Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

«Βασίλισσα» του Champions League η Μάντσεστερ Σίτι

ο «στέμ­μα» που της έλει­πε στη υπε­ραιω­νό­βια Ιστο­ρία της «φόρε­σε» από­ψε στο «Κεμάλ Ατα­τούρκ» της Κων­στα­ντι­νού­πο­λης η Μάν­τσε­στερ Σίτι. Με το γκολ του Ρόδρι στο 68ο λεπτό η ομά­δα του Πεπ Γκουαρ­ντιό­λα πήρε το πολυ­πό­θη­το τρό­παιο του Champions League, επι­κρα­τώ­ντας στο μεγά­λο τελι­κό, με 1–0 της Ίντερ και ολο­κλη­ρώ­νο­ντας με τον ιδα­νι­κό­τε­ρο τρό­πο τη σεζόν 2022/2023, πανη­γυ­ρί­ζο­ντας το «τρεμπλ». Κάτι που μέχρι τώρα είχε κατα­φέ­ρει μέχρι τώρα μόνο η «συμπο­λί­τισ­σα» Μάν­τσε­στερ Γιου­νάι­τεντ, το μακρι­νό 1999.

Δύο χρό­νια μετά την ήττα στον τελι­κό του Πόρ­το από την Τσέλ­σι, η Σίτι κατέ­κτη­σε το μονα­δι­κό τίτλο που έλει­πε από την τρο­παιο­θή­κη της και ο προ­πο­νη­τής της πανη­γύ­ρι­σε την κορυ­φαία διά­κρι­ση στην 7ετη παρου­σία του στο τιμό­νι του συλ­λό­γου. Ήταν το τρί­το βαρύ­τι­μο τρό­παιο στην καριέ­ρα του Κατα­λα­νού τεχνι­κού, μετά από τα δύο που είχε πάρει ως προ­πο­νη­τής της Μπαρ­τσε­λό­να το 2009 και το 2011.

Η Ίντερ προ­σπά­θη­σε με όλες τις δυνά­μεις της, είχε τις ευκαι­ρί­ες της, αλλά στη μονα­δι­κή φορά που αδρά­νη­σε η άμυ­νά της, το πλή­ρω­σε. Απέ­τυ­χε έτσι να κλεί­σει με ένα τρί­ο­το τίτλο την χρο­νιά, μετά το Super Cup Ιτα­λί­ας και το Coppa Italia και να ανέ­βει ξανά στην κορυ­φή της Ευρώ­πης μετά το 2010 και για τέταρ­τη φορά στην Ιστο­ρία της (1964, 1965 ως Κύπελ­λο Πρωταθλητριών).

Η πρώ­τη καλή φάση του τελι­κού σημειώ­θη­κε στο 6ο λεπτό, με τον Μπερ­νάρ­ντο Σίλ­βα να προ­σπα­θεί από πλά­για να σκο­ρά­ρει, αλλά να στέλ­νει τη μπά­λα άουτ. Είκο­σι λεπτά μετά, ο Χάα­λαντ βρέ­θη­κε απέ­να­ντι από τον Ονά­να, λίγο πλά­για στην περιο­χή, όμως, το αρι­στε­ρό σουτ που επι­χεί­ρη­σε βρή­κε σε ετοι­μό­τη­τα τον γκολ­κί­περ της Ίντερ.

Ήταν η καλύ­τε­ρη φάση ενός άκρως απο­γοη­τευ­τι­κού πρώ­του 45λεπτου, στο οποίο ο Ίντερ με την (ανα­με­νό­με­νη) αμυ­ντι­κή τακτι­κή που ακο­λού­θη­σε και τη διαρ­κή πίε­ση σε όλο το γήπε­δο δεν επέ­τρε­ψε στους «πολί­τες» να οργα­νω­θούν στη μεσαία γραμ­μή και να βγά­λουν σε θέση βολής τον Χάαλαντ.

Ο Ατσέρ­μπι έκα­νε απί­στευ­τη δου­λειά πάνω στο Νορ­βη­γό, ενώ το πρό­βλη­μα για την ομά­δα του Πεπ Γκουαρ­διό­λα οξύν­θη­κε μετά την ανα­γκα­στι­κή αλλα­γή του Κέβιν Ντε Μπρόι­νε στο 36ο λεπτό λόγω τραυ­μα­τι­σμού (πέρα­σε στην θέση του ο Φόντεν). Κάτι ανά­λο­γο είχε συμ­βεί ξανά με τον Βέλ­γο μέσο, στον τελι­κό του 2021 με την Τσέλ­σι, όταν είχε απο­χω­ρή­σει τραυ­μα­τί­ας στο 63΄!

Η πρώ­τη κλα­σι­κή ευκαι­ρία του τελι­κού χάθη­κε στο 58΄ για την Ίντερ. Από το τρα­γι­κό λάθος του Ακάν­ζι ο Μαρ­τί­νες βρέ­θη­κε τετ-α-τετ με τον Έμερ­σον, αλλά αντί να πασά­ρει στον Λου­κά­κου που ερχό­ταν από δεξιά προ­τί­μη­σε να τελειώ­σει μόνος του την φάση χωρίς να τα κατα­φέ­ρει (απέ­κρου­σε ο Βρα­ζι­λιά­νος γκολ­κί­περ της Σίτι).

Στη μονα­δι­κή στιγ­μή του αγώ­να που η Σίτι βρή­κε σε… ανι­σορ­ρο­πία την άμυ­να της Ίντερ, την τιμώ­ρη­σε. Ο Ρόδρι στο 68΄ από το ύψος του πέναλ­τι και χωρίς να υπάρ­χει παί­κτης να τον μαρ­κά­ρει με δυνα­τό σουτ «κάρ­φω­σε» τη μπά­λα στα δίχτυα του Ονά­να, βάζο­ντας τους Άγγλους μπρο­στά στο σκορ (1–0).

Ο τελι­κός… άνοι­ξε για τα καλά και στο 71΄ οι «νερα­τζού­ρι» έχα­σαν τερά­στια «διπλή» ευκαι­ρία με τον Ντι Μάρ­κο. Αρχι­κά η κεφα­λιά του στα­μά­τη­σε στο ορι­ζό­ντιο δοκά­ρι του Έμερ­σον και στην επα­να­φο­ρά της ο ίδιος παί­κτης προ­σπά­θη­σε με νέα κεφα­λιά να στεί­λει τη μπά­λα στα δίχτυα, με τον Λου­κά­κου να μπαί­νει μπρο­στά και να κόβει την πορεία της προς τα δίχτυα.

Στο 77΄ ο Φόντεν βρέ­θη­κε μόνος του απέ­να­ντι στον Ονά­να, αλλά το τελεί­ω­μά του δεν ήταν καλό και ο Ονά­να μπλό­κα­ρε άνε­τα. Νέα απί­θα­νη ευκαι­ρία έχα­σε η ιτα­λι­κή ομά­δα στο 88΄ με την κεφα­λιά του Λου­κά­κου απο­κρού­ει ενστι­κτω­δώς με το γόνα­τό του ο Έντερ­σον, ο οποί­ος εξε­λί­χθη­κε σε μεγά­λο πρω­τα­γω­νι­στή του τελι­κού, καθώς «καθά­ρι­σε» στο τελευ­ταίο λεπτο των καθυ­στε­ρή­σε­ων και την κεφα­λιά του Λουκάκου.

Διαι­τη­τής: Σιμόν Μαρ­τσί­νιακ (Πολω­νία)

Κίτρι­νες: Χάα­λαντ, Έντερ­σον — Μπα­ρέ­λα, Λου­κά­κου, Ονάνα

Οι συν­θέ­σεις:

ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ ΣΙΤΙ (Πεπ Γκουαρ­ντιό­λα): Έντερ­σον, Ακάν­ζι, Ρού­μπεν Ντί­ας, Ακέ, Στό­ουνς (82΄ Γουό­κερ), Ρόδρι, Μπερ­νάρ­ντο Σίλ­βα, Ντε Μπρόι­νε (36΄ λ.τρ. Φόντεν), Γκου­ντο­γκάν, Γκρί­λις, Χάαλαντ

ΙΝΤΕΡ (Σιμό­νε Ιντζά­γκι): Ονά­να, Νταρ­μιάνμ (84΄ Ντ΄ Αμπρό­σιο), Ατσέρ­μπι, Μπα­στό­νι (76΄ Γκό­σενς), Ντάμ­φρις (76΄ Μπε­λα­νό­βα), Μπα­ρέ­λα, Τσαλ­χά­νο­γλου (84΄ Μχι­τα­ριάν), Μπρό­ζο­βιτς, Ντι­Μάρ­κο, Λαου­τά­ρο Μαρ­τί­νες, Τζέ­κο (57΄ Λουκάκου)

Πηγή: ΑΠΕ

«Ναι, αλλά ο Στά­λιν…», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο