Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ — Οι αρχές απέτρεψαν απόπειρα εισβολής από ένοπλους μισθοφόρους

Την εξου­δε­τέ­ρω­ση μιας ένο­πλης ομά­δας που επι­χεί­ρη­σε να εισβά­λει την Κυρια­κή 3 Μάη τα ξημε­ρώ­μα­τα στη Βενε­ζου­έ­λα από τη γει­το­νι­κή Κολομ­βία, με σκο­πό να προ­κα­λέ­σει απο­στα­θε­ρο­ποί­η­ση και επι­θέ­σεις σε μέλη της κυβέρ­νη­σης, ανα­κοί­νω­σε χτες η βενε­ζου­ε­λά­νι­κη κυβέρ­νη­ση. Συγκε­κρι­μέ­να, μέλη των Ενό­πλων Δυνά­με­ων μαζί με άνδρες των ειδι­κών δυνά­με­ων της αστυ­νο­μί­ας απέ­τρε­ψαν την από θαλάσ­σης εισβο­λή με την κωδι­κή ονο­μα­σία «Επι­χεί­ρη­ση Γεδε­ών» στη βόρεια περιο­χή της Γκουάιρα.

Οι δυνά­μεις ασφα­λεί­ας της Βενε­ζου­έ­λας ανέ­φε­ραν ότι οκτώ από τους ενό­πλους εξου­δε­τε­ρώ­θη­καν, συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νου ενός εκ των εγκε­φά­λων της εισβο­λής, του Ρόμπερτ Κολί­να Ιμπά­ρα, γνω­στού με το ψευ­δώ­νυ­μο «Πάν­θη­ρας», καθώς και τη σύλ­λη­ψη δύο άλλων ατό­μων. Συνερ­γός του Ιμπά­ρα και έτε­ρος ιθύ­νων νους της εισβο­λής ήταν και ένας από­στρα­τος Αμε­ρι­κα­νός στρα­τιω­τι­κός, ο Τζόρ­νταν Γκού­ντρο.

Ο υπουρ­γός Εσω­τε­ρι­κών της Βενε­ζου­έ­λας, Νέστορ Ρεβε­ρόλ, ανα­κοί­νω­σε ότι κατα­σχέ­θη­καν επί­σης δέκα του­φέ­κια, ένα πιστό­λι Glock 9 χιλιο­στών, δύο πολυ­βό­λα AFAG, έξι φορ­τη­γά­κια, ένα σκά­φος με δύο εξω­λέμ­βιους κινη­τή­ρες, δύο σημειω­μα­τά­ρια με λεπτο­μέ­ρειες για την επι­χεί­ρη­ση, δορυ­φο­ρι­κά τηλέ­φω­να, ταυ­τό­τη­τες, στο­λές, κρά­νος με την αμε­ρι­κα­νι­κή σημαία και γεμι­στή­ρες με βλή­μα­τα δια­φο­ρε­τι­κών δια­με­τρη­μά­των. Επί­σης, σε βίντεο που κυκλο­φό­ρη­σε στα κοι­νω­νι­κά δίκτυα, ο Ιμπά­ρα κάνει σαφές το σχέ­διο για ανα­τρο­πή του Προ­έ­δρου Μαδούρο.

venezuela 03

Η κυβέρ­νη­ση της Βενε­ζου­έ­λας έχει επα­νει­λημ­μέ­νως καταγ­γεί­λει ότι στην Κολομ­βία υπάρ­χουν τρία στρα­τό­πε­δα, όπου εκπαι­δεύ­ο­νται μισθο­φό­ροι για να πραγ­μα­το­ποιούν επι­θε­τι­κές ενέρ­γειες κατά της Βενε­ζου­έ­λας, ενώ οι ΗΠΑ τους παρέ­χουν εκπαί­δευ­ση και εξο­πλι­σμό. Αξιω­μα­τού­χοι των ΗΠΑ από το Σάβ­βα­το μιλού­σαν για …κάτι εντυ­πω­σια­κό που ανα­μέ­νε­ται το Σαβ­βα­το­κύ­ρια­κο στη Βενε­ζου­έ­λα. Θυμί­ζου­με ότι περί­που τέτοια επο­χή πέρ­σι (30 Απρί­λη) είχε επι­χει­ρη­θεί προ­σπά­θεια κατά­λη­ψης στρα­το­πέ­δου, που απέ­τυ­χε, όπου συμ­με­τεί­χε και ο αχυ­ράν­θρω­πος των ΗΠΑ και της ΕΕ, Χουάν Γκουαϊ­δό, αυτο­α­να­κη­ρυγ­μέ­νος πρόεδρος.

Ταυ­τό­χρο­να, το βενε­ζου­ε­λά­νι­κο ΥΠΕΞ εφι­στά την προ­σο­χή στον γγ και στο Συμ­βού­λιο Ασφα­λεί­ας του ΟΗΕ για την κλι­μά­κω­ση της επι­θε­τι­κό­τη­τας κατά της χώρας, που παρα­βιά­ζει τις διε­θνείς δια­κη­ρύ­ξεις για τα ανθρώ­πι­να δικαιώματα.

Σε ανα­κοί­νω­ση, το ΚΚ Βενε­ζου­έ­λας κατα­δι­κά­ζει τη νέα επι­θε­τι­κή ενέρ­γεια και σημειώ­νει χαρα­κτη­ρι­στι­κά: «Πρό­κει­ται για ενέρ­γεια ενταγ­μέ­νη στον πολύ­μορ­φο πόλε­μο και τα σχέ­δια επί­θε­σης του αμε­ρι­κα­νο­ευ­ρω­παϊ­κού ιμπε­ρια­λι­σμού κατά της Βενε­ζου­έ­λας με τη συν­δρο­μή και της αντι­δρα­στι­κής κυβέρ­νη­σης της Κολομ­βί­ας του Ιβάν Ντού­κε» και προ­σθέ­τει: «Είναι η ώρα για τη συσπεί­ρω­ση όλων των πατριω­τι­κών αντι­ι­μπε­ρια­λι­στι­κών δυνά­με­ων, και σε αυτό το πλαί­σιο είναι ζωτι­κής σημα­σί­ας ο ρόλος της εργα­τι­κής τάξης και του εργα­ζό­με­νου λαού της πόλης και της επαρ­χί­ας στην ηγε­σία της πολι­τι­κής δια­δι­κα­σί­ας της Βενε­ζου­έ­λας για την ικα­νο­ποί­η­ση των δίκαιων αιτη­μά­των τους. Χρειά­ζε­ται η μέγι­στη εγρή­γορ­ση για να διευ­ρύ­νε­ται η συλ­λο­γι­κή περι­φρού­ρη­ση, που θα επι­τρέ­πει να απο­κα­λύ­πτε­ται έγκαι­ρα κάθε προ­σπά­θεια ιμπε­ρια­λι­στι­κής επί­θε­σης και να εφαρ­μό­ζο­νται η άμυ­να και η υπε­ρά­σπι­ση της εδα­φι­κής ακε­ραιό­τη­τας και ανεξαρτησίας».

venezuela 02

Επί­σης οι κομ­μου­νι­στές της Βενε­ζου­έ­λας καλούν στη συνέ­χι­ση της έκφρα­σης της ανα­γκαί­ας διε­θνούς αλλη­λεγ­γύ­ης, καθώς και στην άρση όλων των κυρώ­σε­ων και του εμπο­ρι­κού απο­κλει­σμού κατά της χώρας και εκφρά­ζουν τη σιγου­ριά ότι «η Βενε­ζου­έ­λα μπο­ρεί να αντι­στα­θεί και να νική­σει οποια­δή­πο­τε ιμπε­ρια­λι­στι­κή επίθεση».

Ανα­κοι­νώ­σεις κατα­δί­κης της ενέρ­γειας κατά της Βενε­ζου­έ­λας εξέ­δω­σαν και τα Κομ­μου­νι­στι­κά Κόμ­μα­τα της περιο­χής αλλά και από πολ­λές χώρες του κόσμου.

Καταδίκη από το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης και την ΕΕΔΥΕ

Το Παγκό­σμιο Συμ­βού­λιο Ειρή­νης (ΠΣΕ) σε ανα­κοί­νω­ση κατα­δί­κης της νέας ενέρ­γειας σημειώ­νει: «Αυτή η νέα πρά­ξη επέμ­βα­σης απο­τε­λεί μια ακό­μη παρα­βί­α­ση της ακε­ραιό­τη­τας και της κυριαρ­χί­ας της Μπο­λι­βα­ρια­νής Δημο­κρα­τί­ας της Βενε­ζου­έ­λας. Αντι­κα­το­πτρί­ζει τους στό­χους και τις ενέρ­γειες του ιμπε­ρια­λι­σμού των ΗΠΑ και της ΕΕ και των εταί­ρων τους στην περιο­χή, ειδι­κά της κολομ­βια­νής ολι­γαρ­χί­ας και των αντι­δρα­στι­κών δυνά­με­ων. Τα απο­δει­κτι­κά στοι­χεία που παρου­σί­α­σαν ο στρα­τός και οι αρχές της Βενε­ζου­έ­λας μετά την επι­τυ­χή ήττα της από­πει­ρας και τη σύλ­λη­ψη των δρα­στών δεί­χνουν τη σαφή πρό­θε­ση πίσω από αυτήν την ενέρ­γεια για μια βίαιη αλλα­γή καθε­στώ­τος και τον έλεγ­χο των πλού­σιων ενερ­γεια­κών πόρων της χώρας. Γίνε­ται προ­φα­νές ότι οι ιμπε­ρια­λι­στές, οι σύμ­μα­χοί τους και η τοπι­κή ολι­γαρ­χία στη Βενε­ζου­έ­λα όχι μόνο εντεί­νουν τις κυρώ­σεις τους και τα μονο­με­ρή κατα­να­γκα­στι­κά μέτρα κατά τη διάρ­κεια της παν­δη­μί­ας Covid-19, αλλά και δεν διστά­ζουν να χρη­σι­μο­ποι­ή­σουν στρα­τιω­τι­κές και ένο­πλες προ­κλή­σεις ενα­ντί­ον του λαού της Βενεζουέλας.

Το ΠΣΕ εκφρά­ζει την πλή­ρη αλλη­λεγ­γύη του προς τον λαό της Βενε­ζου­έ­λας και τις αντι­ι­μπε­ρια­λι­στι­κές φιλει­ρη­νι­κές δυνά­μεις, ιδιαί­τε­ρα προς την οργά­νω­ση — μέλος μας COSI Venezuela, της οποί­ας την ανα­κοί­νω­ση και δρά­σεις υποστηρίζουμε.

Καλού­με όλα τα μέλη και τους φίλους του ΠΣΕ να παρα­μεί­νουν σε εγρή­γορ­ση και επα­γρύ­πνη­ση για πιθα­νές παρό­μοιες ενέρ­γειες και να καταγ­γεί­λουν με όλα τα δια­θέ­σι­μα μέσα τις ιμπε­ρια­λι­στι­κές προ­κλή­σεις και επι­θέ­σεις, απαι­τώ­ντας την άρση όλων των κυρώ­σε­ων και του απο­κλει­σμού της Βενεζουέλας».

Ανά­λο­γη ανα­κοί­νω­ση κατα­δί­κης εξέ­δω­σε και η Ελλη­νι­κή Επι­τρο­πή για τη Διε­θνή Υφε­ση και Ειρή­νη (ΕΕΔΥΕ).

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο