Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Γαλλία: Δωρεές 1.000.000+ € υπέρ του εν ψυχρώ δολοφόνου αστυνομικού

Δωρε­ές «στή­ρι­ξης της οικο­γέ­νειας του αστυ­νο­μι­κού» που πυρο­βό­λη­σε τον Nahel, τραυ­μα­τί­ζο­ντάς τον θανά­σι­μα στη Ναντέρ στις 27 Ιου­νί­ου. Δεκά­δες χιλιά­δες το έχουν ήδη κάνει και συνε­χί­ζε­ται, ξεπερ­νώ­ντας το 1.000.000€

«Στή­ρι­ξη στην οικο­γέ­νεια του αστυ­νο­μι­κού της Ναντέρ». Αυτό είναι το όνο­μα του κύριου ερά­νου στον ιστό­το­πο Gofundme, μια δια­δι­κτυα­κή πλατ­φόρ­μα crowdfunding. Ξεκί­νη­σε από τον πρώ­ην εκπρό­σω­πο της εκστρα­τεί­ας του Éric Zemmour Jean Messiha δύο ημέ­ρες μετά τον θάνα­το του Nahel, του 17χρονου έφη­βου που δολο­φο­νή­θη­κε  από αστυ­νο­μι­κό στη Ναντέρ την Τρί­τη, έχο­ντας  συγκε­ντρώ­σει σε λίγες ώρες περισ­σό­τε­ρα από 800.000 ευρώ.

Σήμε­ρα από­γευ­μα Δευ­τέ­ρας είχε περά­σει το φράγ­μα του ενός εκα­τομ­μυ­ρί­ου και συνεχίζεται.

«Στή­ρι­ξη στην οικο­γέ­νεια του αστυ­νο­μι­κού της Nanterre, Florian M. που έκα­νε τη δου­λειά του και που σήμε­ρα το πλη­ρώ­νει ακρι­βά», μπο­ρού­με να δια­βά­σου­με στην περιγραφή.

Μια πρω­το­βου­λία όπου, περισ­σό­τε­ρα από 40.000 άτο­μα έκα­ναν δωρεά, με ποσά από 5 έως 3.000 ευρώ. Πράγ­μα όμως που προ­κα­λεί την οργή πολ­λών χρη­στών του Δια­δι­κτύ­ου («Απρε­πής και σκανδαλώδης»)

“Δια­τη­ρεί­τε μια ανοι­χτή πλη­γή συμ­με­τέ­χο­ντας στην υπο­στή­ρι­ξη ενός αστυ­νο­μι­κού που κατη­γο­ρεί­ται για ανθρω­πο­κτο­νία από πρό­θε­ση”, γράφουν …

Ένα αίτη­μα που συμ­με­ρί­ζο­νται οι νέοι που παίρ­νουν μέρος στις κινη­το­ποι­ή­σεις και αρκε­τοί εκλεγ­μέ­νοι, αρι­στε­ροί, σοσια­λι­στές _και οπορ­του­νι­στές τύπου Μελαν­σόν λέμε εμείς, τις τελευ­ταί­ες ώρες.

Ο έρα­νος πυρο­δό­τη­σε (σσ. υπο­κρι­τι­κή, κάνο­ντας την ανά­γκη φιλο­τι­μία) κρι­τι­κή, μετα­ξύ άλλων και στο προ­ε­δρι­κό στρα­τό­πε­δο. “Ο Jean Messiha φυσά στη χόβο­λη. Απο­τε­λεί  γεν­νή­τρια ταρα­χών. Τα χρή­μα­τα πολ­λών εκα­το­ντά­δων χιλιά­δων ευρώ για τον αστυ­νο­μι­κό που κατη­γο­ρεί­ται για ανθρω­πο­κτο­νία του νεα­ρού Nahel είναι απρε­πές και σκαν­δα­λώ­δες”, κατήγ­γει­λε ο Eric Bothorel, ανα­πλη­ρω­τής Renaissance.

Όταν ρωτή­θη­κε, ο Νομαρ­χια­κός Δντής της Αστυ­νο­μί­ας του Παρι­σιού Λοράν Νού­νιεθ είπε «δεν έχω να κάνω κανέ­να σχό­λιο». Από την πλευ­ρά κάποιων αστυ­νο­μι­κών συν­δι­κά­των, η πρω­το­βου­λία είναι απο­λύ­τως κατα­νοη­τή, ακό­μη και ενθαρ­ρύ­νε­ται.

Ο αστυ­νο­μι­κός που εμπλέ­κε­ται, πρέ­πει να τα κατα­φέ­ρει μόνος του. Είναι το σύστη­μα D (#), γι’ αυτό υπάρ­χει αυθόρ­μη­τη βοή­θεια άλλων συνα­δέλ­φων ή φίλων που βάλ­θη­καν να βοη­θή­σουν την οικο­γέ­νεια”, εξη­γεί ο Jean-Christophe Couvy. , εθνι­κός γραμ­μα­τέ­ας της Αστυ­νο­μί­ας (Μονά­δα SGP FO)

σσ. Το Σύστη­μα D (#) είναι _κατά τον κώδι­κα των δυνά­με­ων κατα­στο­λής “ένας τρό­πος απά­ντη­σης σε προ­κλή­σεις που απαι­τούν από κάποιον να έχει την ικα­νό­τη­τα να σκέ­φτε­ται γρή­γο­ρα, να προ­σαρ­μό­ζε­ται και να αυτο­σχε­διά­ζει όταν κάνει μια δου­λειά” (sic!!). Ο όρος κέρ­δι­σε ευρύ­τε­ρη δημο­τι­κό­τη­τα στις Ηνω­μέ­νες Πολι­τεί­ες το 2006 και απο­τε­λεί άμε­ση μετά­φρα­ση του γαλ­λι­κού Système D , débrouille, débrouillardise, démerde (γαλ­λι­κή αργκό). Τα ρήμα­τα se débrouiller και se démerder σημαί­νουν να κάνω, να δια­χει­ρί­ζο­μαι, ειδι­κά σε μια αντί­ξοη κατά­στα­ση, ικα­νό­τη­τα και ανά­γκη κάποιου να είναι «πολυ­μή­χα­νος».

Γαλ­λία: Η χώρα έζη­σε –συγκρι­τι­κά– πιο ήρε­μη νύχτα έπει­τα από πέντε συνε­χό­με­να βρά­δια οργι­σμέ­νων αντι­δρά­σε­ων και καταστολής

«Θα τιμωρηθεί όπως όλοι»

Το αφε­ντι­κό των Ρεπου­μπλι­κα­νών Éric Ciotti στο πλα­τό του BFMTV, δήλω­σε «πρέ­πει να κατα­λά­βε­τε ότι οι Γάλ­λοι θέλουν να στη­ρί­ξουν μια οικο­γέ­νεια που επί­σης βρί­σκε­ται σε δοκιμασία».

Στο μετα­ξύ ξεκί­νη­σε και 2ος έρα­νος πριν λίγο, που συγκέ­ντρω­σε περισ­σό­τε­ρα από 53.000 ευρώ.

Την Κυρια­κή, η για­γιά του Nahel, Jean Messiha εξέ­φρα­σε την αγα­νά­κτη­σή της και ανάρ­τη­σε στο δια­δί­κτυο “Νιώ­θω άρρω­στη γυρί­ζει το στο­μά­χι μου. Αλλά [ο αστυ­νο­μι­κός] θα τιμω­ρη­θεί όπως όλοι. Εμπι­στεύ­ο­μαι τη δικαιο­σύ­νη”, είπε.

Θυμί­ζου­με πως ο Florian M., ο αστυ­νο­μι­κός που πυρο­βό­λη­σε τον Nahel, κατη­γο­ρή­θη­κε για ανθρω­πο­κτο­νία από πρό­θε­ση την περα­σμέ­νη Πέμ­πτη και τέθη­κε υπό κράτηση.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο