Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Αρνητική γνώμη για το ΝΑΤΟ έχει το 51% του ελληνικού λαού

Τα συμπε­ρά­σμα­τα μιας ενδια­φέ­ρου­σας έρευ­νας του «Pew Research Center» για τη στά­ση της «κοι­νής γνώ­μης» απέ­να­ντι στο ΝΑΤΟ βλέ­πουν αυτές τις μέρες το φως της δημοσιότητας.

Σύμ­φω­να με αυτά…

✔️  μόλις το 37% των Ελλήνων εκφράζουν θετική γνώμη για το ΝΑΤΟ, ενώ σε ποσοστό 51% έχουν αρνητική.

Ο μέσος όρος όσων εκφρά­ζο­νται θετι­κά για το ΝΑΤΟ σε 16 χώρες-μέλη της ιμπε­ρια­λι­στι­κής συμ­μα­χί­ας είναι 53% και 27% αρνη­τι­κή, ποσο­στά σχε­δόν αντί­στρο­φα με αυτά που κατα­γρά­φο­νται στην Ελλά­δα. Εξί­σου αρνη­τι­κή απέ­να­ντι στο ΝΑΤΟ είναι και η «κοι­νή γνώ­μη» στην Τουρ­κία, σε ποσο­στό 55%, ένα­ντι 21% όσων εκφρά­ζουν θετι­κή γνώμη.

Σημαί­ες NATO & U.S. με το Air Force F‑22 Raptor fighter να πετά­ει πάνω από τη Λιθουα­νία (αερο­πο­ρι­κή βάση Šiauliai in 2016) |> Petras Malukas/AFP via Getty Images<|

Το ποσο­στό αυτό εξη­γεί­ται βέβαια και από το γεγο­νός ότι οι σχέ­σεις των ΗΠΑ — ΝΑΤΟ με την Τουρ­κία δια­νύ­ουν μια αντι­φα­τι­κή περί­ο­δο, με εναλ­λα­γή εντά­σε­ων και συγκλί­σε­ων στην ευρύ­τε­ρη περιοχή.
Αυτό δεν ισχύ­ει όμως για την Ελλά­δα, όπου όλα τα αστι­κά κόμ­μα­τα, με πρώ­τα βιο­λιά την κυβέρ­νη­ση της ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ, «πίνουν νερό» στο όνο­μα της «συνερ­γα­σί­ας» με τις ΗΠΑ και της ανα­βάθ­μι­σης της ελλη­νι­κής εμπλο­κής στον αμε­ρι­κα­νο­ΝΑ­ΤΟι­κό σχε­δια­σμό, παρου­σιά­ζο­ντας το ΝΑΤΟ ως «προ­στά­τη» τάχα και «εγγυ­η­τή» των κυριαρ­χι­κών δικαιω­μά­των της χώρας.

Τα απο­τε­λέ­σμα­τα της έρευ­νας επι­βε­βαιώ­νουν ότι ο λαός δεν τρώ­ει κου­τό­χορ­το και ότι στη συνεί­δη­ση της πλειο­ψη­φί­ας ‑ανε­ξάρ­τη­τα από το βαθ­μό ριζο­σπα­στι­κο­ποί­η­σης- το ΝΑΤΟ έχει κατα­γρα­φεί ως μια επι­κίν­δυ­νη συμ­μο­ρία, που καμία σχέ­ση δεν έχει με τα πραγ­μα­τι­κά συμ­φέ­ρο­ντα του λαού.

Όλη η έρευ­να εδώ |>

Pew Research Center _2020.02.09_NATO

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο