Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Αυτογελοιοποίηση και τίποτα περισσότερο…

Λύσ­σα­ξαν η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ με την ανα­φο­ρά του ΓΓ της ΚΕ, στη Βου­λή, ότι το κόστος φοί­τη­σης στα πανε­πι­στή­μια, ειδι­κά εκεί που είναι ιδιω­τι­κά, οδη­γεί και σε φαι­νό­με­να σήψης, όπως το να ανα­ζη­τούν νέες κοπέ­λες «διέ­ξο­δο» σε πλατ­φόρ­μες «sugar daddy». Οι πλατ­φόρ­μες αυτές είναι ιδιαί­τε­ρα δια­δε­δο­μέ­νες στο εξω­τε­ρι­κό, απευ­θύ­νο­νται κατά κανό­να σε φοι­τή­τριες και χρη­σι­μο­ποιούν ως δόλω­μα αυτό ακρι­βώς που τις «καί­ει» περισ­σό­τε­ρο: Πώς θα εξα­σφα­λί­σουν τα έξο­δα των σπου­δών. Η λύση που προ­σφέ­ρουν, είναι να τις «υιο­θε­τή­σει» κάποιος εύπο­ρος «sugar daddy», με τα ανά­λο­γα βέβαια ανταλ­λάγ­μα­τα. Αρέ­σει — δεν αρέ­σει στα κόμ­μα­τα που με τον έναν ή τον άλλον τρό­πο στη­ρί­ζουν την εμπο­ρευ­μα­το­ποί­η­ση και την ιδιω­τι­κο­ποί­η­ση της Εκπαί­δευ­σης, οι πλατ­φόρ­μες αυτές υπάρ­χουν και λει­τουρ­γούν. Πού πήγαν λοι­πόν οι ευαι­σθη­σί­ες όλων αυτών, που δεν σηκώ­νουν μύγα στο σπα­θί τους για τα δικαιώ­μα­τα των γυναι­κών, όταν αντί να καταγ­γέλ­λουν αυτές τις πλατ­φόρ­μες, καταγ­γέλ­λουν το ΚΚΕ που τις απο­κα­λύ­πτει και τις καταγ­γέλ­λει; Η υπο­κρι­σία και η ξεδια­ντρο­πιά τους βγά­ζουν μάτι. Εκτός αν στο πλαί­σιο του «ατο­μι­κού δικαιω­μα­τι­σμού» και της «αυτο­διά­θε­σης», η πορ­νεία βαφτί­ζε­ται «σεξερ­γα­σία» και τα κόμ­μα­τα αυτά δεν βρί­σκουν τίπο­τα μεμ­πτό στη λει­τουρ­γία τέτοιων ιστο­σε­λί­δων και στην πρα­κτι­κή του «sugar daddy».

* * *

Για να δού­με όμως τι λέει η διε­θνής εμπει­ρία, ανα­τρέ­χο­ντας σε δημο­σιεύ­μα­τα και έρευ­νες που έχουν γίνει κατά και­ρούς σε χώρες όπου το σύστη­μα του «sugar daddy» λει­τουρ­γεί εδώ και πολ­λά χρό­νια, όπως η Βρε­τα­νία, η Ολλαν­δία και ορι­σμέ­νες σκαν­δι­να­βι­κές. Σε άρθρο του ο «Independent», το 2018, κάνει εκτε­νή ανα­φο­ρά στο ζήτη­μα που τεί­νει να γίνει «μάστι­γα», ειδι­κά σε ό,τι αφο­ρά τις φοι­τή­τριες (κάποιοι χτες διέ­κρι­ναν «σεξι­σμό» στο ΚΚΕ, επει­δή δεν συμπε­ριέ­λα­βε στα θύμα­τα του «sugar daddy» και τους άνδρες! Δεν τους πεί­ρα­ξε δηλα­δή αυτό που απο­κά­λυ­ψε το ΚΚΕ, αλλά ότι το περιό­ρι­σε μόνο στις γυναί­κες. Για τέτοια κατά­ντια μιλά­με…). Αντί­στοι­χα, σφυγ­μο­μέ­τρη­ση της οικο­νο­μι­κής ιστο­σε­λί­δας «Save the Student», το 2021, δεί­χνει ότι στη Βρε­τα­νία «το 3% των φοι­τη­τών χρη­μα­το­δο­τεί τις σπου­δές του εργα­ζό­με­νο στην ερω­τι­κή βιο­μη­χα­νία και ότι επι­πλέ­ον 9% των ερω­τη­θέ­ντων σκέ­πτο­νται να το πρά­ξουν. Οι εκπρό­σω­ποι των φοι­τη­τών στο Πανε­πι­στή­μιο Κίν­γκ­στον υπο­λο­γί­ζουν ότι στο Ηνω­μέ­νο Βασί­λειο περί­που 70.000 φοι­τη­τές, οι περισ­σό­τε­ροι γυναί­κες, αντλούν εισο­δή­μα­τα από το εμπό­ριο του έρω­τα». Η «Deutsche Welle», από την πλευ­ρά της, σημεί­ω­νε το 2021 ότι στη Γερ­μα­νία τέτοιες πλατ­φόρ­μες απο­τε­λούν για πολ­λούς φοι­τη­τές «επι­λο­γή» για να καλύ­ψουν τα έξο­δά τους.

* * *

Στη μακρι­νή Αυστρα­λία, σύμ­φω­να με έκθε­ση που δημο­σί­ευ­σε το εκεί Ινστι­τού­το Εγκλη­μα­το­λο­γί­ας, το 2016, τα δίδα­κτρα στα πανε­πι­στή­μια και το υψη­λό κόστος δια­βί­ω­σης ωθούν πολ­λές ξένες φοι­τή­τριες σε τέτοιες «λύσεις», ενώ στη Γαλ­λία, σύμ­φω­να με τη φοι­τη­τι­κή ένω­ση SUD-Etudiant, 40.000 φοι­τή­τριες — του­λά­χι­στον το 2% του συνο­λι­κού φοι­τη­τι­κού πλη­θυ­σμού — χρη­μα­το­δο­τού­σαν το 2006 τις σπου­δές τους με διά­φο­ρες παραλ­λα­γές του «sugar daddy». Αυτοί λοι­πόν που …κλεί­νουν τη μύτη στην μπό­χα του συστή­μα­τος και το κανα­κεύ­ουν, ας δού­νε του­λά­χι­στον τις σχε­τι­κές δια­φη­μι­στι­κές αφί­σες που έχουν κυκλο­φο­ρή­σει κατά και­ρούς, προ­ω­θώ­ντας το «sugar daddy». Οπως στο Γκέ­τε­μποργκ της Σου­η­δί­ας, που ανα­γρά­φει «Γεια σας φοι­τη­τές! Μηδέν δάνειο; Βγες ραντε­βού με έναν Sugar Daddy». Ειδι­κό­τε­ρα για τη Σου­η­δία, έρευ­να του 2021 υπο­λό­γι­ζε τους φοι­τη­τές που εντάσ­σο­νται στην κατη­γο­ρία των «sugar babies» στο 30% του συνο­λι­κού φοι­τη­τι­κού πλη­θυ­σμού. Ανά­λο­γες καμπά­νιες έχουν γίνει στο Βέλ­γιο, στη Γαλ­λία και στις ΗΠΑ. Στις ΗΠΑ το bussiness indsider φιλο­ξε­νού­σε άρθρο με τίτλο «Εκα­τομ­μύ­ρια φοι­τη­τές είναι τόσο τρο­μο­κρα­τη­μέ­νοι από τα δάνεια που στρέ­φο­νται σε “sugar daddies” για βοή­θεια για να πλη­ρώ­σουν τη σχολή».

* * *

Σχε­τι­κές εφαρ­μο­γές και ιστο­σε­λί­δες λει­τουρ­γούν και στη χώρα μας. Να πώς περι­γρά­φει μία από αυτές τον «sugar daddy»: «Είναι ένας άνθρω­πος υψη­λής αγο­ρα­στι­κής δύνα­μης που έχει συναι­σθη­μα­τι­κές σχέ­σεις με νεα­ρά κορί­τσια, ένας άνθρω­πος με απο­κλει­στι­κά γού­στα…». Ενώ τα «sugar babys» είναι «κορί­τσια, συνή­θως φοι­τη­τές, που ανα­ζη­τούν οικο­νο­μι­κή ασφά­λεια, μάθη­ση ή υπο­στή­ρι­ξη από έναν ώρι­μο άνδρα ανώ­τε­ρης τάξης». Τα στοι­χεία αυτά (που έχει ανα­δεί­ξει και άλλες φορές ο «Ριζο­σπά­στης») είναι δια­θέ­σι­μα με μια απλή ανα­ζή­τη­ση στο δια­δί­κτυο. Είναι επο­μέ­νως γνω­στά σε πολ­λούς απ’ όσους χτες σήκω­σαν το λάβα­ρο της …πολι­τι­κής ορθό­τη­τας σε βάρος του ΚΚΕ που ανέ­δει­ξε το θέμα και στη Βου­λή, συν­δέ­ο­ντάς το με το υπό συζή­τη­ση νομο­σχέ­διο — έκτρω­μα. Προς τι λοι­πόν η φασα­ρία; Εύκο­λο να απα­ντή­σει κανείς στην ερώ­τη­ση. Αρκεί να παρα­κο­λου­θού­σε χτες τα αγκο­μα­χη­τά των βου­λευ­τών της ΝΔ, που ίδρω­ναν στο βήμα της Βου­λής να πεί­σουν ότι με το νομο­σχέ­διο …ενι­σχύ­ο­νται τα δημό­σια πανε­πι­στή­μια! ‘Η τους βου­λευ­τές του ΠΑΣΟΚ να στρα­μπου­λάν τη γλώσ­σα τους, λέγο­ντας ότι δια­φω­νούν με τα ιδιω­τι­κά πανε­πι­στή­μια, αλλά συμ­φω­νούν με την ανα­θε­ώ­ρη­ση του άρθρου 16 του Συντάγ­μα­τος, που απε­λευ­θε­ρώ­νει πλή­ρως την ίδρυ­σή τους. ‘Η τον ΣΥΡΙΖΑ, να υπε­ρα­σπί­ζε­ται τάχα το δημό­σιο πανε­πι­στή­μιο, ενώ έχει ψηφί­σει νόμους που το υπο­νο­μεύ­ουν και βου­λευ­τές του επι­χει­ρη­μα­το­λο­γούν ανοι­χτά υπέρ της επι­βο­λής διδά­κτρων, ή υπέρ της ανα­θε­ώ­ρη­σης του άρθρου 16.

* * *

Ζυγι­σμέ­νοι — στοι­χι­σμέ­νοι δηλα­δή στον στρα­τη­γι­κό στό­χο του κεφα­λαί­ου που είναι η παρα­πέ­ρα εμπο­ρευ­μα­το­ποί­η­ση και ιδιω­τι­κο­ποί­η­ση της Εκπαί­δευ­σης. Γι’ αυτό σε κάτι τόσο αυτο­νό­η­το, όσο είναι η καταγ­γε­λία της σαπί­λας που κρύ­βε­ται πίσω από το «sugar daddy», προ­σπά­θη­σαν να στή­σουν «κατά­στα­ση», με επι­θέ­σεις στο ΚΚΕ. ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ έκα­ναν ξανά πλά­τες στην κυβέρ­νη­ση, επι­βε­βαιώ­νο­ντας ότι οι …«φίλοι» στα δύσκο­λα φαί­νο­νται. Τίπο­τα περισ­σό­τε­ρο δεν κατά­φε­ραν από την αυτο­γε­λοιο­ποί­η­σή τους. Ειδι­κά για την κυβέρ­νη­ση της ΝΔ, ντρά­πη­κε και η ντρο­πή με το παρα­λή­ρη­μά της, που προ­δί­δει το στρί­μωγ­μα από τους φοι­τη­τές και τους αγώ­νες τους.

ΥΓ: Το να μιλά­ει η ΝΔ για «σεξι­σμό» και να κου­νά­ει το δάχτυ­λο στο ΚΚΕ, μας ξεπερ­νά­ει. Μέρα που είναι σήμε­ρα (Παγκό­σμια Μέρα της Γυναί­κας και μέρα πανελ­λα­δι­κού φοι­τη­τι­κού ξεση­κω­μού), δημο­σιεύ­ου­με ένα δείγ­μα από τις αφί­σες που κυκλο­φο­ρεί η ΔΑΠ — ΝΔΦΚ, παρά­τα­ξη της ΝΔ στα πανε­πι­στή­μια, για να δια­φη­μί­σει το …κοι­νω­νι­κό της έργο, δηλα­δή τα πάρ­τι που διορ­γα­νώ­νει και που είναι η μόνη της ασχο­λία στα πανε­πι­στή­μια (πέρα από το να στη­ρί­ζει την κυβερ­νη­τι­κή πολι­τι­κή και να επι­τί­θε­ται στην «Παν­σπου­δα­στι­κή»).

Πηγή: Ριζο­σπά­στης

 

Το “έπος” του Γου­έ­μπλεϊ, αφη­γεί­ται ο Αρι­στεί­δης Καμάρας

 

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο