Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Βουλευτικές εκλογές διεξάγονται σήμερα στη Σερβία

Στις κάλ­πες καλού­νται σήμε­ρα οι Σέρ­βοι για τις βου­λευ­τι­κές εκλο­γές, τις πρώ­τες που διε­ξά­γο­νται στην Ευρώ­πη μετά την παν­δη­μία του κορο­νοϊ­ού, με το κυβερ­νών συντη­ρη­τι­κό κόμ­μα να φαί­νε­ται να κερ­δί­ζει με διαφορά.

Τα εκλο­γι­κά κέντρα θα είναι εφο­δια­σμέ­να με μάσκες και αντι­ση­πτι­κά για τους σχε­δόν 6,6 εκα­τομ­μύ­ρια ψηφο­φό­ρους, πολ­λοί από τους οποί­ους όμως ανα­μέ­νε­ται να μην προ­σφύ­γουν στις κάλ­πες κυρί­ως για τον φόβο να μολυν­θούν από την covid-19.

Εξάλ­λου κάποια κόμ­μα­τα της αντι­πο­λί­τευ­σης έχουν ζητή­σει από τους υπο­στη­ρι­κτές τους να μποϊ­κο­τά­ρουν τις εκλο­γές, εκτι­μώ­ντας ότι η ψηφο­φο­ρία δεν θα είναι ούτε δίκαιη ούτε ελεύ­θε­ρη εξαι­τί­ας του ελέγ­χου που ασκεί ο πρό­ε­δρος Αλε­ξά­ντερ Βού­τσιτς στα μέσα ενημέρωσης.

Σερ­βία: Τον απο­κλει­σμό του από τις εκλο­γές της 21ης Ιού­νη καταγ­γέλ­λει το Νέο Κομ­μου­νι­στι­κό Κόμ­μα Γιουγκοσλαβίας

Σύμ­φω­να με τις τελευ­ταί­ες δημο­σκο­πή­σεις, το συντη­ρη­τι­κό κόμ­μα του Βού­τσιτς Σερ­βι­κό Προ­ο­δευ­τι­κό Κόμ­μα (SNS) ανα­μέ­νε­ται να συγκε­ντρώ­σει το 50% των ψήφων, ενι­σχυ­μέ­νο από τον τρό­πο που η κυβέρ­νη­ση δια­χει­ρί­στη­κε την κρί­ση της επι­δη­μί­ας του κορονοϊού.

Το Σοσια­λι­στι­κό Κόμ­μα, που συμ­με­τέ­χει στον κυβερ­νη­τι­κό συνα­σπι­σμό, ανα­μέ­νε­ται να βρε­θεί στη δεύ­τε­ρη θέση με 10%, ενώ το κεντρο­δε­ξιό κόμ­μα της αντι­πο­λί­τευ­σης υπό τον Αλε­ξά­ντερ Σάπιτς, δήμαρ­χο του Βελι­γρα­δί­ου, ανα­μέ­νε­ται να έρθει τρίτο.

Η Σερ­βία, με πλη­θυ­σμό 7,2 εκα­τομ­μυ­ρί­ων, έχει κατα­γρά­ψει μέχρι στιγ­μής 12.803 κρού­σμα­τα της covid-19 και 260 θανά­τους. Ήταν μετα­ξύ των πρώ­των ευρω­παϊ­κών χωρών που άνοι­ξαν τα σύνο­ρά τους στις 22 Μαΐ­ου, ενώ πλέ­ον έχουν αρθεί όλοι οι περιορισμοί.

Ωστό­σο οι ανη­συ­χί­ες για την υγεία τους ανα­μέ­νε­ται να κρα­τή­σουν κάποιους ψηφο­φό­ρους στο σπί­τι, κυρί­ως όσους ανή­κουν σε ομά­δες υψη­λού κινδύνου.

ΣΕΡΒΙΑ: Βου­λευ­τι­κές εκλο­γές χει­ρα­γώ­γη­σης του λαού

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο