Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Αρνείται να λάβει ουσιαστικά μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό και «πετά το μπαλάκι» στους πολίτες

Στην ατο­μι­κή ευθύ­νη συνε­χί­ζει να ρίχνει η κυβέρ­νη­ση το «μπα­λά­κι» για την αύξη­ση των κρου­σμά­των κορο­νοϊ­ού, προ­κει­μέ­νου να κρύ­ψει τις δικές τις τερά­στιες ευθύ­νες για τα πετσο­κομ­μέ­να υγειο­νο­μι­κά πρω­τό­κολ­λα, με τα οποία προ­χώ­ρη­σε στο «άνοιγ­μα» του Του­ρι­σμού και των Μετα­φο­ρών, έχο­ντας ως μονα­δι­κό κρι­τή­ριο την κερ­δο­φο­ρία του κεφα­λαί­ου. Μάλι­στα, την ώρα που προ­κλη­τι­κά «κου­νά­ει το δάχτυ­λο» στο λαό, αρνεί­ται να πάρει ουσια­στι­κά μέτρα προ­στα­σί­ας για τους εργα­ζό­με­νους, τους κατοί­κους και τους επι­σκέ­πτες, έστω και τώρα που η αύξη­ση των κρου­σμά­των χτυ­πά­ει νέο «καμπα­νά­κι».

Το πρωί πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­κε η πολυ­δια­φη­μι­σμέ­νη νέα κυβερ­νη­τι­κή σύσκε­ψη υπό τον πρω­θυ­πουρ­γό, η οποία όμως δεν κατέ­λη­ξε σε κανέ­να ουσια­στι­κό μέτρο, πέρα από το ενδε­χό­με­νο να απα­γο­ρευ­τούν τα πανη­γύ­ρια. Η σχε­τι­κή από­φα­ση θα ληφθεί εντός της ημέ­ρας, με βάση την εισή­γη­ση της Επι­τρο­πής των Λοιμωξιολόγων.

Πέραν αυτού, όπως ανα­κοί­νω­σε ο κυβερ­νη­τι­κός εκπρό­σω­πος Στ. Πέτσας, από τα ξημε­ρώ­μα­τα της Τετάρ­της «θα ελέγ­χο­νται εξο­νυ­χι­στι­κά» τα απο­δει­κτι­κά έγγρα­φα των αρνη­τι­κών τεστ που υπο­χρε­ού­νται να προ­σκο­μί­ζουν όσοι επι­θυ­μούν να εισέλ­θουν από τον Προ­μα­χώ­να και σε περί­πτω­ση επί­δει­ξης μη-αυθε­ντι­κού, πλα­στού εγγρά­φου, «θα επι­βάλ­λο­νται οι προ­βλε­πό­με­νες κυρώ­σεις». Υπεν­θυ­μί­ζου­με ότι από την Τετάρ­τη, οι επι­σκέ­πτες που έρχο­νται στην Ελλά­δα από το συνο­ρια­κό φυλά­κιο του Προ­μα­χώ­να, θα πρέ­πει να επι­δει­κνύ­ουν αρνη­τι­κό απο­τέ­λε­σμα μορια­κού ελέγ­χου (PCR) για τον κορο­νο­ϊό, που να έχει διε­νερ­γη­θεί μέχρι 72 ώρες πριν την είσο­δό τους στη χώρα.

Επί­σης, θα ενι­σχυ­θούν οι έλεγ­χοι στις πύλες εισό­δου από την Αλβα­νία, στο συνο­ρια­κό φυλά­κιο της Κακα­βιάς και στην Κρυσταλλοπηγή.

Όλα για την «επανεκκίνηση του Τουρισμού»…

Τα όσα ανα­κοί­νω­σε η κυβέρ­νη­ση δεν μπο­ρούν να καθη­συ­χά­σουν ούτε στο ελά­χι­στο τις εύλο­γες ανη­συ­χί­ες, αφού οι γενι­κευ­μέ­νοι έλεγ­χοι περιο­ρί­ζο­νται στα χερ­σαία σύνο­ρα, ενώ στις υπό­λοι­πες εισό­δους θα είναι μόνο δειγ­μα­το­λη­πτι­κοί. Όλα αυτά, όταν οι επι­σκέ­πτες που θα έρθουν στην Ελλά­δα αερο­πο­ρι­κώς, θα στοι­βά­ζο­νται στα αερο­σκά­φη χωρίς να υπάρ­χουν απο­στά­σεις στα καθί­σμα­τα, σύμ­φω­να και με τις απο­φά­σεις που έλα­βε η Ευρω­παϊ­κή Ένωση.

Μάλι­στα, όπως ανα­κοί­νω­σε σήμε­ρα ο κυβερ­νη­τι­κός εκπρό­σω­πος, η σχε­τι­κή λίστα με τις «ασφα­λείς» χώρες θα διευ­ρυν­θεί. Έτσι, από τις 15 Ιού­λη θα επι­τρα­πούν οι απευ­θεί­ας πτή­σεις από το Ηνω­μέ­νο Βασί­λειο, από τις 22 Ιού­λη από τη Σου­η­δία, ενώ, «ανά­λο­γα με την εξέ­λι­ξη των επι­δη­μιο­λο­γι­κών δεδο­μέ­νων», εξε­τά­ζε­ται το άνοιγ­μα των απευ­θεί­ας πτή­σε­ων σε χώρες όπως οι ΗΠΑ από τέλος Ιού­λη, με την υπο­χρέ­ω­ση επί­δει­ξης αρνη­τι­κού απο­τε­λέ­σμα­τος μορια­κού ελέγ­χου (PCR) για τον κορο­νο­ϊό, που θα έχει διε­νερ­γη­θεί μέχρι 72 ώρες πριν την είσο­δο στην Ελλάδα.

Και ενώ τα υγειο­νο­μι­κά πρω­τό­κολ­λα είναι τόσο «ευέ­λι­κτα» για να μη θίξουν τα συμ­φέ­ρο­ντα των επι­χει­ρη­μα­τι­κών ομί­λων του Του­ρι­σμού και τα νησιά παρα­μέ­νουν αθω­ρά­κι­στα σε επί­πε­δο υγειο­νο­μι­κών δομών, με βάση τη λογι­κή «κόστους — οφέ­λους», η κυβέρ­νη­ση επι­χει­ρεί να φορ­τώ­σει την ευθύ­νη στο λαό. «Θα ήταν λάθος να υπο­τι­μή­σου­με την ατο­μι­κή ευθύ­νη και συλ­λο­γι­κή ωρι­μό­τη­τα, που δεί­ξα­με στην πρώ­τη φάση της παν­δη­μί­ας», δήλω­σε ο Στ. Πέτσας, προ­σθέ­το­ντας πως «ο κορο­νο­ϊ­ός δεν έφυ­γε, αλλά είναι εδώ και τρέ­φε­ται από τα απα­ρά­δε­κτα φαι­νό­με­να χαλά­ρω­σης. Είναι λοι­πόν, επι­τα­κτι­κή ανά­γκη, να βάλου­με φρέ­νο στον επι­κίν­δυ­νο εφησυχασμό».

Πηγή: 902.gr

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο