Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Β. Πούτιν: Τραγωδία ο βομβαρδισμός του νοσοκομείου στη Γάζα – Να γίνουν διαπραγματεύσεις

Ο Ρώσος πρό­ε­δρος Βλα­ντί­μιρ Πού­τιν δήλω­σε σήμε­ρα ότι η έκρη­ξη σε νοσο­κο­μείο στη Γάζα, που στοί­χι­σε τη ζωή σε εκα­το­ντά­δες Παλαι­στι­νί­ους, είναι μια τρο­με­ρή κατα­στρο­φή που δεί­χνει ότι η σύγκρου­ση πρέ­πει να τερ­μα­τι­στεί μέσω διαπραγματεύσεων.

«Ανα­φο­ρι­κά με το χτύ­πη­μα στο νοσο­κο­μείο, η τρα­γω­δία που συνέ­βη εκεί είναι τρο­με­ρό γεγο­νός», δήλω­σε ο Πού­τιν ύστε­ρα από συνο­μι­λί­ες με τον Κινέ­ζο πρό­ε­δρο Σι Τζιν­πίνγκ στο Πεκί­νο. «Εκα­το­ντά­δες νεκροί και εκα­το­ντά­δες τραυ­μα­τί­ες είναι φυσι­κά καταστροφή».

«Πραγ­μα­τι­κά ελπί­ζω ότι αυτό θα είναι ένα μήνυ­μα ότι είναι ανά­γκη να τερ­μα­τι­στεί αυτή τη σύγκρου­ση το συντο­μό­τε­ρο δυνα­τόν. Σε κάθε περί­πτω­ση, χρειά­ζε­ται να επι­κε­ντρω­θού­με στην δυνα­τό­τη­τα να ξεκι­νή­σουν κάποιες επα­φές και διαπραγματεύσεις».

Η Ρωσία, που έχει σχέ­σεις με το Ιράν, τη Χαμάς, μεγά­λες αρα­βι­κές δυνά­μεις καθώς επί­σης με τους Παλαι­στι­νί­ους και με το Ισρα­ήλ, φέρε­ται να έχει δηλώ­σει ότι οι ΗΠΑ και η Δύση έχουν αγνο­ή­σει την ανά­γκη για ανε­ξάρ­τη­το παλαι­στι­νια­κό κρά­τος εντός των συνό­ρων του 1967.

Τη Δευ­τέ­ρα, ο Πού­τιν μίλη­σε με τον Ιρα­νό πρό­ε­δρο Εμπρα­χίμ Ραϊ­σί, τον Σύρο πρό­ε­δρο Μπα­σάρ αλ-Άσαντ, τον Αιγύ­πτιο πρό­ε­δρο Αμπ­ντέλ Φατάχ αλ-Σίσι, τον πρό­ε­δρο της Παλαι­στι­νια­κής Αρχής Μαχ­μούντ Αμπάς και τον Ισραη­λι­νό πρω­θυ­πουρ­γό Μπε­νια­μίν Νετανιάχου.

Σε εκεί­νες τις συνο­μι­λί­ες, ο Πού­τιν δήλω­σε ότι σχη­μά­τι­σε την εντύ­πω­ση ότι κανέ­νας από τους μεγά­λους παί­κτες δεν επι­θυ­μεί κλι­μά­κω­ση της σύγκρουσης.

«Έχω την εντύ­πω­ση ότι κανείς δεν θέλει να συνε­χι­στεί αυτό, να εξε­λι­χθεί η σύγκρου­ση και να επι­δει­νω­θεί περαι­τέ­ρω η κατά­στα­ση», δήλω­σε ο Πούτιν.

«Κατά την άπο­ψή μου, οι βασι­κοί παί­κτες –κάποιοι εξ ορι­σμού δεν θέλουν, κάποιοι φοβού­νται κάτι– αλλά έχω την εντύ­πω­ση ότι πρα­κτι­κά δεν υπάρ­χουν παί­κτες έτοι­μοι να προ­χω­ρή­σουν την σύγκρου­ση και να την οδη­γή­σουν σε έναν πόλε­μο μεγά­λης κλίμακας».

Ο Ρώσος πρό­ε­δρος δήλω­σε επί­σης ότι συζή­τη­σε την κατά­στα­ση με τον Σι.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο