Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Βέλγιο: Ερωτηματικά για συμμετοχή της Ελλάδας σε πυρηνική άσκηση του ΝΑΤΟ

Η Ελλά­δα συμ­με­τέ­χει στην άσκη­ση «πυρη­νι­κής απο­τρο­πής» του ΝΑΤΟ «Steadfast Noon», που ξεκί­νη­σε προ­χθές με επί­κε­ντρο το Βέλ­γιο και συμ­με­το­χή 14 χωρών της λυκο­συμ­μα­χί­ας, σε φάση κλι­μά­κω­σης της αντι­πα­ρά­θε­σης με τη Ρωσία στο Ουκρα­νι­κό, σύμ­φω­να με τον Χανς Κρί­στεν­σεν, διευ­θυ­ντή του Nuclear Information Project της Ομο­σπον­δί­ας Αμε­ρι­κα­νών Επι­στη­μό­νων (FAS).

Η άσκη­ση γίνε­ται μέχρι τις 30 Οκτώ­βρη και περι­λαμ­βά­νει 14 χώρες και έως και 60 αερο­σκά­φη. Ο Κρί­στεν­σεν ανα­φέ­ρει σχε­τι­κά σε άρθρο του: «Το ΝΑΤΟ απο­κά­λυ­ψε νωρί­τε­ρα αυτό το έτος ότι επτά χώρες — μέλη της Συμ­μα­χί­ας συνει­σφέ­ρουν (σ.σ. στον δια­μοι­ρα­σμό πυρη­νι­κών όπλων) με αερο­σκά­φη διπλής ικα­νό­τη­τας (σ.σ. να φέρουν και πυρη­νι­κά). Οι χώρες αυτές δεν έχουν κατο­νο­μα­στεί, αλλά πέντε είναι ευρέ­ως γνω­στές: Βέλ­γιο, Γερ­μα­νία, Ιτα­λία, Ολλαν­δία και ΗΠΑ. Η έκτη χώρα είναι πιθα­νώς η Τουρ­κία (παρά τις φήμες ότι δεν ήταν πλέ­ον μέρος της απο­στο­λής), οπό­τε ορι­σμέ­να τουρ­κι­κά F‑16 εξα­κο­λου­θούν να είναι ειδι­κά δια­μορ­φω­μέ­να για τη χρή­ση πυρη­νι­κών βομ­βών τύπου B61».

«Η έβδο­μη χώρα ήταν ένα μυστή­ριο, αλλά απο­δει­κνύ­ε­ται ότι είναι η Ελλά­δα. Αν και η Ελλά­δα δεν έχει αμε­ρι­κα­νι­κά πυρη­νι­κά όπλα στο έδα­φός της, καθώς αυτά έχουν απο­συρ­θεί εδώ και χρό­νια, ούτε δια­θέ­τει μαχη­τι­κά αερο­σκά­φη που δεσμεύ­ο­νται για τέτοιες απο­στο­λές, εντού­τοις έχει μια μονά­δα απο­θή­κευ­σης και μια απο­στο­λή συνέ­χι­σης της προη­γού­με­νης δραστηριότητας».

Θυμί­ζου­με ότι όπως έχει απο­κα­λύ­ψει το ΚΚΕ, στον Άρα­ξο συνε­χί­ζουν να υπάρ­χουν 6 «θόλοι» («vaults») τύπου WS3 (Weapons Storage and Security System) που δια­τη­ρού­νταν σε κατά­στα­ση φύλα­ξης» («caretaker status»), με συνο­λι­κή χωρη­τι­κό­τη­τα 24 βομ­βών. Μέχρι το 2001 απο­θη­κεύ­ο­νταν εκεί 20 βόμ­βες, που μπο­ρού­σαν θεω­ρη­τι­κά να φορ­τω­θούν στα ελλη­νι­κά βομ­βαρ­δι­στι­κά «A‑7E Corsair», τα οποία στάθ­μευαν εκεί. Το 1998 το ΝΑΤΟ φέρε­ται να ζήτη­σε κεντρι­κά από την Ελλά­δα να ανα­λά­βουν τα νεό­τε­ρα και προηγ­μέ­να F‑16 αυτόν τον ρόλο βομ­βαρ­δι­σμού με «ειδι­κά» (πυρη­νι­κά) όπλα («strike» στη σχε­τι­κή ορο­λο­γία), αντί των ξεπε­ρα­σμέ­νων τεχνο­λο­γι­κά Α‑7. Κάτι που όπως λεγό­ταν μέχρι πρό­τι­νος δεν προ­χώ­ρη­σε, αν και οι εξε­λί­ξεις πλέ­ον «τρέ­χουν» με μεγά­λες ταχύ­τη­τες, εφό­σον και οι ιμπε­ρια­λι­στι­κοί αντα­γω­νι­σμοί έχουν περά­σει ανε­πι­στρε­πτί σε άλλη «πίστα».

Ίσως διό­λου τυχαία, το ίδιο το ΓΕΑ ανα­φέ­ρει για τις Μοί­ρες 335 και 336 που επι­χει­ρούν από τον Αρα­ξο ότι οι χει­ρι­στές τους «ανα­λαμ­βά­νουν να εκτε­λέ­σουν όλη την γκά­μα αερο­πο­ρι­κών απο­στο­λών», καθώς το αερο­σκά­φος με το οποίο είναι εξο­πλι­σμέ­νες οι Μοί­ρες (F‑16 BLK 52+ Advanced) «είναι ικα­νό να εκτε­λέ­σει με την ίδια απο­τε­λε­σμα­τι­κό­τη­τα όλες τις απο­στο­λές της Πολε­μι­κής Αερο­πο­ρί­ας και του ΝΑΤΟ»…

Ανα­δη­μο­σί­ευ­ση από τον «Ριζο­σπά­στη»

Αλή­θειες και ψέμα­τα για το λιμό στην Ουκρα­νία, Νίκος Μόττας

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο