Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Γαλλία: Ο υπουργός Παιδείας εισηγείται τη χρήση στολής στα σχολεία – Τέλος η μουσουλμανική αμπάγια

Ο γάλ­λος υπουρ­γός Παι­δεί­ας Γκα­μπριέλ Ατάλ δήλω­σε σήμε­ρα πως τάσ­σε­ται υπέρ της δοκι­μα­στι­κής χρή­σης στο­λής ή της επι­βο­λής ενδυ­μα­το­λο­γι­κού κώδι­κα στα σχο­λεία, καθώς συνε­χί­ζε­ται η συζή­τη­ση για την απα­γό­ρευ­ση στα δημό­σια σχο­λεία της αμπά­για — ενός φαρ­διού ολό­σω­μου ενδύ­μα­τος που φορούν μερι­κές μουσουλμάνες.

Οι στο­λές έχουν πάψει από το 1968 να είναι υπο­χρε­ω­τι­κές στα γαλ­λι­κά σχο­λεία, όμως επα­νέρ­χο­νται τακτι­κά στην πολι­τι­κή ατζέ­ντα, συχνά υπό την πίε­ση συντη­ρη­τι­κών και ακρο­δε­ξιών πολιτικών.

Ο Ατάλ, ο οποί­ος ανα­κοί­νω­σε την απα­γό­ρευ­ση της αμπά­για την περα­σμέ­νη εβδο­μά­δα, δήλω­σε στον τηλε­ο­πτι­κό σταθ­μό BFM TV πως θα ανα­κοι­νώ­σει μέσα στο φθι­νό­πω­ρο ένα χρο­νο­διά­γραμ­μα για τη δοκι­μα­στι­κή χρή­ση σχο­λι­κών στο­λών στα σχο­λεία που θα συμ­φω­νή­σουν να συμ­με­τά­σχουν στη δοκιμή.

«Δεν πιστεύω πως η σχο­λι­κή στο­λή είναι μια μαγι­κή λύση η οποία θα λύσει όλα τα προ­βλή­μα­τα που συν­δέ­ο­νται με την παρε­νό­χλη­ση, τις κοι­νω­νι­κές ανι­σό­τη­τες ή τον κοσμι­κό χαρα­κτή­ρα της εκπαί­δευ­σης», δήλω­σε. Ωστό­σο πρό­σθε­σε πως «πρέ­πει να κάνου­με πει­ρά­μα­τα, να δοκι­μά­σου­με πράγ­μα­τα» για να προ­ω­θή­σου­με τη συζήτηση.

Η Γαλ­λία επι­βάλ­λει από το 2004 απα­γό­ρευ­ση των θρη­σκευ­τι­κών συμ­βό­λων στα δημό­σια σχο­λεία υπο­στη­ρί­ζο­ντας τον λαϊ­κό χαρα­κτή­ρα της εκπαί­δευ­σης και του κρά­τους. Το θέμα είναι ευαί­σθη­το και προ­κα­λεί τακτι­κά πολι­τι­κή έντα­ση στη χώρα.

Για μερι­κούς, η στο­λή σημαί­νει ισό­τη­τα και απά­λει­ψη των δια­φο­ρών κοι­νω­νι­κής θέσης και πλού­του. Για άλλους, πρό­κει­ται για μια συζή­τη­ση η οποία δεν χρειά­ζε­ται και απο­σπά την προ­σο­χή από πιο σοβα­ρά ζητή­μα­τα, όπως η πει­θαρ­χία και η παρενόχληση.

Το Ιανουά­ριο 2023 η σύζυ­γος του προ­έ­δρου Εμα­νου­έλ Μακρόν, η Μπρι­ζίτ, είχε πει σε συνέ­ντευ­ξή της στην εφη­με­ρί­δα Le Parisien πως η σχο­λι­κή στο­λή «σβή­νει δια­φο­ρές, εξοι­κο­νο­μού­με χρό­νο ‑χρειά­ζε­ται χρό­νος για να δια­λέ­ξεις τι θα φορέ­σεις το πρωί- και χρή­μα ‑σε σύγκρι­ση με τα ‘επώ­νυ­μα’ ρούχα».

Η ίδια είπε ότι φορού­σε στο­λή επί 15 χρό­νια, σκού­ρα μπλε φού­στα και που­λό­βερ ως μαθή­τρια, και πως το δεχό­ταν θετικά.

«Έτσι είμαι υπέρ της σχο­λι­κής στο­λής, αλλά να είναι απλή και όχι μου­ντή», πρόσθεσε.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο