Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ερώτηση — καταπέλτης του ΚΚΕ: Το κράτος να διασφαλίσει παιδιά και εργαζόμενους του σπιτιού του «Χαμόγελου» στην Κέρκυρα που κλείνει

Ερώ­τη­ση για την από­φα­ση να κλεί­σει το σπί­τι του «Χαμό­γε­λου του Παι­διού» στην Κέρ­κυ­ρα και τις κακο­ποι­η­τι­κές επι­πτώ­σεις της στα παι­διά και τους εργα­ζό­με­νους κατέ­θε­σαν στη Βου­λή προς τον υπουρ­γό Εργα­σί­ας οι βου­λευ­τές του ΚΚΕ Νίκος Παπα­να­στά­σης, Λιά­να Κανέλ­λη και Νίκος Καραθανασόπουλος.

Ανα­φέ­ρουν:

«Μεγά­λη ανα­στά­τω­ση έχει προ­κα­λέ­σει στην τοπι­κή κοι­νω­νία της Κέρ­κυ­ρας η πρό­σφα­τη από­φα­ση του προ­έ­δρου του “Χαμό­γε­λου του Παι­διού” να κλεί­σει το “σπί­τι” του οργα­νι­σμού στους Μαγου­λά­δες Κέρ­κυ­ρας και να μετα­φέ­ρει παι­διά και εργα­ζο­μέ­νους σε άλλες δομές του στην υπό­λοι­πη Ελλά­δα. Η από­φα­ση αυτή είναι του­λά­χι­στον κακο­ποι­η­τι­κή τόσο για τα παι­διά όσο και για τους εργα­ζό­με­νους. “Ξεσπι­τώ­νει” για δεύ­τε­ρη φορά παι­διά που έχουν πλέ­ον, έστω και με αυτόν τον τρό­πο, βρει ένα στα­θε­ρό σημείο ανα­φο­ράς στη δομή, έχουν συν­δε­θεί με τα άλλα παι­διά και τους εργα­ζό­με­νους, πηγαί­νουν ήδη σε κάποιο σχο­λείο, έχουν δασκά­λους και συμ­μα­θη­τές με τους οποί­ους επί­σης έχουν συν­δε­θεί. Εργα­ζό­με­νοι που έχουν “στή­σει” τη ζωή τους, τα σπί­τια και τις οικο­γέ­νειές τους στο νησί, υπο­χρε­ώ­νο­νται βίαια να απο­μα­κρυν­θούν από όλα τα παρα­πά­νω για να μη χάσουν τη δου­λειά τους.

Η παρα­πά­νω από­φα­ση δεν είναι “κεραυ­νός εν αιθρία”, αλλά είναι το απο­τε­λέ­σμα­τα μιας πολι­τι­κής, σύμ­φω­να με την οποία το κρά­τος αρνεί­ται να ανα­λά­βει τις ευθύ­νες του απέ­να­ντι στο παι­δί χωρίς οικο­γέ­νεια, στο κακο­ποι­η­μέ­νο παι­δί. Αρνεί­ται να δημιουρ­γή­σει σύγ­χρο­νες, δημό­σιες δομές που θα λει­τουρ­γούν σε όλη την Ελλά­δα με επι­στη­μο­νι­κά κρι­τή­ρια και ανα­λυ­τι­κά προ­γράμ­μα­τα, για­τί μετρά­ει τις ανά­γκες αυτών των παι­διών με τη λογι­κή του “κόστους — οφέ­λους”. Η προ­στα­σία του παι­διού κοστί­ζει για το κρά­τος και έτσι οι διά­φο­ροι ιδιώ­τες, η εκκλη­σία και οι ΜΚΟ καλύ­πτουν αθρόα αυτό το κενό. Απο­τέ­λε­σμα αυτής της πολι­τι­κής στο χώρο της παι­δι­κής προ­στα­σί­ας είναι τελι­κά τα παι­διά να γίνο­νται αντι­κεί­με­νο εκμε­τάλ­λευ­σης στις “Κιβω­τούς του τρό­μου” ή μοχλός πίε­σης στα χέρια των προ­έ­δρων των δια­φό­ρων ΜΚΟ στα διά­φο­ρα παι­χνί­δια με την κυβέρ­νη­ση για τη νομή της πίτας στην “προ­στα­σία του παι­διού” και, τελι­κά, οι ανά­γκες τους σε καμία περί­πτω­ση να μην καλύπτονται.

Η παρα­πά­νω εξέ­λι­ξη, με όσα έχουν δει το φως της δημο­σιό­τη­τας το τελευ­ταίο διά­στη­μα, επι­βε­βαιώ­νει το γεγο­νός ότι δεν μπο­ρεί το παι­δί χωρίς οικο­γέ­νεια, το κακο­ποι­η­μέ­νο και απρο­στά­τευ­το παι­δί, άνθρω­ποι που δεν μπο­ρούν να υπε­ρα­σπι­στούν τον εαυ­τό τους (βαριά ανά­πη­ροι, ηλι­κιω­μέ­νοι) να είναι στα χέρια των δια­φό­ρων ιδιω­τών και των δια­φό­ρων ΜΚΟ, πέρα και έξω από την ευθύ­νη του κράτους.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός:

Τι μέτρα προ­τί­θε­ται να πάρει, ώστε το κρά­τος να εγγυ­η­θεί ότι τα παι­διά και οι εργα­ζό­με­νοι θα παρα­μεί­νουν στον μέχρι τώρα τόπο δια­μο­νής τους, σε δομή που θα λει­τουρ­γεί με όρους ασφά­λειας, πλή­ρως εξο­πλι­σμέ­νη με σύγ­χρο­να επι­στη­μο­νι­κά ανα­λυ­τι­κά προ­γράμ­μα­τα, σύμ­φω­να με τις ανά­γκες, την ηλι­κία και τις ιδιαι­τε­ρό­τη­τές αυτών των παι­διών. Στε­λε­χω­μέ­νη με όλο το ανα­γκαίο προ­σω­πι­κό που θα είναι πλή­ρως εξασφαλισμένο».

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο