Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Αύξηση ρεκόρ των στρατιωτικών δαπανών καταγράφηκε το 2022 στην ΕΕ

Οι στρα­τιω­τι­κές δαπά­νες της Ευρω­παϊ­κής Ένω­σης έφθα­σαν πέρυ­σι το ποσό ρεκόρ των 240 δισεκ. ευρώ, αυξη­μέ­νες κατά 6% σε σχέ­ση με την προη­γού­με­νη χρο­νιά, ανα­κοί­νω­σε σήμε­ρα ο Ευρω­παϊ­κός Οργα­νι­σμός Άμυ­νας (ΕΟΑ, EDA).

Πρό­κει­ται για την όγδοη δια­δο­χι­κή χρο­νιά αύξη­σης των εν λόγω δαπα­νών για τις χώρες της ΕΕ, την ώρα που μερι­κές από τις χώρες αυτές υπο­στη­ρί­ζουν πως πρέ­πει οι δαπά­νες για την άμυ­να να αυξη­θούν σημα­ντι­κά λόγω της ρωσι­κής απει­λής και του πολέ­μου στην Ουκρανία.

Έξι χώρες από τις 27 αύξη­σαν περισ­σό­τε­ρο από 10% τις στρα­τιω­τι­κές δαπά­νες τους το 2022 και μάλι­στα ακό­μη και περισ­σό­τε­ρο από 30% στην περί­πτω­ση της Σου­η­δί­ας, χώρας που περι­μέ­νει να εγκρι­θεί η έντα­ξή της στο ΝΑΤΟ.

Η Γαλ­λία δεν αύξη­σε τις στρα­τιω­τι­κές δαπά­νες της το 2022 παρά μόνο κατά 0,7%.

Οι χώρες της ΕΕ στο σύνο­λό τους αφιέ­ρω­σαν 1,5% του Ακα­θά­ρι­στου Εγχώ­ριου Προ­ϊ­ό­ντος (ΑΕΠ) τους στον αμυ­ντι­κό τομέα, μακράν του στό­χου του 2% που έχει καθο­ρι­σθεί από το ΝΑΤΟ. Είκο­σι δύο χώρες της ΕΕ είναι μέλη του ΝΑΤΟ.

Περί­που 58 δισεκ. ευρώ αφιε­ρώ­θη­καν στις επεν­δύ­σεις στον τομέα της άμυ­νας, ανέ­φε­ρε επί­σης ο ευρω­παϊ­κός οργα­νι­σμός, ο οποί­ος έχει ανα­λά­βει να βελ­τιώ­σει τις αμυ­ντι­κές δυνα­τό­τη­τες στους κόλ­πους της ΕΕ.

Παρά αυτούς τους αυξη­μέ­νους αριθ­μούς, οι δυνα­τό­τη­τες της αμυ­ντι­κής βιο­μη­χα­νί­ας στην Ευρώ­πη είναι ανε­παρ­κείς για να αντι­με­τω­πι­σθεί η ζήτη­ση που προ­έρ­χε­ται από την Ουκρα­νία. Οι Ευρω­παί­οι έχουν δεσμευ­θεί να παρά­σχουν ένα εκα­τομ­μύ­ριο οβί­δες στην Ουκρα­νία μέχρι τον ερχό­με­νο Μάρ­τιο, όμως αυτός ο φιλό­δο­ξος στό­χος μοιά­ζει πλέ­ον ανέφικτος.

«Οι ένο­πλες δυνά­μεις μας οφεί­λουν να είναι έτοι­μες για να αντι­με­τω­πί­σουν μια πολύ πιο απαι­τη­τι­κή επο­χή», δήλω­σε ο επι­κε­φα­λής της ευρω­παϊ­κής διπλω­μα­τί­ας Ζοσέπ Μπο­ρέλ, σύμ­φω­να με ανα­κοί­νω­ση του ΕΟΑ.

Ωστό­σο η ΕΕ έχει «σημα­ντι­κές ελλεί­ψεις» σε όρους αμυ­ντι­κής ικα­νό­τη­τας και «συνε­χί­ζου­με να υπο­λει­πό­μα­στε» σε σχέ­ση με άλλες χώρες σ’ αυτό τον τομέα, παρα­δέ­χθη­κε ο Μπο­ρέλ. Η Ρωσία έχει προ­βλέ­ψει να αυξή­σει τις στρα­τιω­τι­κές δαπά­νες της κατά 67% το 2024, γύρω στο 30% του ΑΕΠ της.

Εντού­τοις, παρα­τη­ρεί ο ΕΟΑ, οι δαπά­νες που είναι αφιε­ρω­μέ­νες στην έρευ­να και ανά­πτυ­ξη όσον αφο­ρά την άμυ­να ήταν μειω­μέ­νες κατά 200 εκα­τομ­μύ­ρια το 2022 σε σχέ­ση με την προη­γού­με­νη χρο­νιά, στα 3,5 δισεκ. ευρώ.

 

Να ακου­στεί μέχρι τη Γάζα: ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο