Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Αστεροσκοπείο: Αυξημένες ανθρώπινες απώλειες εξαιτίας των ελλείψεων στην πολιτική προστασία

Είκο­σι πέντε άνθρω­ποι έχα­σαν τις ζωές τους από και­ρι­κά φαι­νό­με­να το 2023, σύμ­φω­να με το Εθνι­κό Αστε­ρο­σκο­πείο Αθηνών.

Ο αριθ­μός αυτός, είναι αυξη­μέ­νος σε σχέ­ση με το μέσο όρο των ανθρώ­πι­νων απω­λειών των τελευ­ταί­ων 23 χρό­νων ενώ συνο­λι­κά 34 και­ρι­κά γεγο­νό­τα είχαν σημα­ντι­κές οικο­νο­μι­κές και κοι­νω­νι­κές επι­πτώ­σεις στη χώρα, εξαι­τί­ας της πολι­τι­κής που δεν έχει ως προ­τε­ραιό­τη­τα την προ­στα­σία της ζωής του λαού, αντί­θε­τα αξιο­ποιεί την ευκαι­ρία για να επι­τρέ­ψει σε μια επι­χει­ρη­μα­τι­κούς ομί­λους να κερ­δο­σκο­πή­σουν πάνω στις καμέ­νες και πλημ­μυ­ρι­σμέ­νες περιο­χές της χώρας.

Ο προ­ϋ­πο­λο­γι­σμός της κυβέρ­νη­σης δια­τη­ρεί τις χαμη­λές δαπά­νες για την πρό­λη­ψη, ενώ και η απο­κα­τά­στα­ση προ­χω­ρά με αργούς ρυθ­μούς. Χαρα­κτη­ρι­στι­κό παρά­δειγ­μα οι πλημ­μύ­ρες στη Θεσ­σα­λία, όπου ακό­μα εκκρε­μούν, όχι μόνο η απο­κα­τά­στα­ση των ζημιών — και μάλι­στα σε έργα υπο­δο­μής — αλλά και οι κατα­βο­λές των απο­ζη­μιώ­σε­ων σε όσους πλημ­μυ­ρο­πα­θείς τις δικαιού­νται, αριθ­μός μικρό­τε­ρος από τον πραγ­μα­τι­κό λόγω των προ­ϋ­πο­θέ­σε­ων που θέτει η κυβέρνηση.

Παράλ­λη­λα, τα κον­δύ­λια που προ­βλέ­πο­νται αφο­ρούν τις υπάρ­χου­σες γραμ­μές των έργων, δηλα­δή, επι­διορ­θώ­σεις στα, ήδη, υπάρ­χο­ντα και ανε­παρ­κέ­στα­τα έργα. Επί πλέ­ον, στον κυβερ­νη­τι­κό νόμο για την ανα­διάρ­θρω­ση της πολι­τι­κής προ­στα­σί­ας που ψηφί­στη­κε τον περα­σμέ­νο μήνα στην Βου­λή, φάνη­κε ότι η κυβέρ­νη­ση με το συγκε­κρι­μέ­νο νόμο θέλει να θεσμο­θε­τή­σει και να παγιώ­σει την υπο­στε­λέ­χω­ση των δομών Πολι­τι­κής Προ­στα­σί­ας και να εμπε­δώ­σει τη λογι­κή της ατο­μι­κής ευθύ­νης και της μετά­θε­σης των ευθυ­νών στον ίδιο τον λαό για ζητή­μα­τα που απο­τε­λούν αντι­κει­με­νι­κά ευθύ­νη του κράτους.

 

ΙΔΕΕΣ και «ΣΤΡΑΤΗΓΟΙ» που άλλα­ξαν το ποδό­σφαι­ρο – Γιάν­νης Γεωργάκης

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο