Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Βρετανία: Και πάλι Τζόνσον;

Ο πρώ­ην πρω­θυ­πουρ­γός της Βρε­τα­νί­ας Μπό­ρις Τζόν­σον ανα­μέ­νε­ται να είναι υπο­ψή­φιος στην ανα­μέ­τρη­ση για την ηγε­σία του Συντη­ρη­τι­κού Κόμ­μα­τος για να αντι­κα­τα­στή­σει τη Λιζ Τρας, η οποία παραι­τή­θη­κε σήμε­ρα, ανέ­φε­ραν οι Times.

«Κάνει βολι­δο­σκο­πή­σεις, αλλά λέγε­ται ότι πιστεύ­ει ότι είναι ζήτη­μα εθνι­κού συμ­φέ­ρο­ντος», ανέ­φε­ρε στο Twitter ο πολι­τι­κός συντά­κτης των Times, Στί­βεν Σουίνφορντ.

Η διαδικασία εκλογής

Η κυβερ­νώ­σα παρά­τα­ξη των Τόρις επι­στρέ­φει εσπευ­σμέ­να στις κάλ­πες για να εκλέ­ξει νέο ηγέ­τη. Η δια­δι­κα­σία ωστό­σο αυτήν τη φορά δεν θα κρα­τή­σει ολί­γους μήνες όπως στην εκλο­γή Τρας, αλλά μόνο ολί­γες ημέρες.

Όπως ανα­κοι­νώ­θη­κε σήμε­ρα, ο στό­χος είναι οι Τόρις να έχουν εκλέ­ξει νέο ηγέ­τη μέσα στην επό­με­νη εβδο­μά­δα, ως τις 28 Οκτω­βρί­ου, προ­κει­μέ­νου αυτός ή αυτή να έχει ανα­λά­βει ως την 31η Οκτωβρίου.

Σύμ­φω­να με τις πρώ­τες πλη­ρο­φο­ρί­ες, η εκλο­γή δεν θα γίνει μόνο από τους εν ενερ­γεία βου­λευ­τές αλλά και από τα μέλη του κόμ­μα­τος, όπερ σημαί­νει ότι το πιο πιθα­νό είναι πως η παρά­τα­ξη θα πάει σε κάποιου τύπου online ψηφο­φο­ρία. Ενδέ­χε­ται οι βου­λευ­τές να ξεχω­ρί­σουν σε πρώ­τη φάση μια σει­ρά από πρό­σω­πα και εν συνε­χεία τα μέλη του κόμ­μα­τος να ψηφί­σουν μετα­ξύ αυτών των προσώπων.

Αυτό που μένει να γίνει γνω­στό άμε­σα είναι το ποιοι θα είναι αυτήν τη φορά οι υπο­ψή­φιοι για την ηγεσία.

Οι υποψήφιοι

Σύμ­φω­να με τις πρώ­τες πλη­ρο­φο­ρί­ες, ο νυν υπουρ­γός Οικο­νο­μι­κών Τζέ­ρε­μι Χαντ δεν προ­τί­θε­ται να μπει ξανά στην κούρ­σα. Ο Μάικλ Γκοβ και ο Τομ Τού­γκεν­χατ επί­σης φαί­νε­ται πως μένουν εκτός.

Ο Ρίσι Σού­νακ και η Πένι Μόρ­ντοντ παρου­σιά­ζο­νται ως πιθα­νοί υπο­ψή­φιοι ωστό­σο, όπως και η Σου­έ­λα Μπρά­βερ­μαν και η Κέμι Μπέι­ντε­νοκ. Σύμ­φω­να με τους Times του Λον­δί­νου, ο Μπό­ρις Τζόν­σον ενδέ­χε­ται επί­σης να είναι υποψήφιος.

Όπως φαί­νε­ται από τις πρώ­τες σχε­τι­κές δηλώ­σεις, η παρά­τα­ξη θέλει οι υπο­ψή­φιοι να μην είναι περισ­σό­τε­ροι από δύο.

Αλή­θειες και ψέμα­τα για το λιμό στην Ουκρα­νία, Νίκος Μόττας

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο