Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ουκρανία: Εκκενώνονται δεκάδες οικισμοί με αλληλοκατηγορίες Κιέβου-Μόσχας για την ανατίναξη του υδροηλεκτρικού φράγματος

Το υδροη­λε­κτρι­κό φράγ­μα της Καχόβ­κα, το οποίο βρί­σκε­ται στις ζώνες της περι­φέ­ρειας της Χερ­σώ­νας στη νότια Ουκρα­νία που ελέγ­χο­νται από τη Ρωσία, κατα­στρά­φη­κε εν μέρει σήμε­ρα, με τη Μόσχα και το Κίε­βο να επιρ­ρί­πτουν ο ένας στον άλλο την ευθύ­νη για την κατα­στρο­φή του.

Οι ουκρα­νι­κές δυνά­μεις πραγ­μα­το­ποί­η­σαν «πολ­λα­πλά πλήγ­μα­τα» στο φράγ­μα της Καχόβ­κα την περα­σμέ­νη νύκτα, έγρα­ψε στην εφαρ­μο­γή Telegram ο δήμαρ­χος της πόλης Νόβα Καχόβ­κα Βλα­ντί­μιρ Λεό­ντιεφ, προ­σθέ­το­ντας πως κατα­στρά­φη­καν οι βάνες του φράγ­μα­τος και προ­κλή­θη­κε ένας «ανε­ξέ­λεγ­κτος πίδα­κας νερού».

«Το φράγ­μα δεν έχει κατα­στρα­φεί και αυτό είναι τερά­στια χαρά», δια­βε­βαί­ω­σε πάντως.

Από την πλευ­ρά του, ο ουκρα­νι­κός στρα­τός κατη­γό­ρη­σε με ανα­κοί­νω­σή του τη Ρωσία ότι οργά­νω­σε μια έκρη­ξη στο φράγ­μα. Ο ουκρα­νός πρό­ε­δρος Βολο­ντί­μιρ Ζελέν­σκι συγκά­λε­σε επει­γό­ντως το ουκρα­νι­κό Συμ­βού­λιο Ασφα­λεί­ας, ανα­κοί­νω­σε μέσω του Telegram ο επι­κε­φα­λής της ουκρα­νι­κής προ­ε­δρι­κής διοί­κη­σης Αντρίι Γερ­μάκ καταγ­γέλ­λο­ντας ένα «έγκλη­μα πολέμου».

Άνο­δος της στάθ­μης των υδά­των δια­πι­στώ­θη­κε σε κοι­νό­τη­τες που βρί­σκο­νται κοντά στο φράγ­μα, χωρίς ωστό­σο η κατά­στα­ση να καθί­στα­ται κρί­σι­μη, σύμ­φω­να με τη διοί­κη­ση της περι­φέ­ρειας της Χερ­σώ­νας που έχει διο­ρι­στεί από τη Ρωσία.

Η στάθ­μη των υδά­των γύρω από το φράγ­μα ανέ­βη­κε κατά πέντε μέτρα και πολ­λά νησιά στον ποτα­μό έχουν εξα­φα­νι­στεί κάτω από το νερό, μετέ­δω­σε το κρα­τι­κό πρα­κτο­ρείο ειδή­σε­ων RIA, σύμ­φω­να με το οποίο κιν­δυ­νεύ­ουν να πλημ­μυ­ρί­σουν 14 οικι­σμοί στη Χερ­σώ­να και απει­λού­νται 22.000 άνθρω­ποι που ζουν σ’ αυτούς.

«Αν χρεια­στεί, είμα­στε έτοι­μοι να απο­μα­κρύ­νου­με τους κατοί­κους των παρό­χθιων χωριών», ανέ­φε­ρε σε ανα­κοί­νω­σή του στη Telegram ο επι­κε­φα­λής της κυβέρ­νη­σης της περι­φέ­ρειας της Χερ­σώ­νας Αντρέι Αλε­ξέ­γεν­κο, υπο­γραμ­μί­ζο­ντας πάντως πως η ζωή τους δεν απει­λεί­ται και καλώ­ντας τους «να μην υπο­κύ­ψουν στον πανικό».

Το φράγ­μα της Καχόβ­κα, το οποίο είχε κατα­λη­φθεί από την αρχή της ρωσι­κής επί­θε­σης στην Ουκρα­νία, επι­τρέ­πει την υδρο­δό­τη­ση της χερ­σο­νή­σου της Κρι­μαί­ας, που προ­σαρ­τή­θη­κε το 2014 από τη Μόσχα.

Το φράγ­μα δημιουρ­γή­θη­κε στον ποτα­μό Δνεί­πε­ρο το 1956, κατά τη σοβιε­τι­κή περί­ο­δο και είναι κατα­σκευα­σμέ­νο εν μέρει από σκυ­ρό­δε­μα και χώμα.

Πρό­κει­ται για μία από τις μεγα­λύ­τε­ρες υπο­δο­μές αυτού του τύπου στην Ουκρανία.

Το Κίεβο κατηγορεί τις ρωσικές δυνάμεις

Η ουκρα­νι­κή προ­ε­δρία κατη­γό­ρη­σε σήμε­ρα το πρωί τη Ρωσία ότι «ανα­τί­να­ξε» στη διάρ­κεια της νύκτας το υδροη­λε­κτρι­κό φράγ­μα της Καχόβ­κα στη νότια ουκρα­νι­κή περι­φέ­ρεια της Χρε­σώ­νας για να πλημ­μυ­ρί­σει την περιο­χή και να φρε­νά­ρει την ουκρα­νι­κή επί­θε­ση που βρί­σκε­ται σε προετοιμασία.

«Ο στό­χος των τρο­μο­κρα­τών είναι προ­φα­νής: να εμπο­δί­σουν τις επι­θε­τι­κές ενέρ­γειες των ουκρα­νι­κών ενό­πλων δυνά­με­ων», δήλω­σε ο Μιχα­ΐ­λο Ποντό­λιακ, σύμ­βου­λος της ουκρα­νι­κής προ­ε­δρί­ας, σε μήνυ­μά του προς τους δημοσιογράφους.

Η ουκρα­νι­κή στρα­τιω­τι­κή υπη­ρε­σία πλη­ρο­φο­ριών υπο­στή­ρι­ξε από την πλευ­ρά της πως οι ρωσι­κές δυνά­μεις ανα­τί­να­ξαν το φράγ­μα ευρι­σκό­με­νες «σε πανι­κό». «Οι δυνά­μεις κατο­χής ανα­τί­να­ξαν το φράγ­μα στον Ταμιευ­τή­ρα Καχόβ­κα ευρι­σκό­με­νες σε πανι­κό — αυτή είναι μια προ­φα­νής πρά­ξη τρο­μο­κρα­τί­ας και έγκλη­μα πολέ­μου, για το οποίο θα υπάρ­ξει προ­σφυ­γή σε διε­θνές δικαστήριο».

Πιθανόν αδύνατο να επισκευαστεί, 300 σπίτια εκκενώθηκαν — Το υδροηλεκτικό εργοστάσιο “καταστράφηκε τελείως”

Θα είναι πιθα­νόν αδύ­να­το να επι­σκευα­στεί το υδροη­λε­κτρι­κό φράγ­μα της Καχόβ­κα μετά την έκρη­ξη που προ­κά­λε­σε ρήγ­μα στην δομή, δήλω­σε σήμε­ρα διο­ρι­σθείς από τις ρωσι­κές δυνά­μεις αξιω­μα­τού­χος στην υπό ρωσι­κή κατο­χή πόλη της Νόβα Καχόβκα.

Σε σχό­λια που έκα­νε σε ρωσι­κά κρα­τι­κά τηλε­ο­πτι­κά δίκτυα, ο δήμαρ­χος της πόλης Βλα­ντί­μιρ Λεο­ντί­εφ σημεί­ω­σε ότι η ζημιά που προ­κλή­θη­κε στο φράγ­μα ήταν απο­τέ­λε­σμα σει­ράς ουκρα­νι­κών πληγμάτων.

Το Reuters δεν ήταν προς το παρόν σε θέση να επι­βε­βαιώ­σει την πλη­ρο­φο­ρία αυτή από ανε­ξάρ­τη­τη πηγή.

Ο Λεο­ντί­εφ σημεί­ω­σε επί­σης, σύμ­φω­να με δηλώ­σεις του που επι­κα­λεί­ται το ρωσι­κό πρα­κτο­ρείο ειδή­σε­ων TASS, ότι οι κάτοι­κοι περί­που 300 σπι­τιών απο­μα­κρύν­θη­καν μετά την ζημιά που προ­κλή­θη­κε στο φράγ­μα και πρό­σθε­σε ότι τμή­μα της πόλης απο­συν­δέ­θη­κε από το δίκτυο παρο­χής ρεύ­μα­τος για λόγους ασφαλείας.

Σύμ­φω­να με την ουκρα­νι­κή κρα­τι­κή υδροη­λε­κτρι­κή εται­ρεία, το Υδροη­λε­κτρι­κό Εργο­στά­σιο παρα­γω­γής ρεύ­μα­τος της Καχόβ­κα, στην κατε­χό­με­νη από τις ρωσι­κές δυνά­μεις περιο­χή στη νότια Ουκρα­νία, “κατα­στρά­φη­κε τελεί­ως” και δεν μπο­ρεί να απο­κα­τα­στα­θεί η λει­τουρ­γία του έπει­τα από έκρη­ξη που σημειώ­θη­κε, σύμ­φω­να με τον ίδιο, μέσα στο μηχα­νο­στά­σιό του.

Ο Ουκρα­νός πρω­θυ­πουρ­γός Ντέ­νις Σμί­χαλ δήλω­σε ξεχω­ρι­στά ότι έως και 80 κοι­νό­τη­τες κιν­δυ­νεύ­ουν να πλημ­μυ­ρί­σουν μετά την, όπως την περιέ­γρα­ψε, κατα­στρο­φή του φράγ­μα­τος του σταθ­μού από τις ρωσι­κές δυνάμεις.

Πολ­λά χωριά έχουν “τελεί­ως ή εν μέρει” πλημ­μυ­ρί­σει στην Ουκρα­νία μετά την εν μέρει κατα­στρο­φή του υδροη­λε­κτρι­κού φράγ­μα­τος της Καχόβ­κα στον Δνεί­πε­ρο στην περι­φέ­ρεια της Χερ­σώ­νας που είναι υπό ρωσι­κή κατο­χή, και άρχι­σε η απο­μά­κρυν­ση κατοί­κων, ανα­κοί­νω­σε άλλος Ουκρα­νός αξιωματούχος.

“Περί­που 16.000 άνθρω­ποι βρί­σκο­νται σε κρί­σι­μη ζώνη”, ανα­φέ­ρει σε ανάρ­τη­σή του στα μέσα κοι­νω­νι­κής δικτύ­ω­σης ο Ολε­ξά­ντρ Προ­κού­ντιν, επι­κε­φα­λής της στρα­τιω­τι­κής διοί­κη­σης της περι­φέ­ρειας της Χερσώνας.

Παράλ­λη­λα το TASS μετέ­δω­σε επι­κα­λού­με­νο υπη­ρε­σί­ες έκτα­κτης ανά­γκης ότι τα απο­θέ­μα­τα νερού στους ταμιευ­τή­ρες νερού της Κρι­μαί­ας επαρ­κούν μετά την ρήξη του φράγ­μα­τος στην Νόβα Καχόβκα.

Η χερ­σό­νη­σος της Κρι­μαί­ας, που έχει προ­σαρ­τη­θεί από τη Ρωσία, εξαρ­τά­ται για πόσι­μο νερό από το Βόρειο Κανά­λι της Κρι­μαί­ας, μέσω του οποί­ου έρχε­ται νερό στην χερ­σό­νη­σο από τον ποτα­μό Δνείπερο.

Η Ουκρα­νία είχε στο παρελ­θόν απο­κλεί­σει τις προ­μή­θειες νερού στην Κρι­μαία μετά την προ­σάρ­τη­ση της χερ­σο­νή­σου από τη Ρωσία το 2014, προ­κα­λώ­ντας οξεία λει­ψυ­δρία στην περιοχή.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο