Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Βία και βαρβαρότητα από τον ισραηλινό στρατό στη Δυτική όχθη

Εννέα Παλαι­στί­νιοι σκο­τώ­θη­καν χθες Δευ­τέ­ρα στην Τζε­νίν, στο βόρειο τμή­μα της κατε­χό­με­νης Δυτι­κής Όχθης, κατά τη διάρ­κεια επι­χεί­ρη­σης ευρεί­ας κλί­μα­κας του στρα­τού του Ισρα­ήλ, στο πλαί­σιο της οποί­ας κινη­το­ποι­ή­θη­καν εκα­το­ντά­δες μέλη του και χρη­σι­μο­ποι­ή­θη­καν εκτε­νώς τηλε­κα­τευ­θυ­νό­με­να μη επαν­δρω­μέ­να αεροσκάφη.

Στην επι­χεί­ρη­ση αυτή ‑τη μεγα­λύ­τε­ρη που έχει κάνει ο Τσα­χάλ, ο ισραη­λι­νός στρα­τός, στη Δυτι­κή Όχθη εδώ και χρό­νια- πυρά και εκρή­ξεις έσειαν για ώρες την πόλη και τον παρα­κεί­με­νο καταυ­λι­σμό προ­σφύ­γων της Τζε­νίν, οχυ­ρά ένο­πλων παλαι­στι­νια­κών παρα­τά­ξε­ων που έχουν βρε­θεί επα­νει­λημ­μέ­να στο στόχαστρο.

«Περί­που 3.000 άνθρω­ποι έχουν πλέ­ον εγκα­τα­λεί­ψει τον καταυ­λι­σμό» προ­σφύ­γων, δήλω­σε χθες Δευ­τέ­ρα το βρά­δυ στο Γαλ­λι­κό Πρα­κτο­ρείο ο Καμάλ Αμπού αλ Ρουμπ, ο αντι­κυ­βερ­νή­της της Τζε­νίν, διευ­κρι­νί­ζο­ντας ότι πως οι αρχές έλα­βαν μέτρα για τη φιλο­ξε­νία τους σε σχο­λεία και άλλες εγκα­τα­στά­σεις στην πόλη.

Η Ζου­λιέτ Του­μά, εκπρό­σω­πος της υπη­ρε­σί­ας των Ηνω­μέ­νων Εθνών για τους πρό­σφυ­γες στην Παλαι­στί­νη, επι­βε­βαί­ω­σε πως κάτοι­κοι εγκα­τέ­λει­ψαν τον καταυ­λι­σμό, όπου ζουν περί­που 18.000 Παλαιστίνιοι.

Η νέα επι­χεί­ρη­ση του ισραη­λι­νού στρα­τού ‑βαφτί­στη­κε «Σπί­τι και Κήπος» από το επι­τε­λείο- ακο­λου­θεί σει­ρά επι­θέ­σε­ων ενα­ντί­ον ισραη­λι­νών πολι­τών και κύμα­τα αντι­πα­λαι­στι­νια­κής βίας από εβραί­ους εποίκους.

«Οι δυνά­μεις μας μπή­καν στη σφη­κο­φω­λιά των τρο­μο­κρα­τών στην Τζε­νίν (…) και επι­χει­ρούν να κατα­στρέ­ψουν κέντρα διοί­κη­σης και να πάρουν μεγά­λη ποσό­τη­τα όπλων», ανέ­φε­ρε ο ισραη­λι­νός πρω­θυ­πουρ­γός Μπε­νια­μίν Νετα­νιά­χου σε δελ­τίο Τύπου που δημοσιοποίησε.

Εκπρό­σω­πος του ισραη­λι­νού στρα­τού δήλω­σε πως στην επι­χεί­ρη­ση ενε­πλά­κη δύνα­μη μεγέ­θους «ταξιαρ­χί­ας» [σ.σ. με τα δεδο­μέ­να του ισραη­λι­νού στρα­τού, αυτό σημαί­νει από 1.000 ως 2.000 στρατιωτικοί].

Παλαι­στί­νιοι πέτα­γαν πέτρες ενα­ντί­ον ισραη­λι­νών στρα­τιω­τών ενώ ο ουρα­νός είχε σκο­τει­νιά­σει από τους καπνούς εκρή­ξε­ων και καιό­με­νων οδο­φραγ­μά­των, δια­πί­στω­σε αντα­πο­κρι­τής του Γαλ­λι­κού Πρακτορείου.

Εννιά Παλαι­στί­νιοι σκο­τώ­θη­καν και άλλοι εκα­τό τραυ­μα­τί­στη­καν ‑οι 20 εξ αυτών βρί­σκο­νται σε σοβα­ρή κατάσταση‑, κατά τον πιο πρό­σφα­το απο­λο­γι­σμό των θυμά­των που δημο­σιο­ποί­η­σε το υπουρ­γείο Υγεί­ας της Παλαι­στι­νια­κής Αρχής.

Εκτυ­λί­χθη­καν «αερο­πο­ρι­κοί βομ­βαρ­δι­σμοί και χερ­σαία εισβο­λή», αφη­γή­θη­κε ο Μαχ­μούντ αλ Σαά­ντι, διευ­θυ­ντής της παλαι­στι­νια­κής Ερυ­θράς Ημι­σε­λή­νου στην Τζε­νίν. «Σπί­τια και εγκα­τα­στά­σεις βομ­βαρ­δί­στη­καν (…) Υψω­νό­ταν καπνός από παντού».

Το παλαι­στι­νια­κό υπουρ­γείο Εξω­τε­ρι­κών κατήγ­γει­λε πως ο ισραη­λι­νός στρα­τός εξα­πέ­λυ­σε «ανοι­κτό πόλε­μο ενα­ντί­ον του πλη­θυ­σμού της Τζενίν».

«Η χειρότερη επιδρομή εδώ και πέντε χρόνια»

Χθες Δευ­τέ­ρα ο ισραη­λι­νός στρα­τός έκα­νε λόγο για συγκρού­σεις ανά­με­σα στις δυνά­μεις του και ενό­πλους μέσα σε ισλα­μι­κό τέμε­νος στον καταυ­λι­σμό της Τζε­νίν, προ­σθέ­το­ντας πως κατό­πιν εντο­πί­στη­καν όπλα και εκρηκτικά.

Ανέ­φε­ρε επί­σης ότι έπλη­ξε «τρο­μο­κρα­τι­κή υπο­δο­μή» και «κέντρο επι­χει­ρή­σε­ων» και διοί­κη­σης των «Ταξιαρ­χιών της Τζε­νίν», ενω­τι­κής τοπι­κής ένο­πλης οργάνωσης.

«Είδα μηχα­νή­μα­τα έργου μέσα στον καταυ­λι­σμό, κατέ­στρε­φαν σπί­τια», είπε ο Μπα­ντρ Σαγκούλ, κάτοι­κός του.

Στο νοσο­κο­μείο της Τζε­νίν, δημο­σιο­γρά­φος είδε πτώ­μα­τα να κεί­το­νται στο νεκρο­το­μείο, κάποια για ώρες, με τους συγ­γε­νείς να περι­μέ­νουν το τέλος των εχθρο­πρα­ξιών για να τα παρα­λά­βουν και να τα κηδέψουν.

«Εισα­γά­γα­με πολ­λούς τραυ­μα­τί­ες, από πυραύ­λους που εκτο­ξεύ­θη­καν από τον αέρα, πολ­λούς άλλους από σφαί­ρες», ανέ­φε­ρε ο Κάσεμ Μπε­νι­γά­ντερ, τραυ­μα­τιο­φο­ρέ­ας, 35 ετών. «Αυτή είναι η χει­ρό­τε­ρη επι­δρο­μή εδώ και πέντε χρό­νια», τόνισε.

«Κατάφωρη παραβίαση»

Εκπρό­σω­πος των ισραη­λι­νών ένο­πλων δυνά­με­ων δια­βε­βαί­ω­σε πως η επι­χεί­ρη­ση είχε «συγκε­κρι­μέ­νους στό­χους» και ότι «το αερο­πο­ρι­κό πλήγ­μα, στην καρ­διά του καταυ­λι­σμού» της Τζε­νίν, «τους κατέ­λα­βε εξα­πί­νης», προ­σθέ­το­ντας πως δεν έχει κάποιο συγκε­κρι­μέ­νο χρο­νο­διά­γραμ­μα για την απο­πε­ρά­τω­ση της επι­χεί­ρη­σης σε εξέλιξη.

Η κατά­στα­ση είναι «κατα­στρο­φι­κή», τόνι­σε ο Μαχ­μούντ Χαουά­σιν, κάτοι­κος του καταυ­λι­σμού της Τζε­νίν, που δημιουρ­γή­θη­κε το 1948. «Όσο περισ­σό­τε­ρο χύνε­ται παλαι­στι­νια­κό αίμα, θα υπάρ­ξει επί­σης ισραη­λι­νό αίμα που θα χυθεί».

«Όλες οι επι­λο­γές είναι ανοι­κτές για να πλή­ξου­με τον εχθρό», διε­μή­νυ­σε ο Παλαι­στι­νια­κός Ισλα­μι­κός Τζι­χάντ, ενώ ο ηγέ­της της Χαμάς, ο Ισμα­ήλ Χανί­για, κατήγ­γει­λε την «βάρ­βα­ρη» ισραη­λι­νή επιχείρηση.

Σε διε­θνές επί­πε­δο, η γει­το­νι­κή Ιορ­δα­νία κατήγ­γει­λε πως δια­πράτ­τε­ται «κατά­φω­ρη παρα­βί­α­ση του διε­θνούς ανθρω­πι­στι­κού δικαί­ου» καθώς και «των υπο­χρε­ώ­σε­ων του Ισρα­ήλ ως δύνα­μης κατοχής».

Τα Ηνω­μέ­να Αρα­βι­κά Εμι­ρά­τα, αρα­βι­κή μοναρ­χία που έχει διπλω­μα­τι­κές σχέ­σεις με το Ισρα­ήλ, κάλε­σε την κυβέρ­νη­ση του πρω­θυ­πουρ­γού Νετα­νιά­χου να «από­σχει από κάθε ενέρ­γεια που θα επι­τεί­νει τις εντά­σεις (…) και θα οδη­γή­σει στη διαιώ­νι­ση του κύκλου της βίας».

Ο Αρα­βι­κός Σύν­δε­σμος ανα­κοί­νω­σε πως απο­φά­σι­σε να συγκλη­θεί έκτα­κτη συνε­δρί­α­σή του σήμερα.

«Υπο­στη­ρί­ζου­με την ασφά­λεια του Ισρα­ήλ και το δικαί­ω­μά του να υπε­ρα­σπι­στεί τον πλη­θυ­σμό του», ανέ­φε­ρε στην Ουά­σιγ­κτον εκπρό­σω­πος του Στέιτ Ντι­πάρ­τμεντ, προ­σθέ­το­ντας πως είναι «επι­τα­κτι­κή ανά­γκη να ληφθούν όλες οι απα­ραί­τη­τες προ­φυ­λά­ξεις για να απο­φευ­χθούν οι θάνα­τοι αμάχων».

Σε άλλο τομέα της Δυτι­κής Όχθης, άνδρας σκο­τώ­θη­κε χθες από τον ισραη­λι­νό στρα­τό στην Αλ Μπί­ρε, κοντά στη Ραμά­λα, σύμ­φω­να με το υπουρ­γείο Υγεί­ας της Παλαι­στι­νια­κής Αρχής.

Από την αρχή της χρο­νιάς, του­λά­χι­στον 186 Παλαι­στί­νιοι, 25 Ισραη­λι­νοί, μια Ουκρα­νή κι ένας Ιτα­λός έχουν σκο­τω­θεί σε βίαια επει­σό­δια συν­δε­ό­με­να με την ισραη­λι­νο­πα­λαι­στι­νια­κή σύγκρου­ση, σύμ­φω­να με κατα­μέ­τρη­ση του Γαλ­λι­κού Πρα­κτο­ρεί­ου βασι­σμέ­νη σε επί­ση­μες ανα­κοι­νώ­σεις των ισραη­λι­νών και των παλαι­στι­νια­κών αρχών.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο