Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Βίντεο των «New York Times» δείχνει το λιμενικό να παρατά αιτούντες άσυλο στη θάλασσα

Βιντε­ο­σκο­πη­μέ­νο υλι­κό με τις λιμε­νι­κές αρχές να περι­συλ­λέ­γουν, να μετα­φέ­ρουν στη θάλασ­σα και να εγκα­τα­λεί­πουν σε μια σχε­δία μετα­νά­στες, ανά­με­σά τους και μικρά παι­διά, παρου­σί­α­σε η εφη­με­ρί­δα «New York Times», απο­δο­μώ­ντας τους ισχυ­ρι­σμούς της ελλη­νι­κής κυβέρ­νη­σης περί μη κακο­με­τα­χεί­ρι­σης των αιτού­ντων άσυλο.

Το βίντεο της δοκι­μα­σί­ας των μετα­να­στών (μπο­ρεί­τε να το δεί­τε εδώ) κατα­γρά­φη­κε από έναν ακτι­βι­στή ο οποί­ος το μοι­ρά­στη­κε με τους «New York Times».

Η εφη­με­ρί­δα πήρε επί­σης συνέ­ντευ­ξη από 11 από τους αιτού­ντες άσυ­λο από τη Σομα­λία, την Ερυ­θραία και την Αιθιο­πία, τους οποί­ους εντό­πι­σε σε ένα κέντρο κρά­τη­σης στη Σμύρ­νη, στις τουρ­κι­κές ακτές.

Σύμ­φω­να με το ρεπορ­τάζ, η ελλη­νι­κή κυβέρ­νη­ση, η οποία εμμέ­νει στην άπο­ψη ότι επω­μί­ζε­ται το δυσα­νά­λο­γο βάρος της δια­χεί­ρι­σης των νέων αφί­ξε­ων στην Ευρώ­πη, δεν απά­ντη­σε σε επα­νει­λημ­μέ­να αιτή­μα­τα για σχο­λια­σμό. Όμως σημειώ­νε­ται πως, κάνο­ντας προ­ε­κλο­γι­κή εκστρα­τεία στη Λέσβο την περα­σμέ­νη εβδο­μά­δα ενό­ψει των βου­λευ­τι­κών εκλο­γών της Κυρια­κής, ο Κυριά­κος Μητσο­τά­κης υπε­ρα­σπί­στη­κε τις «σκλη­ρές αλλά δίκαιες» μετα­να­στευ­τι­κές πολι­τι­κές της κυβέρ­νη­σής του και υπε­ρη­φα­νεύ­τη­κε για τη μεί­ω­ση κατά 90% της άφι­ξης «παρά­νο­μων μεταναστών».

Το βίντεο, το οποίο δόθη­κε από έναν Αυστρια­κό εργα­ζό­με­νο σε ανθρω­πι­στι­κή οργά­νω­ση, τον Φαγιάν Μου­λά, ο οποί­ος έχει περά­σει μεγά­λο μέρος των τελευ­ταί­ων δυό­μι­σι ετών δου­λεύ­ο­ντας στο νησί και προ­σπα­θώ­ντας να κατα­γρά­ψει τις κατα­χρή­σεις σε βάρος των μετα­να­στών, μπο­ρεί να είναι η πιο κατα­δι­κα­στι­κή από­δει­ξη μέχρι στιγ­μής για την παρα­βί­α­ση των διε­θνών νόμων και των κανό­νων της Ε.Ε. που διέ­πουν τον τρό­πο με τον οποίο πρέ­πει να αντι­με­τω­πί­ζο­νται οι αιτού­ντες άσυ­λο από τις ελλη­νι­κές αρχές.

Οι ελλη­νι­κές Αρχές αρνή­θη­καν αιτή­μα­τα για προ­σω­πι­κή συνά­ντη­ση προ­κει­μέ­νου να εξε­τά­σουν το βίντεο.

Με πλη­ρο­φο­ρί­ες από: efsyn.gr

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο