Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ατέχνως: ΝΕΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ _Σαρλ Πιερ Μπωντλαίρ: Τ’ απαγορευμένα και τα επιλήψιμα

Μετά­φρα­ση Γιώρ­γος Σημηριώτης
Από τα περι­βό­η­τα «Άνθη του Κακού» επι­λέ­ξα­με εκεί­να τα ποι­ή­μα­τα που στην επο­χή τους
προ­κά­λε­σαν και οδή­γη­σαν τον Μπω­ντλαίρ σε δίκη

Λίγα λόγια για την έκδοση 

Η έκδο­ση περι­λαμ­βά­νει τριά­ντα δύο ποι­ή­μα­τα, πρό­λο­γο του Ηρα­κλή Κακα­βά­νη, το ιστο­ρι­κή της ανα­θε­ώ­ρη­σης της δίκης του Μπω­ντλαίρ το 1949 και ως επί­με­τρο τον πρό­λο­γο του μετα­φρα­στή Γιώρ­γου Σημη­ριώ­τη στη δεύ­τε­ρη έκδο­ση των «Απα­γο­ρευ­μέ­νων» το 1955. Η συλ­λο­γή κοσμεί­ται με σχέ­δια του Κώστα Ευαγγελάτου.

Περί­λη­ψη

Το 1855 πρω­το­εκ­δί­δο­νται Τα Άνθη του Κακού. Δύο από τα πιο βασι­κά θέμα­τα της συλ­λο­γής είναι η δίψα για ομορ­φιά και τα πάθη του έρω­τα, ενός έρω­τα τρυ­φε­ρού, νοση­ρού, βίαιου, σαπφικού.

Με την έκδο­ση της συλ­λο­γής, ο Μπω­ντλαίρ από τους ομό­τε­χνούς του έτυ­χε θερ­μής (υ)αποδοχής, ωστό­σο μέσα σε δύο μέρες επε­νέ­βη το υπουρ­γείο Εσω­τε­ρι­κών και παρέ­πεμ­ψε σε δίκη τον εκδό­τη Που­λέ-Μαλασ­σί αλλά και τον ποι­η­τή για προ­σβο­λή της δημό­σιας αιδούς και των χρη­στών ηθών. Δημό­σιος κατή­γο­ρος ορί­ζε­ται ο Ερνέστ Πινάρ, που έξι μήνες πριν, στο δικα­στή­ριο της Ρου­έν, είχε εξα­πο­λύ­σει κατη­γο­ρί­ες ενα­ντί­ον της Μαντάμ Μπο­βα­ρύ του Φλωμπέρ.

Το δικα­στή­ριο του Παρι­σιού κατα­δι­κά­ζει τον ποι­η­τή και τους εκδό­τες του βιβλί­ου, τους επι­βάλ­λει χρη­μα­τι­κές ποι­νές και δια­τά­ζει την απά­λει­ψη έξι ποι­η­μά­των. Πρό­κει­ται για τα περί­φη­μα έξι «απα­γο­ρευ­μέ­να» ποι­ή­μα­τα: «Λέσβος», «Κολα­σμέ­νες γυναί­κες», «Η Λήθη», «Σε κάποια πολύ εύθυ­μη», «Τα Στο­λί­δια», «Οι Μετα­μορ­φώ­σεις της Αιμα­το­ρου­φή­χτρας», στα οποία ανι­χνεύ­ου­με πολ­λά τυπι­κά μπω­ντλε­ρι­κά μοτί­βα: ερω­τευ­μέ­νες γυναί­κες, επι­θυ­μία θανά­του, ανέ­φι­κτο της αγά­πης, λήθη, σαδι­σμός, φιληδονία.

Αυτά τα ποι­ή­μα­τα μαζί με όλα εκεί­να που στην επο­χή τους θεω­ρή­θη­καν επι­λή­ψι­μα και για τα οποία κατη­γο­ρή­θη­κε ο ποι­η­τής, συμπε­ρι­λαμ­βά­νο­νται στην παρού­σα έκδο­ση. Συνο­λι­κά 32 ποιήματα.

 Βιο­γρα­φι­κό Σαρλ Πιερ Μπωντλαίρ 

Ποι­η­τής, αισθη­τι­στής και ηδο­νι­στής, ο Σαρλ Πιερ Μπω­ντλαίρ ήταν επί­σης ένας από τους πιο ριζο­σπα­στι­κούς κρι­τι­κούς τέχνης της επο­χής του. Στη ζωή του δέχτη­κε δρι­μεία κρι­τι­κή για τα γρα­πτά και τη θεμα­τι­κή του. Ελά­χι­στοι από τους σύγ­χρο­νούς του τονε κατα­νό­η­σαν.  Σήμε­ρα ανα­γνω­ρί­ζε­ται ως μέγας ποι­η­τής της γαλ­λι­κής και της παγκό­σμιας λογο­τε­χνί­ας και συγκα­τα­λέ­γε­ται μετα­ξύ των κλασικών.

O Charles Baudelaire γεν­νή­θη­κε στο Παρί­σι στις 9 Απρι­λί­ου του 1821. Σε ηλι­κία έξι χρο­νών πεθαί­νει ο πατέ­ρας του και η μητέ­ρα του ξανα­πα­ντρεύ­ε­ται τον Jacques Aupick κι αυτό χαλά­ει την ήρε­μη ζωή του. Η οικο­γέ­νεια μετα­κο­μί­ζει στη Λυών το 1832 και επι­στρέ­φει στο Παρί­σι το 1836. Ο Κάρο­λος παρα­μέ­νει εσω­τε­ρι­κός στη Λυών στο κολέ­γιο Louis-le-Grand, από όπου απο­βάλ­λε­ται για απει­θαρ­χία, αυτό όμως δεν τον εμπο­δί­ζει να απο­φοι­τή­σει το 1839.

Μόνο η λογο­τε­χνι­κή εργα­σία τον ενδια­φέ­ρει. Ο ακρά­τη­τος δαν­δι­σμός του ανη­συ­χεί την οικο­γέ­νειά του, που τον στέλ­νει κοντά σε έμπι­στό της καπε­τά­νιο να κάνει τον γύρο του κόσμου, μήπως και συνε­τι­σθεί. Μετά τα νησιά Maurice, και Βourbon, δια­σχί­ζει τις Ινδί­ες. Επι­στρέ­φο­ντας στη Γαλ­λία, το 1842, συν­δέ­ε­ται με τη Jeanne Duval. Συνα­ντά τους Balzac, Nerval, Theophille Gautier, Theodore de Bauville. Δεν κατα­φέρ­νει να εκδώ­σει τα πρώ­τα του άρθρα και δημιουρ­γεί τέτοια χρέη, που τον οδη­γούν σε κατα­δί­κη το 1844 (σε ηλι­κία 24 χρό­νων) ‑κάτι που δεν συγ­χω­ρεί στη μητέ­ρα του, παρά μόνο μετά το θάνα­το του στρα­τη­γού Οπίκ το 1857.

Δημο­σιεύ­ει τα πρώ­τα του έργα στο “Salon de 1845”, “Salon de 1846”, — La Fanfarlo- 1847, δημο­σιεύ­ει σε ποι­ή­μα­τα και ποι­κί­λα δοκί­μια. Από το 1851 αρχί­ζει να μετα­φρά­ζει Edgar Poe. Το 1857 εκδί­δει τα “Άνθη του κακού” όπου έξι από αυτά στη­λι­τεύ­ο­νται από τη δικαιο­σύ­νη. Η υγεία του είναι εύθραυ­στη αλλά η λογο­τε­χνι­κή του δρα­στη­ριό­τη­τα μεγάλη.

Κατά τη δια­μο­νή του στο Βέλ­γιο επι­δει­νώ­νε­ται η υγεία του, μαζί με τις ατυ­χί­ες του. Στην επι­στρο­φή μαζί με τη μητέ­ρα του στο Παρί­σι, πεθαί­νει στις 31 Αυγού­στο του 1867 σε ηλι­κία 46 ετών.

Λεπτο­μέ­ρειες έκδοσης

Εκδό­της: Εκδό­σεις Ατέχνως
Χρο­νο­λο­γία έκδο­σης:  Ιανουά­ριος 2024
Μετά­φρα­ση: Γιώρ­γος Σημηριώτης
Επι­μέ­λεια-Πρό­λο­γος:  Ηρα­κλής Κακαβάνης
Επί­με­τρο: Γιώρ­γος Σημηριώτης
Εικα­στι­κά: Κώστας Ευαγγελάτος
Σελι­δο­ποί­η­ση-Εξώ­φυλ­λο: Πέτρος Φιλιππίδης
Αριθ­μός σελί­δων: 104
Δια­στά­σεις: 14Χ21
ISBN: 978–618-5685–35‑5
Τιμή 13,50  (συμπε­ρι­λαμ­βά­νει ΦΠΑ)

Διά­θε­ση – Διανομή:
Κεντρι­κή διά­θε­ση: Τσι­γα­ρί­δας ΑΕ — 210.2717521
Συμ­με­τρία ΑΕ:  21 1104 1900

Κεντρι­κή διά­θε­ση για την Κύπρο: Βιβλιο­πω­λείο Περι­διά­βα­ση  (Τηλ:24 645646, 99545635)

Μπο­ρεί­τε να το παραγ­γεί­λε­τε και να το παρα­λά­βε­τε στο χώρο που θα μας υπο­δεί­ξε­τε. Παραγ­γε­λί­ες είτε
με email EkdoseisAtexnos@gmail.com
μέσω του site 
τηλε­φω­νι­κά
📱 6979795057

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο