Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ασάφεια ως προς το πού θα ταφεί ο Μίκης — Δεν πρέπει να παραβιαστεί η επιθυμία του μεγάλου μουσικοσυνθέτη

Αδιευ­κρί­νι­στο παρα­μέ­νει ακό­μη πού θα ταφεί ο μεγά­λος μου­σουρ­γός Μίκης Θεο­δω­ρά­κης. Οι λεπτο­μέ­ρειες για τον τόπο της ταφής δεν έχουν απο­σα­φη­νι­στεί ακό­μα – θα γίνει είτε στο Γαλα­τά Χανί­ων όπως είχε ζητή­σει ο ίδιος, είτε στο Βρα­χά­τι Κοριν­θί­ας, μετά από πομπή, όπως φέρε­ται να σκέ­φτε­ται η κόρη του, Μαρ­γα­ρί­τα, προ­κει­μέ­νου να είναι κοντά και να τον επι­σκέ­πτε­ται η ίδια και η μητέ­ρα της, η 94χρονη Μυρ­τώ Αλτί­νο­γλου. Οι ίδιες πλη­ρο­φο­ρί­ες ανα­φέ­ρουν ότι η Μαρ­γα­ρί­τα θα ήθε­λε να γίνει εκτα­φή σε τρία χρό­νια και τότε να ταφεί ορι­στι­κά στα Χανιά.

Προ­φα­νέ­στα­τα έχει δικαί­ω­μα και λόγο η οικο­γέ­νεια για τα της κηδεί­ας του Μίκη, όπως κάθε οικο­γέ­νεια για το δικό της άνθρω­πο. Πάνω απ’ όλα όμως είναι επι­θυ­μία του Μίκη. Ό,τι ιερό­τε­ρο η τελευ­ταία επι­θυ­μία του απο­θα­νό­ντα η οποία πρέ­πει να γίνε­ται σεβαστή.

Ο Μίκης όσο ήταν ζωντα­νός, φρό­ντι­σε να δια­σφα­λί­σει ότι θα γίνει σεβα­στή η επι­θυ­μία του. Προς τού­το η επι­κοι­νω­νία και η επι­στο­λή στον γγ του ΚΚΕ Δημή­τρη Κουτσούμπα.

Και αυτή δεν ήταν η μόνη ενέρ­γεια που έκα­νε ο Μίκης Θεο­δω­ρά­κης. Όπως είμα­στε σε θέση να ξέρου­με, για το συγκε­κρι­μέ­νο θέμα ο Μίκης Θεο­δω­ρά­κης είχε φρο­ντί­σει να υπάρ­ξει και νομο­θε­τι­κή κατο­χύ­ρω­ση ώστε να μην τεθεί θέμα αμφι­σβή­τη­σης της τελευ­ταί­ας του επιθυμίας.

Ο Μίκης μάλι­στα, είχε αγο­ρά­σει τον τάφο του στο Γαλα­τά Χανίων.

Συγκε­κρι­μέ­να, το NEWS 24/7 επι­κοι­νώ­νη­σε με τη δημο­σιο­γρά­φο και σύζυ­γο του αδελ­φού του Γιάν­νη Θεο­δω­ρά­κη, Νίτσα Λου­λέ, και έμα­θε ο πως «ο εμβλη­μα­τι­κός Έλλη­νας μου­σι­κο­συν­θέ­της έχει αγο­ρά­σει ακό­μη και τον τάφο του στο χωριό του, τον Γαλα­τά Χανί­ων. Το γεγο­νός αυτό έλα­βε χώρα το 1996, όταν και πέθα­νε ο αδελ­φός του Γιάν­νης Θεο­δω­ρά­κης. Στην κηδεια του αδελ­φού του, ο συν­θέ­της είδε τον τάφο του αδελ­φού του και είπε χαρα­κτη­ρι­στι­κά ”Εγώ εδώ δε χωράω. Και όντως δε χωρού­σε, για­τί το φέρε­τρο στρι­μώ­χτη­κε κατά κάποιο τρό­πο για να μπει. Και αγό­ρα­σε τάφο. Και το έκα­νε αυτό για­τί εκεί ήθε­λε να πάει. Ωστό­σο ακό­μη και τώρα, μολο­νό­τι η τελευ­ταία του επι­θυ­μία είναι κατα­γε­γραμ­μέ­νη, δεν ξέρου­με που θα γίνει η κηδεία”, ανα­φέ­ρει η Νίτσα Λουλέ».

Και συνε­χί­ζει το NEWS 24/7: «Την ίδια ώρα στην Κρή­τη επι­κρα­τεί ανα­βρα­σμός για το γεγο­νός αυτό. Οι Κρη­τι­κοί μόλις έμα­θαν το γεγο­νός αυτό, πιέ­ζουν το ΚΚΕ στα τηλέ­φω­να ζητώ­ντας από το κόμ­μα να επι­λη­φθεί του θέμα­τος και να γίνει πρά­ξη η τελευ­ταία επι­θυ­μία του μου­σι­κο­συν­θέ­τη. Ο Δήμαρ­χος Αθη­ναί­ων, Κώστας Μπα­κο­γιάν­νης, προ­σπα­θεί από την πλευ­ρά του να βρει μία λύση στην Αθή­να, ώστε να ταφεί στο Πρώ­το Νεκρο­τα­φείο, μήπως αυτό απο­τε­λεί μία πιο συμ­βι­βα­στι­κή λύση. “Ωστό­σο”, σημειώ­νει η κ. Λου­λέ, “ο Μίκης αν ήθε­λε να ταφεί στο Πρώ­το Νεκρο­τα­φείο θα το είχε ζητή­σει. Η επι­θυ­μία του είναι άλλη, να πάει τον τόπο του, εκεί που είναι θαμ­μέ­νος ο αδελ­φός και οι δύο του γονείς”».

Πηγή: thepressroom.gr

Ν. Μπε­λο­γιάν­νης Ν. Πλου­μπί­δης – Στο σπί­τι των ηρώων

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο