Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ασκήθηκε αναίρεση κατά της απόφασης αναγνώρισης ελαφρυντικού στον Επ. Κορκονέα

Η αντει­σαγ­γε­λέ­ας του Αρεί­ου Πάγου Μαριάν­να Ψαρου­δά­κη άσκη­σε αναί­ρε­ση κατά της από­φα­σης ανα­γνώ­ρι­σης ελα­φρυ­ντι­κού στον δρά­στη της δολο­φο­νί­ας του 15χρονου Αλέ­ξαν­δρου Γρη­γο­ρό­που­λου, πρώ­ην ειδι­κό φρου­ρό, Επα­μει­νών­δα Κορ­κο­νέα, όπως ανα­φέ­ρουν σε ανα­κοί­νω­σή τους οι συνή­γο­ροι της οικο­γέ­νειας Γρη­γο­ρό­που­λου, Νίκος Κων­στα­ντό­που­λος και Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Υπεν­θυ­μί­ζε­ται ότι στις 30–7‑2022, από τον τότε εισαγ­γε­λέα του Αρεί­ου Πάγου Βασί­λη Πλιώ­τα, ο Νίκος Κων­στα­ντό­που­λος και η Ζωή Κων­στα­ντο­πού­λου ζήτη­σαν να ασκη­θεί αναί­ρε­ση στην από­φα­ση του Μικτού Ορκω­τού Εφε­τεί­ου Λαμί­ας με την οποία, κατά πλειο­ψη­φία, απο­φυ­λα­κί­στη­κε ο Επα­μει­νών­δας Κορ­κο­νέ­ας, ο οποί­ος το 2008 δολο­φό­νη­σε τον 15χρονο.

Οι δύο συνή­γο­ροι σημειώ­νουν στην ανα­κοί­νω­σή τους ότι είχαν ζητή­σει την αναί­ρε­ση απο­φά­σε­ως του εφε­τεί­ου, «καταγ­γέλ­λο­ντας ταυ­τό­χρο­να τις εξό­φθαλ­μες, προ­κλη­τι­κές, αξιό­ποι­νες, και πει­θαρ­χι­κώς ελεγ­κτέ­ες μεθο­δεύ­σεις που έγι­ναν για να παρα­καμ­φθεί η ομό­φω­νη από­φα­ση της Ολο­μέ­λειας του Αρεί­ου Πάγου, που είχε ακυ­ρώ­σει την αρχι­κή ανα­γνώ­ρι­ση ελαφρυντικού».

«Με εμπε­ρι­στα­τω­μέ­νο σκε­πτι­κό, η έγκρι­τη Εισαγ­γε­λέ­ας ζητεί να ακυ­ρω­θεί και να τεθεί εκπο­δών η ανα­γνώ­ρι­ση του ελα­φρυ­ντι­κού του προ­τέ­ρου συν­νό­μου βίου στον αμε­τα­κλή­τως κατα­δι­κα­σθέ­ντα δρά­στη της δολο­φο­νί­ας του 15χρονου Αλέ­ξαν­δρου Ε. Κορ­κο­νέα, που είχε ως απο­τέ­λε­σμα τη νέα απο­φυ­λά­κι­σή του, τον Ιού­νιο 2022, πριν στε­γνώ­σει το μελά­νι της από­φα­σης του Αρεί­ου Πάγου με την οποία είχε οδη­γη­θεί ξανά στη φυλα­κή», τονίζουν.

Τέλος, οι συνή­γο­ροι εκφρά­ζουν την ικα­νο­ποί­η­σή τους για την άσκη­ση αναί­ρε­σης από πλευ­ράς της Εισαγ­γε­λί­ας του Αρεί­ου Πάγου και ανα­μέ­νουν, επα­γρυ­πνώ­ντας, την εις βάθος διε­ρεύ­νη­ση και των ποι­νι­κών και πει­θαρ­χι­κών ευθυ­νών, που ήδη έχει διαταχθεί.

Μετά από όσα σκαν­δα­λώ­δη δια­δρα­μα­τί­σθη­καν τον Μάιο και Ιού­νιο 2022 στο Μει­κτό Ορκω­τό Εφε­τείο Λαμί­ας, με την μεθό­δευ­ση εξο­βε­λι­σμού και απο­κλει­σμού της οικο­γέ­νειας του Αλέ­ξαν­δρου από τη δια­δι­κα­σία, με εντο­λή μη κλή­τευ­σης και με από­φα­ση παρε­μπό­δι­σης εκπρο­σώ­πη­σης της μητέ­ρας και της αδελ­φής του θύμα­τος, και μετά την χρη­σι­μο­ποί­η­ση των ενόρ­κων που όμως δεν είχαν καμ­μία γνώ­ση της υπό­θε­σης και της δικο­γρα­φί­ας, για την ανα­γνώ­ρι­ση ελα­φρυ­ντι­κού και τη νέα απο­φυ­λά­κι­ση του Ε. Κορ­κο­νέα, η Δικαιο­σύ­νη καλεί­ται εκ νέου να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων.

 

«Ναι, αλλά ο Στά­λιν…», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο