Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Βγήκαν τα μαχαίρια για τα εμβόλια — Επίθεση από το Politico σε Κομισιόν και Γερμανία

Έχουν βγει τα μαχαί­ρια στην ΕΕ με αφορ­μή την έλλει­ψη εμβο­λί­ων και την προ­σπά­θεια καποιων χωρών να βρούν λύσεις που θα τις βοη­θή­σουν να πετύ­χουν γρή­γο­ρα την πολυ­πό­θη­τη ανοσία. 

Εκτός από τη Γερ­μα­νία και η Κύπρος επι­βε­βαί­ω­σε πως ζήτη­σε εμβό­λια από το Ισρα­ήλ. Ο κ. Ανα­στα­σιά­δης, σε συνέ­ντευ­ξή του στην εφη­με­ρί­δα «Πολί­της», ανέ­φε­ρε ότι επι­κοι­νώ­νη­σε προ­σω­πι­κά με τον Βενια­μίν Νετα­νιά­χου εκφρά­ζο­ντας την παρά­κλη­ση να προ­σφερ­θούν στην Κύπρο εμβό­λια ανα­μέ­νο­ντας επί­ση­μες απα­ντή­σεις από τις αρμό­διες αρχές του Ισραήλ.

Κάτι που ανά­γκα­σε την πρό­ε­δρο της Κομι­σιόν να παρέμ­βει, τονί­ζο­ντας τον δεσμευ­τι­κό χαρα­κτή­ρα των συμ­φω­νιών που έχουν υπο­γρα­φεί, αλλά και την υπο­χρέ­ω­ση των χωρών μελών να συμ­μορ­φώ­νο­νται με το πλαί­σιο που έχει καθοριστεί.

Με ένα αρκε­τά επι­κρι­τι­κό άρθρο, το Politico κατα­κε­ραυ­νώ­νει την επι­λο­γή της Γερ­μα­νί­ας να λάβει περισ­σό­τε­ρες δόσεις του εμβο­λί­ου των Pfizer/BioNTech κατά του κορω­νοϊ­ού, αλλά και τη στά­ση της Κομι­σιόν, η οποία όχι απλά δεν επι­βάλ­λει κυρώ­σεις κατά της Γερ­μα­νί­ας, αλλά δεν ανα­γνω­ρί­ζει καν ότι αυτό αντι­βαί­νει στη συμ­φω­νία της Ευρω­παϊ­κής Ένω­σης και εν γένει στην ευρω­παϊ­κή αλληλεγγύη.

«Η Γερ­μα­νία επα­νέ­λα­βε την Παρα­σκευή ότι θα λάβει περισ­σό­τε­ρες δόσεις του εμβο­λί­ου των Pfizer/BioNTech κατά του κορω­νοϊ­ού, πέραν του ευρω­παϊ­κού πλαι­σί­ου για τα εμβό­λια και παρό­λα αυτά, η Κομι­σιόν αρνεί­ται να κατα­λά­βει ότι αυτό παρα­βαί­νει τη συμ­φω­νία της Ευρω­παϊ­κής Ένω­σης», γρά­φει το Politico και συνε­χί­ζει: «Ο εκπρό­σω­πος του γερ­μα­νι­κού υπουρ­γεί­ου Υγεί­ας, επι­βε­βαί­ω­σε στη διάρ­κεια συνέ­ντευ­ξης Τύπου την Παρα­σκευή ότι “θα λάβου­με περί­που 60 εκατ. δόσεις του εμβο­λί­ου από την BioNTech, λόγω των ευρω­παϊ­κών συμ­βο­λαί­ων και 30 εκατ. δόσεις από διμε­ρείς συμ­φω­νί­ες. Συνο­λι­κά δηλα­δή, 90 εκατ. δόσει τον χρό­νο. Αυτό είναι κάτι που κατα­φέ­ρα­με ανε­ξαρ­τή­τως από της ευρω­παϊ­κές συν­θή­κες”. Η Γερ­μα­νία εξα­σφά­λι­σε 30 εκατ. δόσεις του εμβο­λί­ου τον Σεπτέμ­βριο, παρα­βιά­ζο­ντας τη στρα­τη­γι­κή του εμβο­λια­σμού της ΕΕ που απα­γο­ρεύ­ει στις χώρες να διε­ξα­γά­γουν παράλ­λη­λες διαπραγματεύσεις».

Και το Politico συνε­χί­ζει: «Λιγό­τε­ρο από δύο ώρες πριν τις ανα­κοι­νώ­σεις του Γερ­μα­νού εκπρο­σώ­που του υπουρ­γεί­ου Υγεί­ας, η πρό­ε­δρος της Κομι­σιόν, Ούρ­σου­λα φον ντερ Λάιεν, τόνι­σε ότι τα κρά­τη-μέλη της ΕΕ δεν μπο­ρούν να προ­βαί­νουν σε ανε­ξάρ­τη­τες συμ­φω­νί­ες.

“Είναι νομι­κά δεσμευ­τι­κό”, είπε η φον ντερ Λάιεν και πρό­σθε­σε ότι “έχου­με συμ­φω­νή­σει όλοι και έχου­με δεσμευ­τεί νομι­κά, ότι δεν θα υπάρ­ξουν παράλ­λη­λες δια­πραγ­μα­τεύ­σις, ούτε παράλ­λη­λες συμ­βά­σεις. Όλοι συνεργαζόμαστε”.

Αυτό το μπρος-πίσω έχει προ­κα­λέ­σει ένα τερά­στιο μπέρ­δε­μα όλη την προη­γού­με­νη εβδο­μά­δα, τη Γερ­μα­νία και την ΕΕ να «κου­νά­νε το δάχτυ­λο» η μία στην άλλη, αφού Γερ­μα­νοί πολι­τι­κοί και μέσα ενη­μέ­ρω­σης χαρα­κτη­ρί­ζουν τις συμ­φω­νί­ες της ΕΕ «κατα­στρο­φι­κές», υπο­στη­ρί­ζο­ντας ότι δεν έχει εξα­σφα­λί­σει αρκε­τές δόσεις.

Το σχέ­διο εμβο­λια­σμού έχει ανα­χθεί σε ένα τερά­στιο ζήτη­μα στη Γερ­μα­νία, καθώς μέσω αυτού θα επι­διω­χθεί και η επι­τυ­χία της Άνγκε­λα Μέρ­κελ ως Καγκε­λα­ρί­ου. Η κυβέρ­νη­ση αρνή­θη­κε, επί­σης, όλους τους ισχυ­ρι­σμους ότι το σχέ­διο εμβο­λια­σμού κινεί­ται με αργούς ρυθ­μούς, επει­δή το Βερο­λί­νο συμ­με­τεί­χε στο σύστη­μα αγο­ρών της ΕΕ.

Πολ­λά γερ­μα­νι­κά ειδη­σε­ο­γρα­φι­κά site ανέ­φε­ραν την Παρα­σκευή ότι ο υπουρ­γός Υγεί­ας, ο οποί­ος έγι­νε το επί­κε­ντρο της συζή­τη­σης, έχει ακου­στεί για επό­με­νος αρχη­γός του κυβερ­νώ­ντος Χρι­στια­νο­δη­μο­κρα­τι­κού κόμ­μα­τος. Ο Σπαν την περα­σμέ­νη εβδο­μά­δα, υπο­σχέ­θη­κε ότι όποιος Γερ­μα­νός θέλει να εμβο­λια­στεί μέχρι το καλο­καί­ρι θα το κάνει.

Η αντί­δρα­ση από πλευ­ράς Βρυ­ξελ­λών ήταν η έκδο­ση ανα­κοί­νω­σης από την φον ντερ Λάιεν, την Παρα­σκευή το πρωί ότι η Κομι­σιόν είχε εξα­σφα­λί­σει μέχρι και 300 εκατ. δόσει από το γερ­μα­νο­α­με­ρι­κα­νι­κό εμβόλιο. 

Από τον Ιού­νιο, η φον ντερ Λάιεν τονί­ζει ότι η στρα­τη­γι­κή για τον εμβο­λια­σμό στις ευρω­παϊ­κές χώρες απο­τε­λεί φόρο αλλη­λεγ­γύ­ης στην ΕΕ. Όλα τα κρά­τη-μέλη συμ­φώ­νη­σαν να αγο­ρά­σουν μαζί τις δόσεις, ώστε να αυξή­σουν τη δια­πραγ­μα­τευ­τι­κή δύνα­μη της Ένω­σης και να δια­σφα­λί­σουν ίση πρό­σβα­ση. Η υπό­σχε­ση έγι­νε πραγ­μα­τι­κό­τη­τα, αφού σχε­δόν όλες οι χώρες ξεκί­νη­σαν τους εμβο­λια­σμούς στις 27 Δεκεμβρίου.

Αλλά τα νέα, για επι­πλέ­ον συμ­φω­νία της Γερ­μα­νί­ας με την BioNTech (και με την CureVac), προ­κά­λε­σαν τον θυμό της ΕΕ, προ­σθέ­το­ντας σε αυτό και την κρι­τι­κή που δέχε­ται το Βερο­λί­νο, η οποία έφε­ρε στην επι­φά­νεια και την πρώ­τη ρωγ­μή στη στρα­τη­γι­κή της χώρας για τους εμβολιασμούς.

Σε απά­ντη­ση προς αυτά, η Κομι­σιόν αρνή­θη­κε σε μεγά­λο βαθ­μό να ανα­γνω­ρί­σει τις αντι­φα­τι­κές ενέρ­γειες της Γερμανίας.

Κατά τη διάρ­κεια μίας 45λεπτης δια­δι­κα­σί­ας, ο επι­κε­φα­λής εκπρό­σω­πος της Κομι­σιόν Έρικ Μάμερ, απέ­φυ­γε επα­νει­λημ­μέ­να να απα­ντή­σει σε ερω­τή­μα­τα σχε­τι­κά με την παρα­βί­α­ση της στρα­τη­γι­κής και τι θα έκα­νε η Κομι­σιόν σε τέτοια περίπτωση.

“Έχου­με υπο­γρά­ψει μία συμ­φω­νία με τις BioNTech/Pfizer και επι­κε­ντρω­νό­μα­στε σε αυτό”, τόνι­σε. Όταν ρωτή­θη­κε αν η Επι­τρο­πή θα κινή­σει δια­δι­κα­σί­ες ενα­ντί­ον οποιου­δή­πο­τε παρα­βιά­σει τη συμ­φω­νία και εξα­σφα­λί­σει παρα­πά­νω δόσει ο Μάμερ απά­ντη­σε: “Σίγου­ρα δεν πρό­κει­ται να συζη­τή­σου­με πιθα­νά νομι­κά μέτρα”.

Στη συνέ­χεια ο Μάμερ προ­έ­τρε­ψε τους δημο­σιο­γρά­φους “να δουν τη μεγά­λη εικό­να”. “Αυτό που έχει σημα­σία στο τέλος της ημέ­ρας είναι να έχου­με αρκε­τές δόσεις, ναι ή όχι;”, είπε και πρό­σθε­σε: “Να δού­με από πού ξεκι­νή­σα­με και πού φτά­σα­με μέχρι σήμε­ρα-αυτό έχει σημασία”.

Αξιω­μα­τού­χος της Επι­τρο­πής είπε την Πέμ­πτη ότι η συμ­φω­νία της Γερ­μα­νί­ας με τις BioNTech/Pfizer δεν παρα­βί­α­σε τους όρους του στρα­τη­γι­κού σχε­δια­σμού “στο πνεύ­μα του”, αφού οι δόσεις της χώρας θα εξα­σφα­λί­ζο­νταν έπει­τα από συμ­φω­νία της Κομισιόν».

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο