Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

«Βόμβα» από Τεντόγλου: Σταματάω το μήκος, αν περάσει η αλλαγή στον κανονισμό — Μια αλλαγή στο βωμό του μάρκετινγκ

Αίσθη­ση προ­κά­λε­σε η τοπο­θέ­τη­ση του Μ. Τέντο­γλου λίγο μετά την κατά­κτη­ση του χρυ­σού στη Γλα­σκώ­βη, για αλλα­γή που εξε­τά­ζει στο άλμα εις μήκος η Παγκό­σμια Ομο­σπον­δία Στί­βου (IAAF) και αφο­ρά την «κατάρ­γη­ση» της βαλ­βί­δας από την οποία πηδούν οι αθλη­τές (η ται­νία που πατούν οι αθλη­τές πριν κάνουν το άλμα) και τη δημιουρ­γία μιας ζώνης απο­γεί­ω­σης, όπου θα κατα­γρά­φε­ται το τελι­κό πάτη­μα του αθλη­τή και η κατα­μέ­τρη­ση του άλμα­τος θα ξεκι­νά από εκεί­νο το σημείο.

«Δεν μπο­ρώ να κατα­λά­βω για­τί θέλουν να μετρούν τα άλμα­τα από το σημείο που πηδά­με. Έτσι το αγώ­νι­σμα χάνει τη δυσκο­λία του. Όλοι μπο­ρούν να πηδή­ξουν απλά μήκος, αλλά η προ­σέγ­γι­ση και το πάτη­μα είναι το δύσκο­λο κομ­μά­τι και αυτό θέλουν να τον αφαι­ρέ­σουν», είπε καταρ­χάς ο Έλλη­νας πρω­τα­θλη­τής μιλώ­ντας στην επί­ση­μη σελί­δα του ΣΕΓΑΣ.

Ο Μ. Τεντό­γλου, ωστό­σο, δεν έμει­νε εκεί, αλλά εξέ­φρα­σε την πρό­θε­σή του να στα­μα­τή­σει να αγω­νί­ζε­ται στο άλμα σε μήκος, στην περί­πτω­ση που τελι­κά η IAAF εφαρ­μό­σει τη συγκε­κρι­μέ­νη αλλα­γή. «Αν περά­σει αυτή η αλλα­γή, θα στα­μα­τή­σω το μήκος και θα κάνω τρι­πλούν», δήλω­σε χαρακτηριστικά

Μια αλλαγή στο βωμό του μάρκετινγκ και των… ρεκόρ

Το συγκε­κρι­μέ­νο θέμα δεν είναι κάτι που προ­έ­κυ­ψε ξαφ­νι­κά στον χώρο του στί­βου, αλλά είναι μια συζή­τη­ση που κρα­τά εδώ και πολ­λές δεκαετίες.

«Στο παγκό­σμιο ανοι­κτού της Βου­δα­πέ­στης το 30% των αλμά­των ήταν άκυ­ρα…», ανε­φε­ρε ο CEO της WA Τζόν Ρίτζον θέλο­ντας να εξη­γή­σει τους λόγους αυτού του πει­ρά­μα­τος χωρίς όμως να πεί­σει ιδιαί­τε­ρα ενώ κανείς δεν μπο­ρεί να εξη­γή­σει με πει­στι­κό τρό­πο για ποιο λόγο κάθε χρό­νο δοκι­μά­ζουν κάτι δια­φο­ρε­τι­κό στο μήκος… Άλλα­ξαν τις προ­δια­γρα­φές στα παπού­τσια (θυμη­θεί­τε τι έγι­νε πέρ­σι στην Πολω­νία με τον Τεντόγλου.Ακύρωσαν το 8.40μ του Τεντό­γλου για «παρά­τυ­πα» παπού­τσια…), άλλα­ξαν το μέγε­θος των καρ­φιών στα παπού­τσια, κατήρ­γη­σαν την πλα­στε­λί­νη στη βαλ­βί­δα και τώρα θέλουν να καταρ­γή­σουν και τη βαλβίδα…

Ίσως η εξή­γη­ση πίσω απ’ αυτές τις αλλα­γές να βρί­σκε­ται πίσω από το γεγο­νός ότι την τελευ­ταία εξα­ε­τία υπάρ­χει μόνο ένας αθλη­τής ο οποί­ος κατα­κτά τα πάντα στο μήκος κι αυτός είναι ο Μίλ­τος Τεντόγλου…

Για τους χορη­γούς, το γεγο­νός ότι σ’ ένα άθλη­μα οι πρω­τα­γω­νι­στές παρα­μέ­νουν ίδιοι, χωρίς να υπάρ­χουν παγκό­σμια ρεκόρ και αντι­θέ­τως οι επι­δό­σεις είναι πιο χαμη­λές απ’ ότι παλαιό­τε­ρα, όλα αυτά απο­τε­λούν αιτί­ες για να βρε­θεί χαμη­λά στην αξιο­λό­γη­ση τους και ψηλά στη λίστα με τις αλλα­γές που πρέ­πει να γίνουν για να αλλά­ξει αυτή η εικόνα…

Κι αυτό ακρι­βώς επι­χει­ρεί η WA προ­βάλ­λο­ντας το επι­χεί­ρη­μα της αντι­κει­με­νι­κό­τη­τας (το μεγα­λύ­τε­ρο πραγ­μα­τι­κά άλμα θα νικά) και προ­σπερ­νώ­ντας πολύ εύκο­λα το ζήτη­μα της τεχνικής…

Για­τί το να κάνεις το τέλειο πάτη­μα στη βαλ­βί­δα και να φτά­σεις σε μια μεγά­λη επί­δο­ση είναι αυτό που ξεχω­ρί­ζει τους σπου­δαί­ους αθλη­τές από τους απλά καλούς… Για­τί το να τελειο­ποι­ή­σεις το τρέ­ξι­μο, τα βήμα­τα και το πάτη­μα είναι το απο­τέ­λε­σμα σκλη­ρής δου­λειάς και όχι απλή τύχη…

Κι αυτός είναι ο λόγος που ο Μίλ­τος Τεντό­γλου δεν μπο­ρεί να δεχθεί έτσι απλά μια αλλα­γή όπου κάποιοι τεχνο­κρά­τες είναι σα να του λένε κατά­μου­τρα «τζά­μπα δού­λε­ψες τόσο σκλη­ρά όλα αυτά τα χρό­νια για να τελειο­ποι­ή­σεις την κίνη­ση σου, τώρα θα βρού­με κάποιους άλλους…»

«Θα μπορούσε να πάει πολύ καλύτερα, αν ο αγώνας ήταν απόγευμα»

Μπο­ρεί ο Μίλ­τος Τεντό­γλου να κατέ­κτη­σε το χρυ­σό μετάλ­λιο στο μήκος, στο Παγκό­σμιο κλει­στού στί­βου της Γλα­σκώ­βης, ωστό­σο τόνι­σε στις δηλώ­σεις του ότι δεν ευχα­ρι­στή­θη­κε τον αγώ­να, επει­δή ήταν προ­γραμ­μα­τι­σμέ­νος για το πρωί. Στις δηλώ­σεις που έκα­νε στην ΕΡΤ μετά την ολο­κλή­ρω­ση του τελι­κού, ο Τεντό­γλου τόνι­σε: «Ο αγώ­νας μου ήταν χάλια, ούτε στον χει­ρό­τε­ρό μου εχθρό να κάνει τελι­κό το πρωί. Ό,τι χει­ρό­τε­ρο. Πολύ δύσκο­λο, δεν είχα καμία όρε­ξη πραγ­μα­τι­κά. Προ­σπα­θού­σα από μόνος μου να ενερ­γο­ποι­η­θώ. Κου­νιό­μουν συνέ­χεια, έκα­να καλό ζέστα­μα. Προ­σπα­θού­σα να κάνω ό,τι καλύ­τε­ρο μπο­ρώ στα άλμα­τά μου, αλλά δεν έβγαι­νε η επί­δο­ση με τίπο­τα. Ήταν χαμη­λά οκτά­ρια, εντά­ξει. Πολύ κακός αγώνας».

Ανα­φε­ρό­με­νος στο τι δεν του άρε­σε, επι­σή­μα­νε: «Εγώ έχω ξανα­κερ­δί­σει αυτόν τον αγώ­να. Τα άλλα παι­διά εδώ δεν το έχουν ξανα­κερ­δί­σει. Είναι νέοι αθλη­τές, είναι πιο “πει­να­σμέ­νοι” από μένα. Εγώ πρέ­πει να βρω μία όρε­ξη, για­τί το έχω ξανα­κά­νει, τα έχω κερ­δί­σει όλα. Κι είναι δύσκο­λο να βρεις αυτή την όρε­ξη πολ­λές φορές και ειδι­κά όταν είναι έτσι πρωί. Ένιω­θα ότι είμαι σε Πανελ­λή­νιο, σε Βαλ­κα­νι­κό, ήταν πολύ περί­ερ­γος αγώ­νας, δεν το ευχα­ρι­στή­θη­κα καθό­λου εγώ».

Όσον αφο­ρά το χρυ­σό μετάλ­λιο υπο­γράμ­μι­σε ότι «δεν με ένοια­ζε το χρυ­σό μετάλ­λιο, αλλά θα μπο­ρού­σε να πάει πολύ καλύ­τε­ρα, αν ο αγώ­νας ήταν από­γευ­μα», ενώ ερω­τη­θείς για το αν είναι ικα­νο­ποι­η­μέ­νος από το επί­πε­δό του είπε: «Είμαι σε καλό επί­πε­δο, αυτό σήμε­ρα δεν ήταν αντι­προ­σω­πευ­τι­κό. Το καλο­καί­ρι θα είμαι πιο δυνα­τός και θα ξεκι­νή­σω και νωρίς τη σεζόν από την Ντόχα».

Για τις τρεις μεγά­λες διορ­γα­νώ­σεις της εφε­τι­νής σεζόν και αν σκέ­φθη­κε να κάνει δια­χεί­ρι­ση τόνι­σε ότι «κάποιοι επι­λέ­γουν να μην πάνε σε κάποια διορ­γά­νω­ση. Θα μπο­ρού­σα να το κάνω κι εγώ, αλλά δεν μ’ αρέ­σει να χάνω αγώ­νες, μ’ αρέ­σει να πηγαί­νω σε όλους. Κι εννο­εί­ται ότι θα είμαι εκεί στους Ολυ­μπια­κούς και στο Ευρω­παϊ­κό και θα προ­σπα­θή­σω για όλα», ενώ, ανα­φε­ρό­με­νος στο τι κρα­τά­ει από τον σημε­ρι­νό τελι­κό, είπε: «Ότι ήταν πολ­λοί Έλλη­νες στις κερ­κί­δες και χει­ρο­κρο­τού­σαν. Τίπο­τα άλλο. Αγω­νί­στη­κα πραγ­μα­τι­κά χάλια».

 

Το “έπος” του Γου­έ­μπλεϊ, αφη­γεί­ται ο Αρι­στεί­δης Καμάρας

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο