Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Καινοτόμος μεθοδολογία για την ανίχνευση σεισμικού κινδύνου στην Κούβα

Η νέα μεθο­δο­λο­γία παρου­σιά­ζει ένα μοντέ­λο σει­σμι­κού κιν­δύ­νου όπου, για πρώ­τη φορά στην Κού­βα, τα μοντέ­λα ζωνι­κό­τη­τας, ρήγ­μα­τος και σει­σμι­κό­τη­τας έχουν συν­δυα­στεί σε κελιά σε ένα ενιαίο λογι­κό δέντρο.

Με ενδε­λε­χή ανά­λυ­ση της τρω­τό­τη­τας και του σει­σμι­κού κιν­δύ­νου με συγκε­κρι­μέ­νες μελέ­τες επι­κε­ντρώ­νο­ντας στη νοτιο­α­να­το­λι­κή περιο­χή της χώρας, όπως ανέ­φε­ρε το ACN.

Σύμ­φω­να με τη γνώ­μη της η Κου­βα­νι­κή Ακα­δη­μία Επι­στη­μών για τα απο­τε­λέ­σμα­τα της επι­στη­μο­νι­κής έρευ­νας βρα­βευ­μέ­νης το  2022, η εν λόγω τεχνι­κή επι­τρέ­πει τον εντο­πι­σμό των επι­πέ­δων ευθραυ­στό­τη­τας και των κιν­δύ­νων που υπάρ­χουν στη γενι­κή υπο­δο­μή και στον πλη­θυ­σμό των πόλε­ων του νησιού σε επί­πε­δο εθνι­κής επι­κρά­τειας, παρό­λο που αυτή η επι­στη­μο­νι­κή-μεθο­δο­λο­γι­κή πλατ­φόρ­μα είναι εφαρ­μό­σι­μη και σε όλες τις επί μέρους περιο­χές της Κούβας.

Και­νο­τό­μο διε­θνώς και στην Κού­βα, το νέο όργα­νο δημιουρ­γή­θη­κε από μια ομά­δα του Εθνι­κού Κέντρου Σει­σμο­λο­γι­κών Ερευ­νών ως κύριος εκτε­λε­στής, με τη συνερ­γα­σία υπουρ­γεί­ων και πανε­πι­στη­μια­κών κέντρων της Κού­βας και με τη βοή­θεια Νορ­βη­γών ειδικών.

Πηγή granma

Ατέχνως info

Το γεγο­νός ότι _και παρά την ύπαρ­ξη ειδι­κά στην Αβά­να (αλλά και αλλού) παλιών υψη­λών κτη­ρί­ων, δεν ακού­με για εκα­τόμ­βες θυμά­των, οφεί­λε­ται στο γεγο­νός πως η πολι­τι­κή προ­στα­σία στο νησί της επα­νά­στα­σης βρί­σκε­ται σε επί­πε­δα που ζηλεύ­ουν ακό­μα και οι πιο ανα­πτυγ­μέ­νες καπι­τα­λι­στι­κές χώρες.
Η Κού­βα βρί­σκε­ται σε μια περιο­χή με πολ­λά ενερ­γά συστή­μα­τα ρηγ­μά­των
, που παρά­γουν κατά μέσο όρο ~2.000 μικρό­τε­ρα και μεγα­λύ­τε­ρα σει­σμι­κά γεγο­νό­τα κάθε χρό­νο _με τα περισ­σό­τε­ρα κατα­γε­γραμ­μέ­να να είναι “ρου­τί­νας”, κυρί­ως λόγω του συστή­μα­τος πολι­τι­κής προ­στα­σί­ας του νησιού.

Η Κούβα έχει χτυπηθεί από αρκετούς σεισμούς, συμπεριλαμβανομένων αρκετών σημαντικών με μέγεθος 7,0 Ρίχτερ και άνω.

Πάνω από το 70% της σει­σμι­κής δρα­στη­ριό­τη­τας στην Κού­βα προ­έρ­χε­ται από τη ζώνη ρήγ­μα­τος Oriente, που βρί­σκε­ται στο σύστη­μα ρηγ­μά­των Bartlett-Cayman που εκτεί­νε­ται κατά μήκος της νοτιο­α­να­το­λι­κής ακτής της και σημα­το­δο­τεί το τεκτο­νι­κό όριο μετα­ξύ της Βορειο­α­με­ρι­κα­νι­κής Πλά­κας και της Καραϊ­βι­κής. Τα 12 ενερ­γά ρήγ­μα­τα στην Κού­βα περι­λαμ­βά­νουν επί­σης τα ρήγ­μα­τα Cauto-Nipe, Cochinos και Nortecubana. Κατα­στρο­φι­κοί σει­σμοί που προ­ήλ­θαν από το ρήγ­μα Oriente συνέ­βη­σαν το 1766 (7,6), το 1852 (7,2) και το 1932 (6,75), ενώ πρό­σφα­τα (Ιαν-2020), 7,7R το υψη­λό­τε­ρο νού­με­ρο που έχει κατα­γρα­φεί στην ιστο­ρία της χώρας.

 

Αντι­γρά­φου­με από παλιό­τε­ρη ανάρ­τη­σή μας (13-Δεκ 2019)

⛑️ Η πολιτική προστασία στο νησί της επανάστασης

(Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 09.09.2008)
Φονι­κός στην Αϊτή ο τυφώ­νας Άϊκ, έπλη­ξε — χωρίς νεκρούς την Κού­βα .

.. Πλημ­μύ­ρες και υπερ­χει­λί­σεις ποτα­μών προ­κά­λε­σε το πέρα­σμα του τυφώ­να Αϊκ από την πολύ­πα­θη Αϊτή, που θρη­νεί του­λά­χι­στον 319 νεκρούς από τέσ­σε­ρις δια­δο­χι­κούς τυφώ­νες, ενώ χθες το από­γευ­μα, ο Άϊκ έπλητ­τε την Κού­βα. Οι αρχές της Κού­βας διέ­τα­ξαν την απο­μά­κρυν­ση πάνω από 900.000 κατοί­κων, μακριά από επι­κίν­δυ­νες παρά­κτιες περιοχές.

Παρά τους ιδιαί­τε­ρα ισχυ­ρούς ανέ­μους που κατα­γρά­φη­καν στην Κού­βα και τα τερά­στια κύμα­τα, που πολ­λές φορές ξεπερ­νού­σαν σε ύψος της σκε­πές των σπι­τιών, μέχρι χθες το βρά­δυ δεν είχαν ανα­φερ­θεί θανα­τη­φό­ρα κρούσματα

Σε μήνυ­μά του ο Φιντέλ Κάστρο κάλε­σε τον λαό της Κού­βας να υπα­κού­σει πιστά στις εντο­λές των σωστι­κών συνερ­γεί­ων και των κρα­τι­κών υπη­ρε­σιών, ώστε το πέρα­σμα του τυφώ­να να γίνει χωρίς απώ­λεια ανθρώ­πι­νης ζωής.

Οι κρα­τι­κές υπη­ρε­σί­ες του νησιού φρό­ντι­σαν μάλι­στα για την ασφά­λεια πάνω από 9.000 ξένων του­ρι­στών, που βρί­σκο­νται στην Κούβα.

⛑️ Προτεραιότητα η ανθρώπινη ζωή

Από τη μια, η εικό­να χιλιά­δων θυμά­των, πλημ­μυ­ρο­πα­θών, κρου­σμά­των μετα­δο­τι­κών ασθε­νειών και τερά­στιων κατα­στρο­φών, που προ­κά­λε­σε ο τυφώ­νας «Κατρί­να» και της εγκλη­μα­τι­κής αδια­φο­ρί­ας της κυβέρ­νη­σης των ΗΠΑ.

Από την άλλη, στη σοσια­λι­στι­κή Κού­βα, που έχει πλη­γεί πολ­λές φορές από τυφώ­νες, αλλά οι απώ­λειες είναι ελά­χι­στες λόγω του καλά οργα­νω­μέ­νου συστή­μα­τος προ­στα­σί­ας των πολι­τών, η ανθρώ­πι­νη ζωή είναι πρώ­τη προτεραιότητα.

Για την προ­στα­σία της, λει­τουρ­γεί η έγκαι­ρη και οργα­νω­μέ­νη εκκέ­νω­ση περιο­χών, με ευθύ­νη της λαϊ­κής εξου­σί­ας ‑όπως όταν 10 μέρες πριν από τον τυφώ­να, που μετα­κι­νή­θη­καν προ­λη­πτι­κά πάνω από 200.000 άνθρωποι.

Να θυμί­σου­με πως ‑αντί­στοι­χα το 2008 (τυφώ­νας «Παλό­μα»), στην επαρ­χία του Camagüey, συνο­λι­κά, 1,2 εκα­τομ­μύ­ρια άνθρω­ποι απο­μα­κρύν­θη­καν έγκαι­ρα από τις εστί­ες τους με οργα­νω­μέ­νο τρό­πο ενώ σε αντί­στοι­χη φυσι­κή κατα­στρο­φή στην ίδια περιο­χή το 1932 είχαν πεθά­νει πάνω από 3.000 άνθρωποι.

Όπως πάντα, περί­που 1.600 εκπαι­δευ­μέ­νοι και ειδι­κευ­μέ­νοι Κου­βα­νοί για­τροί, με 37 τόνους φαρ­μά­κων, ήταν πανέ­τοι­μοι, με τα σακί­διά τους γεμά­τα, περι­μέ­νο­ντας να μετα­βι­βα­στούν στις πλη­γεί­σες περιο­χές, για να βοη­θή­σουν, να θερα­πεύ­σουν, να περι­θάλ­ψουν και να στη­ρί­ξουν όσους το έχουν ανάγκη…

Δύο μόλις μέρες μετά το πέρα­σμα του τυφώ­να «Κατρί­να», στις 3 Σεπτέμ­βρη, η κυβέρ­νη­ση της Κού­βας προ­σέ­φε­ρε ανθρω­πι­στι­κή βοή­θεια, τόσο υλι­κή, όσο και με έμπει­ρους για­τρούς, τεί­νο­ντας χεί­ρα και στους αμε­ρι­κα­νούς. Απά­ντη­ση, όμως, από την κυβέρ­νη­ση των ΗΠΑ δεν πήρε ποτέ.

🌀🌀

Κατρίνα

ℹ️  O τυφώ­νας σχη­μα­τί­στη­κε στις 23-Αυγ-2005 στις Μπα­χά­μες και στις 25 χτυ­πά­ει τη Φλώ­ρι­ντα αφή­νο­ντας 4 νεκρούς και τερά­στιες υλι­κές ζημιές, στις 28 ενι­σχύ­ε­ται στον κόλ­πο του Μεξι­κού και στις 29 κτυ­πά τις ακτές της Λουι­ζιά­να. Άνε­μοι με ταχύ­τη­τα 220 χιλιο­μέ­τρων την ώρα, σε συν­δυα­σμό με ισχυ­ρό­τα­τη βρο­χό­πτω­ση βυθί­ζουν το 80% της Νέας Ορλε­ά­νης στο νερό, προ­κα­λώ­ντας κατα­στρο­φές σε υπο­δο­μές και σπί­τια, ενώ οι νεκροί που επι­πλέ­ουν στους δρό­μους και τα χωρά­φια είναι πάνω από 1.800.
Εκα­το­ντά­δες χιλιά­δες κάτοι­κοι,
στη συντρι­πτι­κή τους πλειο­ψη­φία φτω­χοί Αφρο­α­με­ρι­κα­νοί, εγκα­τα­λεί­πουν την πόλη λόγω της ανερ­γί­ας και της κατα­στρο­φής των σπι­τιών τους, μειώ­νο­ντας έτσι τον πλη­θυ­σμό στο 50%

ℹ️  Όλα αυτά έχουν να κάνουν βασι­κά με τις πετρε­λαϊ­κές εται­ρεί­ες, που στον καπι­τα­λι­σμό λει­τουρ­γούν με γνώ­μο­να το λιγό­τε­ρο δυνα­τόν κόστος, αδια­φο­ρώ­ντας προς οτι­δή­πο­τε δε συνά­δει με το δικό τους βασι­κό στό­χο που είναι το κέρ­δος.

Στη δεκα­ε­τία του 1950, προ­κει­μέ­νου να διευ­κο­λυν­θούν τα δεξα­με­νό­πλοια (να συντο­μεύ­σουν τη δια­δρο­μή Νέας Ορλε­ά­νης και Κόλ­που), δια­μορ­φώ­θη­κε και εγκρί­θη­κε από το Κογκρέ­σο σχέ­διο «οικο­νο­μι­κής ανά­πτυ­ξης» που αφο­ρού­σε τη διά­νοι­ξη διώ­ρυ­γας, η οποία θα ξεκι­νού­σε από τον κόλ­πο του Μεξι­κού και θα έφθα­νε στην καρ­διά της πόλης. Την υλο­ποί­η­ση του έργου ανέ­λα­βε το Μηχα­νι­κό τμή­μα του Στρα­τού, το οποίο ολο­κλή­ρω­σε τις εργα­σί­ες το 1968.

Για τις ανά­γκες εξό­ρυ­ξης και μετα­φο­ράς του μαύ­ρου χρυ­σού και του φυσι­κού αερί­ου, απαι­τή­θη­κε ο τεμα­χι­σμός της γης και η διά­νοι­ξη ενός δαι­δα­λώ­δους δικτύ­ου κανα­λιών. Αυτό είχε ως απο­τέ­λε­σμα την κατα­στρο­φή των φυσι­κών φρα­χτών από κυπα­ρισ­σώ­νες, την κατα­στρο­φή των ορυ­ζώ­νων και την εξα­φά­νι­ση ομοιο­γε­νούς έκτα­σης λιβα­διών-ελών και υγρο­τό­πων, ενώ τα ενα­πο­μεί­να­ντα ισχνά κομ­μά­τια γης, κατα­βρο­χθί­στη­καν από την αλμύ­ρα των παλιρ­ροϊ­κών κυμά­των, φέρ­νο­ντας το Κόλ­πο του Μεξι­κού πιο κοντά στη Νέα Ορλεάνη.

Σύμ­φω­να με το έγκυ­ρο επι­στη­μο­νι­κό περιο­δι­κό Scientific American, βάση των προ­βλέ­ψε­ων των επι­στη­μό­νων του LSU, αν δεν παρ­θούν μέτρα, το Δέλ­τα θα εξα­φα­νι­στεί μέχρι το 2090, καθώς υπο­λο­γί­ζε­ται ότι ένα στρέμ­μα εδά­φους χάνε­ται κάθε 24 λεπτά
Και αυτό είναι απο­τέ­λε­σμα της αδη­φά­γας κατα­στρε­πτι­κής αδιά­φο­ρης πολι­τι­κής απέ­να­ντι στους πολί­τες και υπέρ της βιο­μη­χα­νί­ας πετρελαίου.

Τα στοι­χεία τα οποία δίνει ο Γκρεκ Πάλαστ και αφο­ρούν τα στρέμ­μα­τα των υγρό­το­πων που εξα­φά­νι­σαν οι πετρε­λαϊ­κές εται­ρεί­ες στην πολι­τεία της Λουι­ζιά­να, είναι συγκλονιστικά:
(σε εκα­τομ­μύ­ρια στρέμματα)
Conoco Phillips |> 13,3 ▪️ Chevron Texaco |> 10,9 ▪️ Exxon Mobil |> 8,5 ▪️ Shel Oil |> 5,2 ▪️ BP |> ~1,0 (947.000 στρ)  …~40 εκα­τομ­μύ­ρια στρέμ­μα­τα (μια επι­φά­νεια 2 φορές η Πελοπόννησος)

Για τη διά­νοι­ξη της διώ­ρυ­γας MR-GO (Mississippi River-Gulf Outlet Canal), μήκους 120 χιλιο­μέ­τρων και αρχι­κό πλά­τος 650 πόδια (~200m), ξεκλη­ρί­στη­καν οι κυπα­ρισ­σώ­νες, κατα­στρά­φη­καν 20.000 στρέμ­μα­τα υγρο­τό­πων, ενώ το αλμυ­ρό νερό που διείσ­δυ­σε στην ενδο­χώ­ρα κατέ­στρε­ψε επι­πλέ­ον βιό­το­πο, επι­τρέ­πο­ντας έτσι τη διά­βρω­ση, η οποία έως το 2005 επέ­κτει­νε το πλά­τος της διώ­ρυ­γας, φθά­νο­ντας σε ορι­σμέ­νες περιο­χές τα 3000 πόδια (~1km). Η επέ­κτα­ση αυτή σε ορι­σμέ­να σημεία το έφε­ρε σε άμε­ση γειτ­νί­α­ση με το φράγ­μα προ­στα­σί­ας τυφώνων.

Μια ξεχωριστή ανθρωπιστική οργάνωση

Παρά την τρα­γι­κή κατά­στα­ση που είχε δια­μορ­φω­θεί στις ΗΠΑ ‑και που την περι­γρά­ψα­με παρα­πά­νω, με δημο­σιεύ­μα­τα των τοπι­κών ΜΜΕ στη Νέα Ορλε­ά­νη να κάνουν λόγο για ανθρώ­πους που ζητια­νεύ­ουν για για­τρούς και οποια­δή­πο­τε ιατρι­κή βοή­θεια, καμία απά­ντη­ση δεν υπήρ­ξε ποτέ από την Ουάσιγκτον.

Οι μόνες ανα­φο­ρές που έγι­ναν ήταν στις 8 Σεπτέμ­βρη, όπου το Στέιτ Ντιπάρτμεντ,ανέφερε πως «δε χρεια­ζό­ταν βοή­θεια από Ιράν και Κού­βα», ενώ ο τότε εκπρό­σω­πος του Λευ­κού Οίκου, Σκοτ Μακ Κλέ­λαν, όταν ρωτή­θη­κε από δημο­σιο­γρά­φους αν ο Πρό­ε­δρος Μπους θα απο­δε­χτεί την προ­σφο­ρά, είπε: «Όταν μιλά­με για την Κού­βα, έχου­με μόνον ένα μήνυ­μα για τον Φιντέλ Κάστρο: Πρέ­πει να προ­σφέ­ρει στο λαό της Κού­βας την ελευ­θε­ρία του». Μάλι­στα λίγες μέρες μετά τον κατα­στρο­φι­κό τυφώ­να, ο δικα­στής Μετα­νά­στευ­σης Ουί­λιαμ Αμποτ, στο Ελ Πάσο του Τέξας, απο­φά­σι­σε να μην απε­λα­θεί ο δια­βό­η­τος τρο­μο­κρά­της Κου­βα­νός αρχι­πρά­κτο­ρας της CIA, ο οποί­ος είχε οργα­νώ­σει πολ­λές δολο­φο­νι­κές από­πει­ρες κατά του Φιντέλ, Λουίς Ποσά­δα Καρί­λες  στη Βενε­ζου­έ­λα, όπου κατη­γο­ρεί­ται για την οργά­νω­ση του βομ­βαρ­δι­σμού κου­βα­νι­κού αερο­σκά­φους, που σκό­τω­σε 73 ανθρώ­πους, επει­δή, όπως ανα­φέ­ρει, μπο­ρεί να υπο­στεί βασανιστήρια…

Ήταν τότε που η Κού­βα είχε δημιουρ­γή­σει την περί­φη­μη οργά­νω­ση για­τρών, τη Διε­θνή Ομά­δα Για­τρών ενά­ντια στις Κατα­στρο­φές, Χέν­ρι Ριβ «ικα­νή να κατα­πο­λε­μά το θάνα­το», όπως επι­σή­μα­νε  Πρό­ε­δρος Φιντέλ Κάστρο. «Θα εκπαι­δεύ­σου­με επαγ­γελ­μα­τί­ες, που θα είναι έτοι­μοι να κατα­πο­λε­μή­σουν το θάνα­το, θα απο­δεί­ξου­με πως υπάρ­χει απά­ντη­ση σε πολ­λές τρα­γω­δί­ες του πλα­νή­τη, πως ο πλα­νή­της μπο­ρεί και πρέ­πει να γίνει καλύ­τε­ρος, θα κατα­δεί­ξου­με την αξία μιας συνεί­δη­σης και της ηθι­κής, και θα προ­σφέ­ρου­με ζωή», τόνι­σε ο Φιντέλ, μιλώ­ντας στην  1η τελε­τή απο­φοί­τη­σης 1.905 για­τρών που ολο­κλή­ρω­σαν τις σπου­δές τους το 2005. Φέρει το όνο­μα του Χέν­ρι Ριβ, μαχη­τή από τις ΗΠΑ, που πάλε­ψε ηρω­ι­κά και έδω­σε τη ζωή του για την ανε­ξαρ­τη­σία της Κού­βας ενά­ντια στην αποι­κιο­κρα­τία της Ισπανίας.

Στην ομά­δα παίρ­νουν μέρος και από­φοι­τοι της Ιατρι­κής Σχο­λής, φοι­τη­τές του 6ου έτους και νεα­ροί από­φοι­τοι της (πολυ­ε­θνι­κής) «Λατι­νο­α­με­ρι­κα­νι­κής Σχο­λής της Ιατρι­κής», της Κού­βας συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νων και αρκε­τών σπου­δα­στών από τις ΗΠΑ.
Δηλα­δή, μιλά­με για πάνω από 3.300 ιατρι­κό προ­σω­πι­κό, που όπως δια­βε­βαί­ω­σεο Φιντέλ  «τα προ­σό­ντα τους είναι σίγου­ρα αυστη­ρά, συμπε­ρι­λαμ­βά­νο­ντας τη γνώ­ση της επι­δη­μιο­λο­γί­ας και των ασθε­νειών, δύο γλωσ­σών, φυσι­κή κατά­στα­ση και την προ­θυ­μία να μετα­βούν όπου και αν χρειαστεί».

Και η ομά­δα είναι από τότε έτοι­μη να βοη­θή­σει οποια­δή­πο­τε περιο­χή του κόσμου πλήτ­τε­ται από φυσι­κές καταστροφές.

Το Σύστημα Πολιτικής Άμυνας της Κούβας

Στην τρα­γι­κή εικό­να της κατα­στρο­φής από τον τυφώ­να «Κατρί­να», δεν ήταν λίγοι οι δημο­σιο­γρά­φοι, που έφερ­ναν σαν παρά­δειγ­μα την Κού­βα για τον τρό­πο που αντι­με­τω­πί­ζει τις φυσι­κές καταστροφές.

Πολ­λές φορές ανα­ρω­τιού­νται πώς μια χώρα, τόσο μικρή, φτω­χή και με έναν οικο­νο­μι­κό απο­κλει­σμό, που κρα­τά 60 χρό­νια, κατα­φέρ­νει να προ­στα­τεύ­ει τους 11,3 εκα­τομ­μύ­ρια κατοί­κους της.

Μετά τον κατα­στρο­φι­κό τυφώ­να του 1963, όπου πάνω από 1.000 άνθρω­ποι έχα­σαν τη ζωή τους, η Κού­βα πήρε τα μέτρα της και έκα­νε πιο απο­τε­λε­σμα­τι­κό το Σύστη­μα Πολι­τι­κής Άμυ­νας της χώρας.

Από τότε, ο σχε­δια­σμός Πολι­τι­κής Άμυ­νας έχει βελ­τιω­θεί τόσο πολύ, που από το πέρα­σμα 6 ισχυ­ρών τυφώ­νων, το διά­στη­μα 1996 — 2002, μόνο 16 ζωές έχουν χαθεί.
Και μάλι­στα μετά τον Κατρί­να (και ειδι­κά μετά τον Σάντυ –2012) τα πράγ­μα­τα βελ­τιώ­θη­καν ακό­μη περισσότερο.

Η Κού­βα έχει ένα σχέ­διο εκκέ­νω­σης, αλλά και ένα γενι­κό­τε­ρο σχέ­διο για τυφώ­νες και άλλες κατα­στρο­φές, που είναι πολύ καλά ανα­πτυγ­μέ­νο και οργα­νω­μέ­νο, απο­τε­λώ­ντας παρά­δειγ­μα και για άλλες χώρες σε ό,τι αφο­ρά την ετοι­μό­τη­τα και την πρόληψη.

Δελ­φί­νια έτοι­μα να μετα­κι­νη­θούν σε άλλο χώρο πριν φτά­σει ο τυφώ­νας Ίρμα.

Το «κλει­δί» για την επι­τυ­χία της Κού­βας είναι η «καλ­λιέρ­γεια του συστή­μα­τος ασφά­λειας», όπου ο λαός σε όλα τα επί­πε­δα της κυβέρ­νη­σης και της κοι­νω­νί­ας ανα­λαμ­βά­νουν την υπο­χρέ­ω­ση να μειώ­νουν τα ρίσκα και να σώζουν ζωές, σύμ­φω­να με μια μελέ­τη της «Οξφαμ», ένα ίδρυ­μα που εργά­ζε­ται σε κατε­στραμ­μέ­νες περιο­χές του πλανήτη.

La Habana El Malecon

La Habana — El Malecon

Σημειώ­νου­με ότι πριν ξεκι­νή­σει η περί­ο­δος των τυφώ­νων, την 1η Ιού­νη, οι αρχές της Κού­βας κάνουν έναν απο­λο­γι­σμό και επα­νε­ξε­τά­ζουν τα σχέ­διά τους σε ό,τι αφο­ρά τις κατα­στρο­φές, με βάση την εμπει­ρία του προη­γού­με­νου χρόνου.

Το Μάη κάθε χρό­νο, σε όλη τη χώρα, πραγ­μα­το­ποιού­νται διή­με­ρες ασκή­σεις σε περί­πτω­ση τυφώ­να. Οι ασκή­σεις εκμά­θη­σης της αντι­με­τώ­πι­σης τυφώ­νων ξεκι­νούν από τις πρώ­τες τάξεις του δημο­τι­κού σχο­λεί­ου, ενώ ταυ­τό­χρο­να, σύμ­φω­να με νόμο του 1976, κάθε ενή­λι­κος εκπαι­δεύ­ε­ται στην Πολι­τι­κή Άμυνα.

Ο λαός είναι τελείως εξοικειωμένος με τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Εδώ κάτοικοι "απολαμβάνουν" την καταιγίδα.

Ο λαός είναι τελεί­ως εξοι­κειω­μέ­νος με τα ακραία και­ρι­κά φαι­νό­με­να. Εδώ κάτοι­κοι “απο­λαμ­βά­νουν” την καταιγίδα.

  • Ο καθέ­νας γνω­ρί­ζει από πριν — ιδιαί­τε­ρα όσοι κατοι­κούν σε περιο­χές υψη­λού κιν­δύ­νου — τι πρέ­πει να κάνει και πού πρέ­πει να πάει.
  • Όλες οι μορ­φές μετα­φο­ράς — λεω­φο­ρεία, ελι­κό­πτε­ρα, ακό­μα και κάρα — δια­τί­θε­νται στην Υπη­ρε­σία, ώστε ο λαός να φτά­σει στα κατα­φύ­για. Κάθε κατα­φύ­γιο έχει εφο­δια­στεί με τρό­φι­μα, νερό και ιατρι­κά εφό­δια.

Στις 8‑Οκτ-2016 έφυ­γε για την Αϊτή, όπου ο κατα­στρο­φι­κός τυφώ­νας Μάθιου είχε προ­κα­λέ­σει τις μεγα­λύ­τε­ρες κατα­στρο­φές στο πέρα­σμα του από την Καραϊ­βι­κή, το κλι­μά­κιο διε­θνι­στών κου­βα­νών για­τρών Henry Reeve από την Αβά­να. 2 μήνες και 9 ημέ­ρες μετά, γύρι­σαν στη βάση τους, πανέ­τοι­μοι για την επό­με­νη απο­στο­λή, αφού πέτυ­χαν να θέσουν υπό έλεγ­χο χολέ­ρα και ελο­νο­σία και να σώσουν χιλιά­δες ζωές στη γει­το­νι­κή χώρα.

Τα επιτεύγματα των κουβανών γιατρών σε νούμερα

  • Η μπρι­γά­δα πέτυ­χε να δει συνο­λι­κά 104.934 ασθε­νείς, στους οποί­ους κυριάρ­χη­σαν οι οξεί­ες λοι­μώ­ξεις του ανα­πνευ­στι­κού με 6.065 περι­πτώ­σεις, ο εντε­ρι­κός παρα­σι­τι­σμός με 5.544 περι­πτώ­σεις και ο υπο­σι­τι­σμός με 3.122 περι­πτώ­σεις, μετα­ξύ άλλων παθήσεων.
  • Επι­σκέ­φτη­καν 14.440 σπί­τια, στα οποία έγι­ναν θερα­πεί­ες, καθα­ρί­στη­καν με χλώ­ριο 54.349 δεξα­με­νές νερού, προ­σφέρ­θη­κε χημειο­προ­φύ­λα­ξη σε 68.231 ασθε­νείς, και έγι­ναν 640 έλεγ­χοι εστιών…

🌀 🌀

 

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο