Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Μεγάλη αύξηση κρουσμάτων κορονοϊού — Στα Παιδιατρικά νοσοκομεία επικρατεί το αδιαχώρητο

Ανη­συ­χία και προ­βλη­μα­τι­σμό προ­κα­λεί η δυνα­μι­κή επα­νεμ­φά­νι­ση του κορο­νοϊ­ού. Χαρα­κτη­ρι­στι­κό είναι ότι μόλις σε ένα 24ωρο οι εισα­γω­γές στα νοσο­κο­μεία κατέ­γρα­ψαν αύξη­ση 52%!

Συγκε­κρι­μέ­να, το τελευ­ταίο 24ωρο πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­καν 309 εισα­γω­γές στα νοσο­κο­μεία ενώ την 1η Ιανουα­ρί­ου είχα­με 172 και στις 2 Ιανουα­ρί­ου είχα­με 262 εισαγωγές.

Οι ασθε­νείς που νοση­λεύ­ο­νται με κορο­νο­ϊό σε απλές κλί­νες είναι 1.392 και 90 άτο­μα σε ΜΕΘ.

Η ανη­συ­χία για τη νέα αύξη­ση των κρου­σμά­των εντεί­νε­ται εν όψει και της επι­στρο­φής των μαθη­τών στα σχο­λεία τη Δευ­τέ­ρα 8 Ιανουαρίου.

Οι ασθε­νείς που νοση­λεύ­ο­νται με κορο­νο­ϊό σε απλές κλί­νες είναι 1.392 και 90 άτο­μα σε ΜΕΘ. Κατά το δεκα­ή­με­ρο από 20 Δεκέμ­βρη μέχρι την 1η Γενά­ρη εισή­χθη­σαν περί­που 4.500 ασθε­νείς με βαριά συμ­πτώ­μα­τα κορο­νοϊ­ού. Σύμ­φω­να με τα στοι­χεία του ΕΟΔΥ, την Δευ­τέ­ρα έγι­ναν πάνω από 220 εισα­γω­γές στα νοσο­κο­μεία ενώ την Τρί­τη έγι­ναν 172, εκ των οποί­ων οι 72 στην Αθήνα.

Επί­σης, πάνω από 600 άνθρω­ποι με COVID-19 έχουν χάσει τη ζωή τους το τελευ­ταίο τρί­μη­νο (Οκτώ­βρης — Δεκέμ­βρης 2023) στην Ελλά­δα, ενώ τις τελευ­ταί­ες βδο­μά­δες στα αστι­κά λύμα­τα κατα­γρά­φε­ται αύξη­ση του ιικού φορ­τί­ου στις μεγά­λες πόλεις, φτά­νο­ντας π.χ. στην Αττι­κή το 88%, προ­μη­νύ­ο­ντας ακό­μα πιο σφο­δρή κλι­μά­κω­ση της διάδοσης.

Ηδη στα Παι­δια­τρι­κά Νοσο­κο­μεία της χώρας επι­κρα­τεί το αδια­χώ­ρη­το. Σύμ­φω­να μάλι­στα με στοι­χεία που παρου­σί­α­σε το «Action 24», κάθε 24ωρο κατα­φθά­νουν σε αυτά λόγω του εκρη­κτι­κού κοκτέιλ κορο­νοϊ­ού, γρί­πης και ανα­πνευ­στι­κών ιών πάνω από 1.000 παι­διά, ενώ η ανα­μο­νή ξεπερ­νά τις 8 ώρες. Σύμ­φω­να με τις ίδιες πλη­ρο­φο­ρί­ες, στις 3 Ιανουα­ρί­ου στο Παί­δων Αγλα­ΐα Κυρια­κού νοση­λεύ­ο­νταν 25 παι­διά με κορο­νο­ϊό, 10 με γρί­πη και 7 με RSV.

Η ανα­πλη­ρώ­τρια υπουρ­γός Υγεί­ας Ειρή­νη Αγα­πη­δά­κη ανέ­φε­ρε ότι λόγω της έξαρ­σης του κορο­νοϊ­ού θα εκδο­θούν οδη­γί­ες από τον Εθνι­κό Οργα­νι­σμό Δημό­σιας Υγεί­ας για το άνοιγ­μα των σχολείων.

Μπρο­στά σε μια τέτοια ανα­ζω­πύ­ρω­ση το δημό­σιο σύστη­μα Υγεί­ας βρί­σκε­ται σε ακό­μα χει­ρό­τε­ρη κατά­στα­ση, έχο­ντας στις «πλά­τες» του την τερά­στια κόπω­ση του λιγο­στού προ­σω­πι­κού, τις ελλεί­ψεις και τα κενά που πολ­λα­πλα­σιά­ζο­νται, τα μπα­λώ­μα­τα που ανα­κα­τα­νέ­μουν το «ξεδό­ντια­σμα» και την εμπο­ρευ­μα­το­ποι­η­μέ­νη λει­τουρ­γία του, που κλι­μα­κώ­νε­ται από την πολι­τι­κή της κυβέρνησης.

«Νοσοκομεία ΑΕ» και σμπαραλιασμένη ΠΦΥ

Αν και το κύμα έξαρ­σης ήταν ανα­με­νό­με­νο, η κυβέρ­νη­ση εξα­κο­λου­θεί να «σφυ­ρί­ζει αδιά­φο­ρα» για τη λήψη των ανα­γκαί­ων μέτρων προ­στα­σί­ας της υγεί­ας του λαού, την ίδια στιγ­μή που στις εξαγ­γε­λί­ες της για το 2024 ξεχω­ρί­ζει το μέτω­πο των δημό­σιων νοσο­κο­μεί­ων για την ολο­κλή­ρω­ση του «νέου χάρ­τη», που θα φέρει νέα λου­κέ­τα και έντα­ση της επι­χει­ρη­μα­τι­κής δράσης.

Παρό­τι οι προ­βλέ­ψεις λένε πως ανα­μέ­νε­ται κορύ­φω­ση της επι­δη­μί­ας, τις επό­με­νες βδο­μά­δες, με εκτί­να­ξη κατά 20% η κυβέρ­νη­ση, αντί να παίρ­νει μέτρα ουσια­στι­κής ενί­σχυ­σης των νοσο­κο­μεί­ων, να συνι­στά μέτρα «αυτο­προ­στα­σί­ας», απο­γειώ­νο­ντας για άλλη μια φορά την «ατο­μι­κή ευθύ­νη»: Οι άνω των 60 ετών και οι ομά­δες υψη­λού κιν­δύ­νου να ανα­ζη­τή­σουν για­τρό αν νοσή­σουν, να ψάξουν για εμβο­λια­στι­κό κέντρο. Δηλα­δή, με δική τους ευθύ­νη καλού­νται να ξεμπερ­δέ­ψουν το κου­βά­ρι του εμβο­λια­σμού, που γίνε­ται «σταυ­ρό­λε­ξο» με τις δόσεις, ανά­λο­γα με το πότε έχει νοσή­σει ο καθέ­νας, και βέβαια ούτε λόγος για προ­λη­πτι­κές εξε­τά­σεις και φαρ­μα­κο­ε­πα­γρύ­πνη­ση, για το νέο επι­και­ρο­ποι­η­μέ­νο εμβό­λιο ένα­ντι του κορο­νοϊ­ού και της νέας μετάλ­λα­ξής του. Έτσι, η κυβέρ­νη­ση βαρύ­νε­ται και με την ευθύ­νη της λει­ψής εμβο­λια­στι­κής κάλυ­ψης, αφού ένα­ντι της υπερ­με­τα­δο­τι­κής μετάλ­λα­ξης JN.1 έχει εμβο­λια­στεί μόλις το 5% του πλη­θυ­σμού, την ίδια στιγ­μή που οι άνω των 65 ετών ξεπερ­νούν τα 2,2 εκατομμύρια.

Αντί να ανοί­ξουν νέες κλί­νες (υπεν­θυ­μί­ζε­ται ότι πριν μια δεκα­ε­τία η συγκυ­βέρ­νη­ση ΝΔ — ΠΑΣΟΚ έκλει­σε 10.000 νοσο­κο­μεια­κά κρε­βά­τια και από τότε όσες κυβερ­νή­σεις μεσο­λά­βη­σαν τα κρά­τη­σαν κλει­στά, ενώ και ο αριθ­μός των ΜΕΘ παρα­μέ­νει ελά­χι­στος), ξετυ­λί­γε­ται ένα ακό­μα παζά­ρι μετα­ξύ κλι­νι­καρ­χών και Δημο­σί­ου. Ως προ­πέ­τα­σμα καπνού, νέα ΚΥΑ προ­βλέ­πει την παρα­χώ­ρη­ση 50 κλι­νών νοση­λεί­ας και κλι­νών Αυξη­μέ­νης Φρο­ντί­δας και Εντα­τι­κής Θερα­πεί­ας του Νοση­λευ­τι­κού Ιδρύ­μα­τος Μετο­χι­κού Ταμεί­ου Στρα­τού (ΝΙΜΤΣ) για την κάλυ­ψη ανα­γκών δημό­σιας υγεί­ας που συν­δέ­ο­νται με την αντι­με­τώ­πι­ση του κορο­νοϊ­ού για το χρο­νι­κό διά­στη­μα 1/1 — 31/3/2024. Στο ΝΙΜΤΣ θα μετα­φέ­ρο­νται ασθε­νείς που δεν έχουν προ­σβλη­θεί από κορο­νο­ϊό, ώστε να μετα­τρα­πούν τα δημό­σια νοσο­κο­μεία σε μίας νόσου.

Στα δε φαρ­μα­κεία σχη­μα­τί­ζο­νται ουρές για ένα τεστ και μάλι­στα αυτο­διά­γνω­σης, αντι­πυ­ρε­τι­κά κ.ά. Ο λαός λοι­πόν καλεί­ται και πάλι να πλη­ρώ­σει βαρύ φόρο αίμα­τος, σε βάρος της ζωής, της υγεί­ας και της τσέ­πης του, βιώ­νο­ντας στο πετσί του τη βαρ­βα­ρό­τη­τα της πολι­τι­κής που θεω­ρεί την ύπαρ­ξή του «κόστος προς εξορθολογισμό».

Πηγή: 902.gr

ΙΔΕΕΣ και «ΣΤΡΑΤΗΓΟΙ» που άλλα­ξαν το ποδό­σφαι­ρο – Γιάν­νης Γεωργάκης

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο