Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Γερμανία: Πλαφόν στη θέρμανση στο δημόσιο και σε χώρους εργασίας

Πλα­φόν στους θερ­μο­στά­τες στην δημό­σια διοί­κη­ση και κατάρ­γη­ση της παρο­χής ζεστού νερού στα δημό­σια κτί­ρια: η Γερ­μα­νία, που ανη­συ­χεί για τις ελλεί­ψεις φυσι­κού αερί­ου, ανα­κοί­νω­σε σήμε­ρα σει­ρά μέτρων για την εξοι­κο­νό­μη­ση ενέρ­γειας που συνο­δεύ­ο­νται από έκκλη­ση προς τους ιδιώ­τες και τις επι­χει­ρή­σεις για να τα ακολουθήσουν.

«Δεν θέλου­με να μετρά­με την θερ­μο­κρα­σία στα υπνο­δω­μά­τια και η ατο­μι­κή ελευ­θε­ρία έχει αξία», αλλά με τα μέτρα «απευ­θύ­νε­ται έκκλη­ση στην υπευ­θυ­νό­τη­τα των νοι­κο­κυ­ριών για να συμ­βά­λουν» στην μεί­ω­ση της κατα­νά­λω­σης ενέρ­γειας, εξή­γη­σε ο υπουρ­γός Οικο­νο­μί­ας Ρόμπερτ Χάμπεκ.

Η δημό­σια διοί­κη­ση θέλει να δώσει το παρά­δειγ­μα: η θέρ­μαν­ση των γρα­φεί­ων και των δημο­σί­ων κτι­ρί­ων θα περιο­ρι­σθεί στους 19 ° C από την 1η Σεπτεμ­βρί­ου, σύμ­φω­να με διά­ταγ­μα που υπο­γρά­φη­κε σήμε­ρα. Η θέρ­μαν­ση θα περιο­ρι­σθεί στους 12 ° C στους χώρους όπου οι εργα­ζό­με­νοι ασκούν έντο­νη χει­ρω­να­κτι­κή εργασία.

Η θέρ­μαν­ση θα είναι σβη­στή στους κοι­νό­χρη­στους χώρους, όπως οι διά­δρο­μοι, και δεν θα υπάρ­χει ζεστό νερό για το πλύ­σι­μο των χεριών.

Στις επι­χει­ρή­σεις, οι ελά­χι­στες θερ­μο­κρα­σί­ες θα μειω­θούν — σε μία προ­σπά­θεια να παρα­κι­νη­θεί ο ιδιω­τι­κός τομέ­ας να συμ­με­τά­σχει στην προσπάθεια.

Τα νοσο­κο­μεία και τα κοι­νω­νι­κά ιδρύ­μα­τα εξαι­ρού­νται των μέτρων.

Στον τομέα της ιδιω­τι­κής ενοι­κια­ζό­με­νης στέ­γης, οι ιδιώ­τες ιδιο­κτή­τες μπο­ρούν να απο­φα­σί­σουν την μεί­ω­ση της θέρ­μαν­σης κάτω από τις ελά­χι­στες θερ­μο­κρα­σί­ες που προ­βλέ­πο­νται από τα συμ­βό­λαια για την εξοι­κο­νό­μη­ση ενέργειας.

Τα μέτρα που ανα­κοι­νώ­θη­καν σήμε­ρα θα επι­τρέ­ψουν την εξοι­κο­νό­μη­ση κατά το 2% της κατα­νά­λω­σης φυσι­κού αερί­ου στην Γερμανία.

«Αυτό σημαί­νει ότι έχου­με ακό­μη δρό­μο μπρο­στά μας», προει­δο­ποί­η­σε ο Ρόμπερτ Χάμπεκ την ώρα που η μεγα­λύ­τε­ρη οικο­νο­μία της Ευρώ­πης θα πρέ­πει να μειώ­σει κατά 20% την κατα­νά­λω­σή της αν θέλει απο­φύ­γει τις ελλεί­ψεις αυτόν τον χει­μώ­να, σύμ­φω­να με τα μοντέ­λα των προ­βλέ­ψε­ων των ειδικών.

«Χωρίς μια γενι­κή συμ­με­το­χή των επι­χει­ρή­σε­ων, αλλά και του πλη­θυ­σμού, δεν θα εξοι­κο­νο­μή­σου­με αρκε­τό φυσι­κό αέριο», επέ­μει­νε ο υπουρ­γός Οικονομίας.

Αλλα μέτρα που απο­φα­σί­σθη­καν προ­βλέ­πουν ότι τα κατα­στή­μα­τα δεν θα μπο­ρούν θα έχουν ανοι­κτές τις πόρ­τες τους αν θερ­μαί­νο­νται, ο νυκτε­ρι­νός φωτι­σμός των κτι­ρί­ων θα απα­γο­ρεύ­ε­ται και οι φωτει­νές δια­φη­μί­σεις θα σβή­νουν από τις 22.00 μέχρι τις 06.00.

Στις ιδιω­τι­κές πισί­νες θα απα­γο­ρευ­θεί η θέρ­μαν­ση από την 1η Σεπτεμ­βρί­ου και για διά­στη­μα έξι μηνών, αν για την θέρ­μαν­ση κατα­να­λώ­νε­ται ηλε­κτρι­κό ρεύ­μα ή φυσι­κό αέριο του δημό­σιου δικτύου.

Εδώ και εβδο­μά­δες, η κυβέρ­νη­ση του καγκε­λα­ρί­ου Ολαφ Σολτς καλεί σε εθνι­κή κινη­το­ποί­η­ση για την εξοι­κο­νό­μη­ση ενέργειας.

Η εξάρ­τη­ση της Γερ­μα­νί­ας από το ρωσι­κό φυσι­κό αέριο στις αρχές του Ιου­νί­ου ανερ­χό­ταν στο 35%, ένα­ντι 55% πριν από τον πόλε­μο της Ουκρα­νί­ας. Το φυσι­κό αέριο χρη­σι­μο­ποιεί­ται για την θέρ­μαν­ση του 50% των γερ­μα­νι­κών νοικοκυριών.

Αλή­θειες και ψέμα­τα για το λιμό στην Ουκρα­νία, Νίκος Μόττας

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο