Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Γερμανία: Απαγορεύτηκε η νεοναζιστική οργάνωση «Hammerskins Deutschland»

Οι γερ­μα­νι­κές αρχές απα­γό­ρευ­σαν την Τρί­τη μια νεο­να­ζι­στι­κή ομά­δα με ρίζες στις Ηνω­μέ­νες Πολι­τεί­ες και εισέ­βα­λαν στα σπί­τια 28 μελών σε εθνι­κό επί­πε­δο μετά από έρευ­να που διήρ­κε­σε περισ­σό­τε­ρο από ένα χρό­νο σε συνερ­γα­σία με αξιω­μα­τού­χους των ΗΠΑ.

Η «Hammerskins Deutschland» είναι παρα­κλά­δι της «Hammerskins Nation», μιας αμε­ρι­κα­νι­κής νεο­να­ζι­στι­κής οργά­νω­σης που ιδρύ­θη­κε το 1988 και θεω­ρεί τον εαυ­τό της την ελίτ της ακρο­δε­ξιάς σκη­νής shinkead και αριθ­μεί περί­που 130 μέλη στη Γερ­μα­νία, ανέ­φε­ρε το υπουρ­γείο Εσω­τε­ρι­κών σε δελ­τίο τύπου.

«Με αυτή την απα­γό­ρευ­ση, τερ­μα­τί­ζου­με στη Γερ­μα­νία τις απάν­θρω­πες ενέρ­γειες μιας νεο­να­ζι­στι­κής ομά­δας με διε­θνή εμβέ­λεια», δήλω­σε η υπουρ­γός Εσω­τε­ρι­κών Νάν­σι Φέι­ζερ. «Με αυτό, στέλ­νου­με ένα σαφές μήνυ­μα κατά του ρατσι­σμού και του αντισημιτισμού».

Η απα­γό­ρευ­ση έρχε­ται εν μέσω ανό­δου του ακρο­δε­ξιού εξτρε­μι­σμού στη Γερ­μα­νία και αυξα­νό­με­νης υπο­στή­ρι­ξης για το εθνι­κι­στι­κό, αντι­με­τα­να­στευ­τι­κό κόμ­μα Εναλ­λα­κτι­κή για τη Γερ­μα­νία (AfD), το οποίο αυτή τη στιγ­μή στις δημο­σκο­πή­σεις βρί­σκε­ται στο 21–22%, τοπο­θε­τώ­ντας το στη δεύ­τε­ρη θέση πίσω από τους κεντρο­δε­ξιούς Συντη­ρη­τι­κούς (CDU/CSU) και μπρο­στά από όλα τα κυβερ­νώ­ντα κόμ­μα­τα στον κεντρο­α­ρι­στε­ρό συνα­σπι­σμό του καγκε­λά­ριου Όλαφ Σολτς.

Τα ακρο­δε­ξιά κόμ­μα­τα έχουν κερ­δί­σει έδα­φος σε όλη την Ευρώ­πη, αλλά η άνο­δος του AfD αγγί­ζει ένα ιδιαί­τε­ρα ευαί­σθη­το νεύ­ρο στη Γερ­μα­νία λόγω του ναζι­στι­κού παρελ­θό­ντος της χώρας.

«Ο ακρο­δε­ξιός εξτρε­μι­σμός παρα­μέ­νει η μεγα­λύ­τε­ρη εξτρε­μι­στι­κή απει­λή για τη δημο­κρα­τία μας», δήλω­σε η Φέιζερ.

Οι ψηφο­φό­ροι θα πρέ­πει να το έχουν αυτό κατά νου πριν ψηφί­σουν το AfD, δήλω­σε νωρί­τε­ρα φέτος η εγχώ­ρια υπη­ρε­σία κατα­σκο­πεί­ας της χώρας σε μια ασυ­νή­θι­στη προει­δο­ποί­η­ση ενα­ντί­ον ενός πολι­τι­κού κόμ­μα­τος πριν από τις εκλο­γές σε αρκε­τές πολιτείες.

Σύμ­φω­να με την έκθε­ση του οργα­νι­σμού για το 2022, ο αριθ­μός των ατό­μων που ενδέ­χε­ται να εμπλέ­κο­νται σε ακρο­δε­ξιά δρα­στη­ριό­τη­τα στη Γερ­μα­νία αυξή­θη­κε κατά 14,5% σε 38.800 το 2022, ενώ ο αριθ­μός των ακρο­δε­ξιών ακτι­βι­στών που είναι έτοι­μοι να χρη­σι­μο­ποι­ή­σουν βία αυξή­θη­κε σε 14.000 από 13.500.

Πηγή: Reuters

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο