματα να τα αναβιώσουν, δεν τους ζητάμε να συμμετάσχουν — εκτός κι αν το επιθυμούν. Τους λέμε μόνο ότι γνωρίζουμε, κατανοούμε και είμαστε δίπλα τους. Είμαστε εδώ για να στηρίξουμε με κάθε τρόπο όποιον και όποια θέλει να μιλήσει», εξη­γούν, ενώ δηλώ­νουν εξορ­γι­σμέ­νοι για τους ισχυ­ρι­σμούς πως «δεν έγι­νε τίπο­τα από τα παρα­πά­νω αντι­λη­πτό» από μερί­δα του προσωπικού.

Κατα­λη­κτι­κά, οι από­φοι­τοι του Αρσα­κεί­ου ζητούν να διευ­ρευ­νη­θούν «τα γεγονότα και οι αποκαλύψεις της τρέχουσας περιόδου αλλά και η σύνδεσή τους με δικαστικές και αστυνομικές έρευνες του παρελθόντος με πρωτοβουλία και του σχολείου» και να ανα­λά­βουν οι αρμό­διοι την ευθύ­νη που τους αναλογεί.

Ολόκληρη η ανακοίνωση

Επι­στο­λή Αποφοίτων Αρσακείου προς τη Φιλεκ­παι­δευ­τι­κή Εταιρεία

Από: Αποφοίτους του Αρσακείου Ψυχι­κού 1994–2018

Προς: Διοίκηση της Φ.Ε. και κάθε Υπεύθυνο

Πέμπτη, 25 Φεβρουαρίου 2021,

Οι πρόσφατες εξελίξεις ανα­φο­ρι­κά με τα περι­στα­τι­κά ψυχικής και σεξουαλικής βίας σε βάρος ανηλίκων, με φερόμενο θύτη εξω­τε­ρι­κό συνεργάτη του Αρσακείου Ψυχι­κού, ενεργοποίησαν την ευαισθησία και την απωθημένη μνήμη μας. Αποτελούμε μια ομάδα αποφοίτων από το 1994 έως το 2018 με ετερόκλιτες πολιτικές, κοινωνικές και οικονομικές καταβολές. Ωστόσο, η παρούσα παρέμβαση είναι αποτέλεσμα μιας πηγαίας επικοινωνίας που προέκυψε από κοι­νά μας βιώματα κατά τη φοίτησή μας σε αυτό το σχολείο, το οποίο απο­τε­λεί αναπόσπαστο μέρος μιας κοινωνίας που αυτή τη στιγ­μή συγκλονίζεται από τις αποκαλύψεις.

Μέσω της επιστολής αυτής θέλουμε να εκφράσουμε τη συμπαράστασή μας προς όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες που υπέστησαν από συγκεκριμένους καθηγητές και καθηγήτριες των Αρσακείων σεξουαλικές, ψυχολογικές ή και λεκτικές προσβολές, οι οποίες τελούν σε γνώση μας — έχει πέσει στην αντίληψή μας ή έχουμε πλη­ρο­φο­ρη­θεί κάτι από όλα αυτά, ενίοτε δε και όλα. Δεν ζητάμε από τους ανθρώπους που έζησαν τραύματα να τα αναβιώσουν, δεν τους ζητάμε να συμμετάσχουν — εκτός κι αν το επιθυμούν. Τους λέμε μόνο ότι γνωρίζουμε, κατανοούμε και είμαστε δίπλα τους. Είμαστε εδώ για να στηρίξουμε με κάθε τρόπο όποιον και όποια θέλει να μιλήσει.

Ως Απόφοιτοι των Αρσακείων Σχολείων καταγγέλλουμε κάθε αρμόδιο καθηγητή/τρια ή υπεύθυνο/η που συγκάλυψε γεγονότα και δεν προστάτευσε, με τις πράξεις ή τις παραλείψεις του, τους μαθητές και τις μαθήτριες. Θέλουμε να γίνει κατα­νοη­τό πως δεν αναφερόμαστε σε μεμονωμένα γεγονότα μιας συγκεκριμένης περιόδου, αλλά σε μια δια­χρο­νι­κή νοοτροπία κάποιων· στην παντε­λή έλλειψη παιδαγωγικών ορίων ορισμένων εκπαιδευτικών, που σε καμία περίπτωση δεν συνάδει με τις πρακτικές ενός προστατευμένου σχο­λι­κού περιβάλλοντος.

Μας εξοργίζουν οι ισχυ­ρι­σμοί ότι δεν έγινε τίποτα από τα παραπάνω αντι­λη­πτό από το υπόλοιπο εκπαι­δευ­τι­κό και διοι­κη­τι­κό προ­σω­πι­κό. Δεν μιλάμε, φυσι­κά, για όλους και όλες, ούτε αποδίδουμε το ίδιο βάρος στον καθένα. Αν όμως πράγματι οι υπεύθυνοι δεν γνώριζαν τίποτα, θα έπρεπε τουλάχιστον να αναλάβουν την ευθύνη για το ότι δεν φρόντισαν να υπάρχει στη διάθεση των μαθητών και των μαθητριών ο τρόπος για να καταγγελθούν τέτοια περιστατικά.

Επίσης, η διοίκηση θα έπρεπε να έχει το θάρρος να λογοδοτήσει για την πραγματοποίηση ορισμένων — όπως αποδεικνύεται — λανθασμένων επιλογών.

Με αυτά κατά νου, ζητάμε από όλους τους υπευθύνους/ες, εντός και εκτός Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας, τα εξής:

Να διερευνηθούν τα γεγονότα και οι αποκαλύψεις της τρέχουσας περιόδου αλλά και η σύνδεσή τους με δικαστικές και αστυνομικές έρευνες του παρελθόντος με πρωτοβουλία και του σχολείου. Για εμάς άλλωστε απο­τε­λεί εδραία γνώση πως δεν πρόκειται για μεμονωμένα περιστατικά.

Να αναλάβουν οι αρμόδιοι την ευθύνη που τους ανα­λο­γεί, με την ορι­στι­κή απομάκρυνση των καθηγητών εκείνων που συστη­μα­τι­κά εκμεταλλεύτηκαν και προσέβαλαν τη γενετήσια αξιοπρέπεια των μαθητών/τριών με την αντι­δε­ο­ντο­λο­γι­κή τους συμπε­ρι­φο­ρά, αν ασκούν ακόμα το εκπαι­δευ­τι­κό λειτούργημα στα Αρσάκεια Σχολεία.

Να δημιουρ­γη­θεί σύστημα ανώνυμης αναφοράς περιστατικών που προσβάλλουν την προσωπικότητα και τη γενετήσια αξιοπρέπεια ή θίγουν με άλλο τρόπο την παι­δα­γω­γι­κή εμπειρία των μαθητών/τριών, καθώς και να τεθεί σε εφαρ­μο­γή κώδικας δεοντολογίας, ο οποίος θα οριο­θε­τεί τις πρακτικές που είναι αποδεκτές και μη στον χώρο του σχολείου και θα περιγράφει τις νομικές ενέργειες που θα λαμβάνουν χώρα μετά από αναφορές περιστατικών συναισθηματικής και σεξουαλικής παρενόχλησης για την καταπολέμησή τους. Αυτές οι ενέργειες ιδα­νι­κό θα ήταν να συνδυαστούν με τη μέριμνα για την ευαισθητοποιημένη σεξουα­λι­κή διαπαιδαγώγηση των μαθητών.

Το σχολείο να ερευνήσει και να συμβάλει στην κατα­γρα­φή σχετικών περιστατικών, καθώς και να εξασφαλίσει την ανοι­χτή πρόσβαση στα αποτελέσματα των σχετικών διαδικασιών, χάριν διαφάνειας, διασφαλίζοντας την προστασία των προσωπικών δεδομένων των εμπλεκομένων μερών.

Απαιτούμε ΚΑΘΑΡΣΗ και διαφάνεια στα Αρσάκεια αλλά και σε όλα τα σχολεία, για τη δικαίωση των μαθητών και των μαθητριών και το καλό των ερχόμενων μαθητικών γενεών. Στόχος της εκπαίδευσης πρέπει να είναι η διαμόρφωση των παιδιών σε όμορφους ανθρώπους. Την ύστατη στιγ­μή, ζητάμε η ιστο­ρι­κή Φιλεκ­παι­δευ­τι­κή Εταιρεία να μην απο­δει­χθεί ιστο­ρι­κά ανεύθυνη.

Υπογράφουν Διακόσιοι Ογδόντα Πέντε (285) Απόφοιτοι του Αρσακείου Ψυχικού».

Φώτης Αγγου­λές, ο προ­λε­τά­ριος ποιητής

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο