Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Από “υπερήρωες” κακοί

Περισ­σό­τε­ροι από 6.500 πρώ­ην στρα­τιω­τι­κοί δίνουν τέλος στη ζωή τους κάθε χρό­νο στις ΗΠΑ, αντι­προ­σω­πεύ­ο­ντας περί­που έναν στους πέντε θανά­τους σε εθνι­κό επίπεδο.

Στο δρά­μα της αύξη­σης της θνη­σι­μό­τη­τας από πυρο­βό­λα όπλα στις Ηνω­μέ­νες Πολι­τεί­ες, όπου κατα­γρά­φο­νται περισ­σό­τε­ρα από εκα­τό θάνα­τοι από αυτή την αιτία καθη­με­ρι­νά, προ­στί­θε­ται το ποσο­στό αυτο­κτο­νιών των Αμε­ρι­κα­νών βετε­ρά­νων πολέμου.
Το 70% αυτών αφο­ρούν πυρο­βό­λα όπλα, σύμ­φω­να με στοι­χεία του νομι­κού κέντρου Giffords, μιας οργά­νω­σης για την πρό­λη­ψη της ένο­πλης βίας.

Η δια­τα­ρα­χή μετα­τραυ­μα­τι­κού στρες ανα­γνω­ρί­ζε­ται ως μία από τις ασθέ­νειες που επη­ρε­ά­ζει περισ­σό­τε­ρο την υγεία του ενερ­γού, εφε­δρι­κού ή σε σύντα­ξη στρα­τιω­τι­κού προ­σω­πι­κού, η οποία  περι­λαμ­βά­νει δια­τα­ρα­χές άγχους, κατά­θλι­ψης και χρή­σης ναρκωτικών.
Για παρά­δειγ­μα, σύμ­φω­να με μια έκθε­ση από το Κέντρο Πλη­ρο­φο­ριών για τις Θανα­τι­κές Ποι­νές (DPIC), περισ­σό­τε­ροι από 800.000 βετε­ρά­νοι του πολέ­μου του Βιετ­νάμ και 300.000 από το Αφγα­νι­στάν και το Ιράκ υπο­φέ­ρουν από αυτό το είδος πάθησης.

Το Υπουρ­γείο Υπο­θέ­σε­ων Βετε­ρά­νων είναι υπεύ­θυ­νο για την παρο­χή ομο­σπον­δια­κών παρο­χών σ΄ αυτού και τα εξαρ­τώ­με­να μέλη τους. Ωστό­σο, ένας δημο­σιο­γρά­φος του CNN απο­κά­λυ­ψε ότι πάνω από 40 βετε­ρά­νοι πέθα­ναν ενώ περί­με­ναν θερα­πεία στο Φοί­νιξ της Αρι­ζό­να, κατά τη διάρ­κεια της κυβέρ­νη­σης Ομπάμα.

Αλλά δεν είναι το μόνο μέρος όπου αυτοί υπο­φέ­ρουν από τη “νωθρό­τη­τα” εκεί­νων που είναι υπεύ­θυ­νοι για τη φρο­ντί­δα τους. Μια ανα­φο­ρά που απο­κα­λύ­φθη­κε από αρκε­τούς δημο­σιο­γρά­φους επι­βε­βαί­ω­σε ότι χιλιά­δες πρώ­ην στρα­τιώ­τες περι­μέ­νουν μήνες σε διά­φο­ρα νοσο­κο­μεία της χώρας για να λάβουν ιατρι­κή περί­θαλ­ψη, ανα­φέ­ρει η DW.
Οι ενώ­σεις βετε­ρά­νων επέ­κρι­ναν σκλη­ρά τη στά­ση του Λευ­κού Οίκου απέ­να­ντι στην κατά­στα­ση που αντι­με­τω­πί­ζουν πρώ­ην μαχη­τές, σε πολ­λές περι­πτώ­σεις άνερ­γοι, κακώς φρο­ντι­σμέ­νοι, εγκα­τα­λειμ­μέ­νοι από τις οικο­γέ­νειές τους και χωρίς τη φρο­ντί­δα που υπό­σχε­ται η κυβέρνηση.

Κάθε 11 Νοεμ­βρί­ου, οι Ηνω­μέ­νες Πολι­τεί­ες τιμούν τα 19,5 εκα­τομ­μύ­ρια πρώ­ην στρα­τιώ­τες, εκ των οποί­ων, σύμ­φω­να με το Υπουρ­γείο Βετε­ρά­νων, το 1,5 εκα­τομ­μύ­ριο είναι Λατί­νοι. Σύμ­φω­να με το νόμο περί μετα­νά­στευ­σης και ιθα­γέ­νειας αυτού του έθνους, “εάν υπη­ρε­τεί­τε ή έχε­τε υπη­ρε­τή­σει στις Ένο­πλες Δυνά­μεις των Ηνω­μέ­νων Πολι­τειών και ενδια­φέ­ρε­στε να γίνε­τε πολί­της των Ηνω­μέ­νων Πολι­τειών, μπο­ρεί να δικαιού­στε να υπο­βά­λε­τε αίτη­ση για πολι­το­γρά­φη­ση”. Ωστό­σο, για πολ­λούς, μόλις τελειώ­σει η υπη­ρε­σία τους, τους περι­μέ­νει η μονα­ξιά, η αδυ­να­μία και η απέλαση.

Μια άλλη οπτι­κή γωνία του δρά­μα­τος, η οποία περι­γρά­φει με ακρί­βεια την κατά­στα­ση, είναι το γεγο­νός ότι πάνω από 300 Αμε­ρι­κα­νοί βετε­ρά­νοι επί του παρό­ντος είναι θανα­το­ποι­νί­τες, περι­μέ­νο­ντας την εκτέλεση.
Τα δικα­στή­ρια δεν λαμ­βά­νουν υπό­ψη τις ψυχο­λο­γι­κές συνέ­πειες που υπέ­στη­σαν οι πόλε­μοι. Από τα 1.400 άτο­μα που εκτε­λέ­στη­καν από τότε που οι Ηνω­μέ­νες Πολι­τεί­ες επα­νέ­φε­ραν τη θανα­τι­κή ποι­νή, πολ­λοί ήταν παρα­ση­μο­φο­ρη­μέ­νοι στρα­τιώ­τες, σύμ­φω­να με το DPIC.

Είναι οι μεγά­λοι «ήρω­ες» όταν απέ­χουν χιλιό­με­τρα από τη χώρα τους, διε­ξά­γουν τις μάχες της αυτο­κρα­το­ρί­ας, έμπνευ­ση για πρω­τα­γω­νι­στές σε τηλε­ο­πτι­κές σει­ρές ή σελι­λόιντ του Χόλι­γουντ. Αλλά μόλις επι­στρέ­ψουν στο σπί­τι, η πιθα­νό­τη­τα είναι μεγά­λη, πολύ μεγά­λη, να θεω­ρη­θούν επι­κίν­δυ­νο βάρος και να κατα­λή­ξουν ξεχα­σμέ­νοι ή να μετα­τρα­πούν στους κακούς της ιστορίας.

Πηγή Granma

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο