Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΣΤΕΪΤ ΝΤΙΠΑΡΤΜΕΝΤ: Επιβεβαιώνει τις συζητήσεις για αποστολή των ελληνικών S‑300 στο Κίεβο με ανταλλάγματα

Ναι σε ανταλ­λάγ­μα­τα αν η ελλη­νι­κή κυβέρ­νη­ση στεί­λει τους S‑300 στο Κίε­βο δηλώ­νει η Ουά­σιγ­κτον επι­βε­βαιώ­νο­ντας, εμμέ­σως πλην σαφώς, τις σχε­τι­κές συζη­τή­σεις με την ελλη­νι­κή κυβέρ­νη­ση, την οποία καλεί να απο­φα­σί­σει τι τελι­κά θα πρά­ξει. Στο όλο θέμα παρε­νέ­βη τη Δευ­τέ­ρα η Μόσχα χαρα­κτη­ρί­ζο­ντας εχθρι­κή την απο­στο­λή S‑300 στην Ουκρα­νία.

Στις ΗΠΑ ο εκπρό­σω­πος του Στέιτ Ντι­πάρ­τμεντ, Νεντ Πράις, για την απο­στο­λή ελλη­νι­κών S‑300 στην Ουκρα­νία δήλω­σε πως «κάθε χώρα θα πρέ­πει να απο­φα­σί­σει μόνη της τι είναι σε θέση να προ­ε­τοι­μά­σει και να παρά­σχει στην Ουκρα­νία. Και σίγου­ρα εκτι­μού­με τους πολ­λούς τρό­πους με τους οποί­ους η διε­θνής κοι­νό­τη­τα, συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νης της Ελλά­δας, έχει δεί­ξει την υπο­στή­ρι­ξή της. Υπήρ­ξαν περι­πτώ­σεις που μερι­κές φορές ανα­φερ­θή­κα­με σε αυτές δημόσια.

Ίσως θυμά­στε ότι στις πρώ­τες μέρες αυτής της σύγκρου­σης, η Σλο­βα­κία πήρε την από­φα­ση να παρά­σχει το σύστη­μα αερά­μυ­νας S‑300 στην Ουκρα­νία. Ήμα­σταν σε θέση να υπο­στη­ρί­ξου­με τη διευ­κό­λυν­ση αυτής της συνει­σφο­ράς, καλύ­πτο­ντας τις ανά­γκες της Σλο­βα­κί­ας. Υπάρ­χουν ορι­σμέ­νες περι­πτώ­σεις όπου χώρες το κάνουν αυτό και δεν το συζη­τά­με δημο­σί­ως, αλλά εξε­τά­ζου­με τρό­πους μέσω της άμε­σης παρο­χής βοή­θειας για την ασφά­λεια στην Ουκρα­νία, τα περί­που 20 δισε­κα­τομ­μύ­ρια δολά­ρια που έχου­με παρά­σχει από την αρχή αυτή της κυβέρ­νη­σης ή σε ορι­σμέ­νες περι­πτώ­σεις τι μπο­ρού­με να κάνου­με, τι μπο­ρού­με να παρέ­χου­με σε άλλες χώρες, ώστε αυτές με τη σει­ρά τους να μπο­ρούν να παρέ­χουν τον (αμυ­ντι­κό) εξο­πλι­σμό και τις προ­μή­θειές τους στην Ουκρανία».

Με τα λεγό­με­νά του ο εκπρό­σω­πος του Στέιτ Ντι­πάρ­τμεντ έδει­ξε σαφέ­στα­τα πως υπάρ­χει συνεν­νό­η­ση μετα­ξύ ΗΠΑ, Ουκρα­νί­ας και χωρών, όπως και η Ελλά­δα, που μπο­ρούν να στεί­λουν συστή­μα­τα αερά­μυ­νας στο Κίε­βο με την παρο­χή κάποιων ανταλ­λαγ­μά­των. Επι­πλέ­ον η απά­ντη­ση του Νεντ Πράις δεί­χνει πως ίσως ήδη υπάρ­χει σχε­τι­κή πρό­τα­ση στα χέρια της ελλη­νι­κής κυβέρ­νη­σης, η οποία θα πρέ­πει να απο­φα­σί­σει αν θα την κάνει δεκτή προ­κει­μέ­νου να στα­λούν οι S‑300 στην Ουκρανία.

Οι νέοι Patriot‑3

Μάλι­στα, ο εκπρό­σω­πος του Στέιτ Ντι­πάρ­τμεντ επα­νέ­λα­βε στις δηλώ­σεις του ότι είναι από­φα­ση των ίδιων των κρα­τών τι θα πρά­ξουν, λέγο­ντας ότι «πάντα παρα­πέ­μπου­με στις (σχε­τι­κές) χώρες σε ό,τι έχει να κάνει με οποια­δή­πο­τε συνει­σφο­ρά που κάνουν ή που ενδέ­χε­ται να κάνουν στην αυτο­ά­μυ­να της Ουκρα­νί­ας, αλλά σίγου­ρα ανα­γνω­ρί­ζου­με τη βαθιά απει­λή που αντι­με­τω­πί­ζει η Ουκρα­νία από αέρος και αυτό είναι κάτι που το ανα­γνω­ρί­ζουν και οι σύμ­μα­χοί μας στο ΝΑΤΟ, στους οποί­ους συμπε­ρι­λαμ­βά­νε­ται φυσι­κά και η Ελλά­δα. Είναι πάντα ένα θέμα συζή­τη­σης όταν μιλά­με με τους Ουκρα­νούς εταί­ρους μας σχε­τι­κά με το τι χρειά­ζο­νται για να προ­στα­τεύ­σουν από αέρος τους ανθρώ­πους και τη χώρα τους.

Ήταν ένα θέμα συζή­τη­σης στην υπουρ­γι­κή διά­σκε­ψη του ΝΑΤΟ στο Βου­κου­ρέ­στι που έγι­νε στα τέλη του περα­σμέ­νου μήνα. Και έτσι, συνε­χί­ζου­με να ανα­ζη­τού­με τρό­πους μαζί με τους συμ­μά­χους και τους εταί­ρους μας για να βοη­θή­σου­με καλύ­τε­ρα και απο­τε­λε­σμα­τι­κό­τε­ρα την Ουκρα­νία να προ­στα­τεύ­σει τον πλη­θυ­σμό και να προ­στα­τεύ­σει την ευρύ­τε­ρη υπο­δο­μή της από αυτού του είδους τις επιθέσεις».

Πηγή: Forbes, Eurasiantimes

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο