Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ — ΙΣΡΑΗΛ: Σφοδροί βομβαρδισμοί και μάχες, ενώ εξελίσσονται τα σχέδια πλήρους εκτοπισμού

Πάνω από 18.200 νεκροί Παλαιστίνιοι 
από τις ισραηλινές επιθέσεις

Αμέ­τρη­τα τα τραυ­μα­τι­σμέ­να παιδιά

Με την πλή­ρη στή­ρι­ξη των ΗΠΑ και άλλων συμ­μά­χων τους στο ισραη­λι­νό έγκλη­μα στη Γάζα να εκφρά­ζε­ται με κάθε τρό­πο — από το αμε­ρι­κα­νι­κό βέτο στον ΟΗΕ την περα­σμέ­νη Παρα­σκευή, στο ψήφι­σμα για άμε­ση κατά­παυ­ση του πυρός, μέχρι το «πρά­σι­νο φως» που έδω­σε το Πεντά­γω­νο στο ισραη­λι­νό «έκτα­κτο» αίτη­μα για την πώλη­ση 14.000 βλη­μά­των αρμά­των μάχης — ο ισραη­λι­νός κατο­χι­κός στρα­τός εντεί­νει τους αστα­μά­τη­τους βομ­βαρ­δι­σμούς και τις επι­θέ­σεις σε όλη τη Λωρί­δα της Γάζας.

Αυξά­νο­νται διαρ­κώς τα θύματα

Στις 66 μέρες των βάρ­βα­ρων ισραη­λι­νών επι­θέ­σε­ων έχουν σκο­τω­θεί 18.205 Παλαι­στί­νιοι, οι περισ­σό­τε­ροι γυναί­κες και παι­διά, ενώ υπάρ­χουν του­λά­χι­στον 7.780 αγνο­ού­με­νοι, η μεγά­λη πλειο­ψη­φία των οποί­ων βρί­σκο­νται θαμ­μέ­νοι κάτω από τα συντρίμ­μια. Πάνω από 49.645 είναι οι τραυματίες.

  • Στοι­χεία οργα­νώ­σε­ων του ΟΗΕ τις οποί­ες επι­κα­λέ­στη­κε το δίκτυο «Al Jazeera» ανα­φέ­ρουν ότι έχουν κατα­στρα­φεί ή υπο­στεί σημα­ντι­κές ζημιές πάνω από 305.000 σπί­τια και πολυ­κα­τοι­κί­ες, που απο­τε­λούν περί­που το 60% των κατοι­κιών στη Λωρί­δα της Γάζας. Επί­σης, έχουν κατα­στρα­φεί 167 τεμέ­νη και ναοί και έχει εκτο­πι­στεί το 90% των 2,3 εκατ. κατοί­κων του θύλακα.
  • Οι ελλεί­ψεις σε τρό­φι­μα, νερό, φάρ­μα­κα, σκη­νές και ζεστά ρού­χα παρα­μέ­νουν τερά­στιες, ενώ οι ασθέ­νειες με λοι­μώ­ξεις του ανα­πνευ­στι­κού και οι διάρ­ροιες σαρώ­νουν δεκά­δες χιλιά­δες αμά­χους, κυρί­ως τα μικρά παιδιά.
  • Ο Καρλ Σκά­ου, ανα­πλη­ρω­τής εκτε­λε­στι­κός διευ­θυ­ντής του Παγκό­σμιου Προ­γράμ­μα­τος Τρο­φί­μων του ΟΗΕ, δήλω­σε το Σάβ­βα­το στο «Reuters» ότι πλέ­ον «το 50% του πλη­θυ­σμού λιμο­κτο­νεί, οι 9 στους 10 δεν τρώ­νε καθημερινά».

Σφοδρές μάχες σε Χαν Γιούνις και Πόλη της Γάζας

Το δολο­φο­νι­κό σφυ­ρο­κό­πη­μα της ισραη­λι­νής Αερο­πο­ρί­ας επι­κε­ντρώ­θη­κε χθες κυρί­ως σε συνοι­κί­ες της νότιας πόλης Χαν Γιού­νις (όπως πέριξ του «Ευρω­παϊ­κού Νοσο­κο­μεί­ου» της πόλης) και σε περιο­χές του προ­σφυ­γι­κού καταυ­λι­σμού Τζα­μπα­λί­για στη βόρεια Γάζα.

ΛΩΡΙΔΑ της ΓΑΖΑΣ Στους 18.205 οι νεκροί – Λιμο­κτο­νούν εκα­το­ντά­δες χιλιά­δες άμα­χοι _VIDEO

Ο Ισραη­λι­νός υπουρ­γός Αμυ­νας, Γ. Γκά­λαντ, σε χθε­σι­νή συνέ­ντευ­ξη Τύπου απαί­τη­σε ξανά από τους μαχη­τές της Χαμάς να παρα­δο­θούν, αλλιώς «θα βρουν θάνα­το». «Η εξά­λει­ψη της Χαμάς πολι­τι­κά και στρα­τιω­τι­κά και η επι­στρο­φή των κρα­του­μέ­νων είναι στό­χοι του πολέ­μου, και θα τους επι­τύ­χου­με», είπε. Ισχυ­ρί­στη­κε κατά τ’ άλλα πως ο ισραη­λι­νός στρα­τός «δεν προ­τί­θε­ται να παρα­μεί­νει μόνι­μα» στη Γάζα. Η ισραη­λι­νή κυβέρ­νη­ση ξεκα­θα­ρί­ζει ωστό­σο ότι θα δια­τη­ρή­σει για μεγά­λο διά­στη­μα την «ευθύ­νη ασφαλείας».
Νωρί­τε­ρα, ο εκπρό­σω­πος Τύπου του ισραη­λι­νού στρα­τού Ντ. Χαγκά­ρι είχε ανα­φέ­ρει ότι την Κυρια­κή σημειώ­θη­καν «μανια­σμέ­νες μάχες» σε συνοι­κί­ες της Πόλης της Γάζας και στη Χαν Γιού­νις, υπο­στη­ρί­ζο­ντας πως στη διάρ­κειά τους ένο­πλοι Παλαι­στί­νιοι έβγαι­ναν από σήραγ­γες, πυρο­δο­τού­σαν εκρη­κτι­κά και εκτό­ξευαν αντιαρ­μα­τι­κές ρου­κέ­τες. Οι δηλώ­σεις αυτές επι­βε­βαί­ω­σαν μετα­ξύ άλλων τη σθε­να­ρή αντί­στα­ση των Παλαι­στί­νιων μαχη­τών, παρά τις κατά και­ρούς «θριαμ­βευ­τι­κές» δηλώ­σεις, τις οποί­ες επα­νέ­λα­βε και χθες η ισραη­λι­νή ηγεσία.

Με τις μάχες να εντεί­νο­νται, οι επί­ση­μα ανα­κοι­νω­μέ­νοι θάνα­τοι Ισραη­λι­νών στρα­τιω­τών από την έναρ­ξη της χερ­σαί­ας εισβο­λής, στις 27 Οκτω­βρί­ου, έφτα­σαν χθες τους 104.

Ο εκπρό­σω­πος Τύπου της Χαμάς, Μοχά­μεντ Αμπού Ομπέι­ντα, δήλω­σε ότι πάνω από 180 ισραη­λι­νά άρμα­τα μάχης και άλλα στρα­τιω­τι­κά οχή­μα­τα χτυ­πή­θη­καν το τελευ­ταίο 10ήμερο, ενώ πρό­σθε­σε πως η απο­τυ­χη­μέ­νη από­πει­ρα απε­λευ­θέ­ρω­σης ομή­ρων στο τέλος της περα­σμέ­νης βδο­μά­δας προ­κά­λε­σε τον θάνα­το ενός 25χρονου Ισραη­λι­νού στρα­τιώ­τη ο οποί­ος ήταν όμηρος.
Ο ίδιος ανέ­φε­ρε ότι η Χαμάς έκα­νε «αρκε­τές ποιο­τι­κές επι­χει­ρή­σεις» κατά των δυνά­με­ων εισβο­λής, με «επι­βε­βαιω­μέ­νους τραυ­μα­τι­σμούς», ενώ «οι περισ­σό­τε­ρες δικές μας δυνά­μεις επέ­στρε­ψαν στις μονά­δες με ασφάλεια».
Τόνι­σε δε πως «κανείς από τους αιχ­μα­λώ­τους του εχθρού δεν θα απε­λευ­θε­ρω­θεί, παρά μόνο μέσω της δια­δι­κα­σί­ας ανταλλαγής».
«Απο­δεί­ξα­με σε εχθρούς και φίλους την καλή μετα­χεί­ρι­ση που είχαν αυτοί που κρα­τού­σα­με, αντί­θε­τα με τη σαδι­στι­κή μετα­χεί­ρι­ση που αντι­με­τω­πί­ζουν οι δικοί μας κρα­τού­με­νοι στις φυλα­κές της κατο­χής», πρόσθεσε.
Υπο­γράμ­μι­σε τέλος ότι δεν υπάρ­χει άλλη λύση «από το να πολε­μή­σου­με αυτόν τον άγριο κατα­κτη­τή σε κάθε γει­το­νιά, δρό­μο και αυλή».

Σε πλήρη εξέλιξη τα σχέδια 
πλήρους εκτοπισμού των Παλαιστινίων

Μαζί με τις δολο­φο­νι­κές επι­θέ­σεις του κατο­χι­κού στρα­τού, που ανε­βά­ζουν συνε­χώς τον τερά­στιο αριθ­μό νεκρών και τραυ­μα­τι­σμέ­νων αμά­χων, σε πλή­ρη εξέ­λι­ξη βρί­σκε­ται το σχέ­διο του Ισρα­ήλ για πλή­ρη εκτο­πι­σμό των Παλαι­στι­νί­ων από τις πόλεις τους και τελι­κά από την ίδια τη Λωρί­δα της Γάζας.

Σε αυτήν τη φάση, όπως ανα­φέ­ρει εκτε­νές ρεπορ­τάζ του BBC, ο ισραη­λι­νός στρα­τός εξω­θεί ένα τερά­στιο μέρος των 2,3 εκα­τομ­μυ­ρί­ων Παλαι­στι­νί­ων της Λωρί­δας της Γάζας σε μία «ανθρω­πι­στι­κή ζώνη» στη νότια Γάζα η οποία έχει έκτα­ση μόλις 8,5 τ.χλμ.!
Όπως επι­ση­μαί­νε­ται χαρα­κτη­ρι­στι­κά, αυτή η ζώνη, το Μαουά­σι, είναι μια στε­νή λωρί­δα γης δίπλα στη Μεσό­γειο, με έκτα­ση όσο το αερο­δρό­μιο «Χίθρο­ου» του Λονδίνου!

Ο επι­κε­φα­λής της Οργά­νω­σης Αρω­γής του ΟΗΕ για τους Παλαι­στί­νιους Πρό­σφυ­γες (UNRWA), Φ. Λαζα­ρι­νί, σε άρθρο του στην εφη­με­ρί­δα «Los Angeles Times» καταγ­γέλ­λει τον ισραη­λι­νό στρα­τό ότι έχει στή­σει σκη­νι­κό για τη μαζι­κή έξο­δο των Παλαι­στι­νί­ων στην Αίγυ­πτο, ενώ δημιουρ­γεί τις κατάλ­λη­λες συν­θή­κες για να κάνει αδύ­να­τη την επι­στρο­φή τους στη Λωρί­δα της Γάζας.
Ο ίδιος ανα­φέ­ρει στο άρθρο ότι «η λυπη­ρή πραγ­μα­τι­κό­τη­τα είναι πως οι κάτοι­κοι της Γάζας δεν είναι ασφα­λείς που­θε­νά (…) Ούτε στα σπί­τια τους, ούτε στα νοσο­κο­μεία, ούτε σε κτί­ρια υπό τη σημαία του ΟΗΕ, ούτε στον βορ­ρά, στη μέση ή στον νότο… Μετά την κατα­στρο­φή του βόρειου τμή­μα­τος έρχε­ται τώρα η σει­ρά του νότιου, με τη δια­φο­ρά ότι τώρα οι Παλαι­στί­νιοι δεν μπο­ρούν να πάνε που­θε­νά». Ο Λαζα­ρι­νί αμφι­σβη­τεί επί­σης ότι το Ισρα­ήλ θα επι­τρέ­ψει την επι­στρο­φή τους στις εστί­ες τους μετά το τέλος του πολέ­μου, λέγο­ντας πως «οι επι­ζή­σα­ντες πολιορ­κού­νται και στρι­μώ­χνο­νται σε μια μικρο­σκο­πι­κή περιο­χή της νότιας Γάζας, κοντά στα αιγυ­πτια­κά σύνο­ρα, και είναι πολύ δύσκο­λο να πιστέ­ψει κανείς ότι θα επι­τρα­πεί στους Παλαι­στί­νιους της Γάζας που εκτο­πί­ζο­νται σήμε­ρα να επι­στρέ­ψουν στα κατε­στραμ­μέ­να τους σπί­τια σύντομα».

Εκπρό­σω­πος του ισραη­λι­νού στρα­τού απέρ­ρι­ψε τις καταγ­γε­λί­ες του Λαζα­ρι­νί, λέγο­ντας ότι το Ισρα­ήλ τάχα «δεν είχε ποτέ σχέ­διο» να εκτο­πί­σει τους κατοί­κους της Γάζας στην Αίγυ­πτο. Αυτό ενώ τον Νοέμ­βρη Ισραη­λι­νοί βου­λευ­τές σε άρθρο στην εφη­με­ρί­δα «Wall Street Journal» επι­χει­ρη­μα­το­λο­γού­σαν υπέρ της «μετε­γκα­τά­στα­σης» Παλαι­στί­νιων προ­σφύ­γων σε άλλες χώρες, στις δε αρχές Οκτώ­βρη είδαν το φως της δημο­σιό­τη­τας σχέ­δια του ισραη­λι­νού υπουρ­γεί­ου Πλη­ρο­φο­ριών για εκτο­πι­σμό Παλαι­στι­νί­ων και μετε­γκα­τά­στα­σή τους στην Αίγυ­πτο και σε άλλες χώρες, μετα­ξύ τους και στην Ελλάδα.

Απάνθρωπες συνθήκες για τους εκτοπισμένους

Πέρα από τις άθλιες συν­θή­κες που επι­κρα­τούν σε πρό­χει­ρους καταυ­λι­σμούς εκτο­πι­σμέ­νων αμά­χων, σε «θερ­μο­κή­πια» ασθε­νειών και επι­δη­μιών μετα­τρέ­πο­νται επί­σης τα σχο­λεία και άλλες εγκα­τα­στά­σεις του ΟΗΕ, καθώς εκεί οι ασθέ­νειες δια­δί­δο­νται εξαι­τί­ας του υπερ­πλη­θυ­σμού και των κακών υγειο­νο­μι­κών συνθηκών.

Σύμ­φω­να με την διευ­θύ­ντρια της UNICEF για τη Μέση Ανα­το­λή, Αντέλ Χοντρ, «σχε­δόν ένα εκα­τομ­μύ­ριο παι­διά έχουν εκτο­πι­στεί διά της βίας και ωθού­νται όλο και περισ­σό­τε­ρο προς τον νότο, μέσα σε μικρο­σκο­πι­κές ζώνες όπου επι­κρα­τεί συνω­στι­σμός, χωρίς νερό, τρο­φή ή προ­στα­σία». «Οι περιο­ρι­σμοί στη διο­χέ­τευ­ση ζωτι­κής σημα­σί­ας βοή­θειας μέσα στη Λωρί­δα της Γάζας είναι μια επι­πλέ­ον θανα­τι­κή ποι­νή για τα παι­διά», πρό­σθε­σε. Η δε συντο­νί­στρια Ανθρω­πι­στι­κών Επι­χει­ρή­σε­ων του ΟΗΕ στα Παλαι­στι­νια­κά Εδά­φη, Λιν Χέι­στινγκς, δήλω­σε ότι «η μονο­με­ρής δήλω­ση της κατο­χι­κής δύνα­μης, ότι περιο­χές χωρίς υπο­δο­μές, τρό­φι­μα, νερό, υπη­ρε­σί­ες Υγεί­ας (…) είναι “ασφα­λείς ζώνες”, δεν σημαί­νει τίπο­τα». Διό­λου τυχαία, το Ισρα­ήλ έχει ξεκα­θα­ρί­σει ότι δεν έχει καμία πρό­θε­ση να ανα­νε­ώ­σει τη βίζα της Κανα­δής, στε­λέ­χους του ΟΗΕ, στην οποία προ­σά­πτει πως δεν είναι «αμε­ρό­λη­πτη».…

Την Κυρια­κή, σε έκτα­κτη συνε­δρί­α­σή του το ΔΣ του Παγκό­σμιου Οργα­νι­σμού Υγεί­ας (ΠΟΥ) απηύ­θυ­νε έκκλη­ση στις ισραη­λι­νές δυνά­μεις να επι­τρέ­ψουν την άμε­ση και ανε­μπό­δι­στη ανθρω­πι­στι­κή βοή­θεια, καθώς το σύστη­μα Υγεί­ας στη Γάζα «έχει γονα­τί­σει» και λει­τουρ­γούν μόνο 14 νοσο­κο­μεία (που κι αυτά υπο­λει­τουρ­γούν) από τα 36 του παλαι­στι­νια­κού θύλα­κα. Και εδώ δεν έλει­ψε η προ­σπά­θεια χωρών όπως οι ΗΠΑ, ο Κανα­δάς και η Αυστρα­λία να «στρογ­γυ­λέ­ψουν» δια­τυ­πώ­σεις στην εν λόγω έκκληση.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΥΓΕΙΑΣ: Ζητά άμε­ση παρο­χή ανθρω­πι­στι­κής βοή­θειας στη Γάζα – ένας στους δύο κατοί­κους λιμο­κτο­νεί λέει ο ΟΗΕ

Το ίδιο 24ωρο, σε φόρουμ στην Ντό­χα του Κατάρ ο γγ του ΟΗΕ Αντ. Γκου­τέ­ρες εκτί­μη­σε ότι «σύντο­μα η δημό­σια τάξη στη Γάζα θα καταρ­ρεύ­σει εντε­λώς», λόγω των ισραη­λι­νών εμπο­δί­ων στη δια­νο­μή ανθρω­πι­στι­κής βοή­θειας. Εκτί­μη­σε δε πως είναι πιθα­νές η περαι­τέ­ρω επι­δεί­νω­ση επι­δη­μιών και η αύξη­ση της πίε­σης για εκτο­πι­σμό των Παλαι­στι­νί­ων στην Αίγυπτο.

Πλήρης συνενοχή και υποστήριξη των ΗΠΑ
στο μακελειό στη Γάζα
Νέο βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ 
Εγκριση «άμεσης πώλησης» εξοπλισμών στο Ισραήλ

Πηγή Ριζο­σπά­στης

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο