Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Από πού μας έρχονται τα άλογα: Βασικά στοιχεία της εξέλιξής τους

Συγ­γρα­φείς: Věra Klontza-Jaklová, Romilda Νevěčná, Μανό­λης Κλώντζας

Όταν λέμε Αμε­ρι­κή, ένας από τους πρώ­τους συλ­λο­γι­σμούς, ακό­μη και μη αλο­γά­δων, είναι να φαντα­στούν ένα άλο­γο να τρέ­χει στις βρα­χώ­δεις απέ­ρα­ντες εκτά­σεις Το αντί­στρο­φο ισχύ­ει επί­ση­ςΜε την εικό­να του αλό­γου μας έρχε­ται στο μυα­λό και η Αμε­ρι­κή. Η Αμε­ρι­κή των cowboys, vaqueros, των Ινδιά­νων. Πως συν­δέ­ε­ται το άλο­γο με την Αμε­ρι­κή; Για­τί δίνου­με έμφα­ση σ’ αυτή την σχέση;

Η ιστο­ρία του αλό­γου ξεκί­νη­σε στην τελι­κή φάση της απο­σύν­θε­σης της υπερ-ηπεί­ρου που απο­κα­λού­με “Παν­γαία” όταν η Γροι­λαν­δία χωρί­στη­κε από τη Βόρεια Αμε­ρι­κή. Η κατα­νό­η­ση της εξέ­λι­ξης των ιπποει­δών είναι απα­ραί­τη­τη για την κατα­νό­η­ση του τρό­που σκέ­ψης τους, της «κουλ­τού­ρας» τους, αλλά και στη συνέ­χεια της δια­δι­κα­σί­ας εκπο­λι­τι­σμού στα ανθρώ­πι­να οικο­συ­στή­μα­τα και της καλ­λιέρ­γειας των αλόγων.

Made in America

Περί­που δέκα εκα­τομ­μύ­ρια χρό­νια μετά την εξα­φά­νι­ση των δει­νο­σαύ­ρων, στην αρχή της γεω­λο­γι­κής επο­χής που ονο­μά­ζε­ται Ηώκαι­νος, συνα­ντά­με τον μεγά­λο πρό­γο­νο του αλό­γου, ο οποί­ος προσ­διο­ρί­στη­κε ως Ηώιπ­πος. Η εξέ­λι­ξή του ξεκί­νη­σε ακρι­βώς (και μόνο) στη Βόρεια Αμε­ρι­κή. Ωστό­σο, δεν έμοια­ζε καθό­λου με το σημε­ρι­νό άλο­γο (Εικ. 1). Είχε περί­που το μέγε­θος ενός “τεριέ”. Ακό­μη και τα οικο­συ­στή­μα­τα δια­βί­ω­σής του διέ­φε­ραν σημα­ντι­κά από τα σημερινά.

Εικ. 1: Σύγκρι­ση του μεγέ­θους του Ξώιπ­που και του μέσου σύγ­χρο­νου αλόγου

Κατά τη διάρ­κεια της Ηωκαί­νου, η υδρό­γειος γνώ­ρι­σε μια περί­ο­δο θερ­μι­κού μέγι­στου, και πυκνό δάσος κάλυ­πτε ολό­κλη­ρη τη γη, σχε­δόν από πόλο σε πόλο. Το κλί­μα ήταν ζεστό και υγρό. Αυτό το μικρό φυτο­φά­γο οπλη­φό­ρο ήταν καλά εξο­πλι­σμέ­νο για ζωή σε περι­βάλ­λον που κυριαρ­χού­σαν τα πτη­νά. Τα τρία δάχτυ­λά του δεν βυθι­ζό­ταν στις λασπω­μέ­νες επι­φά­νειες, καθώς το καθέ­να από αυτά στη­ρι­ζό­ταν σε ένα μαλα­κό “μαξι­λά­ρι” που καλύ­πτο­νταν με μια πολύ μικρή οπλή. Αυτό του επέ­τρε­πε στα δύσκο­λα αυτά περι­βάλ­λο­ντα να  κάνει αστρα­πιαί­ες εκκι­νή­σεις. Όπλο του δηλα­δή ήταν η μεγά­λη επι­τά­χυν­ση μέσα στα απαι­τη­τι­κά εδά­φη του υγρού δάσους γεμά­το επι­κίν­δυ­να και τρο­μα­κτι­κά θηρία, όπως ο Μεσό­νυξ (Εικ. 2).

Εικ. 2: Το κυρί­αρ­χο θηρίο του Ηώκαι­νου: Μεσό­νυξ (σχέ­διο του Michal Long)

Είναι εκπλη­κτι­κό ότι αυτό το πλά­σμα τελι­κά εξε­λί­χθη­κε σε ζώο περί­που 30 φορές μεγα­λύ­τε­ρο και ήταν τόσο επι­τυ­χη­μέ­νο που δεν υπάρ­χει ήπει­ρος (εκτός από την Ανταρ­κτι­κή) όπου δεν συνα­ντά­με την προ­σαρ­μο­γή του. Κατά τη μακρό­χρο­νη εξέ­λι­ξή του, πέρα­σε από πολ­λά μετα­βα­τι­κά στά­δια: μεγά­λω­σε, έκα­νε περισ­σό­τε­ρα κόπρα­να, στά­θη­κε στο ένα δάχτυ­λο του ποδιού, η σπον­δυ­λι­κή του στή­λη λύγι­σε σαν άσσος, εκπο­λι­τί­στη­κε στα ανθρώ­πι­να οικοσυστήματα.

Πώς μπο­ρού­με να πού­με με βεβαιό­τη­τα ότι ο Ηώιπ­πος είναι ο πρό­γο­νος του σημε­ρι­νού αλό­γου; Ήδη πριν από 150 χρό­νια, ο O. C. Marsh (Εικ. 3), ο οποί­ος βρή­κε τον πρώ­το πλή­ρη σκε­λε­τό από Ηώιπ­πο το 1876, δημιούρ­γη­σε μια εξε­λι­κτι­κή σει­ρά του αλό­γου βασι­σμέ­νη σε απο­λι­θώ­μα­τα που προ­έρ­χο­νταν από τη Βόρεια Αμερική.

Εικ. 3: Onthiel Charles Marsh (1831–1899)

Σήμε­ρα, το δέντρο ανά­πτυ­ξης έχει προσ­διο­ρι­στεί λεπτο­με­ρώς (Εικ. 4), αν και μοιά­ζει περισ­σό­τε­ρο με ένα δάσος γεμά­το αδιέ­ξο­δα, πισω­γυ­ρί­σμα­τα και επι­κα­λύ­ψεις. Για τον προσ­διο­ρι­σμό της δια­δι­κα­σί­ας της εξέ­λι­ξης, η τυπο­λο­γία βασι­σμέ­νη στα απο­λι­θω­μέ­να σκε­λε­τι­κά υπο­λείμ­μα­τα είναι η βασι­κή μέθο­δος για τον προσ­διο­ρι­σμό των προϊ­στο­ρι­κών ζώων, αλλά όταν δια­τη­ρεί­ται του­λά­χι­στον μια μικρή ποσό­τη­τα οργα­νι­κής ύλης (άρα δεν είναι απο­λί­θω­μα), είναι δυνα­τή και η ανά­λυ­ση DNA. Αυτή η μέθο­δος χρη­σι­μο­ποιεί­ται κυρί­ως για σκε­λε­τι­κά υπο­λείμ­μα­τα των εκα­τό τελευ­ταί­ων χιλιά­δων ετών και η εφαρ­μο­γή της έχει φέρει αρκε­τά κρί­σι­μα στοι­χεία για την κατα­νό­η­ση μιας πλη­ρέ­στε­ρης εικό­νας σε σχέ­ση με την εξε­λι­κτι­κή διαδικασία.

Εικ. 4: Γενε­α­λο­γι­κό δέντρο ανά­πτυ­ξης αλόγων

Η εξέ­λι­ξη των ιπποει­δών ήταν αρκε­τά σύν­θε­τη έως περί­πλο­κη. Πολ­λά υπο-είδη εξα­φα­νί­στη­καν. Σήμε­ρα, έχει απο­μεί­νει μόνο μία γενε­τι­κή σει­ρά, η οποία περι­λαμ­βά­νει άλο­γα, γαϊ­δού­ρια, όνα­γρους και ζέβρες.

Για­τί το άλο­γο έχει αλλά­ξει τόσο σημα­ντι­κά; Η απά­ντη­ση είναι απλή: ήταν πολύ προ­σαρ­μο­στι­κό στις οικο­συ­στη­μι­κές αλλα­γές. Παρό­μοια προ­σαρ­μο­στι­κό με τον άνθρω­πο — και ίσως γι’ αυτό κατα­λα­βαί­νουν τόσο καλά ο ένας τον άλλον. Καθώς οι φυσι­κές συν­θή­κες άλλα­ζαν, ορι­σμέ­νοι οργα­νι­σμοί εξα­φα­νι­ζό­ταν, ενώ ο Ηώιπ­πος, ο “προ-προ-προ­πάπ­πους” των σύγ­χρο­νων αλό­γων μας, προ­σαρ­μό­στη­κε στις ραγδαί­ες αλλαγές.

Κατά τη διάρ­κεια της Ηωκαί­νου, το κλί­μα ψύχθη­κε και πριν από περί­που 40 εκα­τομ­μύ­ρια χρό­νια, το τοπίο απο­τε­λού­ταν από τμή­μα­τα με πυκνά δάση στα κατα­πρά­σι­να τοπία. Τα θηρία του δάσους πέθα­ναν, ήρθε η επο­χή των επι­κίν­δυ­νων αρπα­κτι­κών που χρη­σι­μο­ποιού­σαν τρο­με­ρή επι­τά­χυν­ση (πρό­γο­νοι των σημε­ρι­νών θηρί­ων αιλου­ροει­δών), αλλά ο Ηώιπ­πος τα κατά­φε­ρε. Μεγά­λω­σε και έγι­νε πιο δυνα­τός: ήταν περί­που δύο φορές μεγα­λύ­τε­ρος και βαρύ­τε­ρος (περί­που 50 κιλά) από τον πρό­γο­νό του. Επι­τά­χυ­νε: τα πόδια του μεγά­λω­σαν και προ­σάρ­μο­σε το μεσαίο δάχτυ­λο του ποδιού του για να αντα­πο­κρι­θεί στα νέα τοπία και στο μεγα­λύ­τε­ρο βάρος. Ήταν επί­σης σε θέση να τρέ­φε­ται μέσα στα πιο σκλη­ρά δάση και στη στέ­πα, εξα­σφα­λί­ζο­ντας έτσι την απαι­τού­με­νη ενέρ­γεια για ένα εμφα­νώς μεγα­λύ­τε­ρο σώμα (μεγά­λω­σε περισ­σό­τε­ρο τους γομ­φί­ους). Αυτό το πλά­σμα ονο­μά­ζου­με Μεσόιπ­πο (Εικ. 5).

Εικ. 5: Mesohippus (ζωγρά­φος Heindrich Harder)

Βελ­τιώ­θη­κε σχε­τι­κά γρή­γο­ρα και το επό­με­νο ανα­πτυ­ξια­κό του στά­διο ήταν ο Μιόιπ­πος (Miohippus) (Εικ. 6). Ο Μεσόιπ­πος και ο Μιόιπ­πος έζη­σαν παράλ­λη­λα για κάποιο χρο­νι­κό διά­στη­μα, πριν από 33–20 εκα­τομ­μύ­ρια χρό­νια στην φυσι­κή ιστο­ρι­κή επο­χή που ονο­μά­ζου­με Ολι­γό­και­νο, στο τέλος της οποί­ας ο Μεσόιπ­πος ήταν ήδη παρελ­θόν. Ο Μιόιπ­πος που έμοια­ζε περισ­σό­τε­ρο με τα ιπποει­δή μας, αν και μικρός και με τρία δάχτυ­λα, συνέ­χι­σε να βελ­τιώ­νει τις ικα­νό­τη­τές του και να επι­βιώ­νει σε έναν κόσμο γεμά­το αρπακτικά.

Εικ. 6: Myohippus

Η επό­με­νη γεω­λο­γι­κή επο­χή, η Μειό­και­νος, που έλη­ξε πριν από περί­που 5 εκα­τομ­μύ­ρια χρό­νια, ήταν εντε­λώς δια­φο­ρε­τι­κή κλι­μα­τι­κά. Τα νησιά των δασών και των υγρο­τό­πων εξα­φα­νί­στη­καν και το τοπίο της Βόρειας Αμε­ρι­κής έγι­νε ένα απέ­ρα­ντο, ατε­λεί­ω­το ανοι­χτό λιβά­δι. Ένας παρά­δει­σος για τα θηρία, μια κόλα­ση για τα φυτο­φά­γα, αλλά όχι τόσο για τα ιπποει­δή. Ακο­λού­θη­σε μια άλλη δια­δι­κα­σία προ­σαρ­μο­γής. Ο Μιόιπ­πος εξε­λί­χθη­κε στον Παράιπ­πο, ο οποί­ος είχε πολ­λά είδη και υπο­εί­δη. Τον “Parahippus leonensis” γνω­ρί­ζου­με πια καλύ­τε­ρα λόγο του πλού­σιου αρχεί­ου απο­λι­θω­μά­των που δια­θέ­του­με. (Εικ. 7).

Εικ. 7: Parahippus leonensis: Οστά του κάτω πρό­σθιου άκρου

Το κύριο «πρό­βλη­μά» του ήταν το σκλη­ρό γρα­σί­δι, διό­τι  το πεπτι­κό του σύστη­μα και το σαγό­νι του δεν ήταν κατάλ­λη­λα προ­σαρ­μο­σμέ­νο για αυτό. Ωστό­σο, η φύση αντα­πο­κρί­θη­κε εξο­πλί­ζο­ντας τον παράιπ­πο  με μακρύ­τε­ρα σαγό­νια, πιο ογκώ­δεις και ανθε­κτι­κούς γομ­φί­ους, τους οποί­ους τα άλο­γα μεγα­λώ­νουν από τότε σε όλη την εξε­λι­κτι­κή πορεία τους έως την σημε­ρι­νή Ανθρω­πό­και­νο φυσι­κή ιστο­ρι­κή επο­χή μας. Άρα, το κεφά­λι του μάκρυ­νε, τα σαγό­νια έγι­ναν πιο ογκώδη.

Ο Μερύ-ιππος (Merychippus) εξε­λί­χθη­κε από τον Παράιπ­πο (Εικ. 8). Αυτό είναι στην πραγ­μα­τι­κό­τη­τα το πρώ­το πραγ­μα­τι­κό άλο­γο. Το κρα­νίο του είναι πρα­κτι­κά πανο­μοιό­τυ­πο με αυτό των σύγ­χρο­νων δικών μας ιπποει­δών. Ήταν περί­που ένα μέτρο ύψος και μπο­ρού­σε να ζυγί­ζει εκα­το­ντά­δες κιλά. Η κύρια αλλα­γή όμως είναι η κατα­σκευή του κάτω μέρους των άκρων του: παρό­λο που είχε ακό­μα τρία δια­κρι­τά δάχτυ­λα, τα εξω­τε­ρι­κά δύο ήταν στά­σι­μα, περισ­σό­τε­ρο σαν δάχτυ­λα στή­ρι­ξης. Πρα­κτι­κά όλο το βάρος του ζώου ακου­μπού­σε στο μεσαίο δάκτυ­λο του ποδιού, που ήταν ήδη εξο­πλι­σμέ­νο με κατάλ­λη­λη οπλή. Αυτό το έκα­νε πιο γρή­γο­ρο σε σκλη­ρό έδα­φος, επι­τρέ­πο­ντάς του να ξεφύ­γει με επι­τυ­χία από θηρία τύπου “Σμι­λό­δο­ντας”.

Εικ. 8: Merychippus

Στα­δια­κά, πριν από περί­που 10 εκα­τομ­μύ­ρια χρό­νια, άρχι­σαν να εμφα­νί­ζο­νται άτο­μα που είχαν μόνο ένα ενερ­γό δάχτυ­λο του ποδιού με οπλή. Αυτό ήταν πολύ πιο απο­τε­λε­σμα­τι­κό στη σκλη­ρή επι­φά­νεια της στέ­πας. Παράλ­λη­λα ένα άκρο “χτι­σμέ­νο” με αυτόν τον τρό­πο κατα­νέ­μει καλύ­τε­ρα το βάρος του ζώου, επι­τρέ­πο­ντας γρή­γο­ρη επι­τά­χυν­ση, γρή­γο­ρο καλ­πα­σμό και ευε­λι­ξία για ελιγ­μούς απο­φυ­γής. Έχει μετε­ξε­λι­χθεί όμως και σε ικα­νό όπλο: μια δυνα­τή κλω­τσιά από ένα άλο­γο μπο­ρεί να είναι μοι­ραία και για ένα μεγά­λο αρπα­κτι­κό. Την επο­χή που εξα­πλώ­θη­κε στο ανοι­χτό τοπίο, άρχι­σε να ανα­πτύσ­σε­ται εντα­τι­κά και το κοι­νω­νι­κό ένστι­κτο του αλό­γου στην ουσία δηλα­δή ένας δια­φο­ρε­τι­κός τρό­πος σκέ­ψης. Μια δια­δι­κα­σία που έχει άμε­ση σχέ­ση με τις αλλα­γές του κρα­νί­ου του. Αυτές οι αλλα­γές επέ­τρε­ψαν μια έμφα­ση στη συνερ­γα­σία και στην επι­κοι­νω­νία εντός της ομά­δας, όπου κύριος στό­χος ήταν να παρα­μεί­νει με ασφά­λεια σε ένα θρε­πτι­κό μέρος και να μετα­κι­νη­θεί γρή­γο­ρα μαζι­κά σε περί­πτω­ση κινδύνου.

Πάμε ταξί­δι

Κατά τη διάρ­κεια του Πλειό­και­νου, δηλα­δή περί­που 5 με 2,5 εκα­τομ­μύ­ρια χρό­νια πριν, εμφα­νί­ζε­ται το πραγ­μα­τι­κό γένος Equus. Μπο­ρού­με λοι­πόν να πού­με ότι εδώ ξεκι­νά η γενε­τι­κή των μετα­γε­νέ­στε­ρων κοι­νω­νι­κά συν­δε­ό­με­νων στα ανθρώ­πι­να οικο­συ­στή­μα­τα αλό­γων (Equus ferus) και του σημε­ρι­νού αλό­γου εκπο­λι­τι­σμέ­νου στα οικο­συ­στή­μα­τά μας (Equus ferus caballus). Το πρώ­το είδος αυτού του γένους ήταν πιθα­νώς το άλο­γο γνω­στό ως Δινόιπ­πος (Εικ. 9).

Εικ. 9: Dinohippus

Ήταν ευρέ­ως δια­δε­δο­μέ­νο σε όλη τη Βόρεια Αμε­ρι­κή. Και αυτή την περί­ο­δο ξεκι­νά το ταξί­δι του σε όλο τον κόσμο. Πριν από περί­που 3 εκα­τομ­μύ­ρια χρό­νια, ξεκι­νά­ει για τη Νότια Αμε­ρι­κή. Μισό εκα­τομ­μύ­ριο χρό­νια αργό­τε­ρα, θα περά­σει μέσω της Βεριγ­γί­ας στην Ασία και από εκεί στην Αφρι­κή και την Ευρώ­πη. Την ίδια στιγ­μή, οι πρώ­τοι άνθρω­ποι αρχί­ζουν να δρουν στον κόσμο. Για­τί (η εξά­πλω­ση των αλό­γων, αλλά και η εξέ­λι­ξη-εξά­πλω­ση του ανθρώ­που) συνέ­βη αυτή τη στιγ­μή και όχι νωρί­τε­ρα ή αργό­τε­ρα; Και πάλι, η αιτία ίσως είναι η κλι­μα­τι­κή αλλα­γή. Στο Πλειό­και­νο αρχί­ζει η επο­χή των παγε­τώ­νων, ή μάλ­λον μια συστοι­χία επο­χών παγε­τώ­νων (glacials), που εναλ­λάσ­σο­νται με μεσο­πα­γε­τώ­δεις επο­χές (interglacials). Όλο και περισ­σό­τε­ρο νερό δεσμεύ­ε­ται από παγε­τώ­νες, με απο­τέ­λε­σμα η χερ­σαία μάζα να αυξά­νε­ται και πολ­λά χωρι­στά κομ­μά­τια γης συν­δέ­ο­νται. Το Στε­νό της Βεριγ­γεί­ου είναι μόνο μια από αυτές τις γέφυ­ρες που ανα­νε­ώ­νο­νται περιο­δι­κά. Η Βερίγ­γεια περιο­χή ήταν μια λωρί­δα γης πλά­τους περί­που 1000 χιλιο­μέ­τρων όπου ζού­σαν και μετα­κι­νού­νταν από την μια ήπει­ρο στην άλλη κάθε είδους ζώα. Κυρί­ως μεγά­λα θηλα­στι­κά. Έτσι το άλο­γο απλώ­θη­κε σε λιβά­δια, στέ­πες και κρύ­ες τούν­δρες και διείσ­δυ­σε σε διά­φο­ρα Ασια­τι­κά περι­βάλ­λο­ντα, όπου προ­σαρ­μό­στη­κε ξανά. Π.χ. Η ικα­νό­τη­τα του αλό­γου να σκά­βει πάγο, χιό­νι ή παγω­μέ­νο έδα­φος και να φτά­σει στα φυτά καλυμ­μέ­να από χιό­νι ή πάγο είναι ένα άλλο εξε­λι­κτι­κό πλε­ο­νέ­κτη­μα που του επι­τρέ­πει να ζει σχε­δόν οπου­δή­πο­τε. Το άλο­γο μπο­ρεί να ζήσει από θρε­πτι­κά πολύ φτω­χή τρο­φή (και μάλι­στα είναι και σήμε­ρα καλύ­τε­ρη λύση για το πεπτι­κό του σύστη­μα πάρα το κατα­πρά­σι­νό γρα­σί­δι ή σιτά­ρι, ή άλλες τρο­φές πλού­σιες σε ζάχα­ρα). Στο δρό­μο του αυτό, κυρί­ως στην Ασία το άλο­γο ήρθε σε επα­φή  στα­δια­κά με ένα άλλο κοι­νω­νι­κό ον. Τον άνθρω­πο. Μπο­ρού­με να πού­με ότι πήγαν ο ένας πένα­ντι στον άλλον. Η συνά­ντη­σή τους ήταν αναπόφευκτη.

Επι­τρέψ­τε μας να σημειώ­σου­με: η προ­σαρ­μο­στι­κή ανα­πτυ­ξια­κή ικα­νό­τη­τα του αλό­γου οδή­γη­σε στην ικα­νό­τη­τα γρή­γο­ρης κίνη­σης σε σκλη­ρά εδά­φη με φτω­χή σε θρε­πτι­κά συστα­τι­κά βλά­στη­ση ψυχρών στε­πών και τούν­δρας. Τα άλο­γα μέσω αυτής της δια­δι­κα­σί­ας προ­σαρ­μο­γής σε τέτοιου χαρα­κτή­ρα οικο­συ­στή­μα­τα εξε­λί­χθη­καν έτσι ώστε να ανέ­χο­νται το κρύο πολύ καλύ­τε­ρα από τη ζέστη. Μια ιδα­νι­κή επι­φά­νεια για τις οπλές τους και κατ’ επέ­κτα­ση για ολό­κλη­ρο το σύστη­μα στή­ρι­ξης τους όπως και για το μετα­βο­λι­κό τους σύστη­μα, είναι μια σκλη­ρή πετρώ­δης επι­φά­νεια με ξηρά χόρτα.

Τι γίνε­ται με τους ανθρώπους;

Ας αφή­σου­με τώρα λίγο το άλο­γο και ας στρέ­ψου­με την προ­σο­χή μας στα ανθρώ­πι­να περι­βάλ­λο­ντα. Ο άνθρω­πος άρχι­σε να εξε­λίσ­σε­ται στην αρχή του Πλειό­και­νου πριν από περισ­σό­τε­ρα από 4 εκα­τομ­μύ­ρια χρό­νια. Αιτία αυτού του βήμα­τος ανά­πτυ­ξης ήταν και πάλι η επο­χή των παγε­τώ­νων και η εξα­φά­νι­ση του θρε­πτι­κού και ασφα­λούς δάσους. Όπως και με τα ιπποει­δή, τα ανθρω­ποει­δή πρό­γο­νοί μας απο­τόλ­μη­σαν την έξο­δο στο ανοι­χτό τοπίο της κεντρι­κής Ανα­το­λι­κής Αφρι­κής- ένα περι­βάλ­λον γεμά­το προ­κλή­σεις. Τα πρώ­τα άλο­γα χρη­σι­μο­ποί­η­σαν ως όπλα τους την ταχύ­τη­τα και τα υψη­λά επί­πε­δα κοι­νω­νι­κής επι­κοι­νω­νί­ας εντός της ομά­δας. Οι άνθρω­ποι επί­σης άρχι­σαν να ανα­πτύσ­σουν στα­δια­κά αυτό το διά­στη­μα ένα δια­φο­ρε­τι­κό τρό­πο σκέ­ψης και ανώ­τε­ρα επί­πε­δα κοι­νω­νι­κής ζωής.  Η δια­δι­κα­σία αυτή που κορυ­φώ­θη­κε στην μέση παλαιο­λι­θι­κή περί­ο­δο απο­μά­κρυ­νε τους πρό­γο­νούς μας (από ποιο­τι­κή άπο­ψη) από την “ζωώ­δη” κατά­στα­ση. Όπως και τα άλο­γα, αφε­νός ανέ­πτυ­ξαν μια πρω­τό­γο­νη κοι­νω­νι­κά δια­με­σο­λα­βού­με­νη πρό­σλη­ψη του κόσμου αφε­τέ­ρου ο συν­δυα­σμός με την ταχύ­τη­τα μετα­κί­νη­σης στον χώρο προ­κά­λε­σε επι­τά­χυν­ση των διερ­γα­σιών μετα­φο­ράς πλη­ρο­φο­ρί­ας εντός της κοι­νό­τη­τας και κατά πάσα πιθα­νό­τη­τα κοι­νω­νι­κά ανώ­τε­ρα επί­πε­δα σκέ­ψης.  Δια μέσω των στοι­χεί­ων αυτών  η ομά­δα  κατά­φερ­νε μέσω κατα­με­ρι­σμού καθη­κό­ντων να ανα­πτύ­ξει την ικα­νό­τη­τα προ­σαρ­μο­γής σε δύσκο­λα — απαι­τη­τι­κά οικο­συ­στή­μα­τα.  Οι άνθρω­ποι μέσα στις προ­κλη­τι­κές συν­θή­κες έντο­νων οικο­συ­στη­μι­κών αλλα­γών οδη­γή­θη­καν έτσι (μέσα από ορι­σμέ­να υπο-στά­δια) να ανα­πτύ­ξουν στα­δια­κά την αφη­ρη­μέ­νη — κοι­νω­νι­κά δια­με­σο­λα­βού­με­νη-σκέ­ψη, το βιο­κοι­νω­νι­κό όργα­νο που απο­κα­λού­με γλώσ­σα και τα ικα­νό­τα­τα χέρια τους. Το κοι­νό στοι­χείο της μακράς αυτής εξε­λι­κτι­κής πορεί­ας των αλό­γων και των ανθρώ­πων ήταν η ανά­πτυ­ξη μορ­φών κοι­νω­νι­κά δια­με­σο­λα­βού­με­νης πρό­σλη­ψης του κόσμου. Για τους ανθρώ­πους την ικα­νό­τη­τα αυτή προ­κά­λε­σε το συλ­λο­γι­κό (στα πλαί­σια της ομά­δας) μοί­ρα­σμα των ατο­μι­κών οπτι­κών για τον κόσμο (που σε ατο­μι­κό επί­πε­δο είχε τον χαρα­κτή­ρα της “διό­πτευ­σης μέσα από σωλή­να”). Η κοι­νω­νι­κά δια­με­σο­λα­βού­με­νη όμως πρό­σλη­ψη του κόσμου μέσα από τους πολ­λούς “σωλή­νες” των μελών της ομά­δας ώθη­σε σε μια ραγδαία ανά­πτυ­ξη της ενδο­κοι­νο­τι­κής μετα­φο­ράς πλη­ρο­φο­ρί­ας.  Η δια­δι­κα­σία αυτή άσκη­σε έντο­νες πολι­τι­στι­κού χαρα­κτή­ρα πιέ­σεις που οδή­γη­σαν σε δομι­κές βιο­χη­μι­κές και κοι­νω­νι­κές προ­σαρ­μο­γές και σε αλλα­γές του κρα­νια­κού χώρου από νευ­ρο­λο­γι­κή άπο­ψη. Από μια  “χοντρο­κω­μέ­νη” “κοκ­κώ­δη” σκέ­ψη μέσω της οποί­ας ο κόσμος γύρω γίνε­ται κατα­νοη­τός σαν μέσα από σωλή­να,  περ­νά­με σε μια περισ­σό­τε­ρο “ρευ­στή” με “άπλω­μα” των νευ­ρώ­νων του εγκε­φά­λου.  Δημιουρ­γού­νται νέες νευ­ρο­λο­γι­κές συν­δέ­σεις προ­σφέ­ρο­ντας την δυνα­τό­τη­τα επι­κα­λυ­πτό­με­νων συν­δέ­σε­ων δημιουρ­γώ­ντας βρόγ­χους ανά­κλη­σης και ροές σκέ­ψε­ων. Η δια­δι­κα­σία αυτή συν­δέ­ε­ται με τις αλλα­γές σμί­κρυν­σης του ενδο­κρα­νια­κού όγκου του εγκε­φά­λου τα τελευ­ταία 40.000 χρό­νια και έχει προ­τα­θεί ότι δεί­χνει επι­λο­γή για προ-κοι­νω­νι­κό­τη­τα. Η μεί­ω­ση μπο­ρεί να σχε­τί­ζε­ται με την αυξη­μέ­νη καθι­στι­κή ζωή, την πιο αξιό­πι­στη δια­θε­σι­μό­τη­τα τρο­φί­μων και τη μεγα­λύ­τε­ρη ασφά­λεια.  Έτσι, στα­δια­κά, δημιουρ­γή­θη­καν οι προ­ϋ­πο­θέ­σεις για μια ποιο­τι­κά νέα μορ­φή σκέ­ψης που χαρα­κτη­ρι­ζό­ταν από την ικα­νό­τη­τα εναλ­λα­γής ανα­λυ­τι­κής και αφη­ρη­μέ­νης σκέ­ψης. Αυτή η ικα­νό­τη­τα εναλ­λα­γής είναι μονα­δι­κή στον ζωι­κό κόσμο. Λ.χ. στο προη­γού­με­νο στά­διο ο Ήλιος  δεν μπο­ρού­σε μέσα από δια­φο­ρε­τι­κές σκέ­ψεις να προ­κα­λέ­σει σύν­δε­ση με άλλες έννοιες όπως ζέστη, λαμπε­ρό, κοκ. Η δια­δι­κα­σία αυτή δεν έπα­ψε από τότε ποτέ έως σήμε­ρα να είναι κοι­νω­νι­κά δια­με­σο­λα­βού­με­νη μεγι­στο­ποιώ­ντας την πολι­τι­στι­κή δημιουρ­γι­κό­τη­τα, την ικα­νό­τη­τα για εργα­σία, και την ικα­νό­τη­τα προ­σαρ­μο­γής των οικο­συ­στη­μά­των στις κοι­νω­νι­κές ανά­γκες.  Στην δική μας περί­πτω­ση αυτό σήμαι­νε την ανά­πτυ­ξη ενός εξε­λι­κτι­κά δια­φο­ρε­τι­κού τύπου πολι­τι­σμού που θα είχε καθο­ρι­στι­κή επί­δρα­ση στον μετα­βο­λι­σμό ολό­κλη­ρου του γήι­νου συστή­μα­τος και ο οποί­ος χαρα­κτή­ρι­σε και την ιστο­ρι­κή σχέ­ση μας με τα άλογα.

Η Αμε­ρι­κή εποι­κί­στη­κε επί­σης από τον άνθρω­πο κατά την επο­χή που η Βερίγ­γεια περιο­χή δεν ήταν ένα στε­νό, αλλά ένα μεγα­λύ­τε­ρο κομ­μά­τι γης μετα­ξύ της σημε­ρι­νής Ασί­ας και της Αμε­ρι­κής, ακο­λου­θώ­ντας ακρι­βώς τα θηρά­μα­τα που κινού­νταν στις παρυ­φές του παγε­τώ­να (Εικ. 10).

Εικ. 10: Ο παγε­τώ­νας και τα Βερίγ­γεια περά­σμα­τα  (σύμ­φω­να με το Dixon 2013)

Πριν από περί­που 17.000 χρό­νια, αυτοί οι κορυ­φαί­οι κυνη­γοί (σίγου­ρα θα γνω­ρί­ζε­τε αυτούς τους εξει­δι­κευ­μέ­νους κυνη­γούς από βιβλία για την Altamira, το Lascaux ή από τοπο­θε­σί­ες της Μορα­βί­ας όπως Dolní Věstonice, Pavlov ή το σπή­λαιο Pekárna) συνά­ντη­σαν την άκρη ενός παγε­τώ­να στα ανα­το­λι­κά σύνο­ρα της σημε­ρι­νής Αλά­σκας. Τις επό­με­νες χιλιε­τί­ες, ωστό­σο, ο παγε­τώ­νας άρχι­σε να υπο­χω­ρεί. Σχη­μα­τί­στη­κε ένας εξω­τε­ρι­κός διά­δρο­μος που περ­νού­σε ανα­το­λι­κά των Κορ­δι­λιών βου­νών. Μερι­κές ομά­δες κυνη­γών μετα­κι­νή­θη­καν επί­σης στον ωκε­α­νό κατά μήκος της ακτής με απλά αλλά πολύ απο­τε­λε­σμα­τι­κά κανό. Αυτός ο διά­δρο­μος χρη­σι­μο­ποι­ή­θη­κε επί­σης από μεγά­λα θηλα­στι­κά, όχι μόνο άλο­γα, αλλά και μαμούθ, μαστό­δο­ντες, καμή­λες, τάραν­δους, ελά­φια κ.λπ.  Γνώ­ρι­ζαν πολύ καλά τις δια­δρο­μές των μεγά­λων κοπα­διών, τις συνή­θειες των μεμο­νω­μέ­νων ειδών και τις δυνα­τό­τη­τες του απο­τε­λε­σμα­τι­κού συνερ­γα­τι­κού κυνη­γιού. Οι άνθρω­ποι εξε­λί­χθη­καν έτσι σε ένα κορυ­φαίο “αρπα­κτι­κό”. Πολ­λές νατου­ρα­λι­στι­κές απει­κο­νί­σεις αλό­γων χρο­νο­λο­γού­νται από αυτήν την περί­ο­δο (Εικ. 11).

Εικ. 11: Μια επι­λο­γή απει­κο­νί­σε­ων αλό­γων από σπή­λαια της Πρώ­ι­μης Παλαιο­λι­θι­κής περιόδου

Οι πρώ­τοι Αμε­ρι­κα­νοί συνά­ντη­σαν τα νηφά­λια κοπά­δια φυτο­φά­γων. Ανά­με­σά τους υπήρ­χαν πολύ λίγα άλο­γα. Αυτό ίσως οφεί­λε­ται από τη μια πλευ­ρά στο ότι είχα­με μια σημα­ντι­κή μετα­νά­στευ­ση προς την Ασία, και από την άλλη σοβα­ρή αιτία ήταν πως δεχό­ταν πιέ­σεις από τον μεγα­λύ­τε­ρο αντα­γω­νι­στή τους σε αυτά τα περι­βάλ­λο­ντα: Τον βίσω­να. Καθώς οι άνθρω­ποι κοι­νού­νταν κατά μήκος του Βερίγ­γειου Στε­νού,  ένα μικρό­τε­ρο τμή­μα γύρι­σε και ακο­λού­θη­σε τα κοπά­δια αλό­γων στην Ασία, αλλά η πλειο­ψη­φία ακο­λού­θη­σε τα μαμούθ στην Αμε­ρι­κή. Στα­δια­κά δημιούρ­γη­σαν έναν χαρα­κτη­ρι­στι­κό οικι­στι­κό κυνη­γε­τι­κό θύλα­κα, τον οποίο ανα­φέ­ρου­με ως πολι­τι­σμός Clovis. Κατα­σκεύ­α­ζαν εργα­λεία από σχά­σι­μους λίθους όπως πυρι­τό­λι­θο. Μπο­ρού­με να βρού­με από λαγούς έως και μαμούθ στο μενού τους. Όσο γρή­γο­ρα προ­χω­ρού­σαν τα κοπά­δια των μεγά­λων θηλα­στι­κών, τόσο γρή­γο­ρα εξα­πλώ­θη­καν σε όλες τις ηπεί­ρους. Ο παγε­τώ­νας που υπο­χω­ρού­σε παρεί­χε ικα­νό χώρο δια­βί­ω­σης και για τους δύο.

Οι νέες συν­θή­κες δια­βί­ω­σης δεν ταί­ρια­ζαν σε κάποια πιο αργά είδη, όπως το μαμούθ, και στα­δια­κά επήλ­θε η εξα­φά­νι­σή τους. Εκεί­νη την επο­χή εξα­φα­νί­στη­καν επί­σης και ορι­σμέ­να είδη ιπποει­δών (π.χ. το άλο­γο του Χάρινγ­κτον, που έμοια­ζε με σύγ­χρο­να μου­λά­ρια). Η επι­τυ­χη­μέ­νη τεχνο­λο­γία κυνη­γιού και ο αυξα­νό­με­νος αριθ­μός ανθρώ­πων επέ­δρα­σαν κατα­λυ­τι­κά στον βιό­το­πο των ζώων. Πριν από 7 χιλιά­δες χρό­νια, τα άλο­γα κατά πάσα πιθα­νό­τη­τα δεν ζού­σαν πλέ­ον στην Αμερική.

Τι θα λέγα­τε για μπάρ­μπε­κιου με καμή­λα ή άλογο;

Ο άνθρω­πος ήταν κυρί­ως συλ­λέ­κτης και κυνη­γός. Στο μεγα­λύ­τε­ρο μέρος της παρου­σί­ας του ως Homo δεν μπό­ρε­σε να απο­κτή­σει τρο­φή με οποιον­δή­πο­τε άλλο τρό­πο. Ένα άλο­γο δεν ήταν η πιο εύκο­λη λεία για τις ανθρώ­πι­νες κοι­νό­τη­τες . Τα κοπά­δια αλό­γων ήταν ικα­νά για γρή­γο­ρη και ευρη­μα­τι­κή μετα­κί­νη­ση. Πολύ ικα­νό­τε­ρα σε αυτόν τον τομέα από τα εξαι­ρε­τι­κά γρή­γο­ρα αιλου­ροει­δή. Οι ανθρώ­πι­νες κοι­νό­τη­τες έπρε­πε να ήταν πολύ ευρη­μα­τι­κές αν στό­χευαν ως θήρα­μά τα άλογα.

Ωστό­σο, πριν από 20.000 χρό­νια, ο παγε­τώ­νας άρχι­σε να υπο­χω­ρεί. Ο Βερίγ­γειος πορ­θμός χώρι­σε για πάντα τις δύο ηπεί­ρους (πριν από 10.000 χρό­νια) και η εξέ­λι­ξη στις δύο αυτές περιο­χές πήρε μια κάπως δια­φο­ρε­τι­κή κατεύ­θυν­ση.  Πριν από μερι­κά χρό­νια, Αμε­ρι­κα­νοί αρχαιο­λό­γοι έκα­ναν μια ενδια­φέ­ρου­σα ανα­κά­λυ­ψη. Μια ομά­δα λίθι­νων εργα­λεί­ων που χρο­νο­λο­γού­νται 13–13,5 χιλιά­δες χρό­νια πριν τις μέρες μας βρέ­θη­κε στο Boulder City του Κολο­ρά­ντο. Αυτά τα εργα­λεία υπο­βλή­θη­καν σε ανα­λύ­σεις για την ανί­χνευ­ση υπο­λειμ­μά­των πρω­τε­ΐ­νης στις λεπί­δες των εργα­λεί­ων κοπής. Σήμε­ρα μας δεί­χνει σχε­δόν εξω­πραγ­μα­τι­κό αλλά εντο­πί­στη­καν εκτός των άλλων υπο­λείμ­μα­τα από πρω­τε­ΐ­νες κρέ­α­τος αλό­γου και καμή­λας. Πρό­κει­ται επο­μέ­νως για εργα­λεία που έχουν απο­δε­δειγ­μέ­να χρη­σι­μο­ποι­η­θεί για μεγα­λύ­τε­ρο χρο­νι­κό διά­στη­μα για τον τεμα­χι­σμό θηραμάτων.

Ένα άλλο αξιό­λο­γο για εμάς εύρη­μα είχα­με από περί­που 180 χλμ νότια του Κάλ­γκα­ρι στην τοπο­θε­σία Willy’s Beach, όπου μια ομά­δα ζώων απο­τε­λού­με­να  από 7 άλο­γα και μια καμή­λα βρέ­θη­καν τεμα­χι­σμέ­να από προϊ­στο­ρι­κές κοι­νό­τη­τες κυνη­γών (Εικ. 12). Γύρω από τα διά­σπαρ­τα κόκα­λα βρέ­θη­καν λίθι­να εργα­λεία, πάνω στα οποία ήταν εμφα­νείς οι επεμ­βά­σεις του τεμα­χι­σμού. Αυτή η ομά­δα χρο­νο­λο­γεί­ται πριν από περί­που 12.700 χρό­νια πριν τις μέρες μας.

Εικ. 12: Τμή­μα σκε­λε­τού αλό­γου σπα­σμέ­νο από λίθι­νο εργα­λείο που βρέ­θη­κε επί τόπου (στην αρχι­κή του θέση) στην παρα­λία Willy’s, Καναδάς

Αλλά το άλο­γο εξα­φα­νί­ζε­ται σιγά-σιγά από τα αρχαιο­λο­γι­κά πλαί­σια και για πολύ και­ρό πιστεύ­α­με ότι αυτά τα ζώα εξα­φα­νί­στη­καν από την Αμε­ρι­κή πριν από την εμφά­νι­ση της υπερ­θέρ­μαν­σης του πλα­νή­τη στο τέλος της Παλαιο­λι­θι­κής. Η ανα­κά­λυ­ψη εργα­λεί­ων από το Κολο­ρά­ντο άλλα­ξε το σενά­ριο. Ωστό­σο, τα οστά αλό­γων στα αρχαιο­λο­γι­κά πλαί­σια μειώ­νο­νται. Πριν από 10 χιλιά­δες χρό­νια θα συνα­ντού­σα­με μικρές απο­μο­νω­μέ­νες ομά­δες. Ανί­κα­νος να δια­σχί­σει το Βερίγ­γειο Στε­νό, ο εξα­σθε­νη­μέ­νος θύλα­κας αλό­γων πιθα­νό­τα­τα κατέ­λη­ξε στα στο­μά­χια των επι­τυ­χη­μέ­νων κυνη­γών του πολι­τι­σμού Clovis και των σκύ­λων τους.

Η αιτία της εξα­φά­νι­σης των αλό­γων από τη Βόρεια Αμε­ρι­κή είναι ένα σύν­θε­το πρό­βλη­μα που δεν μπο­ρού­με να απα­ντή­σου­με με από­λυ­τη σαφή­νεια, ακρι­βώς λόγω της υψη­λής προ­σαρ­μο­στι­κό­τη­τας του αλό­γου. Μάλ­λον ήταν ένας συν­δυα­σμός πολ­λών παρα­γό­ντων. Το μονο­πά­τι κατά μήκος του Βερίγ­γειου Στε­νού προ­φα­νώς χρη­σι­μο­ποι­ή­θη­κε πολύ, από μεγά­λους αριθ­μούς κοπα­διών που εγκα­τα­λεί­πουν την Αμε­ρι­κα­νι­κή ήπει­ρο στα­δια­κά, αφή­νο­ντας χώρο για άλλα τερά­στια φυτο­φά­γα ζώα, όπως ο βίσω­νας, που είναι ο κύριος αντα­γω­νι­στής του αλό­γου στα αμε­ρι­κα­νι­κά λιβά­δια. Έτσι, ο αριθ­μός των κοπα­διών και των ατό­μων μειώ­θη­κε. Το κλί­μα άλλα­ξε επί­σης προς όφε­λος του θερ­μό­τε­ρου κλί­μα­τος μα κυρί­ως της υγρα­σί­ας που επέ­δρασ­σε αρνη­τι­κά στην υγεία των αλό­γων. Οι κοι­νό­τη­τες κυνη­γών παρε­νέ­βη­σαν  με τρό­πο κατα­λυ­τι­κό σε αυτή την εύθραυ­στη ισορ­ρο­πία. Καθώς οι επι­τυ­χη­μέ­νες αυτές κοι­νό­τη­τες  εξα­πλώ­θη­καν σε όλη τη Βόρεια Αμε­ρι­κή, απο­δε­κά­τι­σαν όλη την ενδη­μι­κή πανίδα.

Μια άλλη σημα­ντι­κή ανα­κά­λυ­ψη έγι­νε το 2009 στην κοι­λά­δα του ποτα­μού Yukon, όπου βρέ­θη­καν παγω­μέ­να σώμα­τα μαμούθ και αλό­γων, τα οποία χρο­νο­λο­γή­θη­καν με τη μέθο­δο του ραδιο­άν­θρα­κα στην περί­ο­δο 5500 – 7500 π.Χ. Ωστό­σο, δεν έχου­με πλέ­ον οστά αλό­γων από τις νεό­τε­ρες φάσεις. Αυτός ήταν προ­φα­νώς ο “επι­τά­φιος” ενός αμε­ρι­κα­νι­κού προϊ­στο­ρι­κού αλόγου.

Ένας επι­στή­μο­νας πρέ­πει να είναι έτοι­μος να πει: Δεν ξέρω

Η εξα­φά­νι­ση αλό­γων από την Αμε­ρι­κή είναι σε μεγά­λο βαθ­μό μυστή­ριο, για­τί εκεί­νη την επο­χή εξα­φα­νί­στη­καν και άλο­γα από την Πατα­γο­νία και όλη τη Νότια Αμε­ρι­κή. Με τον ίδιο τρό­πο, στον ίδιο ακρι­βώς χρο­νι­κό ορί­ζο­ντα, τα άλο­γα εξα­φα­νί­ζο­νται και από την Κεντρι­κή και Νότια Ευρώ­πη. Τα στοι­χεία αυτά συνη­γο­ρούν σε μια εξή­γη­ση που ενσω­μα­τώ­νει την κλι­μα­τι­κή αλλα­γή. Ίσως δηλα­δή η κύρια αιτία ήταν η κλι­μα­τι­κή αλλα­γή που στην ουσία αυτό σημαί­νει και αλλα­γή βήμα­τος στον γήι­νο μετα­βο­λι­σμό με πολ­λα­πλές συνέ­πειες στον χαρα­κτή­ρα της ζωής ως τέτοιας.  Το ζεστό κλί­μα ευνό­η­σε τα δάση, που χωρί­ζο­νταν από τις στέ­πες, τα λιβά­δια και τις σαβά­νες. Το άλο­γο έχα­νε όλο και με μεγα­λύ­τε­ρη έντα­ση περι­βάλ­λο­ντα στα οποία ήταν εξε­λι­κτι­κά από τις προη­γού­με­νες φάσεις προ­ε­τοι­μα­σμέ­νο. Δεν έχου­με πολ­λά υπο­λείμ­μα­τα αλό­γων στα οικο­συ­στή­μα­τα της νεο­λι­θι­κής περιό­δου ούτε στην Ελλά­δα ούτε στην κεντρι­κή Ευρώ­πη. Ήταν μάλ­λον σπά­νιο θήρα­μα των αγρο­τών εκεί­νης της επο­χής, ασχέ­τως του ότι είναι πολύ δύσκο­λο να δια­κρί­νει κανείς τα άλο­γα από τα γαϊ­δού­ρια μέσα από τα λιγο­στά σκε­λε­τι­κά υπο­λείμ­μα­τα. Τα άλο­γα ευδο­κί­μη­σαν κυρί­ως στις στέ­πες της Κεντρι­κής Ασί­ας, όπου στα­δια­κά ξεκί­νη­σε και η δια­δι­κα­σία εκπο­λι­τι­σμού τους στα ανθρώ­πι­να οικο­συ­στή­μα­τα. Οι λόγοι που ευδο­κί­μη­σε εκεί το άλο­γο ήταν οι θετι­κό­τε­ρες κλι­μα­το­λο­γι­κές και περι­βαλ­λο­ντι­κές συν­θή­κες σε συν­δυα­σμό με το ότι λει­τούρ­γη­σε σε αυτές τις περιο­χές ως μεγά­λο φυτο­φά­γο δίχως ικα­νό αριθ­μό εχθρών. Η δια­δι­κα­σία του εκπο­λι­τι­σμού του ξεκί­νη­σε περί­που πριν από 6–7 χιλιά­δες χρό­νια στην Κεντρι­κή Ασία.

Τι σημαί­νουν όλα αυτά;

Η εξέ­λι­ξη του αλό­γου από ζώο του δάσους σε ζώο στέ­πας και καθα­ρά φυτο­φά­γο είχε την επί­δρα­σή της στον μετα­βο­λι­σμό των δοσμέ­νων οικο­συ­στη­μά­των. Είχε όμως κατα­λυ­τι­κή επί­δρα­ση και στον τρό­πο σκέ­ψης του. (Ακό­μη και του απο­κα­λού­με­νου εξη­με­ρω­μέ­νου αλό­γου). Φυσι­κά, αξί­ζει να σκε­φτού­με πως το οικό­σι­το άλο­γο σήμε­ρα είναι σε σημα­ντι­κό βαθ­μό, όπως και άλλα οικό­σι­τα ζώα, επη­ρε­α­σμέ­νο από αρκε­τές χιλιά­δες χρό­νια συμ­βί­ω­σης με τον άνθρω­πο. Έχει λιγό­τε­ρο ή περισ­σό­τε­ρο αλλά­ξει ο τρό­πος και ο χαρα­κτή­ρας της σκέ­ψης του. Οι σωρευ­μέ­νες δια­γε­νε­α­κές πλη­ρο­φο­ρί­ες που περ­νού­σαν από την μια γενιά στην άλλη μέσω της διαρ­κούς αλλη­λε­πί­δρα­σης στα πλαί­σια του κοπα­διού- ομά­δας δέχθη­καν τερά­στιες πολι­τι­στι­κές πιέ­σεις και σίγου­ρα μειώ­θη­καν. Το επί­πε­δο εμπι­στο­σύ­νης στον άνθρω­πο, η επι­στρο­φή στην στα­θε­ρό­τη­τα και σιγου­ριά, η απο­δο­χή της ανθρώ­πι­νης επα­φής, η προσ­δο­κία τρο­φής από τον φρο­ντι­στή είναι εκφρά­σεις της δια­δι­κα­σί­ας αυτής. Η δομή του σώμα­τος έχει επί­σης αλλά­ξει πολύ σημα­ντι­κά. Κάποια γονί­δια λόγω των πολι­τι­στι­κών πιέ­σε­ων κατα­πιέ­στη­καν. Π.χ. γονί­διο που απο­τρέ­πει την κίνη­ση όταν μας πονά­ει η μέση, εξα­φα­νί­στη­κε και έτσι η ιππα­σία του αλό­γου είναι δυνα­τή σε κάθε ένα άλο­γο. Η προ­σαρ­μο­στι­κό­τη­τα του αλό­γου εξη­γεί ίσως την σχε­τι­κά εύκο­λη εκτρο­φή του. Για ενερ­γούς ανα­βά­τες, κτη­νο­τρό­φους, ιππο­λό­γους, η «ανα­κά­λυ­ψη της Αμε­ρι­κής» σίγου­ρα δεν αντι­προ­σω­πεύ­ει κάποιο νέο ότι το άλο­γο είναι ένα  ζώο που συχνά αντι­δρά στην παρόρ­μη­ση του φόβου από μια φαι­νο­με­νι­κά ασή­μα­ντη αιτία. Όλοι μπο­ρού­σα­με να κατα­γρά­ψου­με πως μπο­ρεί να τρο­μά­ξει ένα άλο­γο από έναν λαγό, σκί­ου­ρο κλπ. που τρέ­χει σε κάποιο χωρά­φι που παρε­μπι­πτό­ντως μπο­ρεί το άλο­γο να γνω­ρί­ζει αρκε­τά καλά. Ο τρό­μος και ο φόβος μπλο­κά­ρουν τη λογι­κή πλευ­ρά της σκέ­ψης του. Το ίδιο ισχύ­ει και για εμάς. Ένα άτο­μο που φοβά­ται συμπε­ρι­φέ­ρε­ται σε πρώ­τη φάση ενστι­κτω­δώς: θέλει να εξα­φα­νι­στεί, ή να είναι αόρα­το, κ.λπ. Αυτό χαρα­κτη­ρί­ζει περισ­σό­τε­ρο τα παι­διά. Ως από εξε­λι­κτι­κή ιστο­ρι­κή άπο­ψη υπο­ψή­φια λεία, δεν έχει την πολυ­τέ­λεια να κάνει κανέ­να λάθος. Από ότι ύπο­πτο πρέ­πει να φύγει αμέ­σως. Ομοί­ως, έχει ένα ισχυ­ρό ένστι­κτο κοπα­διού — ομά­δας και η πλού­σια κοι­νω­νι­κή αλλη­λε­πί­δρα­ση μετα­ξύ των ατό­μων της ομά­δας είναι γνω­στά και πολύ επω­φε­λής στοι­χεία στη δια­δι­κα­σία εκπο­λι­τι­σμού. Ένας καλός παρα­τη­ρη­τής, που σίγου­ρα ήταν λ.χ. ο προϊ­στο­ρι­κός κυνη­γός, μπο­ρεί να χρη­σι­μο­ποι­ή­σει φυσι­κά μέσα επι­κοι­νω­νί­ας με τα άλο­γα, με τα ζώα. Στο σημε­ρι­νό Horsemanship χρη­σι­μο­ποί­ει ο εκπαι­δευ­τής την ικα­νό­τη­τα να μιλά­ει την γλώσ­σα των αλό­γων και πρό­κει­ται για μια άκρως απο­τε­λε­σμα­τι­κή μέθο­δο που σήμε­ρα ανα­πτύσ­σε­ται σε ένα διε­πι­στη­μο­νι­κό πλαίσιο.

Σε κάθε περί­πτω­ση, σήμε­ρα είναι πολύ πιο εύκο­λο να εξη­με­ρώ­σεις ένα “Μού­στανγκ” που είναι από­γο­νος εκπο­λι­τι­σμέ­νου αλό­γου, παρά, για παρά­δειγ­μα, το άλο­γο του Πρζε­βάλ­σκι ή μια ζέβρα. Η δια­δι­κα­σία εκπο­λι­τι­σμού στα ανθρώ­πι­να οικο­συ­στή­μα­τα δεν ήταν μια βρα­χυ­πρό­θε­σμη υπό­θε­ση. Κινού­μα­στε σε κλί­μα­κα χιλιά­δων ετών και άνω, αλλά περισ­σό­τε­ρα για αυτά σε άλλη συνέχεια.

Déjà vu του αλόγου 

Το άλο­γο επέ­στρε­ψε στην Αμε­ρι­κή με την ευρω­παϊ­κή κατά­κτη­ση. Τα πρώ­τα άτο­μα έφτα­σαν στις ακτές της Αμε­ρι­κής με τη δεύ­τε­ρη απο­στο­λή του Κολόμ­βου και το πρώ­το άλο­γο με άγριο πρό­σω­πο κατα­γρά­φη­κε ήδη από το 1500 στην επι­κρά­τεια του σημε­ρι­νού Νέου Μεξι­κού. Η εγκα­τά­στα­ση της Κεντρι­κής και Βόρειας Αμε­ρι­κής από ισπα­νι­κά άλο­γα ήταν πολύ αργή σε πρώ­τη φάση. Π.χ. Ο Hernán Cortéz έφε­ρε 100 ναύ­τες και 16 άλο­γα σε 11 πλοία κατά τη διάρ­κεια της απο­στο­λής του όταν έφτα­σε στις ακτές του Yucatán το 1519. Τα άλο­γα βρή­καν ένα πολύ κατάλ­λη­λο περι­βάλ­λον στα αμε­ρι­κα­νι­κά λιβά­δια. Αυτό είναι ακρι­βώς το είδος του τοπί­ου που τους ται­ριά­ζει. Πολ­λα­πλα­σιά­στη­καν γρή­γο­ρα και δύο γενιές αργό­τε­ρα (μετά το 1550) οι Ινδιά­νοι ήξε­ραν πώς να πιά­νουν, να ανε­βαί­νουν και να χρη­σι­μο­ποιούν άλο­γα κυρί­ως για το κυνή­γι βισώ­νων και ως ζώων μετα­φο­ράς (Εικ. 13). Μέχρι τότε, το κύριο βοή­θη­μά τους στο κυνή­γι ήταν ο σκύ­λος, που ήταν και το μονα­δι­κό  ζώο ενταγ­μέ­νο πολι­τι­στι­κά στα ανθρώ­πι­να περι­βάλ­λο­ντα της Βόρειας Αμερικής.

Εικ. 13: Ινδιά­νοι έφιπ­ποι κυνη­γούν βίσω­νες (άγνω­στος ζωγράφος)

Πηγή εικό­νων: αρχείο συγγραφέων

Συνε­χί­ζε­ται…

Τα προη­γού­με­να: Α’ ΜΕΡΟΣ \ Β’ ΜΕΡΟΣ

 

___________________________________________________________________

Συγ­γρα­φείς: 

Věra Klontza-Jaklová είναι Αρχαιο­λό­γος, διευ­θύ­ντρια του τμή­μα­τος Κλα­σι­κής Αρχαιο­λο­γί­ας στο Ινστι­τού­το Αρχαιο­λο­γί­ας & Μου­σειο­λο­γί­ας UNESCO του Πανε­πι­στη­μί­ου Μάσα­ρυκ,  Τσεχίας. 

Στον τομέα της αρχαιο­λο­γί­ας των αλό­γων ασχο­λεί­ται με την εξέ­λι­ξη της πολι­τι­στι­κής σχέ­σης αλό­γου και ανθρώ­που, με την οστε­ο­λο­γία του αλό­γου και με την μετα­φο­ρά των αρχαιο­λο­γι­κών συμ­φρα­ζο­μέ­νων στην σύγ­χρο­νη ιππο­λο­γία και ιππα­σία. Επί­σης διευ­θύ­νει το Κέντρο για την Έρευ­να, διά­σω­ση του Κρη­τι­κού αλό­γου. Πρό­σφα­τα εκδό­θη­κε το βιβλίο της μαζί με τον Μανό­λη Κλών­τζα (ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ Το σημα­ντι­κό­τε­ρο αρχαιο­λο­γι­κό εύρη­μα δεν θα βγει από τη γη, ΑΤΕΧΝΟΣ 2020). 

 

Μανό­λης Κλών­τζας είναι Αρχαιο­λό­γος και Ιστορικός.

Συνι­δρυ­τής & Συντο­νι­στής του Ινστι­τού­του Φυσι­κής-Πολι­τι­στι­κής Κληρονομιάς 

Μέλος της Επι­τρο­πής πολι­τών Ιερά­πε­τρας, OUR WORLD HERITAGE (Ελλη­νι­κή Συντο­νι­στι­κή  Επι­τρο­πή) 

 

Romilda Nevěčná είναι Αρχαιο­λό­γος,  υποψ. διδά­κτο­ρας της Κλα­σι­κής Αρχαιο­λο­γιάς στο πανε­πι­στή­μιο Μάσα­ρυκ  της Τσε­χί­ας. Ασχο­λεί­ται με την αρχαιο­λο­γία του αλό­γου και με την κοι­νω­νι­κο­ποί­η­ση της αρχαιο­λο­γί­ας. Το 2019 υπο­στή­ρι­ξε με επι­τυ­χία την μετα­πτυ­χια­κή της εργα­σία με θέμα το ιππο­λο­γι­κό εξο­πλι­σμό στην αρχαία Ελλά­δα και Ετρούρια. 

 

 

 

Τις δρα­στη­ριό­τη­τες μας μπο­ρεί­τε να παρακολουθείτε: 

Youtube: https://www.youtube.com/@cretanhorse1869/videos 

 Instagram: https://www.instagram.com/cretanhorse/ 

 Twitter: https://twitter.com/JaklovaVera 

 Soundcloud: https://soundcloud.com/vera-klontza 

 TicTok: https://www.tiktok.com/@veraklontza

www.ourworldheritage.org

www.pandoradata.earth

 

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ Το σημα­ντι­κό­τε­ρο αρχαιο­λο­γι­κό εύρη­μα δεν θα βγει από τη γη, Βέρα Κλών­τζα-Γιά­κλο­βα – Μανώ­λης Κλώντζας

 

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο