Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Αυθεντικός αποδείχτηκε πίνακας του Μποτιτσέλι που όλοι θεωρούσαν αντίγραφο

Τον πίνα­κα του Σάντρο Μπο­τι­τσέ­λι με το πρό­σω­πο της Μαντό­να ‑που κοσμού­σε το ουα­λι­κό Μου­σείο- οι άνθρω­ποι της τέχνης τον θεω­ρού­σαν ένα απλό πίνα­κα — αντίγραφο.

Ωστό­σο, δεν ήταν το αντί­γρα­φο, αλλά ο αυθε­ντι­κός πίνα­κας, καθώς περιε­λάμ­βα­νε όλα τα χαρα­κτη­ρι­στι­κά του καλ­λι­τέ­χνη και της Ανα­γέν­νη­σης. Συγκε­κρι­μέ­να, η συλ­λέ­κτρια Gwendoline Davies που δώρι­σε το έργο στην Πινα­κο­θή­κη πίστευε ότι πρό­κει­ται για αυθε­ντι­κό έργο του Μποτιτσέλι.

boticcelli2

Μετά τη δωρεά της συλ­λέ­κτριας, οι ερευ­νη­τές δια­τύ­πω­σαν αμφι­βο­λί­ες για το έργο και η αξία του έργου υπο­βαθ­μί­στη­κε. Ωστό­σο, ο ιστο­ρι­κός τέχνης ονό­μα­τι Μπέ­ντορ Γκρο­σβέ­νορ μαζί με την ομά­δα του BBC 4 της τηλε­ο­πτι­κής σει­ράς «Lost Masterpieces» έκα­ναν τα αδύ­να­τα — δυνα­τά για να επι­βε­βαιώ­σουν την γνη­σιό­τη­τα του πίνακα.

boticcelli3

Η «εξαι­ρε­τι­κή ομορ­φιά» του προ­σώ­που της Μαντό­να που στον πίνα­κα απει­κο­νί­ζε­ται να κρα­τά το Θείο βρέ­φος και οι ομοιό­τη­τες του διά­ση­μου ζωγρα­φι­κού έργου του Μπο­τι­τσέ­λι «Η γέν­νη­ση της Αφρο­δί­της», έπει­σαν τους ειδι­κούς για την αξιο­ση­μεί­ω­τη ποιό­τη­τα του έργου.

Ο πίνα­κας καθα­ρί­στη­κε, απο­μα­κρύν­θη­καν τα στρώ­μα­τα βερ­νι­κιού που υπήρ­χαν και απο­κα­λύ­φθη­κε η αλη­θι­νή ομορ­φιά των χαρα­κτη­ρι­στι­κών της Μαντό­να καθώς και η ανα­γέν­νη­ση ενός αρι­στουρ­γη­μα­τι­κού έργου.

boticcelli4

Εξαι­τί­ας της ευθραυ­στό­τη­τας του πίνα­κα, οι συντη­ρη­τές κάνο­ντας πολύ προ­σε­κτι­κές κινή­σεις απο­κά­λυ­ψαν με υπέ­ρυ­θρες ακτί­νες και άλλα σχέ­δια κάτω από τον πίνα­κα ‑μια σει­ρά μελέ­τες του Μπο­τι­τσέ­λι μαζί και πολ­λές αλλα­γές σε διά­φο­ρα σημεία, όπως στα χέρια.

Οι εμπει­ρο­γνώ­μο­νες έχουν πλέ­ον βεβαιω­θεί ότι το έργο προ­έρ­χε­ται από το στού­ντιο του Μπο­τι­τσέ­λι και ότι, πιθα­νώς, ο ίδιος έχει συμ­βάλ­λει κατά πολύ στη δημιουρ­γία του.

boticcelli5

Πηγή: Ναυ­τε­μπο­ρι­κή

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο