Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Αυτοκινητόδρομος Πάτρας-Πύργου: Πανηγυρίζει η κυβέρνηση για την έναρξη εργασιών, ενώ τον λογαριασμό θα πληρώσει ο λαός με πανάκριβα διόδια

Εκδή­λω­ση για την έναρ­ξη των εργα­σιών του «πολύ­πα­θου» αυτο­κι­νη­τό­δρο­μου Πατρών — Πύρ­γου,  που έχει μετα­τρα­πεί σε ένα σύγ­χρο­νο «γεφύ­ρι της Άρτας», πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­κε σήμε­ρα, παρου­σία του πρω­θυ­πουρ­γού Κυριά­κου Μητσοτάκη.

Πίσω όμως από τις φιέ­στες και τους πανη­γυ­ρι­σμούς της κυβέρ­νη­σης για την έναρ­ξη του έργου επι­χει­ρή­θη­κε να κρυ­φτεί το γεγο­νός ότι ο νέος αυτο­κι­νη­τό­δρο­μος θα λει­τουρ­γεί με αυστη­ρά ιδιω­τι­κο­οι­κο­νο­μι­κά κρι­τή­ρια, με πανά­κρι­βα διό­δια που θα κάνουν τη χρή­ση του απα­γο­ρευ­τι­κή για τους κατοί­κους, τους εργα­ζό­με­νους της περιο­χής και τους επι­σκέ­πτες, ενώ η δια­χεί­ρι­σή του θα γίνε­ται από ιδιώτη.

Όπως τονί­ζει σε ανα­κοί­νω­σή του ο Δήμος Πατρέ­ων, ο ίδιος και «άλλοι δήμοι της περιο­χής, δεκά­δες φορείς και ο λαός της Αχα­ΐ­ας και της Ηλεί­ας, με πολύ­μορ­φες κινη­το­ποι­ή­σεις, απαι­τού­σαν την άμε­ση κατα­σκευή νέου σύγ­χρο­νου και ασφα­λούς αυτο­κι­νη­τό­δρο­μου, χωρίς διό­δια, με δωρε­άν διέ­λευ­ση για όλους και νότια χάρα­ξη από Μιντι­λό­γλι μέχρι και Κάτω Αχα­ΐα, ώστε να μην κατα­στρα­φούν οι οικι­σμοί και τα χωριά και να μην υπο­βαθ­μι­στεί η ζωή των κατοίκων.

Οι πανηγυρικοί τόνοι της κυβέρνησης για την έναρξη των εργασιών αποτελούν πρόκληση για τον λαό της περιοχής, ο οποίος στενάζει απ’ τη φτώχεια. Σε μία περίοδο μάλιστα που η κατάσταση χειροτερεύει, που η ακρίβεια καλπάζει, εξαιτίας και του πολέμου στην Ουκρανία, στον οποίο η κυβέρνηση έχει εμπλέξει τη χώρα.

Το πανη­γυ­ρι­κό κλί­μα απο­τε­λεί πρό­κλη­ση για τους κατοί­κους των δύο νομών, που αντι­με­τω­πί­ζουν μια σει­ρά σοβα­ρά ζητή­μα­τα, όπως το ζήτη­μα της υπο­γειο­ποί­η­σης του τρέ­νου. Μετά από πολ­λούς αγώ­νες η κυβέρ­νη­ση απο­δέ­χτη­κε την υπο­γειο­ποί­η­ση 5,1 χιλιο­μέ­τρων σιδη­ρο­δρο­μι­κής γραμ­μής, αλλά παρα­μέ­νει άλυ­το το ζήτη­μα του τμή­μα­τος Ρίο — Κανελ­λο­πού­λου, μήκους 3 χιλιο­μέ­τρων. Δηλώ­νου­με ακό­μα μία φορά ότι η Δημο­τι­κή Αρχή και οι κάτοι­κοι δεν θα απο­δε­χτούν να διχο­το­μη­θεί ένα τόσο μεγά­λο τμή­μα οικι­στι­κού ιστού.

Το αίτη­μα της Δημο­τι­κής Αρχής και του πατραϊ­κού λαού για την παρα­χώ­ρη­ση της έκτα­σης του πρώ­ην σκου­πι­δό­το­που στο Ριγα­νό­κα­μπο, δεν έχει ικα­νο­ποι­η­θεί. Πρό­κει­ται για ζωτι­κό χώρο, για να ικα­νο­ποι­η­θούν οι οξυ­μέ­νες ανά­γκες των κατοί­κων σε ελεύ­θε­ρους κοι­νό­χρη­στους χώρους και σε πρά­σι­νο. Εδώ και χρό­νια, ο Δήμος της Πάτρας απευ­θύ­νε­ται σε όλες τις κυβερ­νή­σεις, χωρίς ανταπόκριση».

Και συμπλη­ρώ­νει ότι «απο­τε­λεί κοροϊ­δία, σε μία περιο­χή που δέχτη­κε σοβα­ρό χτύ­πη­μα από τις φυσι­κές κατα­στρο­φές, όλο το προη­γού­με­νο διά­στη­μα η κυβέρ­νη­ση να μην έχει πάρει κανέ­να μέτρο στή­ρι­ξης των πλη­γέ­ντων. Να μην έχει προ­χω­ρή­σει ο απα­ραί­τη­τος σχε­δια­σμός για την προ­στα­σία των κατοί­κων από τις φωτιές, τις πλημ­μύ­ρες και τους σει­σμούς. Οι πλη­γέ­ντες της περιο­χής του Σου­λί­ου Αχα­ΐ­ας δεν έχουν πάρει ευρώ από τις απο­ζη­μιώ­σεις που δικαιού­νται, ενώ και οι πυρό­πλη­κτοι της Ηλεί­ας, που τάχα η κυβέρ­νη­ση θα στε­κό­ταν δίπλα τους, στην καλύ­τε­ρη περί­πτω­ση έχουν λάβει “ψίχου­λα”.

Ο λαός της περιο­χής χρειά­ζε­ται ολο­κλη­ρω­μέ­νο σχέ­διο ανά­πτυ­ξης σύγ­χρο­νων, ασφα­λών και δωρε­άν υπο­δο­μών, προ­στα­σία από τις φυσι­κές κατα­στρο­φές, έργα που θα έχουν στο επί­κε­ντρο τις λαϊ­κές ανά­γκες. Ο αγώ­νας του λαού πρέ­πει να συνε­χι­στεί και να κλι­μα­κω­θεί, για να κερ­δί­σει τη ζωή που του αξίζει».

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο