Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΑΣΗΜΙΝΑ ΞΥΡΟΤΥΡΗ: Να τα καταφέρουμε να φτάσει το ΚΚΕ ακόμη πιο ψηλά παντού

Στην εφη­με­ρί­δα «Μακε­δο­νία» και τον Νίκο Οικο­νό­μου έδω­σε συνέ­ντευ­ξη η Αση­μί­να Ξηρο­τύ­ρη, υπο­ψή­φια Επι­κρα­τεί­ας με το ΚΚΕ. Ανα­φέρ­θη­κε στα παι­δι­κά της χρό­νια στη Στυ­λί­δα και τη Λαμία, στα φοι­τη­τι­κά της χρό­νια στη Θεσ­σα­λο­νί­κη και τη γνω­ρι­μία της με τον σύζυ­γό της Νίκο Αικα­τε­ρι­νά­κη, που «έφυ­γε» πρό­ω­ρα από τη ζωή, αλλά και για τις πολι­τι­κές εξε­λί­ξεις και τις επι­κεί­με­νες εκλογές.

Συγκε­κρι­μέ­να για το τρα­γι­κό ναυά­γιο με τους εκα­το­ντά­δες νεκρούς ξερι­ζω­μέ­νους πρό­σφυ­γες σημεί­ω­σε μετα­ξύ άλλων:

«Για μία ακό­μη φορά η Μεσό­γειος, η πιο θανα­τη­φό­ρα δια­δρο­μή μετα­νά­στευ­σης, από θάλασ­σα ζωής έχει γίνει θάλασ­σα θανά­του. Ο ΟΗΕ, το ΝΑΤΟ, η ΕΕ ακό­μη και όλη η ‑αδιά­φο­ρη- ανθρω­πό­τη­τα είναι υπό­λο­γες για το διαρ­κές έγκλη­μα που συντε­λεί­ται στους λαούς και τις χώρες τους από τους πολέ­μους και τους αντα­γω­νι­σμούς των ισχυ­ρών κρα­τών που θέλουν να ιδιο­ποι­η­θούν τον ιδρώ­τα αλλά και τον φυσι­κό πλού­το των αδύ­να­μων κρα­τών και με τις παρεμ­βά­σεις τους στα εσω­τε­ρι­κά τους, όπως εν προ­κει­μέ­νω στη Λιβύη, δημιουρ­γούν εμπό­λε­μες ζώνες, αιμα­το­κύ­λι­σμα, δια­με­λί­ζουν τις χώρες και τις οδη­γούν στη φτώ­χεια και την εξαθλίωση.

Το χθε­σι­νό νέο Σύμ­φω­νο της ΕΕ για τη Μετα­νά­στευ­ση και το Ασυ­λο, αντί να προ­ω­θεί την επί­λυ­ση, βαθαί­νει το πρό­βλη­μα, αφού εντα­φιά­ζει τη Συν­θή­κη της Γενεύ­ης για τους πρό­σφυ­γες και εντεί­νει την κατα­στο­λή κατά των προ­σφύ­γων, ανοί­γο­ντας και άλλο την όρε­ξη των αδί­στα­κτων κυκλω­μά­των διακινητών.

Ας συνέλ­θου­με επι­τέ­λους όλοι και ας κοι­τά­ξου­με κατά­μα­τα το πρό­βλη­μα και ας αγω­νι­στού­με για τη λύση του, ενά­ντια στην “κανο­νι­κό­τη­τα” των καθη­με­ρι­νών ειδή­σε­ων για νεκρούς και αγνο­ού­με­νους πρό­σφυ­γες. Η γη ανή­κει σε όλους και οι ζωές μας είναι πάνω από τα κέρδη».

Ανα­φο­ρι­κά με τη συστρά­τευ­σή της με το ΚΚΕ επι­σή­μα­νε: «Σε αυτό το κρί­σι­μο σημείο για τη χώρα και την Ιστο­ρία ανα­ζή­τη­σα τις δυνά­μεις εκεί­νες της Αρι­στε­ράς που μπο­ρούν να στα­θούν απέ­να­ντι σε όλες αυτές τις συντη­ρη­τι­κές πολι­τι­κές και να δημιουρ­γή­σουν μια συγκρο­τη­μέ­νη γραμ­μή άμυ­νας και την προ­ο­πτι­κή για τον λαό μίας άλλης κοι­νω­νί­ας, με ισό­τη­τα, δικαιο­σύ­νη και ευη­με­ρία.

Γι’ αυτό επέ­λε­ξα τη συμπό­ρευ­σή μου με το ΚΚΕ, συνει­δη­το­ποιώ­ντας ότι είναι το πιο ικα­νό για τη δικαί­ω­ση των παναν­θρώ­πι­νων ιδε­ών και αγώ­νων της Αρι­στε­ράς και την επα­νά­κτη­ση του ηθι­κού της πλε­ο­νε­κτή­μα­τος για να εμπνεύ­σει τον λαό να γίνει ο ίδιος πρω­τα­γω­νι­στής των εξε­λί­ξε­ων στην ανα­τρο­πή των αδιε­ξό­δων του καπι­τα­λι­στι­κού συστή­μα­τος που όλο και περισ­σό­τε­ρο υπο­νο­μεύ­ει την παγκό­σμια ειρή­νη, διο­γκώ­νει τις κοι­νω­νι­κές ανι­σό­τη­τες, την πνευ­μα­τι­κή παρακ­μή και τη δια­φθο­ρά».

Σχο­λιά­ζο­ντας το απο­τέ­λε­σμα των εκλο­γών του Μάη σημεί­ω­σε ότι «ήταν μία εκλο­γι­κή μάχη που με την αγω­νι­στι­κό­τη­τα, την εμπει­ρία, τον ενθου­σια­σμό και την οργα­νω­τι­κή ικα­νό­τη­τα που δια­θέ­τει, το ΚΚΕ κατά­φε­ρε και να εμπνεύ­σει τη νέα γενιά, αλλά και πολ­λούς προ­ο­δευ­τι­κούς αρι­στε­ρούς πολί­τες είτε ανέ­ντα­χτους, είτε άλλους οι οποί­οι απο­γοη­τεύ­θη­καν από τον ΣΥΡΙΖΑ, να κάνουν το απο­φα­σι­στι­κό βήμα και να ενι­σχύ­σουν το ΚΚΕ».

Και πρό­σθε­σε επί­σης: «Το υψη­λό ποσο­στό και αυτο­δυ­να­μία που είναι προ των θυρών για τη ΝΔ θα είναι πραγ­μα­τι­κά πολι­τι­κά επι­κίν­δυ­νο να εκλη­φθεί από αυτή ως “λευ­κή επι­τα­γή” για τη συνέ­χι­ση μίας ακραί­ας συντη­ρη­τι­κής νεο­φι­λε­λεύ­θε­ρης πολι­τι­κής, όπου ο λαός πλη­ρώ­νει στα­θε­ρά το 95% των φόρων και το κεφά­λαιο μόνο το 5%, με το ρεκόρ των έμμε­σων φόρων που ξεπέ­ρα­σε τα 55,3 δισ. και τις φορο­α­παλ­λα­γές σε κάθε είδους επεν­δυ­τές, με τον λογα­ρια­σμό να πηγαί­νει πάντα στον λαό.

Για να συνε­χί­σει τη συμπί­ε­ση των κοι­νω­νι­κών δαπα­νών στην Παι­δεία και την Υγεία και τη δαμό­κλεια σπά­θη των ιδιω­τι­κο­ποι­ή­σε­ων και των πλει­στη­ρια­σμών, δημιουρ­γώ­ντας έτσι το ζοφε­ρό κοι­νω­νι­κό πλαί­σιο με τους χαμη­λούς μισθούς και τις παγω­μέ­νες τριε­τί­ες με την υπέρ­βα­ση του 1/4 στο κατώ­φλι της φτώ­χειας, την υψη­λή ανερ­γία των νέων.

Για να συνε­χί­σει τη σκο­τει­νή δια­χεί­ρι­ση του δημό­σιου πλού­του προ­κλη­τι­κά υπέρ των ολί­γων. Για να μεί­νει ατι­μώ­ρη­τη για το έγκλη­μα των Τεμπών, τις δασο­κτό­νες πυρ­κα­γιές στην Εύβοια, το πλήγ­μα στη δημο­κρα­τία μας με τις παρακολουθήσεις.

Το ότι η κυβέρ­νη­ση της ΝΔ δεν έχει καμιά “λευ­κή επι­τα­γή” για να συνε­χί­σει την αντι­λαϊ­κή της πολι­τι­κή μπο­ρεί να το εγγυ­η­θεί ο ίδιος ο λαός και η νεο­λαία με τους αγώ­νες του, γι’ αυτό χρειά­ζε­ται να είναι ακό­μα πιο δυνα­τό το ΚΚΕ».

Μιλώ­ντας δε για τις επι­κεί­με­νες εκλο­γές της 25ης Ιού­νη τόνι­σε: «Με την αισιο­δο­ξία και την ελπί­δα που έδω­σε η σημα­ντι­κή ενί­σχυ­ση σε ψήφους και ποσο­στά του ΚΚΕ, προ­χω­ρά­με στη νέα εκλο­γι­κή μάχη με στό­χο μια μεγα­λύ­τε­ρη άνο­δο, ώστε να έχου­με τη δυνα­τό­τη­τα για μία ισχυ­ρή ιδε­ο­λο­γι­κή — πολι­τι­κή παρέμ­βα­ση γύρω από τα στρα­τη­γι­κά ζητή­μα­τα της οικο­νο­μί­ας, της ανά­πτυ­ξης, της προ­στα­σί­ας του περι­βάλ­λο­ντος και των δημό­σιων κοι­νω­νι­κών αγα­θών και λαϊ­κών ανα­γκών, αλλά και για να δυνα­μώ­σουν οι αγώ­νες του λαού για όλα αυτά τα ζητήματα.

Για μας το πραγ­μα­τι­κό δια­κύ­βευ­μα είναι η περαι­τέ­ρω ισχυ­ρο­ποί­η­ση του ΚΚΕ. Να τα κατα­φέ­ρου­με να φθά­σει το ΚΚΕ ακό­μη πιο ψηλά παντού, να απο­τε­λέ­σει το στή­ριγ­μα του λαού με τη μαχη­τι­κή και απο­τε­λε­σμα­τι­κή αντι­πο­λί­τευ­σή του στις πολι­τι­κές που βάζουν τα κέρ­δη των λίγων πάνω από τις ζωές του λαού. Για­τί το δια­κύ­βευ­μα περί “στα­θε­ρό­τη­τας”, που εντά­θη­κε ακό­μη περισ­σό­τε­ρο τώρα από τη ΝΔ και όπως το εννο­εί, μπο­ρεί να γίνει ένας συνε­χής εφιάλ­της για τον λαό, το επί­πε­δο και την ποιό­τη­τα της ζωής του.

Για μας στα­θε­ρό­τη­τα είναι ο λαός να μπο­ρεί να ζει με αξιο­πρέ­πεια με βάση τις σύγ­χρο­νες ανά­γκες και δυνατότητες.

Να απο­λαμ­βά­νει ισό­τι­μα τα επι­τεύγ­μα­τα της επι­στή­μης και της τεχνο­λο­γί­ας, τα απο­τε­λέ­σμα­τα ενός συγκρο­τη­μέ­νου δίκαιου κεντρι­κού προ­γράμ­μα­τος της χώρας για την πραγ­μα­τι­κή οικο­νο­μία και την ανά­πτυ­ξη με στα­θε­ρές θέσεις εργα­σί­ας και αξιο­πρε­πείς συν­θή­κες και αμοι­βές, για τις κοι­νω­νι­κές παρο­χές επι­τέ­λους στην Υγεία, την Παι­δεία, τις μετα­φο­ρές, για την ανά­δει­ξη και προ­στα­σία του περι­βάλ­λο­ντος, της ευρύ­τε­ρης συμ­με­το­χής και ενί­σχυ­σης της κουλ­τού­ρας του λαού στον πολι­τι­σμό και τις τέχνες, τα δικαιώ­μα­τα των γυναι­κών, των νέων, για τις ζωές όλων μας.

Το μεγά­λο δια­κύ­βευ­μα για μένα είναι να ενι­σχυ­θεί η ελπί­δα να έχου­με στην πολι­τι­κή ζωή μία δυνα­μι­κή μαχη­τι­κή Αρι­στε­ρά με μεγά­λη απή­χη­ση στην κοινωνία».

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο