Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Από το σκάνδαλο Watergate στους big_big brothers του καπιταλισμού

Γνω­στό στους παλιό­τε­ρους το σκάν­δα­λο Γουό­τερ­γκεϊτ _μεγάλο για την επο­χή του στην μητρό­πο­λη του καπι­τα­λι­σμού (1972): διάρ­ρη­ξη στην έδρα της Εθνι­κής Επι­τρο­πής Δημο­κρα­τι­κών (DNC) στο συγκρό­τη­μα γρα­φεί­ων Γουό­τερ­γκεϊτ στην Ουά­σιγ­κτον και την από­πει­ρα συγκά­λυ­ψης και συμ­με­το­χής του τότε πρό­ε­δρου, Ρίτσαρντ Νίξον και της κυβέρ­νη­σής του (όταν απο­κα­λύ­φθη­κε και ερευ­νή­θη­κε από το Κογκρέ­σο, ο Νίξον αντι­στά­θη­κε στους ελέγ­χους, οδη­γώ­ντας σε συνταγ­μα­τι­κή κρίση)
Το σκάν­δα­λο οδή­γη­σε στην “ανα­κά­λυ­ψη” κατα­χρή­σε­ων εξου­σί­ας με έναρ­ξη δια­δι­κα­σί­ας καθαί­ρε­σης ενα­ντί­ον του προ­έ­δρου που τελι­κά οδή­γη­σε στην παραί­τη­ση του Νίξον, προ­κει­μέ­νου να απο­φύ­γει την καθαίρεση.

Στην ουσία _τίποτε επί της ουσί­ας, αλλά περί όνου σκιάς _το πρό­βλη­μα για το Ανώ­τα­το Δικα­στή­ριο ήταν ότι “ο πρό­ε­δρος ήταν υπο­χρε­ω­μέ­νος να δημο­σιεύ­σει τις μαγνη­το­ται­νί­ες για να τις ερευ­νή­σει η κυβέρ­νη­ση” _εξάλλου το 1974 ο επό­με­νος πρό­ε­δρος Τζέ­ραλντ Φορντ του απέ­νει­με χάρη.

1974 _σαν σήμε­ρα ο Νίξον κλη­τεύ­ε­ται ως μάρ­τυ­ρας στην υπό­θε­ση με σχε­δόν παμ­ψη­φεί από­φα­ση (ψήφους 410 ένα­ντι 4) της αμε­ρι­κα­νι­κής Βουλής.

Να θυμί­σου­με πως κεντρι­κό ρόλο στην απο­κά­λυ­ψη της υπό­θε­σης είχε η Washington Post και όχι οι παντο­δύ­να­με μυστι­κές υπη­ρε­σί­ες (CIA FBI κλπ): ειδι­κό­τε­ρα δύο δημο­σιο­γρά­φοι  οι οποί­οι με σει­ρά ρεπορ­τάζ απο­κά­λυ­πταν όλο και περισ­σό­τε­ρες πτυ­χές του σκαν­δά­λου. (πάνω στην έρευ­να τους, βασί­στη­κε το 1976 η ται­νία του Άλαν Πάκου­λα, “Όλοι οι Άνθρω­ποι του Προ­έ­δρου” με πρω­τα­γω­νι­στές τους Ντά­στιν Χόφ­μαν, Ρόμπερτ Ρέντ­φορντ και Τζέι­σον Ρόμπαρντς ηθο­ποιός του θεά­τρου βασι­κά _υποψήφιος για το όσκαρ καλύ­τε­ρης ται­νί­ας την ίδια χρο­νιά). Δεί­τε και “Οι Τρεις Μέρες του Κόν­δο­ρα (The Three Days of the Condor‎‎) του Sydney Pollack και την αξιό­λο­γη σει­ρά Κόν­δο­ρας _Condor

Το σκάν­δα­λο είχε τερά­στια επί­δρα­ση στην αμε­ρι­κα­νι­κή πολι­τι­κή ζωή _έγινε γνω­στό σε όλο τον κόσμο και μέχρι και σήμε­ρα στα αγγλι­κά και σε άλλες γλώσ­σες η κατά­λη­ξη ‑γκέιτ (-gate) χαρα­κτη­ρί­ζει πολι­τι­κά ή άλλα σκάν­δα­λα _θυμίζουμε το Irangate: το 1984 το Κογκρέ­σο των ΗΠΑ ενέ­κρι­νε την τρο­πο­λο­γία Boland, που “απα­γο­ρεύ­ει” την άμε­ση ή έμμε­ση υπο­στή­ρι­ξη για στρα­τιω­τι­κές ή παρα­στρα­τιω­τι­κές επι­χει­ρή­σεις στη Νικα­ρά­γουα. Μέλη του Εθνι­κού Συμ­βου­λί­ου Ασφα­λεί­ας (NSC) —ιδί­ως ο διευ­θυ­ντής της CIA Γουί­λιαμ Κέι­σι και ο σύμ­βου­λος εθνι­κής ασφά­λειας Ρόμπερτ Μακ­Φάρ­λαν—  “παρέ­καμ­ψαν” την από­φα­ση και βόη­θη­σαν τους Κόντρας, κατά των Σαντι­νί­στας. Να μην ξεχνά­με πως πολύ πριν και μέχρι σήμε­ρα η Κού­βα του Φιντέλ είναι axis of evil σε μια υπο­θε­τι­κή συνω­μο­σία κρα­τών υπέρ της διε­θνούς τρο­μο­κρα­τί­ας Είχαν την ιδέα να που­λή­σουν όπλα στο Ιράν κρυ­φά και να χρη­σι­μο­ποι­ή­σουν τα κέρ­δη για να χρη­μα­το­δο­τή­σουν τους.

Για το Watergate, μπο­ρεί­τε να βρεί­τε τα πάντα στο δια­δί­κτυο _αλήθειες και ψέμα­τα, κάποια “ιστο­ρί­ες με αρκού­δες”, κατα­γέ­λα­στα, σοβα­ρά και σοβα­ρο­φα­νή, ανα­λύ­σεις επί αναλύσεων.

CIA_ΕΥΠ, “Watergate” & ο εχθρός λαός

Η σκο­τει­νή Ιστο­ρία της ΕΥΠ, της αμαρ­τω­λής υπη­ρε­σί­ας που στή­θη­κε για να ασχο­λεί­ται κυρί­ως με τον “εσω­τε­ρι­κό εχθρό”, υπό τον ασφυ­κτι­κό έλεγ­χο των ξένων μυστι­κών υπη­ρε­σιών _ CIA-MIA-DIA, κλεί­νει 120+ χρό­νια, επι­σή­μως — με δυο λόγια — η Εθνι­κή Υπη­ρε­σία Πλη­ρο­φο­ριών, έχει ως σκο­πό — όπως ανα­φέ­ρει στο επί­ση­μο site της — την “πρό­λη­ψη, απο­τρο­πή, ανά­σχε­ση και εξου­δε­τέ­ρω­ση της κατα­σκο­πευ­τι­κής και της τρο­μο­κρα­τι­κής απει­λής, με στό­χο τη θωρά­κι­ση της χώρας και την προ­ά­σπι­ση των εθνι­κών συμ­φε­ρό­ντων”. Μότο της, το ρητό του Περί­αν­δρου “Λόγων απορ­ρή­των εκφο­ράν μη ποιού”.

Να η ιστο­ρία της

  • 2020: η ΕΥΠ ανα­κοί­νω­νε ότι “η κυβερ­νο­α­σφά­λεια ανα­δει­κνύ­ε­ται σε μία εκ των βασι­κών προ­τε­ραιο­τή­των μας”
  • 2022 — η ιτα­λι­κή “La Repubblica”, ανα­φε­ρό­με­νη στο πρό­σφα­το μέγα σκάν­δα­λο των υπο­κλο­πών, μιλά­ει για την “πιο σκο­τει­νή ιστο­ρία κατα­σκο­πεί­ας από την επο­χή της δικτα­το­ρί­ας των συνταγ­μα­ταρ­χών” … “πολι­τι­κοί της αντι­πο­λί­τευ­σης και δημο­σιο­γρά­φοι υπό παρα­κο­λού­θη­ση, το “ελλη­νι­κό Γουό­τερ­γκεϊτ” πνί­γει τον Μητσο­τά­κη”, ενώ λίγες μέρες πριν, άρθρο στη βρε­τα­νι­κή “Guardian» σημεί­ω­νε: “Σκάν­δα­λο υπο­κλο­πών που θυμί­ζει τις χει­ρό­τε­ρες μέρες της χού­ντας. Η κυβέρ­νη­ση κατη­γο­ρεί­ται για σκο­τει­νές πρα­κτι­κές. Ο Ελλη­νας πρω­θυ­πουρ­γός αντι­με­τω­πί­ζει την πιο δύσκο­λη ώρα της θητεί­ας του”. Και η “Washington Post”: “Το ελλη­νι­κό Watergate — σκάν­δα­λο παρα­κο­λου­θή­σε­ων προ­κα­λεί ανα­τα­ρα­χή στην κυβέρνηση”.
  • 1908 το “Τμή­μα Πλη­ρο­φο­ριών” (ο πρό­γο­νoς της ΕΥΠ δλδ) δημιουρ­γεί­ται το στο υπΕξ, με στό­χο την “προ­ώ­θη­ση της ελλη­νι­κής προ­πα­γάν­δας και τη συλ­λο­γή οικο­νο­μι­κών και στρα­τιω­τι­κών πληροφοριών”.
  • 1925 ο Θεό­δω­ρος Πάγκα­λος ιδρύ­ει την “Υπη­ρε­σία Εθνι­κής Ασφα­λεί­ας”, υπό τη σκέ­πη της Χωρο­φυ­λα­κής και το
  • 1926 μετο­νο­μά­ζε­ται σε “Υπη­ρε­σία Γενι­κής Ασφα­λεί­ας του Κρά­τους”, υπά­γε­ται στο υπΕσ και συγκε­ντρώ­νει πλη­ρο­φο­ρί­ες κυρί­ως για κομ­μου­νι­στές και μετανάστες.
  • 1936 ιδρύ­ε­ται η “Υπη­ρε­σία Αμύ­νης του Κρά­τους”, με υπα­γω­γή στο υπουρ­γείο Στρα­τιω­τι­κών. Ασχο­λεί­ται με την “παρα­κο­λού­θη­ση της ξένης προ­πα­γάν­δας που διε­ξά­γε­ται κατά του κρά­τους, της μετα­κί­νη­σης και δια­μο­νής ξένων υπη­κό­ων στη χώρα, τη συλ­λο­γή πλη­ρο­φο­ριών σχε­τι­κά με την ασφά­λεια του κρά­τους και της εισα­γω­γής αντίμετρων”.
  • 1944: γίνε­ται “Υπη­ρε­σία Προ­στα­σί­ας Στρα­τεύ­μα­τος” και το
  • 1945: “Διεύ­θυν­ση Υπη­ρε­σί­ας Πληροφοριών”.
  • 1949, στα πρό­τυ­πα της CIA, η “Κεντρι­κή Υπη­ρε­σία Πλη­ρο­φο­ριών και Ερευνών”.
  • 1953, μια επο­χή που η Ελλά­δα προ­σπα­θεί να μαζέ­ψει τα κομ­μά­τια της από τον εμφύ­λιο, με ad hoc νομο­θε­τι­κό διά­ταγ­μα ιδρύ­ε­ται η “Κεντρι­κή Υπη­ρε­σία Πληροφοριών”_ΚΥΠ, με τη CIA να σπεύ­δει υπο­δεί­χνο­ντας στη νεο­σύ­στα­τη υπη­ρε­σία ποιος είναι ο βασι­κός εχθρός του πρό­σφα­τα ιδρυ­θέ­ντος ΝΑΤΟ: Ο κομ­μου­νι­σμός φυσι­κά, άρα αυτός είναι και ο στόχος.
  • Στη διάρ­κεια των κυβερ­νή­σε­ων Παπά­γου και Καρα­μαν­λή η ΚΥΠ είναι υπό τον πλή­ρη έλεγ­χο της CIA. Οι πρά­κτο­ρες μισθο­δο­τού­νται απευ­θεί­ας από τους Αμε­ρι­κα­νούς. Οι αρχη­γοί της χού­ντας εκπαι­δεύ­ο­νται στην ΚΥΠ. Ο Γεώρ­γιος Παπα­δό­που­λος υπη­ρε­τεί εκεί πέντε χρό­νια (1959 — 1964) και συμ­με­τέ­χει στην προ­ε­τοι­μα­σία του σχε­δί­ου “Περι­κλής”, ο δε Νικό­λα­ος Μακα­ρέ­ζος το 1966 — επί κυβερ­νή­σε­ων απο­στα­τών — διο­ρί­ζε­ται επι­κε­φα­λής επί­λε­κτου κλά­δου, υπεύ­θυ­νου για τους Ελλη­νες κατα­σκό­πους σε ξένες χώρες. Από εκεί περ­νά­ει και ο αλή­στου μνή­μης Μιχά­λης Ρου­φο­γά­λης. Επει­δή το φαι­δρό αυτό πρό­σω­πο, που ξημε­ρο­βρα­δια­ζό­ταν με μοντέ­λα της επο­χής σε δεξιώ­σεις και μπου­ζού­κια, δεν κατα­φέρ­νει να απο­δεί­ξει τις διοι­κη­τι­κές του ικα­νό­τη­τες, το βάρος της κατα­στο­λής του αντι­δι­κτα­το­ρι­κού κινή­μα­τος ανα­λαμ­βά­νει η ΕΣΑ του Ιωαννίδη.
  • Tο χρο­νο­λό­γιο του επί­ση­μου site της ΕΥΠ, το διά­στη­μα 1952 — 1974 παρα­μέ­νει κενό (οι νοού­ντες νοείτωσαν)
  • Το 1986 η ΚΥΠ βαφτί­ζε­ται ΕΥΠ και γίνε­ται αυτο­τε­λής πολι­τι­κή δημό­σια υπηρεσία.
  • 2015 _2024 Οι γαλαζο_πρασινορόζ κυβερ­νή­σεις με υπο­κρι­τι­κές συγ­γνώ­μες, αστεί­ες δικαιο­λο­γί­ες και την αγω­νία Μητσο­τά­κη να καλύ­ψει την αδια­νό­η­τη δια­φθο­ρά, κρύ­βο­ντας τη βασι­κή πλευ­ρά του σκαν­δά­λου των παρα­κο­λου­θή­σε­ων, που είναι η δια­τή­ρη­ση του απα­ρά­δε­κτου θεσμι­κού πλαι­σί­ου που υπο­νο­μεύ­ει δικαιώ­μα­τα και ελευ­θε­ρί­ες, με Πρά­ξη Νομο­θε­τι­κού Περιε­χο­μέ­νου ετοι­μά­ζει αλλα­γές στην ΕΥΠ, που θα …διευ­κο­λύ­νουν τις νόμι­μες υπο­κλο­πές και παρα­κο­λου­θή­σεις. Π.χ. ο διοι­κη­τής της “διο­ρί­ζε­ται και παύ­ε­ται ελεύ­θε­ρα με από­φα­ση του αρμό­διου μέλους της κυβέρ­νη­σης. Ο διο­ρι­σμός διε­νερ­γεί­ται μετά από γνώ­μη της αρμό­διας Επι­τρο­πής της Βου­λής, σύμ­φω­να με τα ορι­ζό­με­να στον Κανο­νι­σμό της”. Αλλά και η άρση του απορ­ρή­του των επι­κοι­νω­νιών από την ΕΥΠ εγκρί­νε­ται από δύο εισαγ­γε­λείς. Μιλά­με για αλλα­γές που δεν αγγί­ζουν καν το επι­κίν­δυ­νο θεσμι­κό πλαί­σιο. Όχι μόνο δεν ρίχνουν “άπλε­το φως”, αλλά θολώ­νουν περαι­τέ­ρω τη δρά­ση των δια­φό­ρων κέντρων, μηχα­νι­σμών και υπη­ρε­σιών — επί­ση­μων και ανε­πί­ση­μων, εγχώ­ριων και ξένων. Κάτι που εδώ και χρό­νια καταγ­γέλ­λει και κατα­ψη­φί­ζει το ΚΚΕ, σε αντί­θε­ση με όλα τα υπό­λοι­πα κόμ­μα­τα __δείτε Κραυ­γα­λέο και μεθο­δευ­μέ­νο θάψι­μο της υπό­θε­σης παρα­κο­λού­θη­σης του ΚΚΕ — Παρά τις προ­σπά­θειες ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, επι­βε­βαιώ­θη­καν οι συνα­κρο­ά­σεις και υπο­κλο­πές στο τηλε­φω­νι­κό κέντρο της έδρας της ΚΕ _ Το πόρι­σμα του ΚΚΕ στην Εξε­τα­στι­κή Επι­τρο­πή της Βου­λής _ Νέες απο­κα­λύ­ψεις για παρα­κο­λου­θή­σεις _ Πρό­σθε­τα στοι­χεία ήρθαν στο φως, επι­βε­βαιώ­νο­ντας ξανά το δια­χρο­νι­κό δόγ­μα “ουδείς εξαι­ρεί­ται των παρα­κο­λου­θή­σε­ων”, το οποίο από κοι­νού εφαρ­μό­ζουν οι κυβερ­νή­σεις ΝΔ — ΣΥΡΙΖΑ — ΠΑΣΟΚ.

Ο “εχθρός λαός”

Η παρα­κο­λού­θη­ση _που σήμε­ρα με την νέα τεχνο­λο­γία των smarts_phone γίνε­ται είναι πανεύ­κο­λη απο­τε­λεί δια­χρο­νι­κά δομι­κό συστα­τι­κό της πολι­τι­κής του κεφα­λαί­ου σε παγκό­σμιο επί­πε­δο, με την εξέ­λι­ξη των μηχα­νι­σμών να γίνε­ται ιλιγ­γιώ­δης. Κρά­τος _μονοπώλια τηλε­πι­κοι­νω­νιών και πλη­ρο­φο­ρι­κής σε ένα δυσ­διά­κρι­το κου­βά­ρι ανα­πτύσ­σουν τερά­στια δίκτυα φακε­λώ­μα­τος, για “έκτα­κτες” και “κανο­νι­κές” συν­θή­κεw, που προ­στα­τεύ­ο­νται μάλι­στα από ένα ευρύ πλέγ­μα αντι­δρα­στι­κών νομο­θε­τη­μά­των της ΕΕ σε όλα τα κρά­τη — μέλη της, από κυβερ­νή­σεις κάθε χρώ­μα­τος. Θυμη­θεί­τε μόνο ότι το 1995, το Συμ­βού­λιο της ΕΕ καλού­σε όλες τις εται­ρεί­ες παρο­χής τηλε­φω­νι­κών υπη­ρε­σιών κάθε τρό­που σύν­δε­σης (PSTN, ISDN, GPRS, UMTS, GSM κ.λπ.) να παρέ­χουν στις διω­κτι­κές αρχές την απαι­τού­με­νη τεχνο­λο­γι­κή υπο­δο­μή για την πραγ­μα­το­ποί­η­ση “νόμι­μων συνακροάσεων”.


Η πραγ­μα­τι­κό­τη­τα που βιώ­νου­με σήμε­ρα, δεν μοιά­ζει καθό­λου με τα πνευ­μα­τώ­δη σενά­ρια του Ιαν Φλέ­μινγκ… δεν περιέ­χει κοσμο­πο­λί­τι­κες περι­πέ­τειες και τον Σον Κόνε­ρι να “καθα­ρί­ζει” για την Αυτής Μεγα­λειό­τη­τα, με υπό­κρου­ση τη φωνή της Σίρ­λεϊ Μπά­σει. Στο δικό μας σενά­ριο παρα­κο­λου­θού­νται και φακε­λώ­νο­νται οι πάντες _σε ό,τι μας αφο­ρά η λαϊ­κή οικο­γέ­νεια και το ΚΚΕ (αφού η παρα­γω­γή, εμπο­ρία και δια­κί­νη­ση κατα­σκο­πευ­τι­κού λογι­σμι­κού είναι νόμι­μη) και παρα­βιά­ζο­νται συστη­μα­τι­κά και γενι­κευ­μέ­να η ιδιω­τι­κή μας ζωή και τα προ­σω­πι­κά μας δεδο­μέ­να. Πάντα με …σεβα­σμό στα ανθρώ­πι­να δικαιώ­μα­τα, όπως θέτει υπο­κρι­τι­κά η ευρω­ε­νω­σια­κή σκηνοθεσία.

Περισσότερα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο