Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Από τη Χονολουλού στη Θεσσαλονίκη: Καθρεφτάκια για ιθαγενείς…

Δύο κρουα­ζε­ρό­πλοια με του­ρί­στες έδε­σαν στο λιμά­νι της Θεσ­σα­λο­νί­κης και ο δήμαρ­χος Κων­στα­ντί­νος Ζέρ­βας, από κοι­νού με την Αντι­πε­ρι­φε­ριάρ­χη Βού­λα Πατου­λί­δου, απο­φά­σι­σαν να μας θυμί­σουν πως υπο­δέ­χο­νταν οι ιθα­γε­νείς της Χαβά­ης τα αμε­ρι­κα­νι­κά στρα­τεύ­μα­τα στα τέλη του 19ου αιώνα.

Έτσι, με την απα­ραί­τη­τη δου­λο­πρέ­πεια που αρμό­ζει σε «ιθα­γε­νείς» της συμπρω­τεύ­ου­σας, οι αρχές της πόλης οργά­νω­σαν ένα σόου, με χορούς και… κου­λού­ρια Θεσ­σα­λο­νί­κης (την άλλη φορά μην ξεχά­σουν να φέρουν μπου­γά­τσα), για να υπο­δε­χθούν Γερ­μα­νούς και άλλους τουρίστες.

Προ­φα­νώς, Περι­φέ­ρεια, Δήμος και Οργα­νι­σμός Λιμέ­νος θεώ­ρη­σαν πως η Θεσ­σα­λο­νί­κη έπρε­πε να μετα­τρα­πεί σε… Χονο­λου­λού των Βαλ­κα­νί­ων, για να «ευχα­ρι­στή­σει» τους του­ρί­στες που την επέ­λε­ξαν για τις δια­κο­πές τους.

Δεν είναι, βέβαια, καθό­λου τυχαίο ότι οι ίδιοι — Ζέρ­βας, Τζι­τζι­κώ­στας και οι λοι­ποί «άρχο­ντες» — έχουν διδα­κτο­ρι­κό στη δου­λο­πρέ­πεια, κάθε φορά που την πόλη επι­σκέ­πτε­ται ο εκά­στο­τε πρέ­σβης των ΗΠΑ, η όταν το λιμά­νι της Θεσ­σα­λο­νί­κης χρη­σι­μο­ποιεί­ται από Αμε­ρι­κα­νο­να­τοι­κές δυνά­μεις. Καμία αξιο­πρέ­πεια δεν υπάρ­χει όταν πρό­κει­ται να ικα­νο­ποι­η­θούν οι «στρα­τη­γι­κοί σύμ­μα­χοι» της κυβέρνησης…

Όσο για τους του­ρί­στες, καλώς να ορί­σουν και τους ευχό­μα­στε ολό­ψυ­χα καλή δια­μο­νή στη χώρα μας. Στην ίδια χώρα που η καλο­και­ρι­νή περί­ο­δος είναι εφιάλ­της για χιλιά­δες εργα­ζό­με­νους στον κλά­δο του του­ρι­σμού που δει­νο­πα­θούν για λίγα ευρώ, σε συν­θή­κες γαλέρας.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο