Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Γάζα: Απειλές για σφαγή “μέχρι τέλους” εκτοξεύει το Ισραήλ _Επιβεβαιώνονται τα βρώμικα σχέδια για εξόντωση και εκτοπισμό των Παλαιστινίων | Σθεναρή αντίσταση στις ισραηλινές επιδρομές, σοβαρές απώλειες παραδέχεται ο στρατός

Στους 18.608 έφτασαν οι νεκροί 
από τις επιθέσεις του κατοχικού στρατού

Με δολο­φο­νι­κούς βομ­βαρ­δι­σμούς και χερ­σαί­ες επι­θέ­σεις σε όλη τη Λωρί­δα της Γάζας συνε­χί­ζε­ται το ισραη­λι­νό έγκλη­μα στη Γάζα, αυξά­νο­ντας συνε­χώς τους νεκρούς και τους τραυ­μα­τί­ες Παλαι­στί­νιους και κατα­στρέ­φο­ντας όλες τις υπο­δο­μές στον παλαι­στι­νια­κό θύλακα.

Στους 18.608 έφτα­σαν οι νεκροί από τις ισραη­λι­νές επι­θέ­σεις από τις 7 Οκτω­βρί­ου, ενώ άλλοι 50.594 άνθρω­ποι έχουν τραυ­μα­τι­στεί, όπως ανα­κοί­νω­σε το υπουρ­γείο Υγεί­ας της Γάζας.

Πάνω από 1,9 εκα­τομ­μύ­ρια Παλαι­στί­νιοι έχουν εκτο­πι­στεί βίαια από τα σπί­τια και τις πόλεις τους — δηλα­δή πάνω από το 85% των κατοί­κων της Λωρί­δας της Γάζας — με ένα πολύ μεγά­λο κομ­μά­τι από τους εκτο­πι­σμέ­νους να στρι­μώ­χνε­ται από τον ισραη­λι­νό κατο­χι­κό στρα­τό σε ένα όλο και πιο μικρό κομ­μά­τι γης στη νότια Γάζα, κοντά στα σύνο­ρα με την Αίγυπτο.

Την ίδια ώρα και παρά το δολο­φο­νι­κό μπα­ράζ που εξα­πο­λύ­ει ο ισραη­λι­νός στρα­τός με τους υπερ­σύγ­χρο­νους εξο­πλι­σμούς που δια­θέ­τει από ΗΠΑ — ΝΑΤΟ — ΕΕ, Παλαι­στί­νιοι μαχη­τές προ­βάλ­λουν σθε­να­ρή αντί­στα­ση, ανα­γκά­ζο­ντας τον κατο­χι­κό στρα­τό να παρα­δε­χτεί σοβα­ρές απώ­λειες σε νεκρούς και τραυματίες.

Απάνθρωπες συνθήκες
για εκατομμύρια εκτοπισμένους

Η τρα­γω­δία των δεκά­δων χιλιά­δων νεκρών και τραυ­μα­τιών συμπλη­ρώ­νε­ται από τις απάν­θρω­πες συν­θή­κες που βιώ­νουν οι εκα­τομ­μύ­ρια εκτο­πι­σμέ­νοι, με τον επι­κε­φα­λής της Οργά­νω­σης Αρω­γής του ΟΗΕ για τους Παλαι­στί­νιους πρό­σφυ­γες (UNRWA), Φ. Λαζα­ρι­νί, σε νέα του συνέ­ντευ­ξη να κάνει λόγο για «επί­γεια κόλαση».

Εκα­τομ­μύ­ρια άμα­χοι που έχουν στρι­μω­χτεί στη νότια Γάζα δίνουν καθη­με­ρι­νά μάχη απέ­να­ντι σε πεί­να, δίψα, κρύο, βόμ­βες, κακου­χί­ες. Πολ­λοί περ­νούν το μεγα­λύ­τε­ρο μέρος της μέρας ανα­ζη­τώ­ντας λίγη τρο­φή ή νερό. Αλλοι ζητια­νεύ­ουν λίγα ζεστά ρού­χα, χτυ­πώ­ντας πόρ­τα — πόρ­τα όσα σπί­τια της νότιας Γάζας έχουν απο­μεί­νει όρθια. Μητέ­ρες μικρών παι­διών διη­γού­νται σε δημο­σιο­γρά­φους ξένων δικτύ­ων ότι ανα­ζη­τούν ενα­γω­νί­ως ένα παλ­τό ή μια ζεστή ζακέ­τα για τα παι­διά τους, που είναι εκτε­θει­μέ­να στο κρύο και στη βρο­χή που έπε­σε χτες καταρ­ρα­κτω­δώς στη νότια Γάζα.

Μιλώ­ντας στο «Al Jazeera», ο Λαζα­ρι­νί επι­βε­βαί­ω­σε τρα­γι­κές ιστο­ρί­ες πολ­λών αμά­χων που είδε και ο ίδιος όταν μετέ­βη στην περιο­χή. Οι άμα­χοι της Γάζας αντι­με­τω­πί­ζο­νται από το Ισρα­ήλ σαν «ανθρώ­πι­να ζώα», τόνι­σε, και τους έχουν αφή­σει να κοι­μού­νται στο έδα­φος, χωρίς σκη­νές, τρο­φή, νερό, φάρμακα.

  • Υπεν­θύ­μι­σε ότι πάνω από 130 υπάλ­λη­λοι της UNRWA έχουν σκο­τω­θεί από τις βόμ­βες των Ισραη­λι­νών, ενώ έχουν καταρ­ρεύ­σει σχε­δόν όλες οι υπη­ρε­σί­ες και δομές Υγεί­ας στον θύλακα.
  • Συνε­χί­ζο­ντας τόνι­σε ότι εκα­τομ­μύ­ρια άνθρω­ποι, αφό­του έφυ­γαν από τον βορ­ρά και μετα­κι­νή­θη­καν στον νότο, ήρθαν αντι­μέ­τω­ποι ξανά με τις αστα­μά­τη­τες επι­δρο­μές. Ανέ­φε­ρε χαρα­κτη­ρι­στι­κά πως το 40% των νεκρών έχα­σαν τη ζωή τους στο νότιο τμή­μα της Λωρί­δας, ενώ επα­νέ­λα­βε ότι δεν υπάρ­χει που­θε­νά στην περιο­χή ασφα­λές καταφύγιο.

Το παλαι­στι­νια­κό υπουρ­γείο Υγεί­ας στη Γάζα ανα­κοί­νω­σε χτες ότι το Νοσο­κο­μείο «Αλ Αχλί», ένα από τα μεγα­λύ­τε­ρα στη Γάζα, το οποίο παρέ­μει­νε ανοι­χτό, δεν μπο­ρεί πλέ­ον να παρά­σχει βασι­κές υπη­ρε­σί­ες περί­θαλ­ψης, αφε­νός λόγω δρα­μα­τι­κών ελλεί­ψε­ων σχε­δόν στα πάντα και αφε­τέ­ρου επει­δή επι­κρα­τεί το αδια­χώ­ρη­το από τους ασθε­νείς και τους τραυ­μα­τί­ες που κατα­κλύ­ζουν το κτί­ριο εδώ και δυο μήνες.

Στους πρό­χει­ρους καταυ­λι­σμούς εκτο­πι­σμέ­νων στη νότια Γάζα, στη Ράφα και αλλού, σε σκη­νές καλυμ­μέ­νες με λινά­τσες ή πλα­στι­κό, η βρο­χή ήρθε να χει­ρο­τε­ρεύ­σει τα πράγ­μα­τα ακό­μα περισσότερο.

  • «Ολες οι σκη­νές έχουν πλημ­μυ­ρί­σει. Δεν ξέρου­με τι να κάνου­με», είπε ο Ιχάμπ Αμπού Τζοφ, 23 ετών, προ­σπα­θώ­ντας να προ­στα­τεύ­σει τον αυτο­σχέ­διο φούρ­νο του.
  • Επει­τα από βομ­βαρ­δι­σμό που άνοι­ξε τερά­στιο κρα­τή­ρα, επι­ζή­σα­ντες έψα­χναν στα συντρίμ­μια, πολ­λοί με γυμνά χέρια. Τραυ­μα­τί­ες καλυμ­μέ­νοι με κου­βέρ­τες μετα­φέ­ρο­νταν στις καρό­τσες ημι­φορ­τη­γών σε νοσο­κο­μείο, άλλοι πάνω σε αυτο­σχέ­δια φορεία που μετέ­φε­ραν νέοι.
  • «Αυτοί (σ.σ. οι ισραη­λι­νοί στρα­τιω­τι­κοί) λένε πως ο νότος είναι ασφα­λής, πως η Ράφα είναι ασφα­λής. Πού είναι η ασφά­λεια στη Ράφα; Τη βομ­βαρ­δί­ζουν από τον αέρα κάθε μέρα», ξέσπα­σε ο Ταου­φίκ Αμπού Μπρικ ανά­με­σα στα συντρίμμια.

Ο επι­κε­φα­λής του Παγκό­σμιου Οργα­νι­σμού Υγεί­ας, Τέντρος Αντα­νόμ Γκε­μπρε­γέ­σους, κατήγ­γει­λε την Τρί­τη ισραη­λι­νή έφο­δο ενα­ντί­ον του Νοσο­κο­μεί­ου «Καμάλ Αντουάν» της Γάζας — όπου βρί­σκο­νται 65 ασθε­νείς και 45 υγειο­νο­μι­κοί — έπει­τα από πολιορ­κία. «Είμαι πάρα πολύ ανή­συ­χος», τόνι­σε μέσω «X» (πρώ­ην Twitter). Οι επι­θέ­σεις του ισραη­λι­νού στρα­τού στο ίδιο νοσο­κο­μείο όμως συνε­χί­στη­καν και χτες…

Καταγγελίες για
εν ψυχρώ εκτελέσεις αμάχων

Παράλ­λη­λα με τους ισραη­λι­νούς βομ­βαρ­δι­σμούς και τις χερ­σαί­ες επι­θέ­σεις, κατα­γρά­φο­νται νεό­τε­ρες καταγ­γε­λί­ες για εν ψυχρώ εκτε­λέ­σεις αμά­χων από Ισραη­λι­νούς στρα­τιώ­τες, πέρα από εκεί­νες για αήθη συμπε­ρι­φο­ρά σε βάρος αιχ­μα­λώ­των και συλ­λη­φθέ­ντων αμά­χων, λεη­λα­σί­ες και πλιά­τσι­κο σε κατα­στή­μα­τα και σπί­τια κατοί­κων της Γάζας οι οποί­ες βγαί­νουν καθη­με­ρι­νά με διά­φο­ρα βίντεο σε μέσα κοι­νω­νι­κής δικτύωσης.

  • Το «Al Jazeera» μετέ­δω­σε χτες ρεπορ­τάζ με φρι­κια­στι­κές εικό­νες από τις σορούς πολ­λών αμά­χων που θανα­τώ­θη­καν στο σχο­λείο Shadia Abu Gazala του προ­α­στί­ου Φαλού­τζα, δυτι­κά του προ­σφυ­γι­κού καταυ­λι­σμού Τζα­μπα­λί­για στη βόρεια Γάζα.
  • Μετέ­δω­σε επί­σης μαρ­τυ­ρί­ες κατοί­κων της περιο­χής ότι αρκε­τά από τα θύμα­τα εκτε­λέ­στη­καν εν ψυχρώ από Ισραη­λι­νούς στρα­τιώ­τες. Οπως είπαν, οι στρα­τιώ­τες μπή­καν στο σχο­λείο, αιχ­μα­λώ­τι­σαν όλους τους άνδρες, τους απο­μά­κρυ­ναν με δεμέ­να χέρια και μάτια και πυρο­βό­λη­σαν εν ψυχρώ του­λά­χι­στον μία γυναί­κα με αρκε­τά παι­διά (ανά­με­σά τους και βρέ­φη), στο πλαί­σιο «εκκα­θά­ρι­σης» του σχολείου.

Σθεναρή αντίσταση στις επιδρομές, 
αυξάνονται οι απώλειες στις κατοχικές δυνάμεις

Παρά τις εγκλη­μα­τι­κές επι­θέ­σεις και την τερά­στια δύνα­μη πυρός του ισραη­λι­νού στρα­τού, Παλαι­στί­νιοι μαχη­τές προ­βάλ­λουν σθε­να­ρή αντί­στα­ση, προ­ξε­νώ­ντας σοβα­ρές απώ­λειες στις κατο­χι­κές δυνάμεις.

Χτες ανα­κοι­νώ­θη­κε από τον Ισρα­ήλ ο θάνα­τος 10 στρα­τιω­τών του κατο­χι­κού στρα­τού, ανε­βά­ζο­ντας — σύμ­φω­να με τις επί­ση­μες ανα­κοι­νώ­σεις — σε 115 τον συνο­λι­κό αριθ­μό των νεκρών Ισραη­λι­νών στρα­τιω­τών από τις 27 Οκτώ­βρη, που ξεκί­νη­σε η χερ­σαία εισβο­λή στη Γάζα. Στους 1.645 ανέρ­χο­νται οι τραυ­μα­τί­ες Ισραη­λι­νοί στρα­τιώ­τες στο ίδιο διάστημα.

Οι σφο­δρές συγκρού­σεις που σημειώ­θη­καν την Τρί­τη στο ανα­το­λι­κό προ­ά­στιο της Πόλης της Γάζας, Σου­τζά­για, οδή­γη­σαν στον θάνα­το 9 Ισραη­λι­νών στρα­τιω­τι­κών. Ανά­με­σα στα θύμα­τα, που τα περισ­σό­τε­ρα ήταν στρα­τιώ­τες από την 53η Ταξιαρ­χία «Γκο­λά­νι», ήταν ένας συνταγ­μα­τάρ­χης και ένας αντι­συ­νταγ­μα­τάρ­χης. Υπάρ­χουν επί­σης ανε­πί­ση­μες πλη­ρο­φο­ρί­ες (από το ισραη­λι­νό τηλε­ο­πτι­κό δίκτυο i24news.tv) για πιθα­νή αιχ­μα­λω­σία άλλων 4 στρα­τιω­τι­κών κατά τις συγκρού­σεις με άνδρες της Χαμάς στο ίδιο προάστιο.

Παράλ­λη­λα, σφο­δρές μάχες σημειώ­θη­καν και χτες σε περιο­χές των νότιων πόλε­ων Χαν Γιού­νις και Ράφα. Η Χαμάς έκα­νε επί­σης λόγο για μάχες στο κεντρι­κό τμή­μα του θύλα­κα και αστα­μά­τη­το σφυ­ρο­κό­πη­μα του πυρο­βο­λι­κού στην Πόλη της Γάζας.

Πιέσεις οικογενειών ομήρων 
σε Κνέσετ και Νετανιάχου

Την ίδια ώρα εντεί­νο­νται οι αντι­δρά­σεις και οι πιέ­σεις προς την ισραη­λι­νή κυβέρ­νη­ση από τις οικο­γέ­νειες και τους φίλους των 135 ομή­ρων και αιχ­μα­λώ­των που εξα­κο­λου­θούν να κρα­τού­νται στη Γάζα.

Οικο­γέ­νειες των ομή­ρων πραγ­μα­το­ποί­η­σαν εκδή­λω­ση δια­μαρ­τυ­ρί­ας έξω από το κτί­ριο του κοι­νο­βου­λί­ου (Κνέ­σετ), ζητώ­ντας από τους βου­λευ­τές να ασκή­σουν πιέ­σεις στην κυβέρ­νη­ση ώστε να ξαναρ­χί­σει δια­πραγ­μα­τεύ­σεις για την απε­λευ­θέ­ρω­ση των ανθρώ­πων τους. Κάποιοι από τους συγ­γε­νείς των ομή­ρων δήλω­σαν σε δημο­σιο­γρά­φους πως μολο­νό­τι αντι­λαμ­βά­νο­νται ότι θα είναι «υψη­λό το τίμη­μα» για την απε­λευ­θέ­ρω­ση των ομή­ρων, απαι­τούν από την κυβέρ­νη­ση να κάνει ό,τι είναι δυνα­τόν για να την εξασφαλίσει.

Σε ένα τέτοιο φόντο, για πρώ­τη φορά από την έναρ­ξη των συγκρού­σε­ων ο Αμε­ρι­κα­νός Πρό­ε­δρος Τζο Μπάι­ντεν δέχτη­κε σε συνά­ντη­ση συγ­γε­νείς Αμε­ρι­κα­νών πολι­τών που κρα­τού­νται όμη­ροι από τη Χαμάς.

ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ – ΙΣΡΑΗΛ: Σφο­δροί βομ­βαρ­δι­σμοί και μάχες, ενώ εξε­λίσ­σο­νται τα σχέ­δια πλή­ρους εκτοπισμού

Απειλές για σφαγή “μέχρι τέλους” 
εκτοξεύει το Ισραήλ

Ψήφι­σμα για άμε­ση κατά­παυ­ση του πυρός ενέ­κρι­νε με συντρι­πτι­κή πλειο­ψη­φία η Γενι­κή Συνέ­λευ­ση του ΟΗΕ — Κατά ψήφι­σαν οι ΗΠΑ

Από την ψηφο­φο­ρία στη Γενι­κή Συνέ­λευ­ση του ΟΗΕ

Με κλι­μά­κω­ση της σφα­γής «μέχρι τέλους» και παρά τις «διε­θνείς πιέ­σεις» απει­λεί το Ισρα­ήλ, μία μέρα μετά τη Γενι­κή Συνέ­λευ­ση του ΟΗΕ, που ενέ­κρι­νε με συντρι­πτι­κή πλειο­ψη­φία ψήφι­σμα με το οποίο ζητά «άμε­ση ανθρω­πι­στι­κή κατά­παυ­ση του πυρός» στη Λωρί­δα της Γάζας.

Τις «πλά­τες» του Ισρα­ήλ για τη συνέ­χι­ση του εγκλή­μα­τος «ζεσταί­νουν» οι ΗΠΑ, που κατα­ψή­φι­σαν και αυτό το ψήφι­σμα, μαζί με μόλις άλλες 9 χώρες στον κόσμο, αλλά και οι χώρες της ΕΕ και του ΝΑΤΟ που επέ­λε­ξαν την απο­χή ή ψήφι­σαν υπέρ, ζυγί­ζο­ντας τα δικά τους συμ­φέ­ρο­ντα στη Μέση Ανα­το­λή και την Ανα­το­λι­κή Μεσό­γειο, την ίδια ώρα που στη­ρί­ζουν οικο­νο­μι­κά — πολι­τι­κά — στρα­τιω­τι­κά το Ισρα­ήλ και ανα­πα­ρά­γουν τα περί «δικαιώ­μα­τος αυτο­ά­μυ­νας» της κατο­χι­κής δύναμης.

Αργά το βρά­δυ της Τρί­της, η Γενι­κή Συνέ­λευ­ση του ΟΗΕ ενέ­κρι­νε με συντρι­πτι­κή πλειο­ψη­φία ψήφι­σμα για να κηρυ­χθεί «άμε­ση ανθρω­πι­στι­κή κατά­παυ­ση του πυρός» στη Λωρί­δα της Γάζας.

Υπέρ ψήφι­σαν 153 χώρες, κατά ψήφι­σαν 10 (συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νων του Ισρα­ήλ, των ΗΠΑ, της Αυστρί­ας και της Τσε­χί­ας) και 23 ήταν οι απο­χές (σε αυτές συμπε­ρι­λαμ­βά­νο­νται χώρες όπως η Βρε­τα­νία, η Γερ­μα­νία, η Ιτα­λία, η Ολλαν­δία, η Ουκρα­νία κ.ά.).

Η συνέ­λευ­ση επί­σης απέρ­ρι­ψε αμε­ρι­κα­νι­κή τρο­πο­λο­γία στο κεί­με­νο, με σκο­πό να συμπε­ρι­λη­φθεί η φρά­ση πως η Γενι­κή Συνέ­λευ­ση κατα­δι­κά­ζει «τις απο­τρό­παιες τρο­μο­κρα­τι­κές επι­θέ­σεις της Χαμάς» στις 7 Οκτώ­βρη (84 ψήφοι υπέρ, 62 κατά, 25 αποχές).

  • Τα ψηφί­σμα­τα των Γενι­κών Συνε­λεύ­σε­ων του ΟΗΕ δεν είναι νομι­κά δεσμευ­τι­κά, ωστό­σο κατα­γρά­φε­ται πολι­τι­κά η πολύ μεγά­λη στή­ρι­ξη που εκφρά­στη­κε στο αίτη­μα για κατά­παυ­ση του πυρός, πολύ μεγα­λύ­τε­ρη από την ψηφο­φο­ρία στη Γενι­κή Συνέ­λευ­ση στα τέλη Οκτώ­βρη (τότε είχαν κατα­γρα­φεί 120 ψήφοι υπέρ, 14 κατά, 15 αποχές).
  • Σημειώ­νε­ται μάλι­στα ότι η πλειο­ψη­φία που κατα­γρά­φη­κε την Τρί­τη είναι ακό­μα μεγα­λύ­τε­ρη και από αυτήν που κατα­δί­κα­σε τη ρωσι­κή εισβο­λή στην Ουκρα­νία (το σχε­τι­κό ψήφι­σμα είχε συγκε­ντρώ­σει 143 ψήφους).

ΗΠΑ:
Χωρίς όρους και προϋποθέσεις 
στρατιωτική στήριξη στο Ισραήλ

Με τις «πλά­τες» των ΗΠΑ, ο πρω­θυ­πουρ­γός του Ισρα­ήλ Μπ. Νετα­νιά­χου, μιλώ­ντας χτες σε στρα­τιώ­τες στο νότιο Ισρα­ήλ, επέ­μει­νε στην κλι­μά­κω­ση των επι­χει­ρή­σε­ων, τονί­ζο­ντας: «Θα πάμε μέχρι τέλους, δεν υπάρ­χει καμία αμφι­βο­λία. Το λέω παρά τον μεγά­λο πόνο και τις διε­θνείς πιέ­σεις. Τίπο­τα δεν θα μας στα­μα­τή­σει, θα πάμε μέχρι τέλους, μέχρι να κερ­δί­σου­με και τίπο­τα λιγότερο».

Στο πλαί­σιο του στε­νού συντο­νι­σμού ΗΠΑ — Ισρα­ήλ, ο Αμε­ρι­κα­νός σύμ­βου­λος Εθνι­κής Ασφά­λειας Τζέικ Σάλι­βαν ανα­μέ­νε­ται σήμε­ρα στο Ισρα­ήλ, όπου θα πραγ­μα­το­ποι­ή­σει διή­με­ρες συνα­ντή­σεις με Ισραη­λι­νούς υψη­λό­βαθ­μους αξιω­μα­τού­χους, μετα­φέ­ρο­ντας (κατά προ­χτε­σι­νή δήλω­σή του) τις «σκέ­ψεις του Προ­έ­δρου Τζο Μπάι­ντεν», μετα­ξύ άλλων και για το χρο­νο­διά­γραμ­μα του πολέ­μου. Σύμ­φω­να με ορι­σμέ­νους Αμε­ρι­κα­νούς αξιω­μα­τού­χους ασκού­νται «πιέ­σεις» για να τελειώ­σει έως το τέλος τρέ­χο­ντος μηνός — του­λά­χι­στον στη σημε­ρι­νή μορ­φή του — ενώ οι Ισραη­λι­νοί θέλουν την παρά­τα­σή του του­λά­χι­στον έως το τέλος Ιανουαρίου.

Ο Σάλι­βαν θα συνα­ντή­σει αύριο τον Μπ. Νετα­νιά­χου και τον Πρό­ε­δρο του Ισρα­ήλ Ισ. Χέρτζογκ.

  • Στο Ισρα­ήλ ανα­μέ­νε­ται να μετα­βεί και ο Αμε­ρι­κα­νός υπουρ­γός Αμυ­νας, Λ. Οστιν.

Με φόντο την αυξα­νό­με­νη λαϊ­κή κατα­δί­κη του εγκλή­μα­τος στη Γάζα, ακό­μα και μέσα στις ίδιες τις ΗΠΑ, αλλά και συνυ­πο­λο­γί­ζο­ντας τα αμε­ρι­κα­νι­κά συμ­φέ­ρο­ντα σε αρα­βι­κές και μου­σουλ­μα­νι­κές χώρες, ο Μπάι­ντεν έχει ξεκι­νή­σει δηλώ­σεις από την περα­σμέ­νη Τρί­τη, εν είδει «προει­δο­ποί­η­σης», που αφο­ρούν τη μεί­ω­ση της απο­δο­χής της λεγό­με­νης διε­θνούς κοι­νό­τη­τας στους «αδιά­κρι­τους βομ­βαρ­δι­σμούς» του Ισρα­ήλ, τονί­ζο­ντας πως η διε­θνής υπο­στή­ρι­ξη «θα μπο­ρού­σε να αλλά­ξει σε ένα βράδυ».

«Η ασφά­λεια του Ισρα­ήλ μπο­ρεί να βασί­ζε­ται στις ΗΠΑ, αλλά τώρα, έχει περισ­σό­τε­ρη υπο­στή­ρι­ξη όχι μόνο από τις ΗΠΑ αλλά και από την ΕΕ. Εχει υπο­στή­ρι­ξη από την Ευρώ­πη και από τον περισ­σό­τε­ρο κόσμο… Αλλά αρχί­ζουν να χάνουν αυτή την υπο­στή­ρι­ξη από τους αδιά­κρι­τους βομ­βαρ­δι­σμούς που κάνουν», είπε ο Μπάιντεν.

Την ίδια ώρα, βέβαια, Αμε­ρι­κα­νοί αξιω­μα­τού­χοι μιλώ­ντας στο CNN σημεί­ω­ναν πως η κυβέρ­νη­ση Μπάι­ντεν δεν έχει καμία απο­λύ­τως πρό­θε­ση να θέσει «προ­ϋ­πο­θέ­σεις» ή «όρους» στη συνέ­χι­ση της σημα­ντι­κής στρα­τιω­τι­κής βοή­θειας που δίνει στο Ισρα­ήλ, «παρά τις εντει­νό­με­νες εκκλή­σεις Δημο­κρα­τι­κών βου­λευ­τών και οργα­νι­σμών Ανθρω­πί­νων Δικαιω­μά­των που καλούν τις ΗΠΑ να στα­μα­τή­σουν να δίνουν όπλα» στον ισραη­λι­νό στρατό.

Διεθνή διάσκεψη για το Παλαιστινιακό
ζητά η Μόσχα

Στο πλαί­σιο κινή­σε­ων για την ενί­σχυ­ση του ρόλου της Ρωσί­ας στη Μέση Ανα­το­λή, ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σ. Λαβρόφ πρό­τει­νε χτες να πραγ­μα­το­ποι­η­θεί διε­θνής συν­διά­σκε­ψη για το Παλαι­στι­νια­κό με τη συμ­με­το­χή του γγ του ΟΗΕ και των 5 μόνι­μων μελών του Συμ­βου­λί­ου Ασφαλείας.

  • Ο Λαβρόφ πρό­σθε­σε πως σε μία τέτοια συν­διά­σκε­ψη θα πρέ­πει να συμ­με­τά­σχουν επί­σης εκπρό­σω­ποι του Αρα­βι­κού Συν­δέ­σμου, του Οργα­νι­σμού Ισλα­μι­κής Συνερ­γα­σί­ας και του Συμ­βου­λί­ου Συνερ­γα­σί­ας του Κόλπου.
  • Ο ίδιος επι­σή­μα­νε ακό­μη πως «η συνε­χι­ζό­με­νη αδι­κία σε βάρος του παλαι­στι­νια­κού λαού, στον οποί­ον έχουν υπο­σχε­θεί τη δημιουρ­γία παλαι­στι­νια­κού κρά­τους, τρο­φο­δο­τεί πολύ σοβα­ρά τα συναι­σθή­μα­τα τρο­μο­κρα­τών και εξτρεμιστών».

__ Χανίγιε: “Αυταπάτη”
οποιαδήποτε διευθέτηση
στη Γάζα χωρίς τη Χαμάς

Με αφορ­μή τη ρωσι­κή πρω­το­βου­λία αλλά και τη γενι­κό­τε­ρη συζή­τη­ση για μελ­λο­ντι­κή δια­πραγ­μά­τευ­ση πάνω στο Παλαι­στι­νια­κό, ο ηγέ­της της Χαμάς, Ισμα­ήλ Χανί­γιε, είπε χτες σε τηλε­ο­πτι­κή εκπο­μπή ότι οποια­δή­πο­τε διευ­θέ­τη­ση στη Γάζα χωρίς τη Χαμάς είναι μια «αυτα­πά­τη».

«Είμα­στε ανοι­χτοί στο να συζη­τή­σου­με οποιεσ­δή­πο­τε ιδέ­ες ή πρω­το­βου­λί­ες που θα μπο­ρού­σαν να τερ­μα­τί­σουν την (ισραη­λι­νή) επι­θε­τι­κό­τη­τα και να ανοί­ξουν την πόρ­τα για την τακτο­ποί­η­ση του παλαι­στι­νια­κού σπι­τιού τόσο στη Δυτι­κή Οχθη όσο και στη Λωρί­δα της Γάζας», πρόσθεσε.

ΗΠΑ και Βρε­τα­νία επέ­βα­λαν χτες νέο γύρο κυρώ­σε­ων σε βάρος 8 προ­σώ­πων στην Τουρ­κία και αλλού που συν­δέ­ο­νται με την Χαμάς. Οι βρε­τα­νι­κές κυρώ­σεις στο­χο­ποιούν επί­σης ένα ηγε­τι­κό στέ­λε­χος της παλαι­στι­νια­κής οργά­νω­σης «Ισλα­μι­κός Τζιχάντ».

 

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο