Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Αύξηση των κόκκινων δανείων στην Ευρωζώνη το 2023 διαπιστώνει η ΕΚΤ

“Τα στοι­χεία για το πρώ­το εννιά­μη­νο του 2023 δεί­χνουν στα­δια­κή αλλά συγκρα­τη­μέ­νη αύξη­ση του όγκου των μη εξυ­πη­ρε­τού­με­νων δανεί­ων (ΜΕΔ). Οι πλη­θω­ρι­στι­κές πιέ­σεις και οι πιέ­σεις της αγο­ράς στα ευπα­θή χαρ­το­φυ­λά­κια που χαρα­κτη­ρί­ζο­νται από πιστω­τι­κό κίν­δυ­νο, όπως η κατα­να­λω­τι­κή πίστη και τα οικι­στι­κά και επαγ­γελ­μα­τι­κά ακί­νη­τα, καθώς και στις μικρο­με­σαί­ες επι­χει­ρή­σεις, συνε­χί­στη­καν. Ως εκ τού­του, οι αυξη­μέ­νες προ­βλέ­ψεις λόγω του υψη­λό­τε­ρου πιστω­τι­κού κιν­δύ­νου μπο­ρεί να επη­ρε­ά­σουν δυσμε­νώς τα μελ­λο­ντι­κά κέρ­δη” σύμ­φω­να με την Ετή­σια Έκθε­ση της ΕΚΤ για την επο­πτι­κή της δρα­στη­ριό­τη­τα που δόθη­κε σήμε­ρα στη δημοσιότητα.

Παρά το γεγο­νός ότι ο δεί­κτης Μη Εξυ­πη­ρε­τού­με­νων Δανεί­ων παρέ­μει­νε συνο­λι­κά στα­θε­ρός στον κύκλο του 2023, η ΕΚΤ δια­πί­στω­σε επι­δεί­νω­ση στα χαρ­το­φυ­λά­κια που εμφα­νί­ζουν μεγα­λύ­τε­ρη ευπά­θεια στις πλη­θω­ρι­στι­κές πιέ­σεις, συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νων των δανεί­ων προς τα νοι­κο­κυ­ριά. Παρα­τή­ρη­σε επί­σης κάμ­ψη στις αγο­ρές επαγ­γελ­μα­τι­κών ακι­νή­των, καθώς και αυξη­μέ­νες πιέ­σεις στην ικα­νό­τη­τα των δανειο­λη­πτών να ανα­χρη­μα­το­δο­τή­σουν τα δάνεια για επαγ­γελ­μα­τι­κά ακί­νη­τα κατά τη λήξη τους. Επι­πρό­σθε­τα, οι πτω­χεύ­σεις επι­χει­ρή­σε­ων και τα ποσο­στά αθέ­τη­σης υπο­χρε­ώ­σε­ων αυξή­θη­καν από τα χαμη­λά επί­πε­δα που κατέ­γρα­φαν στην διάρ­κεια της πανδημίας.

Οι επι­χει­ρή­σεις της ζώνης του ευρώ, ιδί­ως οι μικρο­με­σαί­ες, συνέ­χι­σαν επί­σης να αντι­με­τω­πί­ζουν δυσκο­λί­ες, εξαι­τί­ας του υψη­λό­τε­ρου κόστους χρη­μα­το­δό­τη­σης, αλλά και του υψη­λό­τε­ρου κόστους γενι­κό­τε­ρα λόγω του πλη­θω­ρι­σμού. Οι επι­χει­ρή­σεις που εμφα­νί­ζουν μεγά­λη δανεια­κή επι­βά­ρυν­ση ή οι επι­χει­ρή­σεις που δρα­στη­ριο­ποιού­νται σε ευπα­θείς τομείς επη­ρε­ά­στη­καν περισ­σό­τε­ρο από την αύξη­ση του κόστους και τη μεί­ω­ση της ζήτη­σης, γεγο­νός που με τη σει­ρά του άσκη­σε πιέ­σεις στα περι­θώ­ρια κέρδους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο