Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Γάζα: Ούτε και η ανθρωπιστική βοήθεια δεν είναι ασφαλής — Αποκαλυπτικά στοιχεία για την επίθεση και τη συστηματική δολοφονία αμάχων

H ισραη­λι­νή αερο­πο­ρι­κή επι­δρο­μή που στοί­χι­σε τη ζωή σε επτά εργα­ζό­με­νους μη κυβερ­νη­τι­κής οργά­νω­σης στη Γάζα έχει προ­κα­λέ­σει την κατα­κραυ­γή της διε­θνούς κοι­νό­τη­τας για τα εγκλή­μα­τα πολέ­μου του Ισραήλ.

Την ίδια ώρα, το Ισρα­ήλ συνέ­χι­σε και χτες με αμεί­ω­τη έντα­ση τις επι­θέ­σεις σε διά­φο­ρες περιο­χές της Λωρί­δας της Γάζας σκορ­πώ­ντας τον θάνα­το και την κατα­στρο­φή. Μετά από 180 μέρες ισραη­λι­νών επι­θέ­σε­ων, οι νεκροί Παλαι­στί­νιοι έφτα­σαν τους 32.975 και οι τραυ­μα­τί­ες τους 75.577.

Διαδοχικά τα φονικά χτυπήματα στο κομβόι της WCK

Έρευ­να του αρα­βι­κού δικτύ­ου «Al Jazeera», χρη­σι­μο­ποιώ­ντας πλη­ρο­φο­ρί­ες δημό­σιων πηγών, αυτό­πτες μάρ­τυ­ρες και φωτο­γρα­φί­ες από τον χώρο της επί­θε­σης, καθώς και χρο­νο­λό­γη­ση γεγο­νό­των, επι­ση­μαί­νει ότι ο ισραη­λι­νός στρα­τός χτύ­πη­σε τρεις δια­δο­χι­κές φορές τα τρία φορ­τη­γά του κομ­βόι της WCK (μία το καθέ­να), με βλή­μα­τα ειδι­κού δια­με­τρή­μα­τος που προ­κα­λούν μεγά­λες απώ­λειες σε περιο­ρι­σμέ­νους χώρους στό­χων, με τις τρεις επι­θέ­σεις να λαμ­βά­νουν χώρα σε από­στα­ση αρκε­τών εκα­το­ντά­δων μέτρων.

Το κανά­λι θυμί­ζει επί­σης ότι οι υπεύ­θυ­νοι του κομ­βόι της ΜΚΟ είχαν εγκαί­ρως ενη­με­ρώ­σει τον ισραη­λι­νό στρα­τό για τις κινή­σεις τους και η δια­δρο­μή της αυτο­κι­νη­το­πο­μπής με την ανθρω­πι­στι­κή βοή­θεια είχε επί­σης συμ­φω­νη­θεί εκ των προ­τέ­ρων με τον ισραη­λι­νό στρα­τό και ότι μετα­ξύ των 7 υπαλ­λή­λων που σκο­τώ­θη­καν ήταν και 3 ειδι­κοί σε θέμα­τα ασφά­λειας, επι­φορ­τι­σμέ­νοι να επι­κοι­νω­νούν με τον ισραη­λι­νό στρα­τό ακρι­βώς για να απο­τρέ­ψουν την επί­θε­ση που τελι­κά έγι­νε σε βάρος τους. Επι­πλέ­ον, για να απο­φευ­χθεί κάθε «παρε­ξή­γη­ση», το πολύ­χρω­μο λογό­τυ­πο της οργά­νω­σης βοή­θειας World Central Kitchen (WCK) ήταν ευδιά­κρι­το στις πόρ­τες και την ορο­φή των οχη­μά­των και οι ισραη­λι­νές δυνά­μεις δια­θέ­τουν ακό­μη και τη νύχτα όλα τον τεχνι­κό εξο­πλι­σμό και τα όργα­να για να το δουν και για να μην γίνει το λάθος.

Φωτο­γρα­φί­ες του πρα­κτο­ρεί­ου ειδή­σε­ων Reuters την άλλη μέρα το πρωί έδει­ξαν όχη­μα της της WCK να στέ­κε­ται κατε­στραμ­μέ­νο στην άκρη του δρό­μου κοντά στη Ντέιρ αλ Μπα­λάχ στο κέντρο της Λωρί­δας της Γάζας. Πύραυ­λοι από μη επαν­δρω­μέ­νο αερο­σκά­φος είχαν ανοί­ξει μια τερά­στια τρύ­πα στο μέταλ­λο, ακρι­βώς στο σημείο που βρί­σκο­νται τα γράμ­μα­τα. Τα τηλε­ο­πτι­κά συνερ­γεία μετέ­δω­σαν εικό­νες με τις σωρούς των 7 θυμά­των να μετα­φέ­ρο­νται με ασθε­νο­φό­ρα. Ανά­με­σά τους πολί­τες της Αυστρα­λί­ας, της Βρε­τα­νί­ας, της Πολω­νί­ας, των ΗΠΑ, του Κανα­δά, κι ένας Παλαι­στί­νιος. Το περι­στα­τι­κό στη Ντέιρ αλ Μπα­λάχ είναι πιθα­νώς το πρώ­το, στο οποίο ξένοι εργα­ζό­με­νοι σε ανθρω­πι­στι­κές οργα­νώ­σεις σκο­τώ­νο­νται σε αυτήν τη σύγκρουση.

Ο ιδρυ­τής της ΜΚΟ World Central Kitchen, Χοσέ Αντρές, σε συνέ­ντευ­ξή του στο πρα­κτο­ρείο «Reuters», τόνι­σε ότι οι ισραη­λι­νές δυνά­μεις στό­χευαν «συστη­μα­τι­κά, όχη­μα προς όχη­μα», τους εργα­ζό­με­νους της οργάνωσης.

Υπεν­θύ­μι­σε και αυτός ότι η WCK είχε ξεκά­θα­ρη επι­κοι­νω­νία με τον ισραη­λι­νό στρα­τό, ο οποί­ος γνώ­ρι­ζε τις κινή­σεις των εθε­λο­ντών. «Δεν ήταν μια κακιά στιγ­μή όπου “ωχ, ρίξα­με τη βόμ­βα σε λάθος μέρος”», τόνι­σε χαρακτηριστικά.

Ο Αντρές πρό­σθε­σε ότι οι ισραη­λι­νές δυνά­μεις ίσως να εξα­πέ­λυ­σαν περισ­σό­τε­ρα από τρία πλήγ­μα­τα στο κομβόι.

Πάνω από 200 εργα­ζό­με­νοι σε άλλες ανθρω­πι­στι­κές οργα­νώ­σεις έχουν χάσει μέχρι τώρα τη ζωή τους σε μια από τις χει­ρό­τε­ρες ένο­πλες διε­νέ­ξεις της πρό­σφα­της ιστο­ρί­ας, όπως είπε η Σορά­για Αλί, εκπρό­σω­πος της οργά­νω­σης Save the Children. Ωστό­σο, υπάρ­χουν πολ­λές ανα­φο­ρές και για άοπλους Παλαι­στί­νιους πολί­τες που έχουν χάσει τη ζωή τους από ισραη­λι­νά πυρά σε αυτόν τον πόλε­μο, που διαρ­κεί επί έξι μήνες.

Οι διε­θνείς ομά­δες βοή­θειας, τα ΗΕ και οι Παλαι­στί­νιοι έχουν επα­νει­λημ­μέ­να κατη­γο­ρή­σει το Ισρα­ήλ ότι παρε­μπο­δί­ζει ή ακό­μη και στο­χο­ποιεί εργα­ζό­με­νους σε ανθρω­πι­στι­κές οργα­νώ­σεις κατά τη διάρ­κεια αυτής της εξά­μη­νης σύγκρου­σης. Την περα­σμέ­νη εβδο­μά­δα, η αντι­κυ­βερ­νη­τι­κή εφη­με­ρί­δα Haaretz ανέ­φε­ρε ότι ο ισραη­λι­νός στρα­τός έχει δημιουρ­γή­σει “ζώνες θανά­του” στη Γάζα.

Σε περιο­χές γύρω από παρα­τη­ρη­τή­ρια, στρα­τιω­τι­κές βάσεις ή κοντά σε σημεία ελέγ­χου, οι στρα­τιώ­τες πυρο­βο­λούν χωρίς προη­γού­με­νη προει­δο­ποί­η­ση. Σύμ­φω­να με το δημο­σί­ευ­μα της εφη­με­ρί­δας οι ζώνες αυτές και οι επι­χει­ρη­σια­κοί κανό­νες που ισχύ­ουν εκεί δεν είναι ούτε κοι­νοί, ούτε δια­φα­νείς, αλλά καθο­ρί­ζο­νται κατά τη δια­κρι­τι­κή ευχέ­ρεια των επι­μέ­ρους διοικητών.

Σε ένα τέτοιο φόντο, κι ενώ η ανά­γκη ανθρω­πι­στι­κής βοή­θειας είναι τερά­στια, εκπρό­σω­πος του ΟΗΕ στη Νέα Υόρ­κη ανα­κοί­νω­σε ότι ανα­στέλ­λο­νται οι νυχτε­ρι­νές κινή­σεις εργα­ζο­μέ­νων του οργα­νι­σμού στη Γάζα για του­λά­χι­στον 48 ώρες, ώστε να γίνει εκτί­μη­ση σε θέμα­τα ασφά­λειας μετά τη δολο­φο­νία των 7 υπαλ­λή­λων της WCK.

Προκλητικό «ξέπλυμα» του ισραηλινού εγκλήματος από τις ΗΠΑ

Στον Λευ­κό Οίκο ο Πρό­ε­δρος, Τζο Μπάι­ντεν, δήλω­σε ότι είναι «εξορ­γι­σμέ­νος και λυπη­μέ­νος» για την επί­θε­ση στο κομ­βόι της WCK ζητώ­ντας «γρή­γο­ρη έρευ­να» και από­δο­ση ευθυ­νών, αλλά και δημο­σιο­ποί­η­ση των ευρημάτων.

«Πλή­ρη έρευ­να», από­δο­ση ευθυ­νών και μέτρα για την προ­στα­σία των ανθρω­πι­στι­κών οργα­νώ­σε­ων ζήτη­σαν και άλλοι σύμ­μα­χοι του Ισρα­ήλ, όπως η Βρε­τα­νία, ο Κανα­δάς, η Αυστρα­λία, ενώ ο Πολω­νός πρω­θυ­πουρ­γός, Ντ. Τουσκ, ανέ­φε­ρε πως τέτοιου είδους γεγο­νό­τα θέτουν «σε πολύ σκλη­ρή δοκι­μα­σία» τις σχέ­σεις με το Ισραήλ.

Την ίδια ώρα, βέβαια, η Ουά­σιγ­κτον έσπευ­σε να «ξεπλύ­νει» το Ισρα­ήλ, όχι μόνο για την εγκλη­μα­τι­κή επί­θε­ση στο κομ­βόι, αλλά συνο­λι­κά για τη σφα­γή του Παλαι­στι­νια­κού λαού στη Λωρί­δα της Γάζας!

Ο εκπρό­σω­πος του Συμ­βου­λί­ου Ασφα­λεί­ας στον Λευ­κό Οίκο, Τζον Κίρ­μπι, σε δηλώ­σεις του, προ­χτές βρά­δυ, απέρ­ρι­ψε το ενδε­χό­με­νο εσκεμ­μέ­νης επί­θε­σης στο κομ­βόι φορ­τη­γών της WCK, ισχυ­ρί­στη­κε ότι δεν υπάρ­χει κανέ­να τέτοιο στοι­χείο, ενώ είπε ξεδιά­ντρο­πα πως σύμ­φω­να με το Στέιτ Ντι­πάρ­τμεντ το Ισρα­ήλ ουδέ­πο­τε μέσα στους έξι μήνες του πολέ­μου στη Γάζα παρα­βί­α­σε το διε­θνές ανθρω­πι­στι­κό δίκαιο!

«Δεν ξέρουν» τίπο­τα οι ΗΠΑ για τους δεκά­δες χιλιά­δες νεκρούς και τραυ­μα­τί­ες αμά­χους, για τα 1,8 εκα­τομ­μύ­ρια βίαια εκτο­πι­σμέ­νους Παλαι­στί­νιους, για τις εκα­το­ντά­δες ισραη­λι­νές επι­θέ­σεις σε νοσο­κο­μεία, δομές Υγεί­ας και ασθε­νο­φό­ρα, για τη δολο­φο­νία εκα­το­ντά­δων εργα­ζο­μέ­νων σε οργα­νώ­σεις αρω­γής, για τις επι­θέ­σεις ενα­ντί­ον πει­να­σμέ­νων Παλαι­στι­νί­ων σε χώρους δια­νο­μής ανθρω­πι­στι­κής βοή­θειας και για όλα τα υπό­λοι­πα εγκλή­μα­τα του κράτους-δολοφόνου…

Βέβαια υπό το βάρος των απο­δεί­ξε­ων το νέο έγκλη­μα ανα­γκά­στη­κε να ανα­γνω­ρί­σει και το ίδιο το Ισρα­ήλ και υπο­κρι­τι­κά να εκφρά­σει τη λύπη του. Ο πρό­ε­δρος του Ισρα­ήλ Ιτζάκ Χέρ­τσογκ ζήτη­σε συγ­γνώ­μη από τον Χοσέ Αντρές, τον ισπα­νο­α­με­ρι­κα­νό σεφ, ανθρω­πι­στή, που ίδρυ­σε την World Central Kitchen, μια ανθρω­πι­στι­κή οργά­νω­ση που μέχρι και την περα­σμέ­νη Δευ­τέ­ρα δια­δρα­μά­τι­ζε σημα­ντι­κό ρόλο στη Λωρί­δα της Γάζας μοι­ρά­ζο­ντας εκα­τομ­μύ­ρια ζεστά γεύ­μα­τα σε αυτο­σχέ­διες κου­ζί­νες στις εξα­θλιω­μέ­νες παλαι­στι­νια­κές οικο­γέ­νειες. Αλλά και ο ισραη­λι­νός πρω­θυ­πουρ­γός Νετα­νιά­χου εξέ­φρα­σε χθες τη λύπη του. Σε βιντε­ο­σκο­πη­μέ­νο μήνυ­μά του έκα­νε λόγο για μια «τρα­γι­κή περί­πτω­ση ενός ακού­σιου χτυ­πή­μα­τος των ενό­πλων δυνά­με­ων ενα­ντί­ον ανθρώ­πων στη Γάζα».

Οι 7 εργα­ζό­με­νοι στην ανθρω­πι­στι­κή οργά­νω­ση World Central Kitchenι ήρθαν να προ­στε­θούν στα γυναι­κό­παι­δα που χάνουν καθη­με­ρι­νά τη ζωή τους στις καθη­με­ρι­νές δολο­φο­νι­κές αερο­πο­ρι­κές επι­δρο­μές ή από την πεί­να, από τα χτυ­πή­μα­τα σε νοσο­κο­μεία, σε σημεία δια­νο­μής βοή­θειας, σε καταυλισμούς…

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο